Stevia zelf kweken op 2 manieren | uit zaad of door te stekken uit planten

Stevia zelf kweken
47 Shares

Stevia zelf kweken op 2 manieren | uit zaad of door te stekken uit planten

Inleiding : Stevia kweken als alternatief voor de gangbare zoetstoffen

Er is de laatste jaren veel te doen over de natuurlijke zoetstof Stevia, ook wel honingplant genoemd.  Stevia is een tropische meerjarige plant die zo een 4 tot 5 jaar productief is en die je kweekt voor zijn suikerzoete bladeren.  De bladeren vormen het perfecte alternatief voor suiker in thee, confituur, koffie en nog veel meer.  De plant is ondanks enkele specifieke teeleigenschappen heel makkelijk zelf te kweken in onze regio’s.  De meerjarige suikerbom kent een groeistilstand in de herfst en gedurende de winter.  Je kunt de plant op twee manieren kweken.  Je kunt de plant opkweken uit zaad maar je kunt ook stekken nemen van een bestaande plant en nieuwe kleine plantjes opkweken.  Dit artikel belicht de twee teelwijzen.  Zeker de moeite waard om te proberen.

Stevia is ook heel gezond, later in dit artikel verneem je er meer over.  Let op met gekochte stevia in vloeibare vorm of in poeder.  Vaak zitten er chemicaliën in om te bleken of te conserveren.  Redenen genoeg dus om zelf je stevia te kweken.

Stevia zaden
Stevia zaden, hoe donkerder hoe beter

Stevia kweken uit zaad

1. Een lang groeiseizoen dus binnen voorzaaien

Wanneer je deze plant kweekt moet je rekening houden met een lang en warm groeiseizoen.  Enkel dan kun je echt heel veel zoete bladeren oogsten.  Het is dus best de zaden binnen voor te zaaien in licht intensieve, warme en vochtige omstandigheden voor het kiemen van de zaden.

2. Zaai in zaai- en stekgrond met perliet

In de tray van 51 gaatjes doe je best een mix van 2/3 zaai- en stekgrond en 1/3 perliet.  Heb je geen perliet, kun je ook zuiver zaaigrond gebruiken.  Vul de trays tot je tray 1cm van de bovenkant.  Maak de mix goed nat voor het zaaien, het overtollige water kan weg uit de tray door de drainage gaten onderaan iedere cel.  Zaai 2 stevia zaadjes in iedere cel.  Druk de zaadjes goed aan en dek je grond af met een laagje perliet.  Zo zijn de zaden goed afgeschermd van lucht maar niet van het licht.  Besproei de toplaag perliet goed met een plantenspuit.

Een verwarmde propagator met groeilampen is geen overbodige luxe.  De zaden kiemen optimaal aan 22°C onder vochtige omstandigheden.  De schuivers van de propagator mogen dus dicht of als je geen propagator hebt, kun je een cellofaan over je zaaibakje spannen en verwijderen zodra je kieming ziet.

Stevia zaailingen
Stevia zaailingen

3. Je zaaigrond mag bij Stevia kweken nooit uitdrogen.

Geef je zaden twee keer per dag water om te vermijden dat de zaden uitdrogen.  Drainage gaten zijn dus essentieel om rotting te voorkomen.  Er mag geen water blijven staan in de trays of zaaibakjes.  Geef water top de bovenste centimeter goed vochtig is.  Gebruik een plantenspuit op een fijne stand om water te geven, geef zeker geen water uit een gieter anders verplaats je je kiemende zaden en onderbreek je het kiemproces.

4. Je kiemend stevia zaad en je zaailingen verspenen

De eerste tekenen van kieming treden op na 10 tot 15 dagen, afhankelijk van de omstandigheden.  Als er twee stevia zaadjes per cel kiemen mag je er eentje uitdunnen.  Hou de sterkste zaailing over en verwijder de zwakste.  Wanneer je stevia plantjes 5 cm groot zijn, kun je ze verplanten naar P7-potjes waar ze in potgrond voor moestuinen nog 2 maanden kunnen verder groeien.  Ik gebruik een lepel om de zaaitrays uit te lepelen.  In een zaaibakje kun je ook met een soeplepel het plantje losmaken.

