Mijn watertanks bijna klaar, mijn slimme kweekbakken staan er

0 Shares

Mijn watertanks bijna klaar, mijn slimme kweekbakken staan er

Inleiding

We zijn al weer begin juni, wat gaat het toch snel.  In minder dan 3 maanden word ik weer papa en de reorganisatie van mijn moestuin gaat verder.  Tussen de communiefeesten, bezoekjes van vrienden en visuitstapjes door probeer ik stappen vooruit te zetten.  Met hulp van mijn vader, Cyriel en ja … nu schakel ik ook meer mijn vrouw in.  Het begint het er stilaan op te lijken.  Voor de checklist geef ik jullie nog een stand van zaken.

Mijn irrigatiesysteem om geen water te moeten geven

Fulltime werken en een tweede baby op komst (Ella wordt volgende week 11 maanden), dat stelt mijn voor keuzes.  Ik wil mijn moestuin behouden, dus ga ik investeren in een irrigatiesysteem.  Ik krijg vaak de reactie dat de spullen niet goedkoop zijn en dat treed ik alleen maar bij.  Enerzijds is het professionele kwaliteit, ik wil geen rommel in huis en anderzijds heb ik wel wat budget om hier aan te spenderen gezien ik gewoon voltijds blijf werken.  Mocht ik minder werken zou ik ook die budgetten niet hebben om een paar honderd euro in de moestuin te investeren.  Gelukkig kan ik die keuze maken, niet iedereen heeft die mogelijkheden.

Om het irrigatie-systeem te laten werken, heb ik beslist om 4000 liter water te stockeren naast mijn tunnelserre.  De kippen hebben 4 meter op 1,5 meter moeten inleveren.  Ze hebben nog steeds 15 meter om te lopen en vinden het wel fijn om te bekijken hoe ik 4 IBC containers aan het klaarzetten ben.  Online kocht ik een kit om de 4 containers aan elkaar te zetten zodat ik niet steeds mijn slangen en buizensysteem moet verleggen.  De 4 containers van 1000 liter werken als communicerende vaten.  Een buurman heeft mij de inhoud van zijn regenput aangeboden omdat hij dat water toch niet gebruikt.  Dat is ook weer mooi meegenomen.  Een berg tomaten zal zijn deel zijn.  Bedankt, Dieter.  Wordt vervolgd …

Mulchen om minder te moeten wieden

De voorbije weken heb ik vier bedden én mijn Splendid moestuintunnel bedekt met 15 cm compost.  De houtsnippers van op de looppaden in mijn moestuintunnel heb ik bij mijn wijnstokken gegooid en in mijn moestuintunnel heb ik tegels van Cyriel gelegd.  In mijn tuin wil ik geen blote aarde meer, tenzij tijdelijk om te zaaien.  Bedekte aarde heeft zoveel voordelen.  Het bodemleven zet het organisch materiaal in humus, de zwarte kruimelige massa die je bodem in topvorm houdt.  Ik wil samen met mijn gezin naar de moestuin komen om te genieten, te oogsten en kleine werkjes uit te voeren.  Wie weet installeer ik later wel een speelhoek.

Iets meer wijnbouw en iets minder moestuin

Iedere fles wijn die niet vanuit Frankrijk of nog erger uit Zuid-Afrika of Australië moet komen is beter voor het milieu.  Mijn wijn groeit in mijn tuin.  Als alles goed gaat 100 liter per jaar, dat is mijn doel.  In ons klimaat kun je, en nu zeker met de opwarming van de aarde, perfect wijn maken.  Op kleine schaal kun je ook de nodige zorg aan je planten besteden zodat je vlot aan een goede kwaliteit komt.  Kwaliteit die in de buurt komt van de meeste flessen van 10 euro uit de supermarkt.  Ontbrekende mineralen die niet in mijn zandbodem te vinden zijn, kan ik via bladvoeding meegeven.  Ik kan mijn 82 wijnstokken individueel snoeien.  Ik heb manueel de eerste bladluis verwijderd dus hoef geen pesticide te gebruiken.  Ik dief de ranken heel snel en effectief, op hectaren vol wijnstokken kun je dat nooit.  Ik kies ervoor om heel licht te persen zodat ik het beste sap heb om wijn te maken.  Hoe harder je perst, hoe meer wrangheid in je wijn.

Ik heb dit jaar toch ongeveer 1/3 van mijn moestuingrond opgeofferd aan wijnbouw en 1/3 aan gras bij mijn huis.  Dan blijft er nog 1/3 over en daar zal  ik het dan moeten mee doen.

Slimme Kweekbakken op mijn terras

Ik verplaatste een paar weken geleden onder licht aandringen/dwang (kies zelf maar 🙂 ) mijn tunnelserre naar mijn grote moestuin.  Geen groenten meer bij mijn huis dus.  Dat kon ik echt niet over mijn hart krijgen en deed het volgende.  In het filmpje zie je ook mijn dochter Ella voor wie ik het allemaal doe 🙂

 

0 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.