Winter moestuin in de serre / kas

winter moestuin

Winter moestuin in de serre / kas

Intussen rijpen de laatste tomaten aan de kalende ranken van onze tomaten planten.  Buiten zal het rijpen iets trager gaan dan in de serre of kas.  Veel moestuiniers hebben ijverig gewerkt in de zomer en heel veel groenten ingemaakt voor de winter.  Ze ruimen na de tomatenoogst de moestuin op voor de winter.  Sommigen zaaien een groenbemester om de grond weer energie te geven voor het komende jaar.  Ik kies er persoonlijk voor om in mijn serre nog wat groenten te zaaien.  Verse rucola met rundcarpaccio als voorgerechtje op kerstavond, een knapperige sla mix met radijsjes en kaasblokjes als lunch of een heerlijk gestoofd jong worteltje in het voorjaar.  Ja, dat wil ik.  Ik voeg elk jaar verse compost toe in mijn serre voor mijn tomatenteelt, de energie die overblijft is voor mijn winter serre.  Dagelijks de temperaturen bekijken en binnen piepen in mijn serre om te kijken of alles goed gaat, zo blijf ik bezig.

laatste-tomaten

Ben je ook geïnteresseerd in een winter moestuin in de serre of kas en vraag je je af of je werkelijk iets op je bord krijgt als het buiten bibberend koud is ?  Lees dan volgend artikel en volg enkele richtlijnen :

Winter moestuin in de serre / kas – Welke planten ?

De serre, de kas, de koude bak.  Allemaal namen voor ruimtes in je tuin waarin je gewassen beschermt en stimuleert.  Je beschermt ze tegen de weersomstandigheden en je stimuleert ze met zon.

Moestuin planten voor koud klimaat of moestuin planten voor koude periodes zijn ideaal voor onze winter moestuin in de serre.  De nachttemperaturen onder de 10 graden in de serre zullen nog steeds hoger zijn dan de buitentemperatuur.  Ook slaat de koude of vorst neer op het glas en niet rechtstreeks op de groenten.

Er zijn heel veel groenten die je koudere weersomstandigheden kunt kweken in je ‘glazen (of kunststof) winter moestuin’.  In de Moestuin kalenders op deze site zie je per maand wat je kan zaaien.  Hieronder een greep van wat je nu nog in de serre kan doen.  Een overzichtje :

September :
Oktober :
veldsla en pluksla
Veldsla, pluksla en winterpostelein
November :
December

In de webwinkel van moestuinweetjes kun je tal van variëteiten bestellen.  Je kunt ook boven op de gewasfiches klikken en de links naar de verschillende soorten aanklikken.

Voordelen van de winter moestuin

De winter moestuin heeft heel wat voordelen.

 • Eerst en vooral kunnen we blijven moestuinieren, weliswaar minder intensief en op kleinere schaal.  Het bezig blijven in de tuin wordt vaak gemist en met een winter moestuin blijf je heerlijk bezig.
 • Als de serre in je tuin staat geeft het ook wat kleur in je tuin tijdens de grijze winterdagen.
 • Wat mij het meeste motiveert zijn kraakverse bladgewassen.  Een krakende peperige mosterdsla, ook mizuna genaamd, in de winter is voor mij goud waard.  Ook verse kruiden in de winter zijn een absolute meerwaarde in je keuken.  De kruiden die ik invries gebruik ik meestal in warme bereidingen, in koude bereidingen, duik ik maar al te graag in mijn koude kas.
 • Een winter moestuin geef je ook een vliegende start voor het jaar er op waarbij het vaak wachten is op de eerste groenten.  Je kunt er ook je zaailingen van het jaar er op in kweken.
 • En als laatste voordeel, heb je in je winter moestuin ook meer keuze dan wat er in de supermarkten aan inheemse groenten aangeboden wordt.  Je hoeft ook minder groenten te kopen uit de supermarkt die half de wereld rond gereisd hebben.

Nadelen

 • Investeren in een serre of kas, kan wel wat geld kosten.  Ben je een handige Harry, dan kun je de kosten sterk beperkten.  Enkele oude ramen samen vijzen en je kunt ook in de winter je hobby blijven uitoefenen.
 • Zelf je winter moestuin onderhouden kan economisch minder interessant lijken gezien je in de supermarkt vaak goedkoper af bent.  Maar weegt dat op tegen het gezond lichaam en een gezonde geest die de moestuin je kan bieden ???
 • Als je in de winter je serre moet bijverwarmen vraagt dat extra aandacht.  Je moet goed het weer in de gaten houden en daarenboven kost bijverwarmen geld.  Hoewel dat met een oliekacheltje heel erg meevalt.  Veel serres worden echter tegen het huis gebouwd.  Zo recupereer je de warmte die je huis verlaat in de serre.
Overwegingen voor je een serre of kas plaatst

Informeer je goed over de verschillende soorten serres.  Glas, veiligheidsglas, polycarbonaat, folietunnels , … er bestaan heel veel verschillende soorten.  Ooit schijven we hier nog een artikel over.

Eens je overtuigd bent om een serre te plaatsen, wil je een goede standplaats zoeken.  Zoek een stuk grond dat effen is en de best mogelijke positie tegenover de zon heeft.  Let op bomen of andere grote objecten die in de weg kunnen staan.  Een kleine boom, kan groot worden.  Plaats je serre of kas met de lange kant zoveel mogelijk naar het zuiden gericht.

Zorg ervoor dat je serre groot genoeg is.  Naast je planten, heb je zelf ook werkruimte nodig.  Een oppottafel, rekjes voor je zaailingen, … In de serre werken in het voorjaar geeft tonnen energie.

Denk ook na over een goed indeling van je serre.  Wortelgewassen, kun je makkelijk in potten of bakken onder je zaaitafels gekweekt worden.  Let er ook op dat je voldoende loopruimte hebt in je winter moestuin.  Je kunt niet genieten van je winter tuin als je niet tot bij je groenten kunt.

Geniet van je winter moestuin !

6 reacties op “Winter moestuin in de serre / kas

 1. Fien zegt:

  Hoi Tom,
  afgelopen seizoen had ik voor het eerst een kas ‘draaiende’. Het staat nu nog vol met tomaten, pepers en paprika en de laatste komkommers. Er zit echter behoorlijk spint in, dat is dan blijkbaar het nadeel van een kas… Ik heb de planten een aantal keer bespoten met brandnetelgier en groenezeep/spiritus, dat hielp een beetje. Hoe krijg ik nu die spint uit mijn kas, eens de tomaten etc geruimd kunnen worden?

  • Tom Deseyn zegt:

   Dag Fien, de oplossing is om de spint nu uit te hongeren voor ze in slaap gaan (onder de 12 graden gaan ze in een soort winterslaap). Uithongeren kun je door nu alles maar dan ook alles uit je serre te verwijderen. Dan gaan ze dood of weg en planten ze zich ook niet meer voort. Als je nu nog dingen laat staan, dan blijft er voeding aanwezig en kunnen ze verder overleven en onder de 12 graden in slaap gaan en volgend jaar nog harder toeslaan.
   Veel succes, Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.