Moestuin checklist 2 – 15 tot 28 februari : Langzaam maar zeker …

Moestuin checklist
56 Shares

Hoi,

Wist je dat we eind februari al bijna 11 uur zonlicht per dag hebben.  Dat is al heel wat meer dan de schamele 8 uur eind december. 

De natuur is weer wreed, een zonnige dag met een blauwe hemel lokt je naar buiten, geeft je een dosis vitamine D én stimuleert je moestuininstinct.  Je lonkt naar buiten en je denkt : “Zou ik ?”.  Net op het moment dat je overtuigd begint te raken dat je buiten toch al iets kunt doen, wordt je door slagregen, wind, hagel, natte sneeuw of de vriezeman weer mooi naar binnen verwezen.  Februari is nog vroeg, maar toch gaan mijn eerste zaden en pootgoed deze maand nog de volle grond in.  Voor de rest blijft het (in mijn geval) binnen de pepers, paprika’s, aubergines, sla en stevia opvolgen en in mijn moestuin tunnel serre enkele nieuwe zaken opstarten.

Voor zij die deze checklist per mail ontvangen : Wil je deze nieuwsbrief op de website van Moestuinweetjes bekijken, dat kan op de link : De checklist op de website van Moestuinweetjes bekijken

Voor zij die deze checklist op de site bekijken : Wil je deze ook 2-wekelijks per mail ontvangen, schrijf je dan in op deze link : Inschrijven op checklist per mail

Wat kun je verwachten in dit bericht?

 • Wat kweek ik in eind februari voor binnenshuis ?
 • Wat zaai ik tussen 15 en 28 februari onder glas ?
 • Wat zaaien we eind februari nu al in volle grond ?
 • Welke klusjes zijn er nog in en rond de moestuin ?

Wat zaai ik tussen 15 en 28 februari binnenshuis  ?

Ik kweek zo weinig mogelijk binnenshuis.  Van zodra moeder natuur genoeg licht over onze tuin werpt, start ik de serre of tuinkast.  Maar voor sommige teelten is het buiten echt nog te koud.  Tomaten bijvoorbeeld …

 • Bladgewassen :
 • Koolgewassen :
  • Koolrabi vroege teelt : Wil je snel verse kool?  Dan is Koolrabi in deze periode je beste vriend.  Moestuinweetjes heeft 3 soorten koolrabizaden.  Zaai ze nu en eet al koolrabi eind mei.  Koud geraspt, in een soepje of in een lentestoofschotel.  Haal dus je trays of P9 potten uit en zaai koolrabi voor vroeg heerlijk eten recht uit de moestuin.
  • Tuinkers : Tuinkers is mijn eerst gekweekte groente ooit, iedereen heeft het ooit wel in de kleuterklas gezaaid, denk ik.  Of ben ik alleen ? Tuinkers zit vol etherische oliën, vitaminen (B11, C en D) en de mineralen kalium, ijzer, calcium en natrium.  Je kunt ze op een dubbele laag vochtig keukenpapier kweken maar ook in een glazen pot voor kiemgroenten, je kunt ook zelf een bakje maken.  Hier ook nog een kiemgroentengids en een link naar tuinkerszaden.
 • Vruchtgewassen :
  • Zeker als je geen propagator of groeilampen beschikt is het nu het moment om met onderstaande vruchtgewassen te starten.  11 uur zonlicht daar kun je al iets mee doen.
  • Aubergines : Zowel voor de uitplant in de serre of tuinkast als de teelt buiten kun je nu starten met aubergines voor te zaaien.  Ik vind ze persoonlijk de mooiste en meest sexy groente uit de tuin.  Ik schreef speciaal voor jullie een kweekgids voor aubergines.  Je start de teelt wel best binnenshuis op.  Zelfs in de serre of tuinkast is het nu nog te koud voor de jonge planten.
  • Pepers : Nog tot in maart kun je pepers kweken, maar als ik je een raad mag geven, wacht er niet te lang mee.  Niets is erger dan een plant optimaal verzorgen en je vruchten moeilijk rijp krijgen.  Hongersnood en ongeneeslijk ziek zijn is uiteraard nog erger maar je snapt wel wat ik bedoel.  Je kunt voor je teelt mijn peper kweektips lezen, zaden van pepers vind je in onze webshop.
  • Paprika : De teelt van pepers en paprika’s wordt vaak in 1 adem uitgesproken omdat de teelt heel hard op elkaar lijkt.  Alles van hierboven geldt dus ook voor paprika’s uitgenomen de paprikazaden uiteraard.
  • Tomaten : Ik ga nog geen tomaten zaaien.  Ik gebruik wat kweekhulpjes in de vorm van een verwarmde propagator met groeilampen.  Daarin groeien tomaten als een raket.  Ik wacht dus nog tot half maart anders heb ik te vroeg planten die smeken om uitgeplant worden als het eigenlijk nog te vroeg is.  Maar heb je enkel een vensterbank of veranda die op het zuiden gericht is, dan kun je nu best al met je teelt starten.  Je zult het al raden, ik schreef ook mijn tomaten kweektips op in een artikel.  In de webwinkel vind je 28 soorten tomatenzaden in alle vorm en kleuren.

Tip : Wanneer je tomatenplanten het overdag warm (een zonnige dag begin maart bijvoorbeeld) hebben onder glas, slaan ze energie op.  Maar als het ’s nachts te koud is weet de plant met die energie geen blijf.  Dat resulteert in een stressreactie bij tomatenplanten met gekrulde bladeren tot gevolg.  Planten met koudestress gaan zich niet voortplanten.  Geen vruchtzetting dus laat staan rijping.  Neem dus je tomatenplanten binnen, ook al vriest het niet (zolang de nachten onder de 8-10 graden gaan mijn tomatenplanten terug in huis).

Aubergine mini ophelia - Wat een beauties !
Aubergine mini ophelia – Wat een beauties !

Wat zaai ik eind februari onder glas serre kas zaaien/oogsten ?

Heb je geen tuinkast of serre probeer deze teelten dan misschien in potten, trays of zaaibakjes voor het raam of op een andere plaats met veel licht.

Bladgewassen zaaien onder glas eind februari serre kas zaaien/oogsten ?

 • Je kunt heel veel bladgewassen zaaien onder glas eind februari, buiten is het nog te guur en koud.  Bladgewassen zijn licht vorstbestendig, hebben voldoende aan voorjaarslicht en wanneer je serre of tuinkast overdag opwarmt schieten ze uit de grond.  Als het te hard gaat vriezen, gebruik dan een lichtdoorlatend vliesdoek als dekentje.
 • Andijvie Lente teelt : Andijvie is een heerlijke bladgroente voor soep en stoemp (verwerkt met gekookte aardappelen).  Hier vind je andijviezaden.
 •  Spinazie (Vroeg) : Jonge blaadjes in de sla, een heerlijke quiche spinazie/zalm of een pasta met kip, spinazie, pijnboompitten en citroensap.  Met spinazie kun je heel veel doen.  Zaai spinazie rechtstreeks onder glas en hou de zaden heel vochtig, dan kiemen je spinaziezaden optimaal.
 • Veldsla (Koud glas vroeg) : Laatste oproep voor de teelt veldsla, gelieve jullie voor eind februari naar de serre of tuinkast te begeven en veldslazaad in de grond stoppen.  Veldsla houdt niet van de warmte dus mocht je pas in maart of later zaaien, zou je veldsla snel doorschieten.
 • Warmoes – Snijbiet : Ooit een vergeten groente maar nu een zeer gelauwerde groente omwille van zijn veelzijdigheid.  Jonge blaadjes in de sla, volwassen blaadjes als spinazie aanstoven met wat look en de nerven van de grote bladeren zitten vol smaak en kun je aanstoven met komijn en een rood pepertje.  Warmoeszaad

In 2017 volgde ik mijn volledige vroege teelt sla met mijn camera, een filmpje … :

 

Koolgewassen in de serre of tuinkast eind februari serre kas zaaien/oogsten

 • Bloemkool (Weeuwenteelt) :  De weeuwenteelt bloemkool is een teelt die opgestart wordt in oktober om vroeg bloemkool te oogsten in april (onder glas) of in mei (in volle grond) van het jaar er op.  Wat doet deze teelt dan in dit overzicht ?? Bij Moestuinweetjes kun je voor 2,45 euro 3 plantjes bloemkool weeuwenteelt kopen.  De plantjes zijn al ongeveer 20 tot 25 cm hoog en zijn biologisch geteelt.  Ze staan mits jouw liefde en toewijding garant voor mooie bloemkolen.  Alle planten die we versturen worden degelijk verpakt in blisters uit PET (gemaakt uit gerecycleerd materiaal en net als alle plastic PET-flessen recycleerbaar).
Bloemkool weeuwenteelt per 3 verpakt in recyclagemateriaal
Bloemkool weeuwenteelt per 3 verpakt in recyclagemateriaal
 • Bloemkool (Vrijsterteelt) : Deze teelt is ook een vroege teelt waarbij we nu zaaien om tegen juni – juli bloemkool te oogsten.  Eet je liever bloemkool vroeger of later op het jaar, vermijd dan deze teelt.  De ideale zaden voor deze teelt zijn Alpha (de eerste letter van het alfabet, vroege teelt, snap je hem ?)
 • Broccoli (Vroeg) : Als ik maar één koolsoort zou mogen telen, dan zou het broccoli zijn.  Mijn echte favoriet.  Zaai nu om te oogsten in juni.  Gestoomde broccoli, afgekoeld met een goede snuif peper bij de eerste zomer barbecue.  Een moot vis in alu folie … ik ga stoppen met dromen … hier de soorten broccolizaad bij Moestuinweetjes
 • Radijs (Vroeg onder glas): Wat knarst er door mijn lenteslaatjes ?  Hopelijk geen aarde want dan heb je je sla niet goed gewassen.   Maar wel heerlijke radijsjes.  Dit jaar ga ik voor de kleurenmix radijzen.  Zaai ze nu onder glas en binnen 4 tot 6 weken eet je al uit eigen tuin.
 • Rode Kool (Vroeg en Herfst) : Ik zaai nu de vroege Roodkop en de Langerdijker bewaar.  De Roodkoop is om rauw te eten geraspt, net als een witte koolsalade of coleslaw ook wel genoemd, is rode kool uiterst geschikt om te raspen en rauw te eten.  De herfstteelt met de Langerdijker bewaar is dan om later op het jaar te oogsten om te stoven.  Heerlijk met worst en een heerlijke vastkokende aardappel (Charlotte).  Aardappelen, daar moeten we maar in maart mee in actie schieten (voorkiemen).  Nog even geduld.
 • Savooikool (Vroeg) : Het is perfect mogelijk om nu savooikool te zaaien.  Persoonlijk heb ik in de zomermaanden geen behoefte aan savooikool maar creatievelingen maken sushi met de gestoomde bladeren die ze opvullen en dat kan verrassend fris uit de hoek komen in de vroege zomer.  Misschien bedenk ik mij wel en zaai ik er een paar.  De ideale variëteit voor een vroege teelt is Wirosa of Westlandse Putjes.  Waar halen ze die namen toch altijd ?
 • Spruitkool – Spruiten (Zomerteelt) : Spruitjes oogsten in augustus … hmmm waarom ook niet. Ik heb het nog nooit gedaan.  Misschien eens een paar cellen in mijn tray van spruitenzaad (alle soorten geschikt) voorzien?
 • Spitskool of Witte kool (Herfst) : Deze mag niet ontbreken.  Geraspte witte kool, currypoeder, zout, witte wijnazijn, een paar eetlepels goede olijfolie en een handvol rozijnen.  Mijn favoriet bijgerecht in de zomer.  Zaai nu Spitskool Express en witte kool Roem van Enkhuizen of Caraflex F1.
Prachtige bloemkoolplanten Weeuwenteelt
Prachtige bloemkoolplanten Weeuwenteelt

Peulgewassen zaaien eind februari onder glas serre kas zaaien/oogsten ?

 • Peulgewassen : Wil je zekerheid inbouwen voor het geval dat je peulgewassenzaden door duiven opgepikt worden of dat ze wegrotten als het nat en koud blijft, zaai dan onder glas in deep root containers.  Peulgewassen maken snel een diep wortelgestel aan.  Vandaar dat ze ook beter tegen droogte kunnen.
  • Sluimererwten : Let op er zijn hoge en lage rassen.  Hier vind je beide.
  • Doperwten : Net als bij sluimererwten heb je ook bij doperwten zaden van hoge en lage rassen.  Bij doperwtenzaden vind je ook nog enkele tussensoorten.
  • Tuinbonen : Voor tuinbonen kies ik samen met heel veel andere moestuiniers voor de variëteit Witkiem.  Lees goed de kweekinfo zodat de zwarte luis het niet van je overneemt wanneer het warmer wordt.

Wortelgewassen zaaien onder glas eind fabruari serre kas zaaien/oogsten ?

 • Rode biet (serre/kas of Zeer Vroeg) : Een gekookt rood bietje schillen, een snuif peper, verse peterselie, blokjes feta kaas, pijnboompitten, olie en azijn … ik ga Rode biet zaaien.  Rode bietzaad onder glas zaaien in een tray met 51 gaten in zaai- en stekgrond.  Bij eerste of tweede paar blaadjes verspenen in P7 potten met potgrond en bij 6 tot 8 paar echte blaadjes uitplanten in rijke grond.
 • Stengelui (Zomerteelt) : Ik moet moeite doen om een gerecht te vinden waar je geen stengelui kunt in verwerken.  Stengelui is frisser dan gewone ui en geeft een topsmaak aan je puree, salades, sauzen, soep, … Ik zaai stengelui in trays met 51 modules waarbij ik 6 tot 8 stengeluizaden zaai per module in één plantgat om later in bosjes uit te planten.  Wil je heel vroeg stengelui, dan kun je stengelui plantjes bestellen per 5 stuks in onze webwinkel.
 • Wortel (Super vroeg of Vroeg) : Heb je veel plaats in je serre en kunnen je wortelen blijven staan tot eind juni, kun je nu heerlijk frisse worteltjes zaaien, voor de vroege teelt is de Amsterdamse Bak een top variëteit.

plantlook, planten, telen, kweken, bio

Wat zaaien we eind februari nu al in volle grond buiten ?

Het blijft nog steeds koud en nat maar de zon is al 11 uur aanwezig in onze moestuin.  Heb je nog geen zin om buiten te starten of ligt alles er al een slijkbak of een schaatspiste bij, relax dan nog maar binnen of in je tuinkast of serre als je die hebt.

 • Knoflook (Lenteplant) : Knoflook is een teelt die je zonder probleem nu al mag opstarten.  Knoflook vormt zelfs geen klusters of teentjes als je ze te warm plant.  Dus nu kun je gerust je plantlook in de grond stoppen.
 • Pastinaak (Vroeg)j : Wil je vroeg pastinaak, dan kun je die nu al voorzaaien in volle grond.  De pastinaakzaden kunnen goed tegen de koude en wanneer de omstandigheden ideaal zijn komt de pastinaak op.  Een tip bij pastinaak : De pastinaak kiemt vaak mee met onkruid zaden die in je moestuingrond zitten.  Zoek dus naar patronen in de vele plantjes die kiemen, neem desnoods een foto van je zaaigaten of rijtjes.
 • Ui – Ajuin (Plantui) : Pootuien heeft iedereen al liggen, mocht het niet zo zijn kun je er ze bij Moestuinweetjes nog aanschaffen. Je steunt er de werking mee waarbij we jullie zoveel mogelijk willen informeren via gratis Ebooks, artikelen, filmpjes en ook vriendelijke reactie op al je vragen.  Je pootuien kunnen tegen het eind van februari de grond in maar je kunt ook wachten tot volgende maand.

Welke klusjes zijn er nog in en rond de moestuin ?

 • Grondvoorbereiding :
  • Ik ga al mijn bedden keren met mijn woelvork, spitten doe ik persoonlijk niet.
  • Je kunt je grond opwarmen door een zwart plastic zeil over je grond te leggen.  De aardappelen zullen je straks heel dankbaar zijn.
 • Ruim op waar nodig en bescherm in de serre of tuinkast je gewassen bij vorst met een  vliesdoek.
 • Geef je serre of tuinkast een schoonmaakbeurt : Het glas of de folie wassen,j  compost invoeren mocht je dat nog niet gedaan hebben.  De grond lichtjes bewerken, luchtig maken met een woelvork.  En uiteraard, restanten van vorig jaar opruimen mochten die nog aanwezig zijn.
 • Snoei je herfstframbozen, trosbessen en braambessen
 • Bestel tijdig je moestuinzaden, moestuinmateriaal en pootgoed

De Moestuin checklist wordt steeds langer.  Hopelijk krijg je geen stress van de vele mogelijkheden in de moestuin.  Alles is nog mogelijk dus geen probleem als je nu nog zegt : “Tom, ik ben nog 100% niet toe aan de moestuin.  Bedankt voor de info maar ik wacht nog een beetje” 🙂 .  Maar voor degenen die geïrriteerd worden van het binnenzitten, eten willen produceren, jeukende handen hebben om zaad in grond te stoppen … hopelijk heb je iets aan mijn tips. 

Ik zou het heel erg leuk vinden mocht je me een antwoordje sturen op mail.  Of als je deze nieuwsbrief op de website bekijkt zou ik het super vinden dat je hier onder schrijft wat jou deze periode bezighoudt in de moestuin.  Waar kijk je naar uit, wat zijn je bezorgdheden, op welke groente of gewasbescherming ga je je dit jaar echt focussen.  Dat lijkt me heel interessante informatie om mee te nemen in mijn volgende 100% anti-vergeet moestuin checklist.  

Ik hoop dat iedereen die dat wil aan de slag kan in de moestuinen gespaard blijft van onheil en kracht put uit deze prachtige hobby.  Samen veranderen we de wereld, m² per m².

Groetjes Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin
56 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *