Moestuin checklist 1 – Begin februari : binnen – onder glas – in de grond

MOESTUIN CHECKLIST 1
140 Shares

Hoi,

Zoals beloofd een eerste Moestuin checklist voor 2018 : Begin februari : van 1 tot 15 februari.  Zoals aangekondigd gaan we in 2018 samen voor 0% vergeten in de moestuin.  In deze tweewekelijkse checklists probeer ik je een overzicht te geven van wat er op til staat in de moestuin.

Wat kun je verwachten in dit bericht?

 • Wat heb ik in december en januari al gedaan ?
 • Wat kweek ik in begin februari voor binnenshuis ?
 • Wat zaai ik tussen 1 en 15 februari onder glas ?
 • Wat zaaien we begin februari nu al in volle grond ?
 • Welke klusjes zijn er nog in en rond de moestuin ?

Belangrijk : Laat je eigen keuzes vooral afhangen van waar jij zin in hebt.  Hou ook rekening met de weersomstandigheden en je eigen mogelijkheden.  Heb je aanvullingen op deze mail, dan zou ik het heel fijn vinden dat je mij die laat weten via tom@moestuinweetjes.com  Ik neem dan je opmerkingen mee naar mijn volgende mails en vervolledig de site Moestuinweetjes.com met jouw informatie.

Nog enkele opmerkingen voor je aan de checklist begin februari begint

Als ik een gewas vermeld, dan zet ik steeds de link naar de kweekinformatie in het begin.  Er bestaan 2 soorten artikels over de teelten :

 1. Je hebt de kweekgidsen die stap voor stap uitleggen hoe je een groente moet kweken zoals : “Aubergine kweken – Verliefd worden op Aubergine in 13 stappen“.
 2. Je hebt ook de artikels die eindigen op het werkwoord ‘zaaien’.  Dit zijn de artikels die je ook via het menu boven kunt kiezen en bevatten beknopte zaai informatie

Nog niet van alle gewassen is er een kweekgids (punt 1. hierboven), we werken hier steeds verder aan.

Eventuele links naar de zaden die ik gebruik of materialen, kunnen dan per gewas verder in de tekst staan.  Het staat je uiteraard vrij om te kiezen welke zaden je gebruikt.

Zo, nu je iets meer informatie hebt over hoe deze checklist werkt.  We gaan van start …

Binnenshuis voorzaaien
Binnenshuis voorzaaien in december en januari

Wat heb ik in december en januari al gedaan ?

 • 20 december heb ik Pepers en Paprika’s voorgezaaid.  De planten zijn nu 10 tot 25 cm groot naargelang de soort, ik kweek ze verder op volgens de informatie in de link in voorgaande zin.
 • 20 december heb ik ook Aubergines (link kweekgids) voorgezaaid.  De pot aubergines mini-Ophelia zijn 10cm hoog maar hebben brede, lange bladeren, de Lange Violette zijn klimmers en zijn nu 20-30 cm hoog.
 • Deze teelten heb ik opgestart in een propagator met groeilampen.  Heb je deze hulpmiddelen niet, dan kun je nog pepers, paprika’s en aubergines zaaien tot begin maart

Wat kweek ik in begin februari voor binnenshuis ?

winter moestuin
Winter moestuin in mijn vorige serre

Wat zaai ik tussen 1 en 15 februari onder glas ?

 • Spinazie Vroeg : Jonge spinazieblaadjes zijn heel voedzaam.  De beste soort om tot en met maart te kweken zijn de Winterreuzen.
 • Veldsla Vroeg : Mijn Winterteelt in volle grond ben ik te laat gestart en die is dus geen succes geworden.  Deze maand verwijder ik de zwakke plantjes en zaai ik opnieuw veldsla voor een heerlijke oogst in april.  Hier vind je veldsla zaadjes
 • Peulgewassen : Persoonlijk zaai ik ze liever te plekke later op de maand of zelfs in maart.  Maar er zijn twee goede redenen om je peulgewassen al voor te zaaien onder glas.  Of je hebt zeer vochtige grond waar je zaadjes toch maar in zouden verdrinken. Of je hebt veel last hebt van vogels die de zaden achter je rug komen oppikken. In die twee gevallen kan je nu al in P7-potjes of trays van 51 gaten je sluimererwten en doperwten voorzaaien.  Voor tuinbonen zou ik iets grotere P9-potjes nemen.
  • Sluimererwten : Let op er zijn hoge en lage rassen.  Hier vind je beide.
  • Doperwten : Net als bij sluimererwten heb je ook bij doperwten zaden van hoge en lage rassen.  Bij doperwtenzaden vind je ook nog enkele tussensoorten.
  • Tuinbonen : Voor tuinbonen kies ik samen met heel veel andere moestuiniers voor de variëteit Witkiem.  Lees goed de kweekinfo zodat de zwarte luis het niet van je overneemt wanneer het warmer wordt.
 • Radijsjes : Wil je snel een gezonde knapperige hap, zaai dan nu je eerste radijsjes onder glas.  In schijfjes op een boterham met platte kaas, gedroogde kruiden en zout.  Altijd een goed idee !  Dit jaar ga ik zeker eens voor deze kleurige radijzen Ronde Gemengd
 • Wortelen : Persoonlijk zaai ik nu geen wortelen onder glas omdat de teelt tot juni in de serre of tuinkast blijft.  Die plaats wil ik houden voor vruchtgewassen die in mei al uitgeplant worden.  Mijn grond in de tuinkast of serre is ook te zwaar bemest om mooie wortelen te kweken.  Maar als jij wel vroege zoete worteltjes wilt, kies dan onder glas voor de Amsterdamse Bak
 • Sla – Lenteteelt: Daarnet had ik het over sla zaaien in bakjes binnenshuis om dat in potjes te verspenen en uiteindelijk in de tuinkast uit te planten.  Die Vrijsterteelt is eind maart oogstbaar.  Wil je ook in april-mei heerlijke sla.  Zaai dan nu in je serre breedwerpig wat sla en dek af met grond.  Wanneer je zaailingen dan een tweede paar blaadjes krijgen, kun je ze verspenen op de plaats in je tuinkast of serre die je wilt.  Hier ook ga ik nog voor Meikoningin en Wonder der vier jaargetijden.

Wat zaaien we begin februari nu al in volle grond ?

Voor mensen met een zware natte kleigrond is het antwoord heel eenvoudig : “Niets”.  Voor deze mensen is het wachten tot de grond droger wordt om in te zaaien.  Is dat te laat dan kan het zelfs zijn dat ze moestuinplantjes moeten kopen om hun achterstand in te halen.

Mensen met een zandgrond of zand-leemgrond kunnen wel al nadenken aan voorzaaien, zij het zeer beperkt.  Maar gezien de zeer natte december en januari maand in de lage landen zou ik ook zeggen : “Blijf wat zaaien betreft binnen of onder glas”.  Wie weet krijgen we mooier weer in de tweede helft van februari.

Moestuin zaden map

Welke klusjes zijn er nog in en rond de moestuin ?

 • Grondvoorbereiding : Ik ga al mijn bedden keren met mijn woelvork, spitten doe ik persoonlijk niet.
 • Ruim op waar nodig en warm je bedden waar nodig op met een zeil of vliesdoek.
 • Snoei je herfstframbozen, trosbessen en braambessen
 • Bestel tijdig je moestuinzaden, moestuinmateriaal en pootgoed

Zo, de eerste Moestuin update zit er op.  Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar jullie reacties.  Schrijf hieronder in de commentaar van dit bericht, liefst hier op de website, wat je vindt van deze nieuwsbrief.  Mijn bedoeling is om een soort checklist, leidraad, lijstje, … te creëren zodat je geheugen je niet in de steek laat.  Zo blijft de informatie bewaard en zakt ze niet weg op sociale media.  Vind je deze informatie waardevol, gebruik dan de sociale media knoppen op dit artikel om dat aan iedereen te laten weten.  Als je je moestuinspullen aankoopt in onze webwinkel, weet dan dat je nog meer informatie in de vorm van artikelen, nieuwsbrieven, filmpjes, … mogelijk maakt.  Bedankt voor je aandacht, veel adrenaline gewenst in en rond je moestuin en tot binnenkort.  Ben je nog niet ingeschreven op de maillijst van de twee wekelijkse 100% anti-vergeet checklist, schrijf je dan hier in.

Groetjes Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin
140 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

14 reacties op “Moestuin checklist 1 – Begin februari : binnen – onder glas – in de grond

 1. Wendy Frehe zegt:

  Een duidelijke uitleg! De mini buitenaubergines mis ik wel. Al jaren heb ik miniaubergines in de volle grond tot grote voldoening. Als zaad neem ik Morden Midget, Little Finger en slim Jim. Eind mei, begin juni in de volle grond planten. De planten zien er bij mij niet geweldig uit, maar geven veel kleine lekkere aubergines.

 2. harry boudewijns zegt:

  Moestuin Checklist 1 ik heb de email gelezen harstikke leuk om dit te volgen en te lezen ik ben er echt druk mee om alles te volgen en te lezen
  deze houden we erin tom dank je wel je heb het er maar druk mee

 3. Lucile de Groot zegt:

  Informatief en heel duidelijk. Het is voor mij mijn eerste jaar met een koude kas. Ik heb lathyrus laten voorkiemen in mijn tuinhuisje (s nachts koud) en in de koude kas gezet. Vorig jaar heb ik het binnenshuis gedaan maar in de koude kas zou het ook moeten lukken. Lathyrus lokt veel bijen en zijn prachtig.

 4. Wim Boers zegt:

  Leuk gedaan Tom, zelf ben ik nog niet zo ver, ik heb ook in december pepers en paprika’s gezaaid, binnen voor het raam, maar zonder verdere verlichting, nadat ze boven kwamen heb ik ze wél onder groeilampen gezet, maar de plantjes maken sinds kort hun blaadjes en ik heb ze nog maar kort geleden verspeend, hier gaat het dus niet zo snel, mede door minder goede omstandigheden en ruimte thuis .

  • Tom Deseyn zegt:

   Hoi Barbara, via het menu bovenaan kun je naar de Sla zaaien info en daar vind je bij de teelten de vrijster teelt. Je kunt hem nu nog opstarten. Ik heb hem gisteren nog gezaaid.

   Vrijster : Zaai binnenshuis half januari-eind januari of zaai onder glas in februari ; plant onder glas in maart ; oogst eind april-mei

   Groetjes, Tom

 5. Ria Thoomes zegt:

  Blij met de checklist. Heel leuk en zeker handig om te lezen. Heb al Lathyrus en tuinbonen buiten gezaaid, maar denk dat dat nu met de vorst niet goed gaat. Vond alwel Lathyrus plantjes van 20 cm. Op de plek waar ze vorig jaar stonden. Deze in aparte potjes gedaan. Kijk uit naar de volgende update.
  .

 6. Joke zegt:

  Hallo Tom, ik kocht bij jullie de Vitopod propagator en ben er erg blij mee! Heb in januari peper, paprika en aubergine gezaaid en zelfs de eerste zaailingen al kunnen verspenen. Ik volg diverse moestuinsites en verdrink daarbij vaak in de hoeveelheid informatie, maar jouw site is erg handig en overzichtelijk! Dank je wel dat je de tijd neemt om je kennis en ervaringen met ons te delen. Super!

  • Tom Deseyn zegt:

   Hey Joke,
   Hou de temperatuur bij jonge planten in de gaten. Niet te hoog want ze gaan heel hard dan. Bedankt voor het compliment, Joke. Verspreid het nieuws en help zoveel mogelijk mensen aan een moestuin.
   Groetjes Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *