Peultjes zaaien of sluimererwten zaaien

planeSluimererwten-peultjes Snelle Start Info

Zaaidiepte: 2 cm - 2 cm
Kiemtemperatuur: 5°C - 24°C
Kiemtijd: 7 dagen - 14 dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 7.5
Groeicyclus
Teelt voorzaaien: 130 dagen
Periode van: 10 Januari tot 28 Februari
Zaai -en plantafstandenTeelt voorzaaien: 5cm (plant) x 70cm( rij)

Meer Info Over Sluimererwten-peultjes

Latijnse naam: Pisum Sativum
Vorstbestendig: matig
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 60 cm - 180 cm
Diepte wortelgestel: 45 cm - 60 cm
Favoriete bodempH: 6.0-7.5
Peultjes of sluimererwten zaaien doe je naast :Radijs, Spinazie, Maïs, Wortel
Peultjes of sluimererwten zaaien doe je beter niet naast :Ui Ajuin, Knoflook
Peultjes of sluimererwten ziektes en problemen in je moestuin

Sluimerwten kunnen last hebben van bladluizenkonijnen en vogels. Bestrijd bladluizen door aangetaste bladeren weg te knijpen of door ze weg te spuiten met een harde waterstraal, een behandeling met nuttige insecten, brandnetelgier, lavameel of bij grote insectenplagen een insecticide op basis van pyrethrum. Lees in dit artikel meer over 'bladluis bestrijden op je moestuinplanten'. 

Zorg dat muizen of konijnen niet in je moestuin kunnen geraken. 

Gebruik een vogelnet om vogels weg te houden. Zorg er voor dat het vogelnet mooi aanspant zodat vogels er niet in verstrikt geraken.

cart

Sluimererwten-peultjes - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer kan je peultjes oogsten en hoe peultjes bewaren ?

Wanneer kun je sluimererwten oogsten?

Oogst de sluimererwten of peultjes op elk moment nadat de erwten zich beginnen te vormen in de peul en ga door met plukken totdat de erwten ongeveer 7 cm lang. Peultjes zijn het meest smaakvol als ze ongeveer halfvol worden geplukt, ongeveer een week na de bloei. Zowel de erwten als de peulen zullen lekker zoet zijn.

Hoe oogst je sluimererwten?

Pluk de peultjes met twee handen. Zet de rank met één hand vast, knijp dan in de stengel van elke peul en trek met de andere hand. Trek of ruk niet aan de peulen; erwtenplanten hangen met dunne ranken aan hun steun, je trekt de plant gemakkelijk los en dan is het game-over.

Pluk sluimererwten 's morgens nadat de dauw is opgedroogd. Dan zijn ze krokant en knapperig om vers te eten.

Verwijder de tuin- of veldwarmte van erwten na het plukken door ze in een koud waterbad te dompelen totdat de peulen zijn afgekoeld, ze vervolgens te drogen en in de koelkast te bewaren. 

Hoe meer peulen je oogst, hoe meer je de de ontwikkeling van nieuwe peulen bevordert. Als je de piekoogst mist (controleer de dagen tot rijpheid), kan je nog steeds sluimererwten plukken, drogen en doppen voor gebruik als doperwt. De smaak zal wel meer bitter zijn in plaats van zoet.

Peultjes of sluimererwten bemesten

Sluimererwten of peultjes worden gezaaid in een plantbed verrijkt met organische universele meststofkorrels. Zorg voor een goede bodemstructuur met kokos bodemverbeteraar en verteerde compost. 

Peulgewassen fixeren hun eigen stikstof; ze zorgen voor een wederzijdse uitwisseling met stikstoffixerende bodembacteriën die de bodemstikstof produceren die bonen nodig hebben. Het is dus niet nodig om extra meststof toe te dienen tijdens het groeiseizoen.

Bemesting van peulgewassen met een stikstofrijke meststof leidt tot veel bladgroei en weinig peulen.

Vermijd het gebruik van groenbemesters of stikstofrijke meststoffen voordat je bonen gaat zaaien.

cart

Sluimererwten-peultjes - Bemesting gerelateerde producten

sluimererwten zaaien

Peultjes zaaien kweekgids

erwten kweken : Doperwten, sluimererwten of peultjes en reuk- of siererwten Vele soorten en een drug bij het doppen erwten kweken of peultjes kweken geeft echt heel veel voldoening.  Er zijn verschillende soorten erwten ook.  Bij sommige eten we de erwten, bij andere de volledige peulen en andere zijn dan weer enig om naar te kijken en vroege lokkers van nuttige insecten.  erwten kweek je vroeg en laat op het jaar.  Ze houden van de lente- en herfstzon en niet van een broeierige zomerzon.  Ze zijn niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor de geest.  Als ik een uurtje Doperwten uit hun peul gehaald heb, ben ik 100% zen.  Zo rustig dat mijn glas witte wijn meestal half...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow