Inhoudsopgave / Index
- Witloof kweken uit witloofzaden of uit witloofwortels in 7 stappen
- Inleiding - Witloof kweken voor een hele herfst en winter frisse groentjes
- Is het nu witlof of witloof ?
- Kraakvers, piepend witloof of heerlijk gestoofd witloof in 7 stappen
- Stap 1 : Grondvoorbereiding en witloof zaaien
- Stap 2 : Energie opslag in de wortel, oogsten en laten rusten
- Stap 3 : Het loof verwijderen van de wortel
- Stap 4 : De wortel inkorten
- Stap 5 : Witloof kweken in emmers of in kuilen met dekgrond
- Stap 6 : controleer regelmatig je witloof
- Stap 7 : Bedreigingen voor je witloofteelt
- Tot slot
Witloof kweken uit witloofzaden of uit witloofwortels in 7 stappen
Inleiding - Witloof kweken voor een hele herfst en winter frisse groentjes
In oktober hebben we die piek van het moestuinseizoen wel gehad. De aardappelen, uien, knoflook, ... liggen op een koele donkere plaats om in de keuken gebruikt te worden en mensen die conserveren hebben nu heel veel in de diepvries of in glazen bokalen. In de tuin zijn er nog allerhande kolen, knolvenkel, winterprei, wortelen, de laatste prinsessenboontjes, ... De Knoflook gaat binnenkort de grond in en het pootgoed van winteruien zit er al in, maar kun je zeker nog begin oktober doen. Maar alles wat ik opsomde start je nu om op te eten volgend jaar. Kunnen we in de herfst nog iets doen om dit jaar van te eten ? Jazeker, witloof kweken !
Is het nu witlof of witloof ?
Het is vrij eenvoudig. Belgen zeggen meestal witloof. 'Brussels grondwitloof' is zelfs een beschermde merknaam. Nederlanders zeggen ze witlof. Maar omdat witloof eigenlijk toch een beetje een Belgische trots is, gaan we het hier op witloof houden. Wie zich er aan stoort moet maar een 'ootje' wegdenken. Het woordenboek keurt ze beiden goed.
Kraakvers, piepend witloof of heerlijk gestoofd witloof in 7 stappen
Het is geen kort proces, het duurt wel even. Maar witloof kweken is één van de meest voldoening gevende teelten in de moestuin. Nu in de moestuin ... je hoeft er zelfs niet altijd voor naar buiten. Koop je witloofwortels, dan kun je alles in een koele donkere plaats in je huis kweken. Maar in deze 8 stappen leer je ook hoe je je witloof zelf kunt zaaien. Veel leesplezier !
Wil je witloof kweken met witloofwortels, ga dan meteen naar stap 4
Deze varieteit is ideaal om in emmers of bakken te zaaien
Stap 1 : Grondvoorbereiding en witloof zaaien
Witloof heeft niet graag humus of stikstofrijke grond. Je hoeft dus geen compost of universele mestkorrels in je grond te verwerken. Wel 2 handjes Vinassekali en een soeplepel Magnesiumsulfaat per lopende meter inharken is heel goed voor de teelt van witloof. Maak je een zaaigeultje met een schopje, dan doet een laagje gezeefde zaai-en stekgrond ook wonderen om je witloofzaden mooi te laten kiemen, bij gewone wortelen doe ik dat ook steeds met mooie resultaten.
Zaai in de lente (begin mei tot begin juni is ideaal) je witloofzaad in rijen op 5mm diepte met een rijafstand van 30 cm en dun de jonge plantjes uit op 12-15 cm uit elkaar. Dit lijkt veel maar het maakt het verschil tussen mooie witloofwortels en dunne zwakke. Wil je later je witloof in het donker kweken in een kweekemmer zonder dekgrond, kies dan voor de binnenteelt variëteiten Zoom F1 of Mechelse Vroege Videna. Wil je je witloof inkuilen in de grond mét dekgrond kies dan voor de soorten Mechelse Vroege (ook in witloof Bio zaden) of de Hollandse Middelgroeg Edellof 3. De planten maken een groen loof aan, geen paniek, dat is normaal. Pas later gaan we wit witloof weken.

Stap 2 : Energie opslag in de wortel, oogsten en laten rusten
Na 110 tot 130 dagen heb je veel groen loof aan je planten. Dat is volledig normaal. Met een Woelvork of spitvork kun je nu de aarde losmaken en de wortels vrijmaken. Probeer ze niet te beschadigen, alle energie die je straks nodig hebt voor de volgende groeifase, zit in de wortels. De kwaliteit van de wortels bepaalt hoeveel en hoe vaak jij straks witloof eet.
Wanneer je de planten met wortel en loof geoogst hebt, leg de planten dan 14 dagen te rusten op je moestuinbodem.

Stap 3 : Het loof verwijderen van de wortel
Snijd met een proper scherp mes het loof af 2 tot 4 cm boven de wortel, 3 cm is ideaal. Snij de wortels recht af voor mooie stukken witloof. Je composthoop zal heel blij zijn met de bladeren, die zijn rijk aan stikstof.
Stap 4 : De wortel inkorten
De witloofwortels kunnen vrij lang zijn. Je mag ze terugsnijden tot +/- 20 cm.
Witloofwortels te koop in onze webshop - reserveer ze tijdig, we leveren ze uit eind oktober
Stap 5 : Witloof kweken in emmers of in kuilen met dekgrond
Stap 5.1 : Witloof kweken in emmers of kweekpotten
Als moestuinier in de winter als het koud en nat is buiten, kweek ik de witloofwortels het liefst verder in huis. Ze de witloofwortels vertikaal in een emmer zo dicht mogelijk op elkaar. strooi er gezeefde zaai en stekgrond of gewone fijn tuingrond tussen. Laat de emmer regelmatig eens van 5 cm hoog op de grond vallen om de aarde te laten zakken. !!! De witloofwortels moet je geen voeding geven, alle energie zit opgeslagen in de wortels !!! Als je wortels goed bedekt zijn met zand of grond, kun je met een lichte straal de pot van bovenaf besproeien. Dek de kweekpot witloof af met een deken of een donkere pot en zet hem op een koele plaats. 10-15 graden is ideaal. Kan er licht aan je groenten, dan kweek je (bitter) groenloof in plaats van goed witloof. Wacht 3 weken, de eerste kropjes witloof zijn normaal nu een feit. Snij de witloofstronkjes aan de basis af en trim eventueel bij in de keuken.
Sommige mensen , kantelen de kweekbak of -emmer ook en maken laagjes : aarde/grond/aarde/grond/... en bootsen zo een beetje de techniek van inkuilen na, beide methodes werken.
Product in de kijker:
Kweekset witloof : Kweekbak en 50 witloofwortels te koop in onze webshop


Stap 5.2 : Witloof inkuilen met dekaarde
Maak een kuil of put in de aarde van 25 cm, een verhoogd bed kan ook dat dan 25cm hoger staat maar dan moet je voldoende gezonde aarde ter beschikking hebben. Maak een schuine kant aan je kuil en leg er de eerste laag wortels tegen. Je wortels liggen nu schuin in een hoek van 45°. Leg er een laag aarde op tot de wortels gedekt zijn, gewone gezonde tuinaarde is goed, en leg een tweede laag wortels. Doe zo verder tot de volledige kuil vol zit met witloofwortels. Geef ook hier één keer goed water en daarna niet meer. Witloof is gevoelig aan schimmels dus 1 keer water is goed. Dek het geheel af met een laag stro of hooi en een zwart luchtdoorlatend doek. Na drie weken kun je de wortels oogsten door de laatst ingekuilde witloofwortels eerst te oogsten. Neem de bovenkant van de wortel vast en knak de witloofwortel af. Indien dit niet vlot werkt, gebruik een scherp, proper mes om het witloof af te snijden.
Stap 6 : controleer regelmatig je witloof
Piep regelmatig onder de materie waarmee je je wortels in het donker laat. Afhankelijk van de vochtigheid in de ruimte, wind en temperatuur kun je wat extra water geven in de emmer of kweekpot. De ingekuilde witloofwortels kun je eigenlijk met rust laten. Als je na drie weken niet ziet is er echt wel iets mis en dat kan onvoldoende water zijn. Niet verwonderlijk, witloof bestaat voor 98% uit water.

Stap 7 : Bedreigingen voor je witloofteelt
Witloof kan ten prooi vallen aan de witloof mineervlieg en aan slijmrot. De mineervlieg komt zelden voor en wordt eigenlijk enkel in de professionele teelt bestreden. Slijmrot kan meekomen met de grond of dekgrond die je gebruikt. Maar ook de witloofwortels worden er door aangetast zijn als je teveel stikstof of humus in je grond hebt. Gekochte witloofwortels geven je meer garantie op een schimmelvrije teelt.

Witloofwortels te koop in onze webshop - reserveer ze tijdig, we leveren ze uit eind oktober
En na het witloof, uiteraard de tweewekelijkse 100% anti-vergeet moestuinchecklist
Tot slot
Het wordt steeds belangrijker dat we zelf ons eten kweken, zeker in de winter. Zo vermijden we dat we duizenden tonnen voedsel moeten laten aanrukken uit verre landen. Zelf witloof kweken kan heel veel uitstoot van transportmiddelen vermijden. Seizoensgroenten kweken sowieso.
Zo, vond je dit artikel waardevol en overweeg je de teelt, overweeg dan om je moestuinspullen in onze webwinkel aan te kopen. We staan steeds paraat met goede kwaliteit, een hartelijk woordje uitleg (via telefoon, chat of mail), jouw moestuinsucces primeert.
Foto's van je witloof zijn altijd welkom op tom@moestuinweetjes.com
Hartelijke groeten, Tom

Wat kan je nog met de wortelen doe na de oogst van de wortelen? Kan je die bewaren of verwerken als cichorei?
Hoi Pascale, ik heb mijn witloofwortels nog niet gerecycleerd. Ze zijn ook heel geworteld en schimmelen een beetje onderaan, ik had ze iets te nat gezet. Mocht je uitvissen of je er nog iets kunt mee doen, laat het gerust weten. Grts Tom
Kunnen de wortels na de oogst zonder meer op de compost?
Dag Tineke,
Dat mag zeker en vast. Sommigen geven de wortels ook aan konijnen, paarden, …
Met vriendelijke groet,
Sarah
Mijn witloof zit in een pot maar het zijn allemaal groene bladeren is dat normaal
Dag krijgt het teveel licht. Witloof kweek je in het donker, Dennis. Groeten, Tom
Het is toch jammer dat je de pennen maar één keer kan gebruiken kun je niet nog een keer gebruiken?????en oogsten
Je kunt ze nog even laten staan, dan kun je nog wat kleine witloofjes of blaadjes oogsten. Maar de energie is op na 1 goede oogst. Helaas.
Groetjes, Tom
Na stap 4 kan je de wortelen dan gewoon bewaren tot de winter vooraleer ze in potten te stoppen voor het kweken van het “echte” witloof? Zo ja hoe de wortelen bewaren aub? Mvg Sharon
Dag Sharon
Professionele telers hebben speciale koelcellen voor het bewaren van de witloofwortels. Ik vermoed dat jij, net zoals ik, niet zo een koelcel hebt. Het best is om ze dan zo koel en donker mogelijk te bewaren voordat je ze gaat ‘planten’. Wat je ook kan doen is het kweken op verschillende plaatsen/manieren om zo je oogstperiode te verlengen en te verdelen. Zo kan je ze planten in de serre, buiten of gewoon binnen.
Groeten Yannick
Als je de witloofwortels buiten inkuilt, zoals omschreven, stel je ze wel bloot aan regen en mogelijk vorst. Is dat een probleem ?
Hoi, je kunt ze schoon schrobben, in plakjes snijden en roosteren in de oven tot ze zeer donker bruin zijn. Daar maak je cichorei mee. Zetten zoals je koffie zet.
Yannick schreef:
“Professionele telers hebben speciale koelcellen voor het bewaren van de witloofwortels. Ik vermoed dat jij, net zoals ik, niet zo een koelcel hebt.”
Vraag: wat is de temperatuur van zo een koelcel en mogen de wortels dan (in zand) in een afgesloten bak?
Kees Deenik
Een paar graden, niet veel meer, Kees. Ik weet niet wat je met zand bedoelt, maar met potgrond werkt het prima. Groetjes Tom
Dag To. De wortels zijn goed aangekomen. Mss las ik erover Vraag: Op hoeveel graden Celcius mogen de wortels minstens ingekuild woden? Ik heb enkel een oude stal waar ik ze in grote tonnen kan zetten. (cementbakken in zwart plastiek) De stal sit her en der vol kieren aan twee kanten ervan…
DAt zou goed moeten lukken bie. Gemiddeld 11 graden is ideaal. Maar alles wat daarrond zit is ook goed. Succes, Tom
kan je de wortels na de eerste teelt nogmaals gebruiken, en hoeveel maal?
Dag Jan,
Je kunt ze maar 1 keer gebruiken, daarna komt er wel nog iets eetbaars aan maar lang niet zoveel als de eerste teelt.
Groetjes, Tom
Hallo,
Als je de witlofkrop enkele centimeters boven de wortel afsnijdt (dus niet afbreekt), dan groeien de korte blaadjes op de wortel weer uit tot een witlofkrop. Deze nieuwe krop is wat kleiner dan de eerstgegroeide.
Groeten van Sjef (Sjeftuintips)
Hola Tom,
Kun je ook produkten naar Costa Rica sturen?
Dat zal moeilijk gaan, Paul.
Binnen de Europese Unie lukt nog maar daarbuiten is niet goed te doen.
Beste groeten, Tom
Vraagje
Hoe komt het dat er meer pennen aan de wortel zitten, en wat moet je dan doen
Hoi Harry,
De reden dat er meer pennen aan de wortel zitten is omdat de grond niet voldoende voorbereid was en de pen zich daardoor is gaan vertakken tijdens het groeiproces (vaak gebeurt het dat er een steentje of stukje klei in de weg zat). Je kan er nadien niets meer aan doen. Voor witloof is dat niet zo erg aangezien de krop (het eetbare gedeelte) bovenop de wortel groeit.
Beste groeten, Sarah
Bestek
Wanneer we het witloof hebben af gedaan, stoven wij de wortels.
Dat is een oude groenten wel bitter maar toch ook lekker.
Een halfuurtje stoven naargelang jullie smaak zoete tomatenpuree er bij doen.
Smakelijk.
Renee
Jammer om de witloofwortels enkel als veevoer te gebruiken of op de composthoop te kieperen. Ik kook ze, in stukken gesneden zoals schorseneren, in licht gezouten water. Ze moeten nog beetgaar zijn. Afgieten. Een lichtgebonden roux maken. Peper, zout erbij en een scheutje wijnazijn. De wortels erin en smullen maar. Inderdaad licht bitter maar ik vind ze overheerlijk.
Kun je witlof kweken in een koude kas?
Hoi Eelke,
De witloofwortels hebben een omgevingstemperatuur van 10-15 °C nodig om kropjes te kunnen ontwikkelen. Alles wat hoger is, zorgt voor doorgeschoten witloof. Alles wat lager is zorgt voor een trager groeiproces, hier vrees ik voor als je in een koude kas wilt kweken. Wij zetten de witloof kweekbak in een koele berging. Zorg er zeker ook voor dat je witloof volledig afgedekt is van zonlicht, anders krijg je groene/bittere kropjes.
Beste groeten, Sarah
als je wortels snijd op ongeveer 20 cm lengte hoe diep moeten de wortels dan in de potgrond 10 cm ,15 cm ??? graag een antwoord hirop . ik bedoel wel hoe ver of hoe hoog moeten ze bedekt zijn met potgrond .
Hoi Marc,
15 cm is ideaal, het groeipunt steekt dan enkele cm’s boven de grond uit.
Succes met je witloofteelt!
Beste groeten, Sarah van Moestuinweetjes
Beste Tom
Heb mijn wortels goed ontvangen. Heb deze gepland in plastieken bakken met deksel moet ik soms verluchten om schimmel te voorkomen?Condensatie in de bakken kan dat schimmel veroorzaken? Alvast bedankt.
Hoe kunnen we de wortels bewaren als we ze niet allemaal tegelijk willen planten?
Kwestie van niet alle witloof tegelijkertijd klaar te hebben.
Inge
Koel, droog en donker, Inge. Bij mij liggen ze in de winter op de grond van mijn tuinhok met een handdoek over.
Ok. Dank u. De meeste wortels die we aangekregen hebben hebben al beginnend loof. Gaan ze dan niet verder groeien?
ik heb dezelfde vraag als inge, de meeste wortels hebben al beginnend loof… wat moeten we daar mee doen ? groeit dat verder uit tot een mooie krop of moeten we dat best verwijderen zodat er een nieuwe krop komt…en kunnen we dan de wortels nog bewaren om de teelt te spreiden ?
Hoi Sandra en Inge,
Je kan de witloofwortels gewoon zo uitplanten. Het is het groeipunt dat zich aan het ontwikkelen is, dat snij je beter niet af.
Als je witloofwortels hebt die je nu niet kan uitplanten bewaar je ze best in een krat op een koele plek (bijvoorbeeld je garage of tuinhuis) met een handdoek over, zo kunnen de wortels niet uitdrogen.
Veel succes!
Groetjes, Sarah van Moestuinweetjes.com
De meeste wortels die we ontvingen gisteren hebben al een wit puntje loof… Kunnen we ze dan toch nog later planten, volgende maand of zo, binnen 3 weken?
Inge
Beste,
ik heb wortels gekregen om in bakken te zetten
kan ik ook potgrond gebruiken ipv zand?
moet ik het witloof water geven?
groeten Hild
Hoi Inge,
We raden zaai- en stekgrond aan omdat witloof gevoelig is aan schimmels. De witloofwortels hebben geen behoefte aan extra energie, daarom is het niet goed om potgrond te gebruiken.
Je witloof moet je inderdaad water geven. Ik controleer wekelijks de kweekbak. De grond mag vochtig zijn maar niet nat. Let wel op dat je geen water geeft over de blaadjes, maar enkel op de grond. Sommige mensen gebruiken een trechtertje om het water tussen de wortels te kunnen gieten.
Veel succces!
Groetjes, Sarah van Moestuinweetjes.com
Wat een perfecte recensies over witlof , geweldig, super man .
Ik begrijp alleen nog niet goed wat ik moet doen als ik de wortels heb gerooid, op het land laat liggen,
dan worden ze toch kledder nat en rot het toch?
Verder geweldig bedankt voor de perfecte uitleg.
Harry.
Je laat de wortels na het rooien 2 weken rusten, in de zomer kan je dit op je moestuinbed doen. Je kan dit ze even goed onder een tuinhuis laten rusten. De rustperiode is belangrijk omdat alle energie dan terugkeert naar de wortel. Het is inderdaad belangrijk dat ze niet kledder nat worden, maar uitdrogen moet je zeker ook vermijden. Als ze uitgedroogd geraken kan je ze niet meer planten.
Succes!
Groetjes, Sarah van Moestuinweetjes.com
hey, ons witloof ziet vrij geel en smaakt enorm bitter en heeft bruine buitenbladeren…. te vochtige omgeving? Te weinig water of grond?
We gaan het nu verhuizen van de kelder naar de zolder…
Iemand nog dit probleem?
Hoi Inge,
Kan je me wat foto’s doorsturen? Zo kunnen we beter zien wat er aan de hand is 🙂
Je mag je foto’s versturen naar webshop@moestuinweetjes.com
Groetjes, Sarah
Weet iemand of je witlof kan zaaien waar wortelen hebben gestaan?