Koolraap zaaien

Koolraap, ook wel meiraap genoemd, groeien erg goed in koud weer. De raapjes vormen een rozet van heldergroene bladeren die groeien vanuit een gezwollen, wortelachtige basis of knol. Meirapen worden geteeld als een wortelgroente maar ook de groene bladeren zijn eetbaar.

planeKoolraap Snelle Start Info

Zaaidiepte: 1 cm - 1.25 cm
Kiemtemperatuur: 4°C - 22°C
Kiemtijd: 5 dagen - 7 dagen
pH waarde bodem: -
Groeicyclus
Vroege teelt: 70 dagen
Periode van: 10 Maart tot 30 April
Herfstteelt: 60 dagen
-
Zaai -en plantafstandenVroege teelt: 10cm (plant) x 25cm( rij)
Herfstteelt: 10cm (plant) x 25cm( rij)

Meer Info Over Koolraap

Latijnse naam: Brassica rapa
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 15 cm - 30 cm
Diepte wortelgestel: 45 cm - 60 cm
Favoriete bodempH: -
Koolraap plant je best niet naastAardappelen
Koolraap ziektes en problemen in je moestuin

Meirapen kunnen worden aangetast door bladluizen en vlooienkevers. Bestrijd bladluizen door aangetaste bladeren weg te knijpen en een grote aantasting van de planten af te spuiten. Lees in dit artikel alles over 'bladluis bestrijden op je moestuinplanten'. Houd onkruid in je moestuin onder controle om vlooienkevers te bestrijden.

Koolrapen kunnen worden aangetast door de witte roestschimmel. Deze schimmel veroorzaakt kleine witte katoenachtige blaasjes aan de bovenkant van de bladeren en een gele verkleuring aan de onderkant. Bestrijding is niet nodig.

Let wel op voor slakkenvraat. Eet zelf van je groenten en breng preventief aaltjes aan in je grond of breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten.  Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in het artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

cart

Koolraap - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer koolraap oogsten en hoe koolraap bewaren?

Wanneer kan je koolraap oogsten?

Rapen kunnen 30 tot 60 dagen na het zaaien worden geoogst. Oogst ze wanneer ze 5-7 cm in diameter zijn; til ze voorzichtig op met een spitvork. De bladeren kunnen worden afgesneden als ze 30 cm lang zijn; snijd eerst de buitenste bladeren. Uitgedunde zaailingen kunnen worden geoogst als raapsteel (bladgroente).

Kan je rapen bewaren?

Raapstelen zijn in de koelkast maximaal 7 dagen houdbaar. De knollen zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar of bewaar de rapen op een koude, vochtige plek 4 tot 5 maanden, niet in de koelkast. Gekookte rapen kunnen tot 6 maanden worden ingevroren.

Koolraap bemesten

Maak je grond goed los met een woelvork en bewerk grof met een cultivator en daarna fijn met een hark. Voeg verteerde compost, lavameel, basaltmeel en kokosbodemverbeteraar toe tijdens je grondvoorbereiding voordat je gaat zaaien, dat zorgt voor een goede bodemstructuur. Teel je op zandgrond? Overweeg dan bentoniet, dat zorgt voor een goede waterhuishouding. Neem eventueel aanwezige steentjes weg, zo verkrijg je mooi gevormde rapen. Bemest je grond met beendermeel. Zo kan raapkool goed groeien. Als je raapkool traag groeit worden ze houterig.

Houd de plantbedden voor raapkool vochtig, maar niet nat. Gelijkmatig, regelmatig water geven zal resulteren in een snelle groei. Bereid de plantbedden voor verteerde compost en kokos bodemverbeteraar om een goede bodemstructuur te creëren. 

Zorg er voor dat je moestuinbed onkruidvrij blijft zodat je raapkolen geen competitie hebben voor voeding en water. 

Geef in het midden van je teelt een handje vinasse kali om de knolvorming te stimuleren.

cart

Koolraap - Bemesting gerelateerde producten

cart

Aanbevolen producten

arrow