Kruiden kweken in je eigen tuin voor 12 maanden per jaar pit op je bord

Kruiden kweken in de moestuin
93 Shares

Kruiden kweken in je eigen tuin voor 12 maanden per jaar pit op je bord

Wat is er leuker dan je gerechten pimpen met verse, aromatische kruiden en specerijen die je uit de moestuin haalt?  Weinig !  Wat kruiden kweken nog iets extra’s geeft, is het feit dat kruiden makkelijke te kweken en oogsten zijn.  Het is zelfs zo dat sommige kruiden die je kweekt té goed groeien.  Na het zaaien moet je ze vaak zelfs intomen of zelf meteen in een pot zetten.  In dit artikel lees je waarom kruiden zo makkelijk te kweken zijn.  Pimp it up !

welke kruiden zijn de moeite waard om zelf te kweken

Bijna alle kruiden kan je kweken, en dit kan zelfs op om het even welke plaats in je tuin, moestuin, balkon of terras: van in de keurige strakke moestuin bedden tot in je borders.  Van vierkante meter moestuintjes tot bloempotten. We maken bij kruiden kweken een onderscheid in:

 • eenjarige keuken- en tuinkruiden (gaan maar 1 groeiseizoen mee): basilicum, koriander, dille
 • tweejarige kruiden (gaan 2 groeiseizoenen mee, geven zaad af en sterven): kervel, peterselie
 • doorlevende kruiden (overleven meerdere jaren mits een goede verzorging): munt, salie, tijm, bieslook, venkel, marjolein, dragon
Wanneer en waar zijn kruiden op hun best

Kruiden staan graag op een zonnige en lichtrijke plaats, met hun voetjes in een goed gedraineerde, vocht vasthoudende grond. Deze grond mag een pak organische meststoffen bevatten.  Moet je bij het lezen van dit artikel nog een moestuin beginnen aanleggen, denk al na over de hoe je compost in je grond kunt inwerken.  compost kun je kopen in zakken in tuincentra. Je kunt bij compost bedrijven ook grotere hoeveelheden krijgen.  Je kunt grote hoeveelheden vaak ook laten leveren.  Je kunt ook werken met organische mestkorrels indien je geen compost voor handen hebt.

Kruiden op een zonnige plaats in de moestuin
Kruiden op een zonnige plaats in de moestuin
Tips voor een lange oogst
 • Zaai kruiden die snel kiemen. Koriander en dille hebben in de lente en zomer maar 2 weken nodig om te groeien.
 • Kies verschillende soorten kruiden, met een variatie aan groeitijden. Op deze manier is er een contante groei en aanbod van verse kruiden.
 • Plant kruiden in potten (bieslook, munt, peterselie, dragon) die in de zomer buiten zet. Neem de potten in de winter binnen en plaats ze op een vensterbank waar veel zonlicht binnenvalt.
 • Plant je kruiden niet te ver van de woning. Maak het jezelf makkelijk als je kruiden wil oogsten.
 • Plant de sterkere kruiden (zoals salie, munt, rozemarijn) in grotere potten.
 • Start met zaaien in de vroege lente. Je dit dit best wel of in de serre (kas) of onder glas.
 • Kweek een aantal planten voor door in trays voor te zaaien (serre/kas, je zonnige vensterbank in de keuken…). Terwijl de plantjes groeien, warmt de grond buiten op.
Kruiden kun je ook heel goed in potten kweken
Kruiden kun je ook heel goed in potten kweken
Kruiden zaaien het jaar rond
Kruiden zaaien in januari en februari

Binnen kruiden voorzaaien in februari gebeurt het best met een propagator in combinatie met één of meerdere groeilampen om na het kiemen voldoende licht te geven.  Zonder die hulpmiddelen laatste wacht je beter tot april.  Een extreem zonnige maart kan je nog wel helpen op de vensterbank, maar wil je geen verloren werk doen, stel dan je plannen uit tot april.  Zaai peterselie binnenshuis van januari tot februari in trays met 73 modules.  De volledige werkwijze vind je op dit artikel over peterselie kweken het jaar rond.

Kruiden zaaien in maart

In maart kan weer een tray kruiden gezaaid worden : bieslook, kervel, munt, koriander, peterselie (nogmaals), rozemarijn, salie en Tijm zijn aan de beurt.  Ik zaai alle soorten voor binnenshuis gezien de vorst die ’s nachts nog schering en inslag is in maart.  Enkele kruiden kunnen wel al in de tuinkast of serre voorgezaaid worden.  Kijk in de moestuin kalender maart welke dat zijn (er staat een logo van een tuinkast of serre bij).

Kruiden zaaien in april

In april komen er basilicum, dille en dragon bij.  Die zaaien we meteen in de serre of in de tuinkast, peterselie kan je ook buiten rechtstreeks als zaaien.  Een mooi overzicht vind je in de moestuin kalender van april.

Moestuin plantjes van Moestuinweetjes
Moestuin plantjes van Moestuinweetjes worden in gerecycleerd PET materiaal opgestuurd
Kruiden later op het jaar

Je kunt later op het jaar nog een vervolgteelt doen van je kruiden, dan kun je ze nog rechtstreeks zaaien in de tuin vanaf mei.  Raadpleeg de moestuin kalenders op deze site voor meer info.  Wil je vanaf mei net als ik genieten van je tuin, andere hobby’s beoefenen of heb je het even gehad met voorzaaien? Dan kun je ook altijd jonge plantjes kopen in een tuincentrum, de lokale BIO-markt of onze webwinkel. Haal deze voorzichtig uit hun verpakking en plant ze voorlopig nog even in P9 potjes zodat de wortels nog wat sterker kunnen worden. Zet ze op een warme en zonnige plaats.  Plant ze uit na de Ijsheiligen.

keuken kruidenplanten

Plant jonge planten pas uit nadat ze de buitentemperatuur even gewoon zijn kunnen worden (afharden).

 • Maak de grond voldoende vochtig voor je gaat uitplanten.
 • Hark je grond en verwijder grote aardkluiten of stenen, gebruik hiervoor een woelvork.
 • Maak de plantjes voorzichtig los uit hun tray door zachtjes op de onderkant te drukken. Haal plantjes uit potjes door een korte tik te geven tegen de onderkant met je hand of schopje.
 • Wees voorzichtig met de plantensteeltjes, deze zijn nog zeer fragiel. Neem daarom je planten vast bij de wortel of bladeren.
 • De bovenkant van de wortelkluit komt vlak onder het grondoppervlak als je uitplant.
 • Aard je kruiden aan of gebruik een laag mulch.  Zo staan ze nooit met hun voeten in het slijk.
 • Ben je klaar met planten, dan geef je het plantje nog wat water.
 • Planten met een ondiep wortelgestel drogen snel uit dus is het belangrijk dat ze voldoende water krijgen, vooral als ze snel groeien.
Oogsten

Een aantal kruiden en zelfs salades (koriander, rucola, tuinkers) zijn vaak binnen een aantal dagen klaar om geoogst te worden. Andere kruiden hebben een aantal weken nodig eer ze geoogst kunnen worden. Je kan kruiden makkelijk oogsten door af te knijpen wat je nodig hebt. Wil je weelderige planten, dan snoei je de kruiden best voor ze bloeien.

Kruidengids

Via onderstaande links krijg je heel wat uitleg over hoe je de veel gebruikte keukenkruiden moet kweken

Mogelijke problemen

Koriander, dille, basilicum, wilde rucola kunnen, in een droge, compacte grond, heel snel doorgroeien. Snoei (lees oogst) de planten regelmatig.
Staan je kruiden in een serre, zorg dan voor voldoende ventilatie. Dit zal voorkomen dat er schimmelziektes op de planten komen.

Valse meeldauw kan je kruiden gaan aantasten. Muntroest kan naast je munt ook je marjolein en bonenkruid negatief beïnvloeden, maar ook andere muntsoorten zijn hier gevoelig aan.  De rozemarijnkever vind ook de lavendel, salie en tijm lekker. Bescherm je jonge plantjes tegen vogels en slakken met vogelnetten of slakkenkorrels.

Valse meeldauw op basilicum
muntroest
93 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Moestuinweetjes webwinkel Sluiten

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist