Tuinbonen zaaien – Een verrassend lekkere groente, makkelijk te kweken

tuinbonen zaaien – Een verrassend lekkere groente, makkelijk te kweken

Inleiding over tuinbonen

tuinbonen zaaien is super voor de kleinere moestuin.  De planten hebben een grote opbrengst voor de ruimte die ze maar innemen.  tuinbonen worden best vers van de plant gegeten of meteen na de oogst ingevroren.  tuinbonen hebben een veel betere smaak dan deze die je in speciaalzaken kunt kopen.  Ken je de groente nog niet, probeer deze dan zeker.  Het is één van de vroegste groenten die je in het jaar zult eten.

Tuinbonen zaad
tuinbonen zaad

tuinbonen zaad is goedkoop, en door hun grootte makkelijk te hanteren.  Ze kiemen zeer makkelijk maar hebben een hekel aan te veel water.  Mensen met kleigrond in hun moestuin, let op.  Zaai ze ook niet als het weerbericht enkel druppeltjes toont of je zaden rotten en worden wormen voer.  tuinbonen worden ook wel eens labbonen genoemd en zijn door hun gemak van kweken uiterst geschikt voor beginners.  Moestuinweetjes raadt de variëteit Witkiem aan.  Deze doet het heel goed in ons klimaat.

Hoe zaai je tuinbonen van zaad

Wanneer kom je in actie

tuinbonen zijn winterhard, dat wil zeggen dat je de tuinbonen kunt zaaien in  oktober en november  Binnen de twee tot vier weken kiemen de zaden en krijg je kleine plantjes die overwinteren.  Bij de eerste warmte groeien ze dan verder tot de oogst in mei.

Ik zaai de tuinbonen tussen  februari en april, zoals hierboven gezegd afhankelijk van het weer en de bodem.  Ik heb goed drainerende zandgrond en wanneer februari niet te veel vorst geeft, zaai ik zo snel mogelijk.

Bij het zaaien kan het geen kwaad om een kleine plastic tunnel over de rijen te plaatsen.  Dat zal de grond opwarmen wat de kieming zal versnellen.  Verwacht je vorst van -5°C of minder, overweeg ook een vliesdoek om ‘s nachts je tuinbonen te beschermen.  Lichte vorst kunnen ze wel aan.  De reden waarom we zo vroeg zaaien is omdat we de zwarte luis willen voor zijn.  Hoe later je zaait, hoe meer werk je zult hebben met zwarte luis.

Rechtstreeks zaaien

De meeste moestuiniers zaaien hun tuinbonen rechtstreeks in de tuin.  Sommige met en sommige zonder plastic tunnel.  In maart en april kun je meestal al zonder tunnel kweken.  Zaai je tuinbonen in volle zon, ze kunnen iedere zonnestraal gebruiken.  Gebruik rijke, compost rijke grond.  Gebruik wel geen verse mest, anders verbranden je zaden.  Kies ook een plaatsje uit de wind, dan hoef je je tuinbonen niet te ondersteunen met een draad.

Product in de kijker:

Tuintouw 10 meter met 2 paaltjes
tuintouw m10 m met 2 paaltjes
Super handig om rechtstreeks te zaaien (klik op foto voor meer info)
Tuinbonen zaaien
tuinbonen zaaien (foto: Thompson en Morgan)

Zaai je tuinbonen in dubbele rijen 23cm uiteen en laat tussen de planten ook 23cm.  Zaai de twee rijen wel in dambord motief.  Wil je nog een dubbele rij tuinbonen zaaien, laat dan tussen de dubbele rijen 60 cm (zie afbeelding).

Zaai je tuinbonen 5cm diep, de zaden zijn de grootte van een stuk van 1 euro, je moet ze dus redelijk diep planten.  Kiemen duurt tussen de twee tot vier weken afhankelijk van de temperatuur.

Tuinbonen voorzaaien
tuinbonen voorzaaien

tuinbonen voorzaaien in de serre of tuinkas

Je kunt er ook voor kiezen om je tuinbonen voor te zaaien in de serre of tuinkas.  Ik gebruik hiervoor één of meerdere trays van 51 gaten of P7 potjes of deep root trays.  Het kiemen gaat vlotter maar als je de tuinbonen te lang in de potjes of tray laat beginnen de wortels elkaar te verstikken, plant ze dus op tijd uit.  Heb je in je moestuin last van muizen of slakken, dan overweeg je ook best op voor te zaaien.  Wanneer je het in huis doet, gebruik dan groeilampen, op de vensterbank riskeer je dat de planten zich gaan strekken tot ijle kwetsbare planten.

Product in de kijker:

Deep_root_tray
Voorbeeld van een deep root tray (hier met tuinbonen) Klik op de foto voor meer info.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook wanneer de grond doorweekt is of bevroren kun je beter voorzaaien onder glas of binnen onder groeilicht.  Ik plaats mijn tuinbonen nooit onder groeilicht binnen, ze gaan in mijn moestuin tunnel serre.  Mijn groeilampen reserveer ik voor planten die voor april nog niet in de serre kunnen zoals mijn pepers, paprika‘s, aubergines, …

Wanneer de grond dan iets meer opgewarmd en/of uitgedroogd is en het wortelgestel al goed ontwikkeld is, plant ik ze in volle grond.  Uiteraard ook in volle zon en goed uit de wind.  Vergeet je planten voor de uitplant niet af te harden.  Dat wil zeggen, elke dag een paar uur buiten zetten, zodat de plantjes zich kunnen aanpassen aan weer en wind.

Tuinbonen ondersteunen
tuinbonen ondersteunen

Nog enkele tips om tuinbonen te kweken

Een beetje steun in winderige moestuinen

Heb je toch veel wind in jouw moestuin, zet dan op iedere hoek van je dubbele rijke een paaltje, spil of stok.  Bind dan touwen tussen rond de stokken, spillen of paaltjes.  Zo hebben je planten toch wat steun.

Hou het goed vochtig, wil je ?

In tegenstelling tot je struik- en prinsessenbonen moet je de tuinbonen goed vochtig houden.  In het bijzonder wanneer de eerste bloemetjes zich vormen.

hark regelmatig tussen de rijen.

Knijp ook de toppen uit de plat wanneer je de eerste bloemetjes ziet.  Dat zal de zwarte luis ontmoedigen en de plant aanmoedigen om nog meer bloemetjes aan te maken.

tuinbonen in potten of bakken

Je kun tuinbonen makkelijk in potten of bakken kweken wanneer je op een terras of balkon tuinbonen wil kweken.  In een pot van 2 à 3 liter en een omtrek van ongeveer 18 cm kun je twee zaden planten.  tuinbonen hebben een diep wortelgestel, kies dus een pot of bak die minimum 20cm diep is.  Hou de potgrond in de pot goed vochtig gedurende de groeicyclus.

Tuinbonen oogsten
tuinbonen oogsten

tuinbonen oogsten

Oogst je tuinbonen Witkiem wanneer ze goed 20cm zijn en de peul goed vol zit. Je kun dit goed voelen door de peul zachtjes aan te drukken.  Meestal oogst ik in twee of zelfs drie keer.  Peulen waar de tuinbonen nog los inzitten laat ik hangen tot ik de volgende keer voorbij kom.

Broad Beans can be harvested and cooked as entire pods while they are immature at around 7.5cm (3″) long. However they are more usually harvested a little later than this, when the pods are well filled and the seed still soft. They can then be shelled and eaten as individual beans.

Top tip : De kiem aan de zijkant van de tuinboon moet of wit zijn.  Wanneer ze echter zwart is, dan is de tuinboon té ver en zal ze taai zijn.

tuinbonen zijn ideaal om in te vriezen.  Pluk te peulen door er een draai aan te geven, haal de bonen uit de peul en vries ze in.  De bonen hebben een vliesje.  Ik verkies om dit te verwijderen voor ik ze opeet.  Maar bij het invriezen laat ik het vliesje er nog aan.

Ziektes en bedreigingen

Muizen

Muizen zijn verlekkerd op tuinbonen, vooral laat en vroeg op het jaar wanneer eten schaars is.  Ze graven de zaden uit nog voor ze de kans krijgen om te kiemen.  Zoals eerder gezegd, heb je last van woelmuizen of andere knaagdieren, zaai ze voor in de serre of tuinkas.  Je kunt vallen uitzetten om het probleem te verhelpen.  Ook kun je een vliesdoek over je tuinbonen spannen om de muizen te slim af te zijn.

Zwarte luis op tuinbonen
Zwarte luis op tuinbonen
Zwarte luis

Zwarte luizen of bladluizen kunnen je het knap lastig maken.  Je vindt ze terug in de groeitoppen van de planten waar ze het sap uit de jonge blaadjes zuigen maag ook je bonen zelf tekeer gaan.  Je kunt bij de eerste bloemetjes de toppen uitknijpen en spuiten met een biologisch product.

Alles over bladluizen bestrijden op je moestuinplanten lees je in dit artikel. Overweeg om larven van lieveheersbeestjes aan te kopen als ecologische gewasbestrijding. De larven eten de bladluizen op, worden volwassen, zetten zich voor op je andere moestuinplanten, …

Lieveheersbeestjes Adalia 100 larven
lieveheersbeestjes Adalia 100 larven (klik op de foto voor meer info)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door in te zetten op biodiversiteit trek je nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes aan die een natuurlijke vijand vormen voor bladluizen.

In onderstaand filmpje zie je een leger lieveheersbeestjes op mijn tuinbonen.

Lieveheersbeestjes op mijn tuinbonen

Chocolade vlek

Dit fenomeen stelt zich vaak tijdens een vochtig voorjaar.  Je kunt de ziekte detecteren wanneer er donkerrode, chocoladebruine vlekken ziet op de bladeren en de stam van de planten.  Deze ziekte kan je volledige oogst op het spel zetten.  Verwijder aangetaste planten en verwijder ze uit de moestuin

Tot slot

Ziezo, nu weet je heel wat meer over tuinbonen zaaien.  Vond je dit artikel waardevol, overweeg dan om bij Moestuinweetjes je moestuin spullen aan te kopen in onze webwinkel.  Je zorgt er mee voor dat er nog veel meer waardevolle artikelen kunnen verschijnen.

5 reacties op “Tuinbonen zaaien – Een verrassend lekkere groente, makkelijk te kweken

  1. Rik Van Kets zegt:

    Inderdaad mooie groente! Dit jaar werden mijn planten wel aangevreten door de bladrandkever, een mini-versie (3-4 mm) van de taxuskever. Ik vond zo goed als alle jonge blaadjes met half-cirkelvormige
    beten in de bladrand. ‘s Avonds zaten tientallen kevertjes feest te vieren. Met een bio-insecticide heb ik een eind gemaakt aan hun festijn en ik heb tevens de voet aangegoten met aaltjes tegen de larven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.