Witloof kweken uit witloofzaden of uit witloofwortels in 7 stappen

Witloof kweken uit witloofzaden of uit witloofwortels in 7 stappen

Inleiding – Witloof kweken voor een hele herfst en winter frisse groentjes

In oktober hebben we die piek van het moestuinseizoen wel gehad.  De aardappelen, uien, knoflook, … liggen op een koele donkere plaats om in de keuken gebruikt te worden en mensen die conserveren hebben nu heel veel in de diepvries of in glazen bokalen.  In de tuin zijn er nog allerhande kolen, knolvenkel, winterprei, wortelen, de laatste prinsessenboontjes, … De Knoflook gaat binnenkort de grond in en het pootgoed van winteruien zit er al in, maar kun je zeker nog begin oktober doen.  Maar alles wat ik opsomde start je nu om op te eten volgend jaar.  Kunnen we in de herfst nog iets doen om dit jaar van te eten ? Jazeker, witloof kweken !

Is het nu witlof of witloof ?

Het is vrij eenvoudig.  Belgen zeggen meestal witloof.  ‘Brussels grondwitloof’ is zelfs een beschermde merknaam.  Nederlanders zeggen ze witlof.  Maar omdat witloof eigenlijk toch een beetje een Belgische trots is, gaan we het hier op witloof houden.  Wie zich er aan stoort moet maar een ‘ootje’ wegdenken.  Het woordenboek keurt ze beiden goed.

Kraakvers, piepend witloof of heerlijk gestoofd witloof in 7 stappen

Het is geen kort proces, het duurt wel even.  Maar witloof kweken is één van de meest voldoening gevende teelten in de moestuin.  Nu in de moestuin … je hoeft er zelfs niet altijd voor naar buiten.  Koop je witloofwortels, dan kun je alles in een koele donkere plaats in je huis kweken.  Maar in deze 8 stappen leer je ook hoe je je witloof zelf kunt zaaien.  Veel leesplezier !

Wil je witloof kweken met witloofwortels, ga dan meteen naar stap 4

Deze varieteit is ideaal om in emmers of bakken te zaaien

Stap 1 : Grondvoorbereiding en witloof zaaien

Witloof heeft niet graag humus of stikstofrijke grond.  Je hoeft dus geen compost of universele mestkorrels in je grond te verwerken. Wel 2 handjes Vinassekali en een soeplepel Magnesiumsulfaat per lopende meter inharken is heel goed voor de teelt van witloof.  Maak je een zaaigeultje met een schopje, dan doet een laagje gezeefde zaai-en stekgrond ook wonderen om je witloofzaden mooi te laten kiemen, bij gewone wortelen doe ik dat ook steeds met mooie resultaten.

 

Zaai in de lente (begin mei tot begin juni is ideaal)  je witloofzaad in rijen op 5mm diepte met een rijafstand van 30 cm en dun de jonge plantjes uit op 12-15 cm uit elkaar.  Dit lijkt veel maar het maakt het verschil tussen mooie witloofwortels en dunne zwakke.  Wil je later je witloof in het donker kweken in een kweekemmer zonder dekgrond, kies dan voor de binnenteelt variëteiten Zoom F1 of Mechelse Vroege Videna.  Wil je je witloof inkuilen in de grond mét dekgrond kies dan voor de soorten Mechelse Vroege (ook in witloof Bio zaden) of de Hollandse Middelgroeg Edellof 3.  De planten maken een groen loof aan, geen paniek, dat is normaal.  Pas later gaan we wit witloof weken.

witloofwortels_kweken
Na de oogst de wortels 14 dagen laten rusten

Stap 2 : Energie opslag in de wortel, oogsten en laten rusten

Na 110 tot 130 dagen heb je veel groen loof aan je planten.  Dat is volledig normaal.  Met een Woelvork of spitvork kun je nu de aarde losmaken en de wortels vrijmaken.  Probeer ze niet te beschadigen, alle energie die je straks nodig hebt voor de volgende groeifase, zit in de wortels.  De kwaliteit van de wortels bepaalt hoeveel en hoe vaak jij straks witloof eet.

Wanneer je de planten met wortel en loof geoogst hebt, leg de planten dan 14 dagen te rusten op je moestuinbodem.

Witloof gezaaid op regels
Witloof gezaaid op regels

Stap 3 : Het loof verwijderen van de wortel

Snijd met een proper scherp mes het loof af 2 tot 4 cm boven de wortel, 3 cm is ideaal.  Snij de wortels recht af voor mooie stukken witloof.  Je composthoop zal heel blij zijn met de bladeren, die zijn rijk aan stikstof.

Stap 4 : De wortel inkorten

De witloofwortels kunnen vrij lang zijn.  Je mag ze terugsnijden tot +/- 20 cm.

Witloofwortels te koop in onze webshop – reserveer ze tijdig, we leveren ze uit eind oktober

Stap 5 : Witloof kweken in emmers of in kuilen met dekgrond

Stap 5.1 : Witloof kweken in emmers of kweekpotten

Als moestuinier in de winter als het koud en nat is buiten, kweek ik de witloofwortels het liefst verder in huis.  Ze de witloofwortels vertikaal in een emmer zo dicht mogelijk op elkaar.  strooi er gezeefde zaai en stekgrond of gewone fijn tuingrond tussen.  Laat de emmer regelmatig eens van 5 cm hoog op de grond vallen om de aarde te laten zakken.  !!! De witloofwortels moet je geen voeding geven, alle energie zit opgeslagen in de wortels !!! Als je wortels goed bedekt zijn met zand of grond, kun je met een lichte straal de pot van bovenaf besproeien.  Dek de kweekpot witloof af met een deken of een donkere pot en zet hem op een koele plaats.  10-15 graden is ideaal.  Kan er licht aan je groenten, dan kweek je (bitter) groenloof in plaats van goed witloof.  Wacht 3 weken, de eerste kropjes witloof zijn normaal nu een feit.  Snij de witloofstronkjes aan de basis af en trim eventueel bij in de keuken.

Sommige mensen , kantelen de kweekbak of -emmer ook en maken laagjes : aarde/grond/aarde/grond/… en bootsen zo een beetje de techniek van inkuilen na, beide methodes werken.

Witloof inkuilen
Witloof inkuilen

Stap 5.2 : Witloof inkuilen met dekaarde

Maak een kuil of put in de aarde van 25 cm, een verhoogd bed kan ook dat dan 25cm hoger staat maar dan moet je voldoende gezonde aarde ter beschikking hebben.  Maak een schuine kant aan je kuil en leg er de eerste laag wortels tegen.  Je wortels liggen nu schuin in een hoek van 45°.  Leg er een laag aarde op tot de wortels gedekt zijn, gewone gezonde tuinaarde is goed, en leg een tweede laag wortels.  Doe zo verder tot de volledige kuil vol zit met witloofwortels.  Geef ook hier één keer goed water en daarna niet meer.  Witloof is gevoelig aan schimmels dus 1 keer water is goed.  Dek het geheel af met een laag stro of hooi en een zwart luchtdoorlatend doek.  Na drie weken kun je de wortels oogsten door de laatst ingekuilde witloofwortels eerst te oogsten.  Neem de bovenkant van de wortel vast en knak de witloofwortel af.  Indien dit niet vlot werkt, gebruik een scherp, proper mes om het witloof af te snijden.

 

Stap 6 : controleer regelmatig je witloof

Piep regelmatig onder de materie waarmee je je wortels in het donker laat.  Afhankelijk van de vochtigheid in de ruimte, wind en temperatuur kun je wat extra water geven in de emmer of kweekpot.  De ingekuilde witloofwortels kun je eigenlijk met rust laten.  Als je na drie weken niet ziet is er echt wel iets mis en dat kan onvoldoende water zijn.  Niet verwonderlijk, witloof bestaat voor 98% uit water.

Witloof kweken - begin groei
Witloof kweken – begin groei

Stap 7 : Bedreigingen voor je witloofteelt

Witloof kan ten prooi vallen aan de witloof mineervlieg en aan slijmrot.  De mineervlieg komt zelden voor en wordt eigenlijk enkel in de professionele teelt bestreden.  Slijmrot kan meekomen met de grond of dekgrond die je gebruikt. Maar ook de witloofwortels worden er door aangetast zijn als je teveel stikstof of humus in je grond hebt.  Gekochte witloofwortels geven je meer garantie op een schimmelvrije teelt.

Sporen van de witloof mineervlieg

Witloofwortels te koop in onze webshop – reserveer ze tijdig, we leveren ze uit eind oktober

En na het witloof, uiteraard de tweewekelijkse 100% anti-vergeet moestuinchecklist

Tot slot

Het wordt steeds belangrijker dat we zelf ons eten kweken, zeker in de winter.  Zo vermijden we dat we duizenden tonnen voedsel moeten laten aanrukken uit verre landen.  Zelf witloof kweken kan heel veel uitstoot van transportmiddelen vermijden.  Seizoensgroenten kweken sowieso.

Zo, vond je dit artikel waardevol en overweeg je de teelt, overweeg dan om je moestuinspullen in onze webwinkel aan te kopen.  We staan steeds paraat met goede kwaliteit, een hartelijk woordje uitleg (via telefoon, chat of mail), jouw moestuinsucces primeert.

Foto’s van je witloof zijn altijd welkom op tom@moestuinweetjes.com

Hartelijke groeten, Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

23 reacties op “Witloof kweken uit witloofzaden of uit witloofwortels in 7 stappen

 1. sharon zegt:

  Na stap 4 kan je de wortelen dan gewoon bewaren tot de winter vooraleer ze in potten te stoppen voor het kweken van het “echte” witloof? Zo ja hoe de wortelen bewaren aub? Mvg Sharon

  • yannick zegt:

   Dag Sharon

   Professionele telers hebben speciale koelcellen voor het bewaren van de witloofwortels. Ik vermoed dat jij, net zoals ik, niet zo een koelcel hebt. Het best is om ze dan zo koel en donker mogelijk te bewaren voordat je ze gaat ‘planten’. Wat je ook kan doen is het kweken op verschillende plaatsen/manieren om zo je oogstperiode te verlengen en te verdelen. Zo kan je ze planten in de serre, buiten of gewoon binnen.

   Groeten Yannick

 2. oMarianne zegt:

  Hoi, je kunt ze schoon schrobben, in plakjes snijden en roosteren in de oven tot ze zeer donker bruin zijn. Daar maak je cichorei mee. Zetten zoals je koffie zet.

 3. cadeenik zegt:

  Yannick schreef:
  “Professionele telers hebben speciale koelcellen voor het bewaren van de witloofwortels. Ik vermoed dat jij, net zoals ik, niet zo een koelcel hebt.”
  Vraag: wat is de temperatuur van zo een koelcel en mogen de wortels dan (in zand) in een afgesloten bak?
  Kees Deenik

 4. bie zegt:

  Dag To. De wortels zijn goed aangekomen. Mss las ik erover Vraag: Op hoeveel graden Celcius mogen de wortels minstens ingekuild woden? Ik heb enkel een oude stal waar ik ze in grote tonnen kan zetten. (cementbakken in zwart plastiek) De stal sit her en der vol kieren aan twee kanten ervan…

 5. Sjef zegt:

  Hallo,
  Als je de witlofkrop enkele centimeters boven de wortel afsnijdt (dus niet afbreekt), dan groeien de korte blaadjes op de wortel weer uit tot een witlofkrop. Deze nieuwe krop is wat kleiner dan de eerstgegroeide.
  Groeten van Sjef (Sjeftuintips)

 6. Renee zegt:

  Bestek
  Wanneer we het witloof hebben af gedaan, stoven wij de wortels.
  Dat is een oude groenten wel bitter maar toch ook lekker.
  Een halfuurtje stoven naargelang jullie smaak zoete tomatenpuree er bij doen.
  Smakelijk.
  Renee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.