Hoeveel zaaien en planten voor mijn gezin

Veel groenten

Hoeveel zaaien en planten voor mijn gezin

Inleiding

In februari zijn heel wat mensen in de weer om een moestuin schema op te maken.  Er is nog niet veel te doen buiten.  Voor velen ligt het hoogtepunt van de moestuin in april/mei wanneer de hoofdbrok gezaaid en geplant wordt.  Bij mij ligt het anders.  Ik vind het belangrijkste moment ‘nu’.  De planning, iedereen kan een zaadje in wat aarde stoppen en er veel zorg aan besteden.  Een goede planning is andere koek.  Dit jaar waren al in november al mijn uien verwerkt en had ik het eerder geweten dan had ik niet zo veel selder uitgeplant.  Ieder gezin is uiteraard anders.  Bij sommige gezinnen is er elke dag soep.  Of je kunt er naar streven om 365 dagen op een jaar uit je moestuin te eten.  Ook het aantal mondjes in ieder gezin is anders.  Deze factoren spelen een grote rol in de keuzes die je deze maand nog maakt in de moestuin.  In dit artikel proberen we een aantal richtlijnen te geven die je op weg moeten zetten.

Hoe stel je je tuin samen

Los van het technische aspect van wisselteelt die nodig is voor de gezondheid en het evenwicht in je moestuin, moet je in je bedden (aardappelen, peulgewassen, koolgewassen, bladgewassen, vruchtgewassen en wortelgewassen) de juiste keuzes maken.

Naast het goed indelen en roteren van je gewassen is het leuk als je van een gewas genoeg hebt om een jaar rond te komen.  Je kunt je baseren op je eigen ervaring.  Noteer ieder jaar hoeveel oogst je hebt van een bepaald gewas.  Neem deze notities en vergelijk ze moet je moestuin schema.  Heel wat mensen doen het op het gevoel.  Maar voor mensen die strak denken of de voor een eerste keer aan een moestuin beginnen, vind je hier wat richtlijnen.

!! Voor je onderstaande tabel gebruikt : Zaai of plant niet alles in 1 keer.  Spreid je zaaibeurten, zoniet eet je je ganse jaarvoorraad in 1 week tijd.  Teel teelten die goed bewaren ook meermaals, bijvoorbeeld aardappelen en uien.  Zoek de juiste rassen voor vroege en late teelten.  Veel succes !!

Veel groenten

Opbrengst per groente, te kweken planten en plaats in de tuin (gebaseerd op 4 personen)

 

Gewas Aantal planten Plaats Opbrengst (raming)
 Bladgewassen
 Andijvie 12 planten 1 m² 12 planten
 Radicchio/roodlof 20 planten 2m² 20 planten
 Selder 20 planten 1 m² 20 selders
 Prei 60 planten 3 m² 6 tot 12 kilo
 Sla 40 planten 3 m² 8 tot 16 kilo
 Spinazie 60 planten 4 m² 15 kilo
 Warmoes 8 planten 2 m² 4 tot 6 kilo
 Koolgewassen
 Bloemkool 8 planten 3 m² 8 kolen
 Boerenkool 16 planten 3 m² 5 kilo
 Broccoli 12 planten 3 m² 12 kolen
 Chinese Kool 20 planten 4 m² 20 planten
 (Kool) raap 32 planten 2m² 8-12 kilo
 Koolrabi 16 planten 2 m² 2 tot 4 kilo
 Witte en rode kool 12 planten 3 m² 12 kolen
 Spruiten 6 planten 6 m² 6 kilo
 Peulgewassen
 Prinsessebonen (staak) 24 staken (zie teelwijze) 6 m² 10-20 kilo
 Prinsessebonen (struik) 32 planten 2 m² 4 kilo
 Tuinboon 32 planten 4 m² variabel
 erwten (dop/sluimer) 150 planten 2 m² 4 tot 8 kilo
 Wortelgewassen
 Knoflook 48 planten 2 m² 48 bollen
 Pastinaak 40 planten 2 m² 40 stuks
 Rode biet 32 planten 1-2 m² 8 kilo
 Sjalot 40 planten 2 m² 80 – 240 Sjalotten
 Stengelui 120 planten 2 m² 3 kilo
 Ui / Ajuin 200 planten 6 m² 200 uien
 Wortelen 200 wortelen 2 m² 10 tot 20 kilo
 Vruchtgewassen
 Aubergine 4 planten 2 m² 3 – 5 kilo
 Courgette 4 planten 3 m² 20 tot 100 kilo (oogst klein)
 Komkommer 4 planten 2 m² 5-10 kilo
 Maïs 24 planten 4 m² 48 kolven
 Paprika 10 planten 2 m² 3 tot 10 kilo
 Pepers 4 planten 1 m² zeer variabel
 Pompoen 5 planten 10 m² 20 tot 100 kilo
 Tomaat (kers) 6 planten 2 m² 6-10 kilo
 Tomaat 24 planten 6 m² 40-100 kilo
 Overige
 Aardappelen 50 planten 12 m² 100 kilo
 Asperges 50 planten  12 m² 12 kilo
 Rabarber 4 planten 4 m² 10 kilo
 Zoete aardappel  20 planten 5 m² 12-18 kilo
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

18 reacties op “Hoeveel zaaien en planten voor mijn gezin

 1. Carla Verberne zegt:

  Hallo Tom, 4 courgetteplanten is toch te veel, maximaal 2 is voldoende voor een gezin van 2 volwassenen en kinderen. Je houdt dan zelfs nog wat over voor de buren.

  • Tom Deseyn zegt:

   Hoi Carla,
   Bedankt voor je reactie. Het is te zien hoe je het bekijkt. Je kunt voor de winter 20 liter soep invriezen voor de lange winter of je kunt de courgettes oogsten als hun bloemetjes net beginnen te verwelken (+/- 15 cm). Dan zijn ze het meest smaakvol. Het is maar hoe het jou uitkomt.
   Grts Tom

 2. Bianca Prins zegt:

  Hoi Tom,
  Toen ik het plan maakte om een moestuin te beginnen heb ik eerst uitgezocht hoeveel ruimte een plant nodig heeft, staat beschreven op elk zakje en natuurlijk bij jullie op de zaai kalender! Ik heb een beperkte ruimte om te planten, zijn met zijn 2 dus makkelijk uitgerekend hoeveel planten ik kan zetten. En ik probeer alle groenten die je in de winter eet zo laat mogelijk te planten, en wat je regelmatig eet zoals heel veel sla, die zet je er meer , verdeeld over het hele seizoen. En er zijn genoeg andere manieren om groenten of kruiden enz. te planten op een andere manier, zo heb ik geen plaats voor aardappelen, die wil ik in een paar kratjes gaan zetten. Kruiden gaan in palletbakken, en zo heb je meer ruimte gecreëerd. Zo leert men van elkaar en vindt oplossingen voor plaatsgebrek.

  tuingroetjes Bianca Prins.

 3. Myriam zegt:

  Spinazie wordt bij ons met beetjes gezaaid en voor de zomer hebben we nieuw-zeelandse spinaize, daar kunnen we een hele zomer van plukken (2 planten) 4 rabarberplanten lijken mij vrij veel, tenzij je natuurlijk heel veel rabarber eet 🙂 Voor de rest is het inderdaad afhankelijk van hoe graag je iets eet, daar kan je dan wat meer van zetten. Wij noteren van onze aardappelen ook meestal hoeveel kg we geoogst hebben

 4. Andy zegt:

  Beste Tom
  Super deze lijst, ik ben me aan het voorbereiden voor een eerste moestuin te beginnen. Ik wou dit goed voorbereiden zodat het bos door de bomen zou zien.
  Deze lijst helpt me daarin al heel goed, is er veel nodig om de beestjes er vanaf te houden is wel een vrees van me, woon aan een bosrand, als die herten maar van mijn sla blijven of ze zullen het weten 😀

  • Tom Deseyn zegt:

   Veel succes met je projecten en dromen. Denk ook eens na over gewasbescherming. Een perimeter met slakkenkorrels, insectengaas, vroege bloeiers in de moestuin die sluipwespen en lieveheersbeestjes aantrekken, …

 5. Marijn zegt:

  Dit is enorm makkelijk 🙂 bedankt tom 🙂 ik ga dit zeker gebruiken wel beetje aanpassen. gezien wij een gezin van 2 hebben maar af en toe ook wat aan m’n schoon ouders geven. ? nu nog effe uitvogelen hoevaak/interval ik bepaalde gewassen ga planten, zeker omdat ik het liefst zoveel mogelijk uit m’n tuin wil gaan eten 🙂

  • Tom Deseyn zegt:

   Super Marijn, that’s the spirit. Weten wat je eet, lekker gezond buiten zijn, mensenlijk maken, … Ik vind het zeer waardevol. Veel succes met je moestuin. Moet je je moestuin nog aanleggen of al een tijdje bezig ? Grts Tom

  • Tom Deseyn zegt:

   Dag Wendy,

   Dat is een moeilijke. Ik ken gezinnen met twee kinderen die 50 zomerdragende en 50 doordragende planten zetten. Maar ze eten dan ook bijna elke dag aardbeien in het seizoen en conserveren ook aardbeien in de vorm van gelei en confituur voor de winter. Ik heb 40 planten met mijn vrouw eten we in het seizoen minimum 4 keer aardbeien per week.

   Grts Tom

 6. Erwin Kuppens zegt:

  Hallo, kun je misschien ook de plantafstand erbij zetten want ik vind dat ge precies alles vrij kort tegen mekaar zet, of is dat maar een gedacht?

 7. Melissa zegt:

  Hallo
  Ik start met mijn eerste moestuin. Dankzij dit overzicht zie ik de bomen door het bos!
  Volgende stap is opmeten hoeveel ruimte ik kan gebruiken voor de moestuin & nagaan hoeveel soorten ik dan kan planten 🙂 joepie!

 8. Karien zegt:

  hoe groot zou het bed voor kolen / bed voor peulvruchten / bed voor vruchtgewassen.. dan moeten zijn? Want niet alles moet er tegelijk op staan. Heb je daar ook cijfers over, voor een moestuin voor 4?
  Op peulvruchtenbed kan je wel struikbonen zetten na oogsten van tuinbonen en doperwten bv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.