Steviaplantje
steviaplantje

5. Je steviaplantjes uitplanten

Plant je stevia plantjes uit als ze al heel wat echte blaadjes hebben en wanneer het risico op vorst geweken is.  Eind mei is een ideaal moment.  Kies een zonnige plaats voor je uitplant, korte periodes met schaduw mogen ook.  Plant je plantjes 25 tot 50 cm uit elkaar uit in grond rijk aan compost en organisch materiaal.  Je kunt er ook een handvol organische mestkorrels voor moestuinen in verwerken.

Zo nu staan je stevia plantjes uitgeplant.  Verder in het artikel lees je hoe je ze kunt kweken uit stekken, hoe je ze moet verzorgen, alles over het oogsten en enkele tips om stevia in de keuken te verwerken.  Maar eerst iets meer over de steviaplant.

Stevia volwassen planten
Stevia volwassen planten

6. Meer over de plant stevia

Stevia is een tropische plant die gedurende de herfst en de winter stil komt te staan in zijn groeiproces. Daarom wordt deze plant gezien als een meerjarige plant die je wel vier of vijf jaar kunt kweken.

Tijdens de lente schieten er nieuwe scheuten uit, die van onder de wortel uitgroeien. Vanaf de lente tot midden augustus brengt de plant nieuwe stekjes voort, soortgelijk aan de stekjes van geraniums. Nieuwe scheuten die in bloei staan, kun je echter beter niet verplanten omdat deze scheuten nooit zullen wortelen. Ook zullen de bloemen aan deze scheuten nooit zaadjes voortbrengen die kunnen ontkiemen.  Nieuwe plantjes kunnen alleen voortgebracht worden door de plant te stekken.

7. Stevia is heel gezond voor je lichaam

Stevia biedt meerdere geneeskrachtige eigenschappen.  De zoetstof is een krachtig wapen tegen een hoge bloedsuikerspiegel, hoge bloeddruk en verschillende spijsverteringsproblemen. Daarnaast wordt gezegd dat stevia ook een oplossing kan bieden kan zijn voor mensen die last hebben van angst en ernstige aandoeningen, zoals bijvoorbeeld obesitas.

Wanneer je zelf thuis je eigen stevia kweekt, kun je er zeker van zijn dat het eindproduct van de hoogste kwaliteit is en dat er tijdens het groeiproces geen schadelijke chemicaliën zijn gebruikt. In dit artikel leggen we uit hoe je dit aanpakt.

8. Hoe je zelf thuis stevia kunt kweken uit stekken

stevia kweken
stevia kweken

Je kan perfect zelf stevia kweken in je eigen tuin. Om dit succesvol te kunnen doen, is het belangrijk dat je je houdt aan een aantal plant- en verzorgrichtlijnen.  Ook de juiste manier om de blaadjes te oogsten is een belangrijke succesfactor.

9. Wat heb je nodig om stevia uit stekken te kweken

 • Een steviaplant (kun je in het seizoen ook bestellen in onze webwinkel)
 • 1 grote pot (potten van 2 tot 4 liter zijn heel goed)
 • De laatste tien centimeter van een scheut van een steviaplant (zorg ervoor dat er geen bloemen aanzitten)
 • Veenmos (voldoende om de pot te vullen)
 • Water om de plant water te geven

Stap 1 – Vul je pot

Vul de pot met veenmos. Deze grond kun je doorgaans kopen in tuincentra. Maak het mos goed vochtig met het water.

Stevia stekken
Stevia stekken

Stap 2 – De stevia stekken klaarmaken

Verwijder twee of drie blaadjes aan de onderkant van de scheut om de verplanting te vergemakkelijken. Begraaf het onderste gedeelte van de scheut helemaal en zorg ervoor dat je het mos licht aandrukt met je vingers, zodat de scheut ermee in aanraking komt. Je wacht beter niet te lang voordat je de scheut plant nadat je hem hebt afgeknipt.

Stap 3 – Je pot of potten wegzetten 

Zet de pot op een plek waar veel schaduw is. Probeer direct zonlicht te vermijden. Geef de scheut drie keer per dag water om ervoor te zorgen dat het mos vochtig genoeg is.

Stevia stekken in potje
Stevia stekken in potje

Stap 4 – Even wachten tot je stevia stek wortelt

Wanneer alles goed gegaan zie je na een maand dat de scheut rechtop gaat staan. Zodra er nieuwe blaadjes uitschieten, kun je de pot verplaatsen naar een iets zonnigere plek, zodat de plant zal blijven groeien.

Stap 5 – Uitplanten of verplaatsen naar de tuin

Enkele tips voor de uitplant of het verplaatsen van je potten naar buiten :

 • Als je de plant verplant in de tuin, begin dan met de nieuwe blaadjes te verwijderen.
 • Wanneer de plant in de tuin staat, hoef je hem maar één keer per dag water te geven.
 • Tijdens de warme zomerdagen, kun je de plant elke dag water geven. Gedurende de lente en de herfst kun je beter eerst even kijken of het mos vochtig is voordat je de plant water geeft.
 • Gedurende de winter geef je de plant alleen water wanneer het mos droog is. Als het mos namelijk te vochtig is, zullen de wortels gaan rotten.
Stevia in bloei moet je oogsten
Stevia in bloei moet je oogsten

Stap 6 – Stevia gaandeweg oogsten voor consumptie en volledig snoeien in de late herfst

Je kunt gaandeweg het jaar blaadjes oogsten om te verwerken.  Tegen het einde van de herfst, wanneer de plant volop in de bloei staat en niet meer groeit, is het de bedoeling dat je de plant snoeit tot hij nog maar tien centimeter hoog is.  Bij temperaturen onder de -5°C graden moet je vliesdoek aanbrengen of indien je in potten kweekt, deze binnen zetten

Stap 7 – Je steviablaadjes of takken na het oogsten drogen

Was eerst je gesnoeide takken of geoogste blaadjes.  Droog de geoogste blaadjes of takken in een handdoek of op keukenpapier.  In het geval van de takken, pluk je de blaadjes van de takken.  Om steviablaadjes  te drogen kun je ze beter niet blootstellen aan direct zonlicht.  Zo behouden ze al hun goede eigenschappen. Je kunt de blaadjes drogen binnenshuis. De temperatuur in huis is hier doorgaans goed.  Na een paar dagen  zijn de blaadjes droog, in een droogoventje gaat het natuurlijk sneller, in 8 uur zijn je blaadjes gedroogd en klaar om te malen.  Vermaal de gedroogde blaadjes in een koffiemolen of blender en geniet !

10. Geneeskrachtige gebruiksmogelijkheden van stevia

Studies tonen aan dat stevia zeer gezond is voor mensen met diabetes type 2. Het consumeren van stevia kan helpen om een teveel aan glucose in het bloed onder controle te houden en tegelijkertijd om ongemak in verband met het spijsverteringskanaal en het cardiovasculaire systeem te verzachten.

Personen die lijden aan obesitas kunnen door stevia te consumeren sneller en gemakkelijker vet te verbranden . Daarnaast heeft stevia vochtafdrijvende eigenschappen, waardoor het een geweldig middel kan zijn om de nieren te zuiveren en overtollig vocht uit het lichaam te drijven.

11. Een gezonde Stevia infusie

Stevia infusie thee
Stevia infusie thee

Wij raden aan om voor of tijdens het ontbijt vier zachte blaadjes te eten en nog vier blaadjes tijdens het avondeten. Je kan een infusie maken van gedroogde blaadjes. Deze infusie kun je het beste elke keer dat je hem wilt drinken vers maken.  Je kunt eventueel ook in één keer iets meer infusie maken en deze vervolgens maximaal twee dagen bewaren.

Ingrediënten

 • 2 eetlepels gedroogde, gestampte steviablaadjes (20 gram)
 • 1 liter water

Instructies

 • Breng het water aan de kook. Zodra het water kookt, haal je de pan van het vuur en voeg je de twee eetlepels gedroogde stevia toe.
 • Laat de stevia minstens dertig minuten trekken voordat je de infusie opdrinkt. Dertig minuten is voldoende om ervoor te zorgen dat de eigenschappen van de stevia in het water terecht komen.
 • Giet de infusie door de zeef en drink er één kopje per dag van.

Ga dus lekker aan de slag en kweek zelf thuis je eigen stevia. Dit zal ongetwijfeld een zeer aangename ervaring zijn. Bovendien kweek je hierdoor een geweldige bondgenoot voor je lichaam en je gezondheid.

47 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

3 reacties op “Stevia zelf kweken op 2 manieren | uit zaad of door te stekken uit planten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *