Aardbeien kweken – 7 tips & methodes voor massa’s aardbeien

Aardbeien kweken in de moestuin
155 Shares

Aardbeien kweken – 7 tips & methodes voor massa’s aardbeien

Er is geen betere manier om kinderen aan te leren dat zoete smaken ook uit de moestuin kunnen komen, in plaats van uit plastic puntzakken vol chemische rommel.  Door zelf aardbeien te kweken kun je je kinderen of kleinkinderen het gezonde tussendoortje bieden.  Kinderen vinden het trouwens heel leuk om je hierbij te helpen.  Met een beetje gezond verstand eet je samen met je gezin van juni tot oktober snoepjes uit de tuin.  In de winter en voorjaar kun je confituur eten van je aardbeien.  Persoonlijk ken ik niemand die geen aardbeien lust.  Kortom, aardbeien in de moestuin is altijd een goed idee.  Geniet van de teelt en de lachende gezichten eens ze open spatten in vele monden.

Kinderen helpen heel graag bij aardbeien kweken
Kinderen helpen heel graag bij aardbeien kweken

Tip of methode 1 : Kies de soort aardbeien die je wil kweken

Aardbeien kweken –  Er zijn twee hoofdsoorten aardbeien die je kunt kweken, enkeldragende aardbeien en doordragende soorten.  Er bestaan binnen die twee soorten heel veel variëteiten.  Kijk heel goed bij de specificaties met welke soort je te maken hebt.  Dit zal belangrijk zijn voor het tijdstip en de plantafstanden van het uitplanten.  Enkeldragende aardbeien stoppen na 2 – 3 weken met vruchten produceren in de zomer terwijl doordragende soorten nog doorgaan tot in de herfst.

Doordragende aardbeien kweken

Deze soort is de meest populaire omdat de plant 5 jaar na elkaar vruchten produceert en dat het ganse seizoen  door.  Dit maakt de soort ideaal voor een continue oogst van aardbeien.

Enkeldragende aardbeien kweken

Deze plant geeft je op een periode van 3 tot 4 weken veel aardbeien, meestal tussen juni tot begin augustus.  Ideaal voor de zomervakantie.

Bosaardbeien als bodembedekker
Bosaardbeien als bodembedekker
Bosaardbeien kweken

De bosaardbei is een heel klein type aardbei en is ook doordragend, ze komen elk jaar terug.  Ook al zijn de vruchten klein, ze zitten vol smaak en zijn mierzoet.  Dit zijn de ideale aardbeien om confituur te maken.  Je kunt deze soort makkelijk in bakken of potten kweken of gebruiken als eetbare bodembedekker.

Waar vind je de planten ?

In de meeste tuincentra vind je aardbeiplanten, zowel enkeldragers, doordragers als bosaardbeien.  Kijk heel goed welk type je aankoopt, het kan een goed idee zijn om verschillende soorten te planten, zo kun je je oogst spreiden.  Koop je planten wanneer je ze wilt uitplanten.  Wanneer je ze té lang in het potje laat, kunnen de wortels in het potje elkaar verstikken.  Daardoor verliezen de planten de kracht om sterk te gaan groeien.

Kun je aardbeien ook zaaien ?

Ja, natuurlijk.  In 2014 zaaide ik de doordragers Sarian F1 van Horti Tops voor uit zaad, maar ook de doordragende aardbeien Baron Van Solemacher (Rügen) kun je perfect voorzaaien.  Het eerste jaar oogst je de aardbeien pas in de herfst.  Het tweede jaar vanaf de zomer.  Ook de bosaardbeitjes Yellow Cream kun je voorzaaien en in potten of plantgoten uitplanten.  De kleur van deze bosaardbeien is heel leuk, de vogels zien ze ook niet als rijp, dus laten ze ook meer met rust dan hun rode collega’s.  Wil je vroeg aardbeien met endkeldragende rassen, koop je beter plantjes.  Meer info over aardbeien zaaien bij Tip 5.

In deze video zie je de zaailingen van mijn aardbeien die ik in 2015 kweekte uit zaad

Opletten bij de uitplant

Voor je je aardbeiplantjes uitplant moet je ze heel goed controleren op signalen die wijzen op ziekte of zwakte?  Je planten moeten glimmende groene bladeren hebben waar geen vlekken op te bespeuren zijn.  Ook bruine randjes of dorre bladeren moeten verwijderd worden.  Kijk zeker naar een goed wortelgestel dat zeer licht van kleur is.  Plantjes met donkere wortels laat je het beste staan.

Waar plant in mijn aardbeien

Neem een goede beslissing waar je je aardbeien plant.  Aardbeien kun je zowel in volle grond als in potten of bakken kweken.  Het belangrijkste zijn je grond en voeding.  Later meer hier over.

Het kroontje van de aardbeiplant
Het kroontje van de aardbeiplant

Tip of methode 2 : De anatomie van de aardbei

Aardbeiplanten groeien uit de kroon van de plant.  De kroon bevindt zich net boven de wortels.  !!! Bij de uitplant mag de kroon niet onder de aarde zitten, dat geldt voor potten, bakken of volle grond.  De kroon mag ook geen centimeters boven de grond zitten.  Kijk dus goed uit wanneer je aardbeien plant dat je kroon net boven de grond zit.

De zaden van de aardbei zitten op het fruit, dat is zeer uitzonderlijk.  De zwarte puntjes zijn eigenlijk het zaad van de plant.  Je kunt de zaadjes bij een rijpe aardbei proberen te oogsten maar het is niet makkelijk.  Je kunt beter overwegen om een zakje aardbei zaad te kopen.  Later in dit artikel meer over hoe je aardbeien kunt zaaien

Tip of methode 3 : Aardbeien kweken in de moestuin – kweekgids

Plant je aardbeien op het juiste tijdstip.  Het plant moment wordt bepaald door de soort die je gekozen hebt (zie tip of methode 1).  Kijk dus zeer goed op de instructies die het tuincentrum op online plantjes winkel meegeeft.  Enkeldragers plant je best in de zomer voor oogst het jaar er op.  Tussen juli en september kun je de enkeldragers uitplanten.  Bosaardbeitjes plant je best uit rond april / mei.  De doordragende rassen plant je best in de herfst van het jaar dat vooraf gaat aan de oogst.

Plant en oogsttabel mooiemoestuin.nl
Plant en oogsttabel mooiemoestuin.nl

De reden waarom je de planten vroeg uitplant is omdat je zo de plant geeft om te wennen aan je moestuin. De plant bouwt zijn kracht op in het jaar ervoor (zomer- en doordragers) of in de lente (bosaardbeitjes) om als sterke planten massa’s aardbeien te produceren.

De standplaats van je aardbeiplanten

Kies voor je uitplant een warme, zonnige plaats.  De stevige aardbeiplanten kunnen de hitte van de volle zon makkelijk de baas en zetten alle zonlicht om in heerlijke zoete vruchten.  De planten verdragen ook matige wind.  Je kunt aardbeien ook in de moestuin kweken waar er gedeeltelijk schaduw is, je planten zullen wel iets minder productief zijn als in de volle zon, maar het werkt ook.

Meet de zuurtegraad in je grond
Meet de zuurtegraad in je grond
De zuurtegraad van de bodem in je moestuin bed

Keer zoals bij alle moestuin planten je moestuin grond goed met een woelvork, verrijk de grond met organische mest, verwijder concurrerende planten (onkruid) inclusief hun wortels.  Aardbeien houden van rijke grond die niet te zuur is, tussen de 5.5 en 6.5.  Heb je te zure grond, dan kun je gesteentemeel toevoegen zoals kalk.  De zuurtegraad in je moestuin grond kun je meten met een pH-meter.  Heb je zware kleigrond of arme zandgrond, meng er dan zeker organisch materiaal in de vorm van goed geteerde compost door.

Mulchen tussen de planten

Je kunt ook een laag mulch tussen de planten aanbrengen.   Ik verkies stro gezien het goed het vocht in de grond vasthoudt en een zacht dekentje is voor je vruchten.  Bij regen voorkomt het dat je aardbeien in het water liggen en rotten.  Heb je geen organisch materiaal voor handen, kun je ook worteldoek gebruiken.

De kluitjes van je aardbeiplanten gaan in bad

Zet de kluitjes van je aardbeiplanten een klein half uur voor de uitplant in een bak met water (of compost thee) en laat ze veel water opzuigen.  Dit helpt je plant bij de overgang en verzekert de plant van water tijdens de eerste week.

Plantafstanden

Maak een plantgat in je voedingsrijke grond en plant vervolgens je aardbeiplant uit met de kroon van de plant net boven de grond.  Druk de grond goed aan aan de basis van je plant en er rond.  Plant je aardbeien 35 tot 40 cm tussen de planten.  Tussen de rijen kun je iets meer plaats laten 60-90 cm.  Dit lijkt veel maar soms is het productiever om de planten wat meer ruimte te geven. Je oogst soms meer van één sterke plant, dan van drie planten die onderling moeten strijden voor de voeding en plaats in de grond.

Plantafstand van aardbeiplanten
Plantafstand van aardbeiplanten
Water en voeding geven aan je aardbeiplanten

Geef regelmatig water.  Let wel, geef er ook niet te veel.  Het wortelgestel van de aardbeiplant gaat niet zo diep, geef in de zomer liever elke dag een beetje water.  Dus geen woestijn en zeker geen moeras.  Ga je op vakantie, vraag iemand om je aardbeien bij zeer warm weer elke dag wat water te komen geven.  Geef water ter hoogte van de kroon, niet van de vruchten.  Vruchten die in het water liggen, gaan sneller rotten.

Gebruik een vloeibare organische meststof of maak zelf smeerwortelgier.  Deze twee voedingsstoffen zijn rijk aan kalium, ook wel potassium genoemd.  Geef je stikstof houdende meststoffen, dan ga je veel blad zien maar weinig aardbeien.

Investeer in sterke planten

Pluk de eerste bloemen van de plant weg.  Ik weet het, we zijn heel enthousiast bij de eerste tekenen van leven, maar net als bij pepers en paprika’s is het beter om de eerste bloemetjes te verwijderen.  Zeker voor de uitplant moet je alles verwijderen, ook de eerste twee weken dat zich bloemetjes beginnen te vormen, knip ik de bloemetjes af.  Zo investeert de plant zijn kracht in zijn wortelgestel en dat loont in veel meer aardbeien later.  Je kunt ook een paar planten met rust laten en geen bloemetjes plukken voor een eerste vroege oogst.  Ook de bijtjes zullen je dankbaar zijn.  De keuze ligt bij jou.

Bescherm je planten, vogels zijn er dol op

Ik loop elke dag in mijn moestuin, stop zeker ook regelmatig bij de aardbeiplanten.  De eerste tekenen dat de bloemetjes aardbeien vormen is wanneer je een kleine groene aardbei in het hart van het bloemetje ziet.  Het is die kleine groene aardbei die je elke dag zult zien uitgroeien tot een heerlijke rode aardbei.  Wanneer je het eerste rood aan je aardbeien ziet moet je ingrijpen.  Een vogelnet over je aardbeien zal er voor zorgen dat je zelf aardbeien eet en niet de gevleugelde vrienden uit je tuin.  Je kunt ook blinkende bewegende zaken zoals een CD of een plastic zak aan een schuine staak hangen om vogels te verjagen.  Maar een vogelnet werkt het best.

Bescherm je aardbeien tegen vogels met een vogelnet
Bescherm je aardbeien tegen vogels met een vogelnet
Aardbeitjes oogsten en verder onderhoud van de plant

Wanneer de volledige aardbei rood is, kun je ze oogsten.  Neem een kom of mand naar je aardbei bed en pluk steeds je vruchten zodanig dat de steel intact blijft.  Spoel je aardbeien kort in koud water en geniet van je zelfgekweekte aardbeien.

Blijf je planten verzorgen.  Ze zijn winterhard en zullen zo een 5 jaar vruchten produceren.  Dan moeten ze vervangen worden.  Je kunt elk jaar nieuwe planten zetten, maar dat is niet nodig.  Tenzij je last hebt van ziektes in je moestuin, kan het beter zijn om je planten jaarlijks of tweejaarlijks te vervangen.

Tip of methode 4 : Aardbeien kweken in potten, goten of bakken

Zoals al gezegd hebben aardbeien ondiepe wortels.  Ze zijn dus makkelijk binnen of buiten te kweken in potten, plantgoten, bakken, … Je kunt je planten op het balkon, terras of vensterbank zetten.  In tegenstelling tot planten in volle grond, kun je de aardbeiplanten het best in de lente.  Je kunt ze bij koud weer nog wat binnen houden op een plaats met veel licht zodat ze sterker kunnen worden.

Aardbeien kweken in potten
Aardbeien kweken in potten
Kies voor goede drainage van water

Kies voor potten met gaatjes in de bodem zodat het vocht weg kan.  Wanneer water onderaan je potten kan blijven staan is dit een kweekvijver voor ongewenste ziektes.  De keuze van je pot is niet zo belangrijk.  Zolang er zon is en voldoende water en licht gaan de planten er vandoor.  Scherven van terracottapotten of steentjes onderaan je pot helpen de drainage en houden nog wat water vast voor droge periodes.

Doe je potten, goot of bakken niet meteen vol

Vul je potten 2/3 vol met een mengeling van potgrond voor moestuinen en compost.  Heb je geen compost kun je ook in 100% potgrond kweken.  Kies minimum voor een pot met 20 cm diameter of kweek in lange bakken of plantgoot met een afstand tussen de planten van 20 tot 30 cm.  Ondanks de ondiepe wortels heeft een aardbeiplant ruimte nodig.

Voorzichtig met de wortels van je aardbeiplantjes

Haal je aardbeiplanten voorzichtig uit hun potjes.  Gaat dit niet vlot doordat de wortels al doorheen de drainage gaten gegroeid zijn, knip het potje dan kapot met een tuinschaar.  Wrijf de overtollige aarde van het kluitje en masseer lichtjes de wortels.  Vul een bak water en laat de wortels een half uurtje water opzuigen, zo blijven ze goed bevochtigd.

Aardbeien kweken in ronde potten
Aardbeien kweken in ronde potten

Haal de plantjes uit de waterbak en plaats ze in de pot, bak of goot die je voor 2/3 vulde met potgrond en compost.  Vul nu je pot aan met extra potgrond en compost tot het kroontje van je plant net boven zit.  Graaf het kroontje niet in en zorg ook dat het niet hoog staat. Net boven de grond is top.

Water en mest geven aan je aardbeien in potten

Geef nog goed water, zo worden de kluitjes van de plantjes en de potgrond naar elkaar toe gezogen en verdwijnen luchtbellen uit je grond.  Het kan zijn dat je na het water geven nog wat extra grond moet toevoegen omdat de kroontjes teveel bloot zitten.  Gebruik een gieter met sproeikop zodat je de grond niet erodeert of wegspoelt.

Geef aardbeien voldoende water, zeker in bakken
Geef aardbeien voldoende water, zeker in bakken

Klaar !  Je kunt je bak, pot of poot nu buiten hangen of zetten.  Kies een warm, zonnig plekje in je moestuin voor optimale resultaten.  Oogst regelmatig.  Zo spoor je de planten aan om te blijven produceren.  Geef bij de eerste bloemetjes wekelijks water met een vloeibare organische meststof of maak zelf smeerwortelgier.

Tip of methode 5 : Aardbeien kweken uit zaad

Aardbeien zaaien is ook een hele leuke manier van aardbeien kweken.  Het vergt iets meer werk maar is heel lonend.

Voorzaaien in trays

Koop je aardbei zaden in je tuincentrum, je vind ze hier ook bij Moestuinweetjes in de webwinkel.  Vul een zaai-en stektray van 51 cellen en maak in iedere cel een zaaigat van 5 mm diep.  Zaai drie zaadjes in ieder gat.  De zaden zijn heel klein, ga dus zeer precies te werk.  Bedek de zaden met nog wat zaaigrond en druk met je vingers de aarde lichtjes aan.  Druk niet te hard zodat de zaadjes geen problemen hebben bij het kiemen.  Geef de toplaag nog goed water met een plantenspuit.

Aardbei zaadjes zijn heel klein, werk precies
Aardbei zaadjes zijn heel klein, werk precies
Met of zonder propagator

Plaats je tray in een propagator om de vochtigheid tijdens het kiemen te behouden.  Je kunt ook plastic folie over je tray spannen om hetzelfde effect te bekomen.  Zet de thermostaat van je propagator op 24°C of plaats je tray op de vensterbank op een zonnige plaats.  Controleer dagelijks of de zaaigrond vochtig blijft.  Geef water met een plantenspuit indien nodig. Giet zeker geen water, de piepkleine zaadjes zouden kunnen wegspoelen.

Wanneer je ziet dat de zaden kiemen, je ziet de aarde barsten of een eerste groen puntje, zet de ventilatie schuivers van je propagator open of verwijder je plasticfolie van je tray .  Heeft je propagator groeilampen, dan mag je deze nu ook aanzetten.  Heb je geen propagator, zorg dan dat de zaailingen zoveel mogelijk licht krijgen.  Blijf de vochtigheid van je grond in de gaten houden.

Moestuin propagator
In een propagator heb je controle over vochtigheid, licht en temperatuur
Van zaailingen tot jonge plantjes

Indien meerdere zaadjes kiemden, dun dan je plantjes uit wanneer ze een cm groot zijn. Hou het sterkste plantje en knip de rest af, probeer ze niet te verspenen anders kwets je de andere.  Verspeel met een lepel de jonge aardbeiplantjes naar een P7 potje met potgrond voor moestuinen wanneer ze 2 cm groot zijn.  Aardbeiplantjes groeien niet zo snel boven de grond als ze klein zijn maar maken razendsnel een wortelgestel aan.

In de P7 potjes hebben de jonge plantjes 4 weken voedsel, daarna kun je bij voeden met een vloeibare organische meststof of maak zelf smeerwortelgier.  Plant je jonge planten uit volgens de tip 4 ( aardbeien kweken in volle grond) of tip 4 ( aardbeien kweken in potten, goten of bakken).  Het tijdstip van uitplanten hangt af van welke soort en of je in volle grond of in bakken kweekt.  Begin te zaaien 3 maanden voor de gewenste uitplant.

Op ons Youtube Kanaal zie je hoe ik zelfs mijn aardbeien voorzaaide en verspeende :

Tip of methode 6 : Aardbeien kweken van uitlopers

Uitlopers zijn de scheuten die je ziet bij de aardbeiplanten.  De scheuten groeien weg van de plant en maken een nieuw plantje aan in een soort oksel, die oksel vormt de basis van een nieuwe plant en kun je doen wortelen.  Dit nieuwe plantje kun je gaan gebruiken om nieuwe plantjes te kweken het jaar dat volgt.  Hoe ga je te werk.

Je kunt p7 potjes vullen met potgrond voor moestuinen en daar de uitlopers van de moederplant hij hun oksel induwen.  Dit is vaak arbeidsintensief, ook het water geven is een grote klus.  De p7 potjes in evenwicht houden zorgt er ook vaak voor dat je met ijzerwerk de potjes of uitlopers moet fixeren.  Ik kies dit voor een veel makkelijkere methode die je ziet in volgend filmpje :

Na 4 weken zijn de stekken voldoende geworteld om uit te planten.  Stek de uitlopers van enkeldragende rassen in de zomer en van je doordragers in de herfst.  Veel succes.

Tip of methode 7 : Dit is je aardbeien moestuin kalender.

De volgende informatie geeft je een leidraad om je aardbeiplanten te verzorgen.  Je zult je misschien moeten aanpassen aan de soorten die je kweek.

 • Vroege winter (december-januari) : Hou je aardbeien bedden onkruid vrij, verwijder alles wat rot of schimmels kan stimuleren (bladeren, paddenstoelen, rottend hout, …).  Hou de temperatuur in het oog.  Bij kouder als -4°C breng je best een vliesdoek aan.
 • Late winter (januari-februari) : Zaai nu je aardbeien als je uit zaad aardbeien wilt kweken.
 • Vroege lente (maart april) : Reinig je potten en bakken goed om nieuwe aardbeien uit te planten.  Geef je bestaande planten bij de eerste warmte wat vloeibare mest.
 • Late lente (april-mei) : Verwijder de uitlopers en verwijder ook eerste bloemen bij je enkeldragende  aardbeien de eerste twee weken dat ze verschijnen.  Bescherm aardbeien je tegen vogels.
 • Vroege zomer (Juni-Juli) : Breng een mulchlaag aan rond je planten.  Geef regelmatig water en voeding.  Controleer je bladeren op ziektes en verwijder zieke planten.  Oogst en geniet van je eerste aardbeien.  Plant de uitlopers van je enkeldragende planten.
 • Late zomer (juli-augustus) : Blijf goed water geven en voeden.  Oogst de doordragende rassen.  Tijd om confituur te maken ?
 • Vroege herfst (september-oktober) : Verwijder dood materiaal aan je planten.  Geef nog wat vloeibare voeding voor de winter.  Blijft oogsten van je doordragende planten.
 • Late herfst : Fatsoeneer je doordragende rassen voor de winter.  Het vogelnet mag nu ook weg.

Vind je deze informatie waardevol, overweeg dan om je moestuin spullen in onze webwinkel aan te kopen.  Je kunt ons ook steunen door dit artikel te delen of ons te liken op Facebook :

155 Shares

2 reacties op “Aardbeien kweken – 7 tips & methodes voor massa’s aardbeien

 1. Paula Bos zegt:

  Dit heb ik natuurlijk gedeeld. Volgend voorjaar ga ik beginnen met aardbeien in de moestuin. Nu in grote bakken, want in de volle grond is het bij mij geen succes. Bedankt voor deze info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Moestuinweetjes webwinkel Sluiten

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist