EEN NIEUW JAAR!
Een nieuw tuinjaar staat weer voor de deur, maar in de eerste plaats wil ik bij deze iedereen een gelukkig nieuwjaar wensen, een goede gezondheid en veel tuinplezier met een goede oogst. Met iedereen bedoel ik dan ook echt iedereen, van de mensen achter de website van moestuinweetjes.com, de beheerders van de Facebook groep Moestuin, alle leden met hun families, maar ook alle lezers en degenen die ik dan nog vergeten ben.
2017, wat gaan de jaren toch snel, je hoort het overal, de tijd vliegt voorbij. Het afgelopen jaar 2016 kende veel verschillen in het weer, wat onze tuin niet altijd ten goede kwam. Eerst was het lang koud, toen wat warmer, toen nog weer late vorst tot zelfs in juli toe. Later weer heel warm tropisch weer, droog, geen super tuinjaar. Nou, daar gaat 2017 vast verandering in brengen, toch? Als we het positief bekijken zeggen we natuurlijk JA .
Eigenlijk mag ik, net als vele anderen nou ook weer niet teveel klagen, de vriezers zijn gevuld en menig potjes met lekkers staan ook bij sommige van jullie in een kast of op een plank.

En nu het inmiddels officieel winter is geworden, komen al die lekkernijen goed van pas, net als onze thuis opgekweekte witlof, een lekkernij zo bij huis.

Maar ook lees ik in de groep alweer dat er fanatieke hobbyisten zijn begonnen met zaaien, peperplantjes hier, paprikaplantjes daar… het seizoen is weer geopend… met mooie lichtsystemen, warmte en het nodige materiaal, komen er regelmatig mooie foto’s voorbij. Je moet er natuurlijk wel de ruimte voor hebben. Die zou ik hier niet hebben en voor het raam lukt ook niet echt, want er komt niet genoeg licht binnen. Bovendien heb ik ook geen verwarmde kas ter beschikking. Wel mag ik gebruik maken van een koude kas bij de tuin, maar dat is nu nog geen optie.
Vroege pepers en een aantal plantjes onder een groeilamp, foto’s van leden uit onze groep.


Nee, voor mij is het nog even wachten. Vorig jaar om deze tijd dacht ik dat het wel leuk was om met deze “professionals” mee te doen, maar uiteindelijk leverde het voor mij niks op. Ik zaaide pepers, paprika en tomaten in januari 2016, ze kwamen mooi boven, groeiden wel erg traag, maar het was leuk om al dat vrolijke groen voor de ramen te hebben staan.
Ongeveer 5 april zaaide ik dezelfde plantjes in de koude kas, ook deze kwamen boven en groeiden goed. Het probleem hier in het oosten des land (Nederland) is dat er nog lang lichte tot matige vorst mogelijk is in het voorjaar, waardoor ik voor 20 mei eigenlijk niks buiten kan planten. Dus voor mij is het geen optie meer om zo vroeg te zaaien en daarom wacht ik dit jaar zeker tot eind maart. (Onderstaande foto is van april 2016).

Dat geldt dus voor mij, want mensen die in het westen wonen, daar is het vaak minder koud en die kunnen misschien wel eerder wat buiten planten. En de liefhebbers die wel de juiste materialen hebben, met een een groeilamp, ruimte etc. en een verwarmde kas, die kunnen rustig vroeg beginnen.
En de mensen die klein wonen en kweken in potten of op een balkon, deze kunnen zo’n pot nog wel een keer binnenhalen mocht het gaan vriezen. Er zijn dus mogelijkheden genoeg!
Je moet voor jezelf maar bepalen wat voor jou de beste tijd is en hoe jouw omstandigheden zijn, om te beginnen met zaaien.
prei zaaien in bakjes heb ik ook wel eens gedaan, maar dat heeft weinig nut, want je kunt eind maart / begin april al beginnen met prei buiten te zaaien. En worteltjes kun je vanaf maart ook al gewoon buiten zaaien.
29 februari 2016 zaaide ik de tuinbonen en de eerste peulen en de spinazie.
Met de peulen en erwten was het afgelopen jaar anders dan andere jaren. In mijn hele moestuin carrière heb ik altijd rechtstreeks in maart de peulen langs gaas gezaaid en de Doperwten in april ook rechtstreeks langs het gaas. Afgelopen jaar ging het mis, de jonge plantjes verdwenen, dat was schrikken! Vogels! Dat was mijn eerste reactie, dus opnieuw gezaaid, een net erover zodat er geen vogel meer bij kon, maar ook toen gebeurde het, de plantjes waren eruit getrokken, lagen boven de grond of waren verdwenen, nog maar eens opnieuw de gaten opvullen om een mooie rij te krijgen en enkele kratjes op de kop over de gezaaide delen gezet, nu moet het goed gaan, nee dus. Het bleken muizen of woelmuizen te zijn die onder de grond de erwtjes op aten… Dan maar eens luisteren naar anderen die altijd vertellen dat ze de erwtjes voor zaaiden, dat vond ik nooit wat… maar afijn, een bloempot gepakt, potgrond erin, de laag bedekt met erwtjes , afgedekt , beetje water en… na 5 dagen al kwamen de plantjes boven. Een tijdje later, toen de plantjes zo’n 6 cm waren, heb ik ze langs het gaas geplant, geweldig!
Soms moet je gewoon eens luisteren naar anderen, ook al heb je een eigen kijk op de dingen. Gelukkig heb ik dus toch nog genoeg kunnen oogsten.

Onderaan het erwtenstro (het wortelsysteem), net onder de grond maakt de plant stikstofknolletjes aan. Dat is mooi meegenomen, dus als de peulen of erwten geoogst zijn, knip ik het stro boven de grond af en gooi de planten op de composthoop, de onderste delen met de stikstofknolletjes laat ik in de grond, iets onderspitten of de grond lostrekken en dan kan daar weer iets anders staan. In mijn geval was dat sla, andijvie en boerenkool.
Sla kun je ook al vroeg zaaien, zomerandijvie niet, die heeft wat meer warmte nodig om te kiemen en als de temperatuur te laag is, dan schieten ze ook sneller door, dus wacht daar mee tot mei (bij goede temperaturen) om het buiten te zaaien. Binnen in de verwarmde kas heb je dus meer mogelijkheden hiervoor.

En zo gaan we langzaam aan weer de zomer tegemoet, maar voor het zover is moeten we eerst nog maar eens afwachten wat deze winter ons nog brengt. Mijn gevoel zegt dat er nog wel een paar flinke koude dagen komen, sneeuw , schaatsen… De meesten zitten hier niet meer op te wachten en verlangen naar de lente, ze hopen vast dat ik er ver naast zit. We wachten af.
Wel zijn er al velen van ons druk met de planning voor komend jaar, uittekenen hoe de tuin wordt, waar komt wat te staan, zaden bestellen etc… daar is het nu een mooie tijd voor. Kijk eens hier op moestuinweetjes.com , welke groentes het fijn en niet fijn vinden om naast elkaar te staan.

Toen ik laatst vertelde dat ik mijn zaden van moestuinweetjes.com binnen had , werd mij gevraagd of het uitmaakte waar je de zaden het beste kunt kopen. Er zijn veel zaadhandels waar je goede kwaliteit kunt kopen, maar let ook op de houdbaarheidsdatum. Van een zakje sla kun je meer dan 1x zaaien, dus als zo’n zakje tot 2020 houdbaar is, kun je jaren verder met 1 zakje. Als zo’n zakje een datum heeft tot januari 2018, dan kun je dat in heel 2018 nog wel zaaien, maar dan heb ik voor hetzelfde geld toch liever een zakje wat langer houdbaar is. Bij Moestuinweetjes weet ik dat de kwaliteit goed is en dat de zaden prima een paar jaar gebruikt kunnen worden. Daarom is mijn bestelling daar geplaatst.
Je denkt misschien van: is dat genoeg voor je tuin? Nou nee, dat is inderdaad niet genoeg, maar ik heb nog een schoenendoos vol aangebroken zakjes zaad van andere groenten en die wil ik dit jaar gaan zaaien, want het is het laatste jaar dat ik zo’n grote tuin heb, in 2018 wordt het vele malen kleiner, maar ook dan zal ik nog het nodige zaaien voor eigen gebruik.
Ik wens jullie alleen een fijne voorbereidingstijd op een mooi moestuin jaar met veel groei en bloei in de tuin, en een prima oogst! Maar vooral veel tuinplezier!
Wim.