Doperwten zaaien

planeDoperwten Snelle Start Info

Zaaidiepte: 2 cm - 4 cm
Kiemtemperatuur: 5°C - 24°C
Kiemtijd: 7 dagen - 14 dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 7.5
Groeicyclus
Teelt voorzaaien: 130 dagen
Periode van: 10 Januari tot 28 Februari
Teelt ter plaatse: 110 dagen
-
Zaai -en plantafstandenTeelt voorzaaien: 5cm (plant) x 70cm( rij)
Teelt ter plaatse: 5cm (plant) x 70cm( rij)

Meer Info Over Doperwten

Latijnse naam: Pisum sativum
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 60 cm - 180 cm
Diepte wortelgestel: 45 cm - 60 cm
Favoriete bodempH: 6.0-7.5
Doperwten zaaien doe je naast : Maïs, Radijs, Wortel, Spinazie
Dopwertwen zaaien doe je beter niet naast : Ui Ajuin, Knoflook
Doperwten ziektes en problemen in je moestuin

Erwten kunnen worden aangevallen door bladluizen, konijnen en vogels. Bestrijd bladluizen door aangetaste bladeren weg te knijpen of door ze weg te spuiten met een harde waterstraal, een behandeling met nuttige insecten, brandnetelgier, lavameel of bij grote insectenplagen een insecticide op basis van pyrethrum. Lees in dit artikel meer over 'bladluis bestrijden op je moestuinplanten'. 

Zorg dat muizen of konijnen niet in je moestuin kunnen geraken. 

Gebruik een vogelnet om vogels weg te houden. Zorg er voor dat het vogelnet mooi aanspant zodat vogels er niet in verstrikt geraken.

cart

Doperwten - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer doperwten oogsten en hoe doperwten bewaren ?

Wanneer kun je doperwten oogsten?

Doperwten zijn 55 tot 80 dagen na het zaaien klaar voor de oogst. 

Pluk doperwten wanneer de peulen bol staan en groen zijn, voordat de erwten beginnen af te harden. Jonge erwten zijn smakelijker dan oudere. Verdorde en vergeelde peulen kunnen worden gebruikt voor gedroogde erwten of kan je oogsten als zaad voor volgend jaar.

Proef voor het plukken of de erwten zoet zijn - proef ze elke dag nadat de peulen zich beginnen te vullen. Ze moeten zoet en zacht zijn en iets groter dan het droge zaad dat u hebt geplant. Wacht niet te lang; zodra doperwten rijp zijn, nemen ze snel in kwaliteit af, beginnen ze te vergelen en worden ze binnen één tot drie dagen oneetbaar als verse doperwten.

Hoe moet je doperwten oogsten?

Pluk erwten met twee handen. Zet de rank met één hand vast, knijp dan in de stengel van elke peul en trek met de andere hand. Trek of ruk niet aan de peulen; erwtenplanten hangen met dunne ranken aan hun steun, je trekt de plant gemakkelijk los en dan is het game-over.

Pluk erwten 's morgens nadat de dauw is opgedroogd. Dan zijn ze krokant en knapperig om vers te eten.

Erwten moeten onmiddellijk worden gekoeld om ze vers te houden en het suikergehalte te behouden (de suiker in erwten verandert na de oogst snel in zetmeel tenzij ze worden gekoeld). Gekoelde erwten behouden hun kwaliteit meer dan een week in de koelkast.

Verwijder de tuin- of veldwarmte van erwten na het plukken door ze in een koud waterbad te dompelen totdat de peulen zijn afgekoeld, ze vervolgens te drogen en in de koelkast te bewaren. 

Hoe meer peulen je oogst, hoe meer je de de ontwikkeling van nieuwe peulen bevordert. Als je de piekoogst mist (controleer de dagen tot rijpheid), kan je nog steeds erwten plukken, drogen en doppen voor gebruik in wintersoepen. De kwaliteit om vers te eten neemt snel af zodra de peulen rijp zijn.

Kun je doperwten bewaren?

Doperwten worden best onmiddellijk na het plukken worden gedopt of onmiddellijk na het plukken worden gekoeld - dompel ze onder in koud water - om ze later te doppen. Gedopte erwten zijn het smakelijkst als ze kort na de oogst worden gegeten - anders gaat de kwaliteit snel achteruit.

Erwten zijn in de koelkast in de dop tot een week houdbaar. 

Erwten kunnen worden ingevroren, ingemaakt of gedroogd. Gedroogde erwten zijn op een koele, droge plaats tot 12 maanden houdbaar. Verse erwten zijn in een plastic zak 7 tot 10 dagen houdbaar in de koelkast. Erwten kunnen worden ingevroren en zullen weinig smaak verliezen.

Doperwten bemesten

Doperwten worden gezaaid in een plantbed verrijkt met organische universele meststofkorrels. Zorg voor een goede bodemstructuur met kokos bodemverbeteraar en verteerde compost. 

Peulgewassen fixeren hun eigen stikstof; ze zorgen voor een wederzijdse uitwisseling met stikstoffixerende bodembacteriën die de bodemstikstof produceren die bonen nodig hebben. Het is dus niet nodig om extra meststof toe te dienen tijdens het groeiseizoen.

Bemesting van peulgewassen met een stikstofrijke meststof leidt tot veel bladgroei en weinig peulen.

Vermijd het gebruik van groenbemesters of stikstofrijke meststoffen voordat je bonen gaat zaaien.

cart

Doperwten - Bemesting gerelateerde producten

erwten zaaien

Doperwten zaaien kweekgids

erwten kweken : Doperwten, sluimererwten of peultjes en reuk- of siererwten Vele soorten en een drug bij het doppen erwten kweken of peultjes kweken geeft echt heel veel voldoening.  Er zijn verschillende soorten erwten ook.  Bij sommige eten we de erwten, bij andere de volledige peulen en andere zijn dan weer enig om naar te kijken en vroege lokkers van nuttige insecten.  erwten kweek je vroeg en laat op het jaar.  Ze houden van de lente- en herfstzon en niet van een broeierige zomerzon.  Ze zijn niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor de geest.  Als ik een uurtje Doperwten uit hun peul gehaald heb, ben ik 100% zen.  Zo rustig dat mijn glas witte wijn meestal half...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Doperwten @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow