Moestuinieren in potten en bakken

moestuinbak

Moestuinieren in potten en bakken.

Moestuinieren in potten en bakken. Het tuinseizoen loopt voor de meesten alweer ten einde, o ja, er staat nog genoeg in de tuin, boerenkool, spruitkool, groenlof (suikerbrood), witlofpennen worden al geoogst om op te zetten, winterandijvie, een verdwaalde krop sla, winterwortelen en nog veel meer, maar het echte seizoen zit er zo’n beetje wel op.

Boerenkool Westlandse winter
boerenkool Westlandse winter

(Klik op de afbeelding voor de zaden)

En dan kijken we alweer naar het nieuwe jaar, want voor je het weet worden er alweer tuinbonen geplant en gaan de zaden van de raapstelen de grond weer in… dat kan, want februari is voor mij de maand om tuinbonen te zaaien, hoewel sommige dat in december al doen. De resultaten die ik hoor en lees zijn verschillend, het ligt er misschien ook aan waar je woont, hier in het oosten is het vaak veel kouder dan in de kustprovincies.  Afijn, die keus maak je dan zelf, de gevolgen, mochten die tegenvallen, zijn dan ook voor jezelf en lukt het wel, dan heb je geluk gehad.

tuinboonzaad

(Klik op afbeelding voor zaden)

Sommige kwekers hebben inmiddels alweer de eerste pepers gezaaid, ja, vanaf oktober begint voor velen van hun alweer het nieuwe seizoen, met warmtelampen en groeilampen.
Vaak is er commentaar op, maar als je je er verder in verdiept, kom je er wel achter dat ze nog niet zo gek bezig zijn.

Ik wacht nog even, ik ben er nog niet klaar voor, maar de planten die ik dit voorjaar kreeg van pepervrienden, plantjes die in oktober gezaaid waren, die hebben een prachtige opbrengst gegeven, had ik die in maart gezaaid, was dat vast niet gelukt.
Moet ik er wel bij zeggen dat de ene peper de andere niet is, de ene plant geeft sneller rijpe vruchten dan de andere, dat heb ik zelf vernomen.

Peperplant in pot

( Peperplanten in een pot)

Maar het komende jaar gaat er hier iets veranderen, vanaf 1973 had ik al een stukje tuin, dat later steeds groter werd, eerst als kind een reepje grond bij een boer, voor wat koolplantjes en later een heuse volkstuin, waar ik als 16 jarige met de tractor heen mocht om mijn bonenstokken ( uit het bos) heen te brengen…

Later werd de tuin steeds groter en nu , nu is het punt bereikt om het wat rustiger aan te doen, daar is een goede reden voor en dus stop ik met de huidige tuin, waar ik veel plezier aan heb beleefd.

Maar stoppen is een “naar” woord als je al zolang deze hobby hebt.  Vandaar dat ik over ga op een kleinere tuin, ongeveer 20m2 , daarnaast een aantal bloempotten, speciekuipen en ik mag daarnaast ook nog twee bakken op hoogte gebruiken, bakken van beton van 6 meter lang en 1 meter breed, twee van deze bakken dus.  Een klein deel is inmiddels bezet door aardbeien.

Moestuinieren in potten en bakken

In deze bakken zit schone grond, dus grond die geschikt is om in te moestuinieren.
Onderin de bakken is eerst een dikke laag blad met compost gelegd, daarover de grond, wat wel inhoud dat de grond ieder jaar iets inzakt, je kunt het eventueel bijvullen.

Moestuinieren in potten en bakken
Moestuinieren in potten en bakken

De potten, daarin ga ik werken met potgrond, natuurlijk zal ik moeten bemesten, maar er zijn genoeg middelen op de markt zoals vloeibare voeding voor planten.

Het is nieuw, dus ik zal ook moeten kijken welke groente geschikt is om in potten te kweken. De bakken zijn ruim 40cm diep, daarin kan ik diverse groenten kweken.
Verder zal ik rekening moeten houden met de zon en de schaduw, ook met de regen, dus gaten onderin de bakken. Biologische hydro korrels heb ik afgelopen jaar gekocht voor onderin enkele potten die ik al had, maar of ik dat weer doe weet ik niet, een paar potscherven werkt ook goed.

Eventueel meng ik wat schone grond met potgrond om in de potten te doen, omdat ik bang ben dat alleen potgrond snel uitdroogt.

De op hoogte staande bakken ga ik eerst in februari voorzien van een laagje kalk, als je zure grond hebt is het goed om regelmatig te bekalken, dat is om de zuurgraad van de grond minder zuur te houden. Bij zandgrond heb je daar meer last van dan bij kleigrond. Voor aardappelen wordt bekalken afgeraden, maar ja, aardappelen ga ik niet in deze bakken zetten. Bovendien doen aardappelen het ook wel goed op iets minder rijke grond. aardappelen die groeien op bekalkte grond laten nog wel eens schurftplekken zien op hun schil, niet dat het erg is voor de consumptie.

Verder zal ik koemestkorrels gebruiken en patentkali , wat is toegestaan in de biologische teelt.

Aardbeien staan dus al in de bakken, dat is ook wel een echte plant die menigeen in potten en bakken kweekt en dat gaat vrij gemakkelijk.
Afgelopen jaar had ik al een stuk of zeven peperplanten in potten staan en dat ging super, dus die komen er weer.

aubergines in potten
aubergines in potten kweken gaat vrij goed

paprika’s behoren ook tot de pepers en ook deze kunnen net als aubergines en tomaten in potten gekweekt worden.  Uiteraard zijn er verschillende tomaten en kun je misschien het beste een balkontomaat in een pot zetten, gewoon omdat deze klein en compact is.  Maar eigenwijs als ik ben, zal ik ook andere proberen. Mijn tomaten voor komend jaar zullen waarschijnlijk bij thuis komen te staan, aan de voorkant, want daar staat de middagzon op, en staan ze onder een balkon, dus komt er geen regen op. Afgelopen jaar stond daar 1 oranje tomaten plant, welke het heel goed deed en bij huis geen last kreeg van de beruchte aardappelziekte.

pepers in potten
pepers in potten

Bieten en wortelen lijkt mij ook goed te kweken in een pot, net als spinazie en sinds ik het afgelopen jaar kennis heb gemaakt met New Zeelandse spinazie, wat eigenlijk een ijskruid is, ga ik deze zeker weer planten, waarschijnlijk in een speciekuip, want het groeit gemakkelijk en je plukt er het hele seizoen van en het groeit zo weer aan. De toppen, met steeltjes dus en de grote bladeren zijn, als spinazie bereidt, heerlijk van smaak.  Althans in mijn geval gekookt, het kan ook in de wok uiteraard, maar ik hoor ook reacties dat het dan zwaarder op de maag ligt, maar gekookt is het goed te eten.

Nieuw-Zeelandse spinazie

Bonen gaat ook goed, en misschien dat ik wel een courgette in een kuip zet, want tja, courgettes eet ik graag en dan het liefst de gele variant.

Maar nu ik de beschikking heb over de grote bakken, komen daar komend jaar bonen in, lage bonen, dus stam – of stuikbonen genaamd.  De Argus is een heerlijke en rijk groeiende lage soort, die gaan er zeker in.
En daarnaast een stam snijboon, in dit geval ga ik de draadloze Admires proberen.  De bestelling van Moestuinweetjes.com is inmiddels al ontvangen en daarin zitten deze Admires, maar ook de Witkiem tuinbonen, tja als kind lustte ik geen tuinbonen en nu vind ik ze heerlijk.

Struiksnijbonen Admires
Struiksnijbonen Admires

(Klik op de afbeelding voor zaden)

Ze komen niet in een pot te staan, dat lijkt mij niks, maar in de bakken op hoogte, durf ik er wel een paar te zetten en de rest?  Nou, sinds ruim anderhalf jaar heb ik een kleine toercaravan op een camping staan, daarbij heb ik een tuintje, wat ik al eerder vermeldde , ongeveer 15m2 tuin om te gebruiken.  Hierbij komen dus dit jaar de potten te staan en de bakken op hoogte staan heel dichtbij.

Dat stukje grond, daar ga ik wat tuinbonen neerzetten, maar omdat ik midden in de natuur zit, zou het zomaar kunnen dat ik ze voor moet zaaien, dat heb ik nooit gedaan, maar met alle beesten die hier rondlopen, weet ik niet zeker of ze wel in de grond blijven na het zaaien. Stel je voor dat ik alles voor niets zaai… Zo kan het zomaar zijn dat ik februari, voor mij de tijd om tuinbonen te zaaien, dan moet verplaatsen naar maart, dat kan natuurlijk ook.

stokbonen in de vorm van het lekkere heilig boontje ga ik nog wel proberen, maar van deze gele bosgrond verwacht ik niet teveel, hoewel de Dahlia’s en Afrikaantjes , met de nodige bij- bemesting, het dit jaar daar goed hebben gedaan.

Struikprinsessenbonen Argus
Struikprinsessenbonen Argus

(Klik op de afbeelding voor zaden)

En natuurlijk moet er in de tuin een klein hoekje worden vrijgemaakt voor de mooie Zinnia, want wat voor mij eerder de Dahlia was, is nu de Zinnia niet meer weg te denken uit de omgeving van Wim Boers… en van veel andere tuinliefhebbers 😉 .

Moestuinieren in potten en bakken
kruidenwandje

En verder zal het per jaar moeten worden bekeken wat wel en wat niet geschikt is voor potten en bakken. Dit alles in combinatie met licht warmte en vocht.

Gelukkig ben ik niet de enige, afgelopen jaren gingen velen mij voor en heb ik al heel veel mogelijkheden voorbij zien komen bij ons in de moestuingroep.

Naast mijn mogelijkheden kent iedereen wel de vierkante meter bakken, met vakjes om bijvoorbeeld groente en kruiden te zaaien, ook daar zijn mensen heel positief over en hoe vaak zie je geen voorbeelden van pallets waar prachtige rekken van gemaakt worden aan de muur, voorzien van prachtige planten.

Moestuinieren in potten en bakken

( zie moestuinweetjes.com voor diverse bakken )

Natuurlijk gaat het niet allemaal vanzelf, je zal moeten zorgen dat de grond in de bakken/potten niet uitdroogt, ook moet je , zoals ik al eerder aangaf, bemesten, eens per week in de potten en misschien iets minder vaak in grote bakken.

Maar deze verzorging is tevens onze hobby, want of we nu kweken in de tuin of in potten en bakken, het resultaat moet er komen, we willen allemaal iets lekkers oogsten.

pepers in potten
pepers in potten

Dit afgelopen jaar heb ik verrassende resultaten gezien van wat er allemaal gekweekt wordt in potten. Van sommige gewassen had ik het nooit verwacht, bijvb. Iemand toonde een foto van een prachtige dikke witte kool in een pot, dat had ik niet gedurfd, maar dat kan dus ook.

En bij wortelen in bakken van een meter hoog, verwacht ik ook geen wortelvlieg, dat is mooi meegenomen. Bovendien zijn bakken en potten makkelijk onkruid vrij te houden.
Er is veel meer mogelijk dan we altijd denken, de ervaringen zullen ons dat leren.

Rode biet Cylindra
Rode biet Cylindra

(Klik op de afbeelding voor zaden)

aardappelen in een speciekuip, aardappelen in zakken, tjonge, wat kun je zo nog veel genieten van kleiner moestuinieren.

aardappelen in zakken is denk ik, voor de meeste mensen wel bekend, er zijn meerdere mogelijkheden. Of je neemt een zak met potgrond en je legt daar pootaardappelen in
of je bouwt het laag voor laag op, in een grote zak eerst een laag grond, dan pootaardappelen, daarboven nog weer een laag en zo sommige doen, iedere keer weer aanaarden, in dit geval bij het boven komen van het loof dit weer afdekken met grond.

Moestuinieren in potten en bakken
aardappelen in zakken

Maar je kunt ook aardappelen voor kweken in potjes en als ze vijftien tot twintig cm hoog zijn, een zak potgrond nemen, er van buiten gaten inmaken en in elk gat een plantje planten.
Het zal nog goed nadenken worden welke methode mij bevalt, de laatste spreekt mij het meest aan.

Zelfs verticaal moestuinieren is een mogelijkheid, zoals ik al eens liet zien om komkommers omhoog te kweken op 1 vierkante meter. En wat te bedenken van sla kweken in een petfles, deze fles middendoor snijden , het gedeelte met de dop in het andere gedeelte, de dop iets geopend draaien, in het onderste gedeelte water geven, zodat het via de kleine opening opgenomen kan worden door de plant, het geheel ophangen aan de onderste tak van een vruchtboom, leuk om te proberen, ik heb er al diverse foto’s van voorbij zien komen.
Zo kweek je een mooi kropje sla in de boom of aan de rand van een balkon.

Kleine moestuin

( mijn kleine moestuin voor het komend jaar +
nog twee extra stroken, waar dit jaar de Dahlia’s stonden.)

Kleine moestuin

En zo komt er weer een heel andere mogelijkheid om te tuinieren, komend jaar zal ik mijn best doen om er iets moois van te maken en het met foto’s te tonen en ook hoop ik van al veel meer ervaren kwekers te zien wat ze allemaal op deze manier gekweekt hebben.

Moestuin in petflessen
Moestuin in petflessen

Werken met doorgesneden petflessen , ook dat is mogelijk.

Volgens mij is het echt mogelijk om heel veel in potten te kweken, laat zien hoe creatief je bent, dan komt er vast nog van alles op ons bord om van te genieten.

Voor degenen die dit ook doen, maar ook voor de anderen die een moestuin hebben, allen veel succes met de hobby.

Wim Boers

5 reacties op “Moestuinieren in potten en bakken

 1. ketelbuters theo zegt:

  hallo ik ben vorig jaar begonnen met kweken van groenten in bakken van 60 bij 40 cm hoogte 30 cm
  ik ben aangenaam verrast geweest over het resultaat
  vooral kervel deed het zeer goed maar ook corgetten en boontjes
  ook ik heb bijna alleen potgrond gebruikt en het droogd inderdaat zeer snel uit
  dit jaar ga ik proberen met compost en aarde maar met eerst een basis van 5 cm koemest in een yzeren bak om het vocht vast te houden
  ik ben zeer benieuwd naar het resultaat

 2. Wim Boers zegt:

  Dag Theo, wat fijn om te lezen dat je het zó positief hebt ervaren, zelf heb ik inmiddels de potten en grotere bakken weer voor de helft gevuld met compost en die vul ik aan met potgrond. Jouw manier met extra koemest onderin is ook een mooie oplossing. Veel succes gewenst en bedankt voor je reactie. Gr. Wim.

 3. Tanja Debels zegt:

  Beste, Ik vind die betonnen bakken wel een goed idee. Ik heb er hier gemaakt uit hout een aantal jaren geleden maar die zijn aan vervanging toe.
  Met wat zijn de betonplaten aan elkaar bevestigd?
  Mvg, Tanja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.