Knoflook kweken

Biologiche knoflook kweken in de moestuin
5 Shares

Knoflook kweken

Knoflook kweken staat bij mij jaarlijks steevast op het moestuin programma.  In oktober ga ik van start om de zomer daarop heerlijke Knoflook bollen te oogsten.  Knoflook doordringt je gerechten met een heerlijke smaak en is heel goed voor je lichaam.  Verse Knoflook kweken heeft dus niets dan voordelen.  Geuren je handen of je adem, dan zijn er handige tips om er iets aan te doen.  Hieronder vind je een gids om zelf je Knoflook te kweken

Tips om biologische Knoflook te kweken. Van welke variëteiten je moet kiezen, tot planten en oogsten.

Knoflook kweken op een biologische manier

Een van de makkelijkste knolgewassen om te kweken in de moestuin is knoflook. Knoflook is winterhard en heeft weinig last van insecten en plagen.  Midden de zomer zal je beloond worden met massa’s heerlijke bollen knoflook. Eenmaal de knoflookbollen mooi droog zijn, kan je deze de komende zes maand tot een jaar vers gebruiken in de keuken.

De voorbije vier jaar heb ik mijn eigen Knoflook op een biologische manier gekweekt. Ieder knoflookteentje transformeerde in een mooie lookbol. Ik heb veel bijgeleerd de voorbije jaren, maar ik heb vooral onthouden dat het zeer makkelijk is om Knoflook te kweken. Ga je een moestuin beginnen en weet je niet met welke groenten je moet starten? Hou dan in je achterhoofd dat Knoflook een van de meest voldoening gevende knol is dat je kan kweken.  Wil je een moestuin beginnen in het najaar dan is Knoflook kweken één van je eerste activiteiten.  Je moet dus niet zitten wachten tot je in fabruari je tuinbonen kunt zaaien, je kunt vanaf oktober al aan de slag.

Knoflook kweken voor een mooie winter voorraad
Knoflook kweken voor een mooie winter voorraad
Wanneer je Knoflook kweken

Het beste moment om Knoflook te planten is de herfst en de vroege winter. Eens de vorst in het land is plant je best geen teentjes Knoflook meer.  We planten al in het najaar voorafgaand op het oogstjaar omdat het zo een 6 tot 8 duurt maanden om een volwaardige lookbol te hebben.  Mochten we pas in maart planten zou dat willen zeggen dat je pas in september zou oogsten. Knoflook heeft het graag koel om te groeien.  Plant je Knoflook in een warme periode, dan groeit het geplante teentje maar vormt zich geen cluster teentjes die een bol vormt.   die een maar ook om te drogen hebben ze warmte nodig.

Afhankelijk van de regio waar je woont en de temperaturen, wil je je Knoflook reeds een voorsprong geven om te groeien. Dit wil zeggen dat je de knoflooktenen gaat planten tussen oktober en december (een maand voor de eerste vorst). Op deze manier kunnen ze reeds sterkte groene scheuten maken. Vanaf de lente zullen ze een groeispurt nemen en zullen ze ver voor zijn op de Knoflook die pas in de lente geplant is.

Je Knoflook aankopen

Knoflook koop je in bollen, net als je een bol Knoflook zou oogsten. Je kunt knoflookbollen uit de supermarkt in de grond steken maar deze zijn dan wel bespoten en soms ook behandeld tegen het kiemen.  En kiemen is nu net wat we wel willen.  Je koopt dus best Knoflook pootgoed in het tuincentrum of op onze webwinkel. Haal de knoflookbollen niet uiteen in teentjes vooraleer je van plan bent om ze uit te planten. Breek de bol voorzichtig in individuele teentjes en plant onmiddellijk uit. Dit kan in volle grond of in P9 potjes in potgrond voor moestuinen (5cm diep). Elk teentje zou nog wat van de originele lookbol basis moeten hebben, scheur of breek deze dus zeker niet af.  In deze video zie je hoe mijn vrouw Stefanie op 8 oktober 2016 mijn teentjes voorbereid voor de uitplant.

Het gebruik van de P9 potjes is een perfecte manier om Knoflook te kweken, als je weet dat je tuin in het najaar en gedurende de winter nat en drassig zal. Knoflook heeft niet graag natte voetjes.  Knoflook groeit in alle soorten grond maar het water moet gedraineerd worden. Dit wil zeggen: zandgrond, leemgrond of zachte compost als je in potjes werkt.

De ideale zuurtegraad om Knoflook te kweken is tussen 6.0 – 7.5  Meet ook de zuurtegraad in jouw moestuin met een pH-meter.

Hoe Knoflook planten

Plant ieder knoflookteentje met zijn puntje naar boven.  In volle grond plant je ze zoals eerder gezegd 5 cm diep.  Werk je in P9-potjes, dan mag het puntje net onder het aardeoppervlak zitten. Bewater de teentjes goed en zet de potjes op een zonnige plaats in je tuin, in je tuinkas of serre of op je terras. Zorg wel dat ze wat beschut staan. Hou je grond steeds vochtig.

Knoflook is winterhard. Water, wind, koude, sneeuw… niks deert ze. Dit gezegd zijnde, voorspellen ze een koude winter dan is het goed om je Knoflook af te dekken.

knoflook planten, met het puntje naar boven
Knoflook planten, met het puntje naar boven
De Knoflook begint te groeien in de vroege lente

Eind maart plant ik de knoflook die ik in de P9 potjes voorgekweekt heb uit in de moestuitn, . Nu is de Knoflook al mooi gegroeid en in de aardekluit uit het potje zie je ook mooi wortelgestel dat nood heeft aan meer plaats om verder te groeien.

Plant de look in een goed waterdoorlatende grond met veel direct zonlicht. Bewerk je moestuin op voorhand even met wat mest, compost of organisch voedsel. Werk alles in met een woelvorkKnoflook groeit in een vochtige grond, maar deze mag niet moerassig zijn. Mulch rond je Knoflook met champignoncompost, tuincompost of stro. Dit beschermt de plantjes tegen de koude, het gaat de groei van onkruid tegen en mulchen helpt ook om de grond vochtig te houden.

Zet je plantjes (of teentjes als je direct in volle grond plant) 15 tot 25 cm uit elkaar.  En hou 30 cm tussen de rijen.  Theoretisch gezien kunnen ze dichter opeen geplant worden, maar bij de oogst zal je zien dat je lookbolletjes niet zo groot zijn als je z te dicht zet.  Als je Knoflook te dicht bij elkaar staat, zal het ook moeilijker zijn om onkruid te wieden. Ik gebruik een handige drietand hark om in één veeg het jonge onkruid te verwijderen.  Plant je voorgekweekte look op dezelfde diepte dat ze aan het groeien zijn. Aard de planten na het uitplanten een paar centimeter stevig aan door de grond aan de drukken met je vingers.  Je plant je plantjes dus effen uit met de grond maar maakt een hoopje rond de plant.  Zo staan ze ook minder snel met teveel vocht aan hun voeten.

roest op knoflook is geen ramp
Roest op Knoflook is geen ramp
Knoflook is een eenvoudige plant om te verzorgen

Eenmaal je Knoflook in de grond zit, is de teelt zeer onderhoudsvriendelijk. Je hoeft er nog weinig aandacht aan te besteden, behalve op geregelde tijdstippen het onkruid eens wieden. De grond waarin de Knoflook nu volop aan het groeien is, moet steeds vochtig zijn.  Elke paar dagen een tochtje in de moestuin is dus aangewezen.

Roest op je knoflook

De meeste dieren en schadelijke insecten zullen door de sterke geur uit de buurt blijven van de knoflook, dus hier zal je geen last van hebben. De enige ziekte waar je misschien last kan van krijgen is roest, een schimmelziekte die kan overwaaien tot in je moestuin.  Je kunt er dus niet zo veel aan doen. De schimmelziekte is een roestachtige uitslag op de bladeren. Het kan geen kwaad voor de knol. Geen zorgen dus als de oogsttijd nadert en je slaakt een kreet ‘Help, er komt roest op mijn knoflook’. Merk je deze roest vroeger in het seizoen op (bijvoorbeeld april), kan het wel voor problemen zorgen. Knip de bladeren af van zodra je ziet dat er roestvlekken op komen. Gooi deze bladen voor de zekerheid maar niet op je composthoop, schimmels verwijder je best volledig uit je moestuin.

Knoflook oogsten

Knoflook is oogstklaar eind juni, begin juli. Ik oogst alle look neem hem mee naar huis om te laten drogen in het houtrek, die op een zonnige plaats in de tuin staat. Laat ze zeer goed drogen voor je look binnen neemt of voor je ze gaat vlechten.  In onderstaande video zie je hoe mijn vrouw Stefanie een knoflookvlecht maakt.

Hier volgen wat oogsttips
  • Zie je dat de onderste bladeren van de plant geel worden, dan is het bijna tijd om te oogsten.
  • Geef de planten niet te veel water meer naar het einde van de laatste groeimand.
  • Het is tijd om te oogsten als 1/3 van de onderste bladeren geel is.
  • Oogst op een droge dag. Gebruik hiervoor een tuin of spitvork vork waarbij je Knoflook voorzichtig omhoog duwt.
  • Verwijder zo veel mogelijk van de achtergebleven aarde. Was ze niet met water, anders kunnen de lookbollen sneller verwelken.
  • Leg ze open op een tafel, stuk hout, om het even welk ander droog oppervlak. Zowel het loof als de knoflookbol mag drogen.
  • Eenmaal alles goed gedroogd is (na 3 tot 4 weken), kan je gaan vlechten, in hoopjes opbinden, het verdroogde loof afsnijden en je look in papieren/stoffen zakken stoppen voor bewaring.
  • De vuile wortels en huid van de Knoflook komt makkelijk af door er over te wrijven met je vingers.
knoflookvlecht
knoflookvlecht

Gebruik wat van je geoogste Knoflook om volgend jaar je voorraad aan te leggen. Eenmaal je geïnvesteerd hebt in knoflook, kan je jaar na jaar gebruik maken van je teentjes, zonder nieuwe te hoeven aan te kopen.

Vond je dit nuttige informatie, deel dat met de wereld via de sociale media knoppen op deze site?  Wil je onze site steunen, dan kun je overwegen om je moestuin spullen in onze webwinkel aan te schaffen.  Wees gerust we vallen je in onze webwinkel niet lastig met kabouters aan een touw of stenen kikkers.  We bieden duurzame producten aan die je nodig hebt in de moestuin.

Veel succes met je Knoflook teelt

5 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Moestuinweetjes webwinkel Sluiten

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist