Aardappelen

Aardappelen zijn een van de meest dankbare groenten om te kweken. Het proces van voorkiemen, planten en aanaarden, de verwachting van een goede oogst als je door de grond graaft en natuurlijk de onovertroffen smaak van verse, zelf geteelde aardappelen proeven is zalig.

Aardappelen kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën, afhankelijk van hun groeitijd.

Vroege aardappelen, of eerstelingen

Vroege pootaardappelen worden geplant tussen februari en april en worden gewoonlijk geoogst in juni en juli, vóór de andere rassen. Ze hebben maar 10 weken de tijd nodig om te groeien. Vroege aardappelen zijn klaar voor de oogst van zodra je plant gebloeid heeft en gestopt is met groeien. Ze brengen kleinere aardappelen voort die nieuw, gekookt, gestoomd of gesauteerd kunnen worden gebruikt. Deze aardappelen zijn minder geschikt om lang te bewaren.

Middenvroege aardappelen

Middenvroege aardappelen komen kort na de eerste vroege aardappelen, die normaal in juni klaar zijn om te oogsten Ze hebben iets meer tijd nodig om te groeien dan de vroege aardappelen; reken op 16 tot 18 weken. Middenvroege aardappelen ontsnappen meestal aan de aardappelziekte omdat ze geoogst worden voordat ziektedruk optreedt. 

Late aardappelen

Pootaardappelen voor late rassen moeten het langst groeien, 20 weken. Late aardappelen geven de grootste oogst en kan je het langst bewaren. Late aardappelen oogst je wanneer het loof afgestorven is (dat is meestal rond september).

planeAardappelen Snelle Start Info

Zaaidiepte: 10 cm - 15 cm
Kiemtemperatuur: 10°C - 30°C
Kiemtijd: 5 dagen - 30 dagen
pH waarde bodem: 4.5 - 6.0
Groeicyclus
Vroege teelt: 100 dagen
Periode van: 01 Februari tot 10 Maart
Middenvroege aardappelen: 120 dagen
-
Late aardappelen: 140 dagen
-
Zaai -en plantafstandenVroege teelt: 30cm (plant) x 55cm( rij)
Middenvroege aardappelen: 30cm (plant) x 55cm( rij)
Late aardappelen: 40cm (plant) x 75cm( rij)

Meer Info Over Aardappelen

Latijnse naam: Solanum Tuberasum
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 30 cm - 75 cm
Diepte wortelgestel: 45 cm - 60 cm
Favoriete bodempH: 4.5-6.0
Welke groenten kan je naast je aardappelen planten? Afrikaantje, Knoflook, Koolrabi, Maïs, Munt, Tuinboon, Zonnebloem
Welke groenten kan je beter niet naast je aardappelen planten? Komkommer, Pompoen, Selder, Tomaat
Mogelijke aardappelziektes of problemen in je moestuin

Ga preventief te werk en pas wisselteelt toe. Plant je aardappelen nooit op de zelfde plaats als het jaar er voor, maar laat minstens 4 jaar tussen.

Cuprex Garden Anti Schimmelpap – tegen aardappelziekte en andere schimmelziekten: Gebruik dit product om je aardappelen te beschermen tegen de aardappelplaag (phytoftora infestans). Schimmelziekten kunnen je oogst volledig verwoesten. Gebruik dit product dus wanneer het weerbericht een tijd koud, vochtig aankodingt en probeer het slechte weer voor te zijn. 

cart

Aardappelen - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Aardappelen rooien en bewaren
  • Geef je aardappelen de laatste weken voor de oogst beduidend minder water, zo wordt de schil sterker en harder.  
  • Oogst met een aardappelriek, zo beschadig je je aardappelen niet.
  • Vroege aardappelen : Oogst je vroege aardappelen bij vertoon van de eerste bloemetjes.  Als er geen bloemetjes komen kan daar zijn door stressomstandigheden, oogst dan na 80-90 dagen.  Oogst meteen alles.
  • Middellate en late aardappelen : Voor direct gebruik kun je je aardappelen oogsten van zodra dat het loof begint te vergelen en afsterft.  Oogst voor bewaring pas als het loof volledig afgestorven is.  Dan ben je zeker dat je aardappels volgroeid zijn.  Je kunt de aardappelen in de grond laten zitten ook en oogsten volgens noodzaak.  Oogst wel alles wat nog in de grond zit indien er vorst voorspeld wordt of bij uitzonderlijke omstandigheden.  Dagenlange regen, hittegolf, ... . 
  • Aardappelen afharden : Met dit proces ga je de schil van je aardappelen nog harder en duurzamer maken.  Ontdoe je aardappelen van overtollig aarde met je handen of een borsteltje.  Bewaar je aardappelen 10 dagen in een ruimte met hoge luchtvochtigheid, een kelder is prima.  Kijk daarna je aardappelen na en verwijder groene, rotte of opengesneden exemplaren.  In een ideale situatie bewaar je ze nu droog en heel koel.  In de praktijk gaan ze nu terug naar een koele kelder of garage.  
  • Hou je aardappelen vorstvrij.
  • Hoelang je aardappelen zullen bewaren hangt van de variëteit af.  Rode aardappelen bewaren bijvoorbeeld veel minder lang als de gele of witte soorten.
cart

Aardappelen - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Aardappelplanten bemesten
  • Grondvoorbereiding :
    • Bewerk je grond voor het uitplanten.  Ik verkies een woelvork, je kunt ook spitten of met een tuinfrees werken.  Hopelijk heb je tijdens je algemene grondvoorbereiding in het najaar van het vorige jaar of in het voorjaar van het huidige jaar veel compost in je aardappelenbed verwerkt.  Aardappelen en compost vormen een dreamteam.
    • Strooi voor de uitplant 100 tot 200 gram per vierkante meter organische mestkorrels voor aardappelen, hou je bed goed vochtig.  
  • Net voor het aanaarden : 
    • Strooi nog eens 50 tot 100 gram per vierkante meter organische mestkorrels voor aardappelen, blijf alles goed vochtig houden. 
    • Aard aan met een aanaarder of een hak
    • Geef na het aanaarden water in je geulen tussen de aardappelen.  Dit kan met een zweetslang of met een standaard gieter. 
Aardappelen kweken

Aardappelen planten of poten

aardappelen kweken in de moestuin, 9 onmisbare stappen voor Aardappel succes aardappelen kweken is heus niet zo moeilijk.  Met een goede grondvoorbereiding kom je al een heel eind.  De inspanningen die je in deze teelt stopt, kunnen heel belonend zijn.  Niets verslaat het gevoel om met een volle kruiwagen aardappelen huiswaarts te keren.  Zeker als je weet dat je oogst jou en je familie de volledige winter en nog een stuk in het voorjaar zal voeden.  Je kunt de informatie in dit artikel op alle aardappelteelten toepassen, zowel vroeg, middenvroeg als laat.  Alle types worden rond dezelfde tijd van het jaar gepoot.  Er is wel een verschil in rassen die sneller groeien. Bekijk het aanbod aardappelen van Moestuinweetjes aardappelen Kweken...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Aardappelen @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow