Checklist november : Ik kan eigenlijk niet tevreden zijn

Dag Moestuinvrienden,

Mijn moestuinjaar 2019 zit er eigenlijk op.  Alles wat in de tuin staat blijft staan maar ik plant nu niks nieuws meer.  Ik zaai ook niets meer.  Doe ik dan helemaal niets meer ?  Nee hoor, maar het werk speelt zich af in mijn hoofd en in structurele aanpak van mijn moestuin.  En wat er allemaal door mijn hoofd spookt, lees je hier …

Ben ik tevreden over mijn moestuinjaar 2019 ?

Als ik mij de vraag stel of ik tevreden van over mijn moestuinjaar dan gaat het niet zozeer over smaakvolle tomaten, dikke aardappelen of rechte komkommers.  Dan gaat het eerder over de hoofdredenen waarom ik een moestuin bezit.  En als ik me daarover buig, kan ik niet tevreden zijn.  Ik verklaar me nader …

Over het feit dat ik redelijk wat opbrengst heb dit jaar kan ik niet ontevreden zijn.  Zeker met Ella (16 maanden nu) en Sam (11 weken nu) die met heel wat tijd en energie gaan lopen, kan ik niet ontevreden zijn.  Ik heb minder teelten gestart als andere jaren en kon daardoor bijblijven.

19/08/2019 : geboorte van mijn dochter Sam

Ik kan niet tevreden zijn aan de bron aan rust en ontspanning die een moestuin eigenlijk moet zijn.  Ik heb stappen ondernomen in het begin van het jaar om mijn werk in de moestuin te vereenvoudigen, maar het was nog niet voldoende.  Ik wil me nog beter organiseren zodat er nooit een excuus moet komen dat een moestuin teveel tijd in beslag neemt.  Als ieder gezin met jonge kinderen zo denkt dan is de moestuin voor werklozen en gepensioneerden en drijft de maatschappij ons naar de supermarkt waar winst voorop staat en niet ‘duurzaam geteelde groenten’.

Ik herhaal nog eens mijn doelstellingen 2019 en het werk dat ik deed om mijn werk in moestuin te vereenvoudigen :

Minder onkruid wieden in mijn moestuin – mulchen

7 kubieke meter houtsnippers heb ik verspreid in mijn moestuin om het onkruid de baas te blijven.  Met een laag houtsnippers van 10 tot 15 cm heb ik de paadjes netjes bedekt.  Dat heeft zeker geholpen.  Mijn paden waren redelijk netjes.

Voor mijn bedden had ik 2 kubieke meter compost voorzien en dat was te weinig om al mijn bedden goed te bedekken.  Ik had 1,5 m³ compost al gebruikt om mijn serre te voorzien van structuur en voeding en had te weinig over voor mijn moestuinbedden waardoor het onkruid daar al snel vrij spel kreeg.  Gelukkig wiedt mijn vader graag, dankje pa 🙂

Ik ga voor volgend jaar minimum 5 kubieke meter goed verteerde champost laten aanrukken.  In champost zit niets van onkruidzaden omdat het gestoomde compost is.  Op ieder bed komt dit jaar nog er een laag van 10 tot 15 cm.  Als het doorheen de winter gezakt is door de regen, doe ik in het voorjaar er nog een laag bovenop.  De paar uurtjes per week die ik kan besteden aan de moestuin, wil ik herbronnen en ontspannen in mijn moestuin, verstand op nul en lekker tuinieren.  Niet tegen de klok voorover gebogen staan om paardenbloemen, melde en kweekgras te wieden.  En ja, paardenbloemen en melde zijn eetbaar, maar ik eet dat niet graag 🙂 Ik eet liever wat ik zaai en plant.

Minder oppervlakte moestuin

Om van gemiddeld 6 tot 8 uur moestuin per week (voor de kindjes er waren) naar +/- 2 uur moestuin per week te gaan moest ik ook mijn moestuin verkleinen.  Mijn vrouw heeft mij daar een beetje bij ‘geholpen’ en voorgesteld om mijn Splendid moestuintunnel van bij ons huis te verplaatsen naar mijn grote moestuin.  Mensen die mij nog niet zolang volgen, mijn grote moestuin is een lapje grond van 350m² verder in de straat die ik sinds 2014 heb.

Afbraak van mijn moestuintunnel in de tuin aan mijn huis
moestuintunnel Splendid opgezet in mijn grote moestuin

Zogezegd zo gedaan.  Ik heb mijn tunnel verplaatst en bij mijn huis gras aangelegd waar mijn twee dochtertjes kunnen inspelen.  Door mijn moestuin bij mijn huis te vervangen door gras, heb ik ook veel minder werk.  Ik moet wel telkens het huis uit om naar mijn serre te gaan maar de 130 stappen geeft mij ook nog wat beweging 🙂

Waar ooit mijn tunnel stond
Waar ooit mijn tunnel stond

Als je Mijn YouTube-kanaal volgt zul je zeker nog deze (moes)tuin gezien met mijn tunnel of eerder zelfs glazen serre.  Voortaan zal dit hier een speeltuin worden voor de meisjes.

Mijn passie wijn maken van wijndruiven

In mijn grote moestuin heb ik nu 83 wijnstokken.  Daardoor heb ik minder zwaar werk dicht tegen de grond en een dikke laag houtsnippers in de rijen druiven, zorgen er ook voor dat ik mij heel erg kan ontspannen met de snoei, het geleiden, het dieven, de metingen die moeten gebeuren, … in mijn wijngaard.  Daar word ik helemaal rustig van en ik hou er ook wijn aan over.  Een overzicht van mijn wijnstokken :

 • Aangeplant in 2015 (oogst sinds 2018):
  • 11 stokken Chardonnay
  • 10 stokken Pinot Noir
 • Verplant in 2019, stokken van 8 tot 12 jaar oud van bij een overleden familielid (oogst hopelijk vanaf 2020):
  • 32 Johanniter
  • 15 Regent
 • Aangeplant in 2019 (eerste oogst vermoedelijk 2022):
  • 15 stokken Regent
Mijn wijnpers
Mijn wijnpers

Uiteraard blijft er voldoende ruimte om te moestuinieren.  Ik heb nog volgende moestuinbedden :

 • 3 bedden van 1m op 7m
 • 1 bed van 2m op 7m dat in een punt loopt
 • 5 bedden van 1m20 op 2 in halfschaduw
 • Een stuk van 2,5 meter op 6 dat ik nog moet aanleggen.
 • Een asperge rug van 4 meter
 • Mijn Splendid tunnelserre van 7,5 op 3 meter.

In totaal blijft er dus nog zeker 60 m² moestuin over.  Tot vorig jaar was dat 120 m².

Water in mijn moestuin

Niets is meer frustrerend dan plantjes waar je zo lang voor zorgde te zien wegkwijnen door een gebrek aan water.  In 2019 heb ik echt grote stappen gezet om dit op te lossen.  Ik plaatste maar liefst 5 IBC containers van ruim 1000 liter.  4 van die containers zijn verbonden met een irrigatiesysteem , de C180 van Irrigatia.  Je vind de systemen in de webwinkel van deze site.  Ik vond ook nog net de tijd om mijn tunnel te voorzien van druppelaars die mijn tomaten, pepers, paprika‘s, komkommers, meloenen en auèbergines van water moestuin voorzien.

De eerste van 5 IBC containers

Zalig was dat.  De pomp van het irrigatiesysteem wordt aangedreven door een accu die opgeladen wordt door een zonnepaneel.  Dus hoe meer zon, hoe sneller de accu opgeladen is, hoe meer water je plantjes krijgen.  Er zijn ook nog 5 standen aan dus je kunt nog regelen hoe snel de accu oplaadt.  En ook kun je de snelheid van de druppelaars regelen.  Een supersysteem dat me al enorm veel tijd bespaard heeft.  Los van het aanplanten, op het kweektouw geleiden en het dieven hebben mijn teelten in mijn folietunnel geen enkele moeite gekost.  Ik had massa’s tomaten, pepers, paprika‘s, komkommers en meloenen.  Enkel de aubergines waren een ramp.  Maar ik hoorde overal dat het geen goed auberginejaar was, vreemd.

Meer moestuinplantjes in plaats van zaaien

In 2019 heb ik meer moestuinplantjes uit onze webshop geplant.  Ik wou dat ik tijd had om trays te vullen, gaatjes maken, zaaien, dekgrond opdoen, inwateren, elke dag gaan kijken hoe de zaailingen er voorstaan, … Los van enkele tomatenrassen die ik echt wil, pepers, paprika‘s, wortelen en pastinaken ga ik in 2020 alles in plantjes voorzien.  Het kost iets meer geld als je moestuinplantjes koopt maar ik denk dat ik liever met Ella eens tot aan de tuin ga om te kijken hoe de plantjes groeien dan dat papa heel het jaar met zaaitrays en grond loopt te zeulen op 130 meter van huis 🙂

Maar alles komt terug.  Wie weet vinden de meisjes het binnen enkele jaren wel superfijn om papa te helpen zaaien.  Hop de laarsjes aan en samen met Ella en Sam trays zaaien, plantjes uitdunnen, groentjes oogsten, …

Wat doe ik de komende maanden en volgend jaar nog om het moestuinleven makkelijker te maken?

De composthoek beter organiseren

Ik denk dat je het fenomeen kent.  Je voorziet enkele compostbakken of knutselt met oude palletten zelf iets in elkaar en hebt een mooie plaats voor je groen- en bruinafval uit je moestuin.  Je eerste afval komt aan en je gooit het zorgvuldig in je gloednieuwe compostbakken.  Dat gaat zo maanden door en tegelijk leg je nog een hoop materiaal dat te groot is naast de compostbakken.  In mijn geval snoeihout of grote zonnebloemstengels, tomatenplanten, spruitkoolplanten,  … kortom alles wat te groot is valt op een hoop ernaast.  Ondertussen gebeurt in de compostbakken niks omdat je verhouding groen- en bruinmateriaal niet goed is, je uitgedroogde doorgewortelde potgrondkluiten voor geen meter composteren, omdat er te grote stukken organisch materiaal inzitten of te grote luchtbellen waardoor de boel weer afkoelt.

Mocht je het niet herkennen, … bij mij is het zo 🙂  Ik ben nu van plan om een heel lichte hakselaar aan te schaffen om alles eens door te jagen voor het in mijn compostbakken terechtkomt.  Zodanig dat warmte en regenwormen veel sneller het organisch materiaal kan omzetten en je veel sneller bruikbare compost hebt.  Ook de bergen takken en grote planten moeten weg.

In wil een orde in de moestuin brengen die zal toelaten dat ik meer geniet tijdens de weinige uurtjes die ik nog in de moestuin kan doorbrengen.

Massa’s houtsnippers om mijn paden te maken (22 februari 2019)

Enkele structuurwerken

In 2019 verkocht ik mijn kleine caravan omdat ze te klein was om met de meisjes op reis te gaan.  Ook sneuvelde een oude berkenboom die zo schuin groeide dat hij vroeg of laat dreigde op de rijweg te komen.  Op de plaats die vrijgekomen is komt er nog een moestuinbed. Nee, geen wijnstokken gezien daar misschien ooit weer een grotere caravan moet komen waar de meisjes wel in passen om op vakantie te gaan.  Voorlopig huren we tijdens de vakantie een campinghuisje of een stacaravan.  Zo moeten de meisjes minder lang in de auto zitten richting vakantiebestemming (kan ik sneller rijden zonder caravan) en duurt het opzetten niet zo lang.

Mulchen, mulchen en daarna nog wat mulchen

Ik heb goede contacten met 2 tuinaanleggers en die zijn al verwittigd.  Als ze straks bomen snoeien, dan kom ik de houtsnippers halen.  De compost betaal ik voor, gratis compost kan je moestuin met een erfenis onkruidzaden achterlaten die je nooit te boven komt.  In 2016 kreeg ik 4 kubieke meter compost via een milieuafval maatschappij.  Sindsdien schiet er overal melde en kweekgras uit de grond.  Ik geraak het nauwelijks de baas.  Een dikke laag onkruidvrije compost in 2020 er bovenop zal het toch weer een beetje onderdrukken.

Tot slot

Deze morgen dacht ik nog : “Dit wordt een korte checklist” … niet dus.  Ik heb mijn hoofd weer eens leeg geschreven en dat lucht op.  Hopelijk kon het je boeien en haal je er inspiratie uit om deze winter ook nog enkele zaken uit te voeren die het je makkelijker moeten maken volgend jaar.  Het kan ook goed zijn dat jij je tempo al gevonden hebt en dat je tot het eind verder gelezen hebt uit nieuwsgierigheid 🙂

Stuur eens een mailtje terug wat jouw huwelijk is tussen moestuintijd en moestuinwerk, wie weet leren we van elkaar, mijn adres is tom@moestuinweetjes.com

Vind je Moestuinweetjes waardevol, overweeg dan zeker om je moestuinspullen aan te kopen in onze webwinkel.  Met de kortingscode biomoestuin krijg je 5 euro korting op je eerste aankoop.  Kocht je al eerder iets, dan krijg je met de kortingscode ‘moestuinspullen’ 5 euro korting bij een besteltotaal vanaf 50 euro.

Ik wens jullie ook een verdiende rust na een uitdagend moestuinseizoen 2019, tot de volgende nieuwsbrief ! ps : Er zijn nog witloofwortels … er is nog een beperkte voorraad, de volgende lading is voor eind november.

Groetjes, Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.