Wim over ‘Herfstkleuren in de Moestuin….’

31 Shares

Herfstkleuren in de Moestuin….

Inmiddels zitten we alweer in oktober en kleurt de herfst al menig boom en struik, in een prachtige kleur.  En ook in de moestuin wordt alles minder en zie je dat er planten verkleuren en anderen die al afsterven.  Wat was het een vreemde zomer, maandenlang droogte, menig gieter water werd aangesleept om alles nog een beetje groen te houden, ook al was dat niet voor iedereen weggelegd.  Maar voor de meesten is het gelukt en wat waren we in september blij toen de temperaturen wat lager werden en er weer regen viel.  Niet genoeg om alles weer te herstellen, maar de bonenoogst begon toen pas echt op gang te komen en ook andere gewassen zagen er weer fris en groen uit, de afgelopen weken.

En zo hebben de meesten onder ons toch nog het nodige kunnen oogsten. Zoals op de foto, waar de snijbiet de laatste weken er weer prachtig bij staat.

En nu, nu zitten we in een maand dat alles minder wordt.  De laatste tomaten komen nog op kleur of daarvan hopen we dat ze nog gaan kleuren, we zijn afhankelijk van het weer.

Maar de nachten worden kouder, de temperatuur is hier al ruim onder nul geweest en de dagen worden korter. Nee, de beste tijd hebben we weer gehad.

De aardappeloogst is hier hard meegevallen en ook de peultjes, bietjes en wortelen deden het prima. spinazie, sla, en spitskool, prima oogst gehad, waarvan een groot deel is ingevroren voor de komende winter.

En dan hebben we nog de paprika’s en de pepers, een uit de hand lopende hobby lijkt het soms, maar ach, hobby’s horen toch uit de hand te lopen? Bij iedere hobby , wat het ook is, wil je altijd meer, dat zal in ons zitten…

En zo gebeurde het dat ik 5 jaar geleden een paar paprikaplanten had en niks had met pepers en dat er nu ruim 80 planten zijn gekweekt, het overgrote deel pepers en buiten dat ze lekker zijn in gerechten, zijn ze ook mooi om te zien, niet alleen als plant, maar ook met schitterende bloemen en uiteindelijk de vrucht, in allerlei vormen.

pepers in verschillende vormen.

……… en met hele mooie peperbloemetjes…….

Andere planten, zoals de courgettes heb ik inmiddels opgetrokken, ze gaven dit jaar een prachtige oogst en dat in een speciekuip van 1 meter doorsnede, waarin ik
3 planten had staan, wat veel lijkt, maar toch goed ging.

Prachtige gele courgettes, ik ga voor de gele variant, die heb ik liever dan de groene, omdat de gele na het invriezen mooier en beter is in het gebruik.

De komkommers, dit jaar had ik twee soorten, de groene ‘Tanja’ en de witte ‘ White Delicious’ . De ‘Tanja’ heeft een goede opbrengst van lekkere komkommers gegeven, maar tegen de witte kan ze niet op, deze zijn vele malen lekkerder.

( Komkommer ‘White Delicious’ )

En ook de laatste paprika’s vechten nog om een mooi rood kleurtje, het gevecht tegen de koude dagen die gaan komen, maar ik merk al wel, dat de paprikaplant in de tuin, niet achterblijft bij de paprikaplant in de pot, die ik laatst al heb binnen gezet.

Ook de bloemen die het dit jaar prachtig hebben gedaan, zijn reeds uit de grond getrokken of gaan er binnenkort uit, de dahlia’s bloeien nog mooi, de chrysanten staan op de vaas en de laatste zinnia lacht mij iedere dag nog toe.

(Dahlia’s boven, chrysanten onder )

En dan denk je misschien dat het moestuinjaar er weer op zit, want tja, we trekken het meeste uit de grond, maken de tuin netjes voor de winter, zaaien eventueel een groenbemester etc….

We gooien alles op een bult of in een speciaal daarvoor gemaakte compostbak, zodat het later weer als compost hergebruikt gaat worden.

Niet alles gaat in de compost, het aardappelloof, de tomatenplanten en de paprika en peperplanten en de aubergineplanten, deze gaan er niet in. Allemaal familie van de nachtschade en deze planten zouden zomaar mijn aardappeloogst het komend jaar kunnen aantasten, dus daar kijk ik voor uit.

En wat staat er nu nog in de tuin? Bij mij staan er in bakken en potten nog wat andijvieplantjes, boerenkool en prei.

En zit alles er nu op dit jaar? Is het nu helemaal afgelopen?

Nee hoor, oktober is de maand om Knoflook te planten, er wordt geschreven over winteruien en over nog veel meer wat we vroeger niet kenden, dat is nu allemaal mogelijk, het moestuinieren van de vorige eeuw is niet meer hetzelfde als het moestuinieren van 2018, we zijn een stap verder.

De pepers worden alweer gezaaid, wel of niet onder speciale groeilampen, zo gaat het eind van het moestuinplezier niet verloren en kijken we langzaam aan alweer vooruit naar een nieuw moestuinjaar.
En ook dat hoort erbij, plannen maken, een tekening van de tuin, zaden bestellen, die tijd komt er weer aan.

Geniet nog even lekker van het afgelopen seizoen en kijk met veel plezier weer vooruit naar het nieuwe! Ik doe met jullie mee!

Wim.

31 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

4 reacties op “Wim over ‘Herfstkleuren in de Moestuin….’

  1. Wim zegt:

    Dank je voor je reactie en weet je… Dromen kun je verwezenlijken, misschien niet ineens, maar dat hoeft ook niet, met elk jaar een beetje, kun je uiteindelijk ook heel ver komen… Succes gewenst ?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *