‘Oh kom er eens kijken…..’

32 Shares

‘Oh kom er eens kijken…..’

De eerste regel van een bekend Sinterklaasliedje, wat in deze tijd regelmatig te horen zal zijn.

En een paar weken later zullen velen vol spanning afwachten wat de Kerstman hun brengen zal.

Kortom de feestmaand staat weer voor de deur en dat betekent cadeautjes voor jong en oud.

Vooraf worden er wensenlijstjes gemaakt , wat willen we graag hebben….?  en wat mag het kosten?

Voor de ene een groot cadeau en de ander is met iets kleins al heel tevreden.  Ook worden er surprises gemaakt en slaan we aan het dichten…:

 

‘Kijk! Ik zie de Sint en zijn pieten al lopen…

ze zijn op weg om moestuinzaden te kopen.

Worteltjes, peultjes, paprika of radijs,

alles is te koop voor een redelijke prijs.

Zo wordt iedere moestuinder blij en tevreden

en kijken we vooruit naar de kweek van al onze leden…’

 

Zo kunnen we nog uren doorgaan, maar dat is nou ook weer niet de bedoeling!

Maar zaden in de schoen of onder de boom, dat is nog niet zo’n gek idee, we hebben ze immers allemaal weer nodig om komend jaar weer vol op bezig te zijn in onze tuin.

En of dat nu een mooie moestuin is of een klein stukje tuin bij huis of dat het potten en bakken zijn, laag of hoog, dat maakt niet uit, want we hebben maar 1 doel  en dat is om samen op een leuke manier bezig te zijn met het kweken van groenten en vruchten en het seizoen tevreden af te sluiten met een mooie oogst.

Hoewel we nu nog druk aan het oogsten zijn met onze wintergroenten, zoals boerenkool, spruitjes,pastinaken en winterwortels, hebben we toch wat meer vrije tijd voor andere dingen.

Er zijn natuurlijk alweer mensen begonnen met zaaien, zoals de peperliefhebbers, die willen straks in mei weer mooie planten hebben om op tijd te kunnen oogsten.

De oudere moestuinder heeft hier zijn vragen bij, maar het werkt prima, mits je de juiste omstandigheden kunt bieden.

Maar voor menigeen is het nog niet zover om daar nu al aan te denken.  Nee, wij maken eerst onze tuin klaar voor de winter.

Daar zijn veel mogelijkheden voor, de ene houdt van een mooie opgeruimde en net aangeharkte tuin terwijl de ander een groenbemester zaait, wat natuurlijk een prima idee is.

Als voorbeeld noem ik winterrogge, dat wordt in oktober gezaaid, komt boven de grond en in het voorjaar wordt het ondergewerkt als bemesting. Een prima idee.

Let er wel op dat de winterrogge in het vroege voorjaar niet te hoog wordt, dan beter eerst afmaaien en een paar dagen laten liggen, gewoon om te voorkomen dat er teveel vers groen in de grond komt, waardoor je zaailingen lange stelen krijgen,.

In de permacultuur lees je wel eens dat mensen de tuin afdekken met karton om zo de grond te beschermen tegen weersinvloeden , zoals hagel etc..  Het is niet mijn ding, bovenal vind ik het geen gezicht en of alle karton nou even goed voor de tuin is… daar heb ik mijn vraagtekens bij.

Maar ieder mag het zelf weten, ik bemoei mij daar verder niet mee,

ik haal het alleen maar aan, omdat het gebeurt.

Ik ben iemand van de net geharkte tuin, maar laatst las ik een artikel, waarin werd geschreven dat we lui moesten zijn, blad dat van de bomen valt gewoon laten liggen op de grond, zo bescherm je de tuin op een natuurlijke manier.

Nou, daar kan ik mij wel in vinden, want sinds ik mijn grote moestuin van eerder niet meer heb en dit jaar een klein tuintje heb bij mijn caravan, waar ik in de winter toch niet tot zelden kom, daar hoeft het niet netjes afgeharkt te zijn in de wintermaanden, dus heb ik besloten het blad te laten liggen tot februari, als ik langzaam aan weer wat in de tuin wil doen.

Zo je op de foto ziet, ligt het er mooi herfstachtig bij, niks aan doen dus.  De grote zwarte bult op de voorgrond is alle potgrond uit de bakken van afgelopen seizoen, de bedoeling is om deze grond in het voorjaar met mest te mengen om opnieuw weer te gebruiken, eventueel aangevuld met kalk en  nieuwe potgrond.

Op de foto hierboven zie je de tuin vanaf de andere kant, achter in de tuin ligt rechts de composthoop waar ik wekelijk een zak mest uit de konijnenhokken naartoe breng.  Deze mest, met stro, spit ik in het voorjaar onder, samen met alle groenteafval, verteerd of niet.

Voor mij mag de tuin zo in winterstand blijven, tot begin februari volgend jaar.

De moestuinbakken staan 200 meter verderop, die mag ik dus gebruiken,

daarin zaai ik groenten voor mijzelf, maar ook voor de bewoners aldaar op de boerderij, waar de bakken thuis horen. Zo hebben we er samen plezier van.

Deze bakken, daar staat nog wat in, een deel moet nog opgeruimd worden, tomatenplanten, paprika en peperplanten moeten er nog uit, maar met dit frisse weer en de harde wind is het daar op de vlakte geen pretje.

In de speciekuipen staat nog winterandijvie, en ertussen nog een verdwaald slaplantje, die overleeft deze koude nog wel, totdat ik ‘m eruit trek en het thuis ga bereiden…

En in de bakken staat op deze foto hetzelfde ongeveer nog als nu het geval is.

TUINPLANNEN:

En dan is het wel zo’n beetje voorbij en komen we dus in een rustige periode terecht

zou je denken, nou vergeet dat maar, ik lees het al in de diverse groepen:

‘Hoe wordt mijn tuin volgend jaar? Zijn er sites op internet hoe ik een tuin kan tekenen? Wat mag er volgend jaar niet op dezelfde plaats staan?  Hebben jullie al zaden besteld?… enzovoort… ‘

Dit alles komt dus dagelijks voorbij in de diverse groepen.  Dus er is nog activiteit genoeg onder ons moestuinders.

De meesten weten wel hoe het gaat worden komend jaar, daar hebben ze geen computer voor nodig, aardappelen komen niet voor het tweede jaar op dezelfde grond te staan, kool ook niet en zo is er nog veel meer.

Eigenlijk kun je het beste alles verschuiven, de hele tuin zeg maar en op iedere plaats komt dan weer wat anders te staan. Rekening houdend dat tomaten en aubergines ook onder de familie van de aardappel vallen, dus niet op dezelfde plek, wordt vaak geadviseerd.

Voor mijn kleine tuin zal dat niet zo lastig zijn.  Ik zorg wel dat alles op een andere plaats komt te staan.

ZADEN en pootgoed:

En dan, dan komen we bij het bestellen van de zaden.  WAAR moet ik mijn zaden bestellen?

Ervaringen zijn van alle moestuinders vaak verschillend. De ene klaagt over een zaadhandel, die door de ander juist weer wordt aangeprezen.

Ik denk dat er overal wel eens iets mis kan gaan, over het algemeen koop je overal wel goede tot redelijk goede zaden.

Ik heb mijn zaden van Moestuinweetjes, dat is mij afgelopen jaar goed bevallen.

De datums op de zakjes tot hoe lang ik ze kan zaaien zijn ruim en duidelijk.

Maar anderen kopen hun zaden bij de concurrent en ook hun zijn tevreden.

En zo mag je lekker voor jezelf bepalen waar je de zaden koopt of je dat nu via een website doet of gewoon bij de plaatselijke zaadhandel.

Iedereen heeft vaak een voorkeur, maar soms is het ook leuk om eens onderlinge websites te vergelijken.

Tomaten zijn er in vele soorten, probeer eens iets aparts.

Voor dat je zaden gaat bestellen pak je eerst de doos met zaden die je nog hebt,

maak een lijstje , wat is er nog voldoende, maak dat eerst op…

En wat moet er nog bijkomen? Dat kun je dan straks opnieuw aanschaffen.

Welke soort neem je, bij zomerwortelen zou ik de Nantes 2  aanbevelen, een mooie lange diep oranjerode wortel en fijn van smaak.

Bij de sla kies ik meest voor Appia, een makkelijk ras dat mooie kroppen geeft.

En zo gaan we ons lijstje af en ook ons wensenlijstje voor de komende feestdagen en kunnen we gerust aan de Sint of de Kerstman laten weten, wat wij graag als cadeau van hun willen ontvangen.

En als we alles in huis hebben kunnen we ontspannen vooruit kijken naar het volgende seizoen.

Dat gaat vast weer een mooi tuinjaar worden, we kijken er naar uit!

Wim.

32 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang GRATIS mijn Ebook
'Mijn biologische moestuin'