Peterselie Snelle Start Info
Zaaidiepte: 1 cm - 2 cm
Kiemtemperatuur: 10°C - 20°C
Kiemtijd: 10 dagen - 21 dagen
pH waarde bodem: 5.6 - 6.0
GroeicyclusZomerteelt start onder glas: 120 dagen
Periode van: 01 Februari tot 10 Maart
Zomerteelt start buiten: 100 dagen
-
Herfst/winter teelt: 120 dagen
-
Start vanuit plantjes: 45 dagen
-
Zaai -en plantafstandenZomerteelt start onder glas: 8cm (plant) x 40cm( rij)
Zomerteelt start buiten: 10cm (plant) x 40cm( rij)
Herfst/winter teelt: 8cm (plant) x 50cm( rij)
Start vanuit plantjes: 15cm (plant) x 30cm( rij)
Meer Info Over Peterselie
Latijnse naam: Petroselinum crispum
Vorstbestendig: nee
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 30 cm - 60 cm
Diepte wortelgestel: 20 cm - 30 cm
Favoriete bodempH: 5.6-6.0
Peterselie ziektes en problemen in je moestuinKoolrupsen, slakken, wortelroestvliegen, wortelknuitkevers, witte vlieg, nematoden, peterseliewormen en spintmijten kunnen peterselie aanvallen. De fel gestreepte peterseliewormrups, die uitgroeit tot de koninginnenpagevlinder, voedt zich met peterselie. Je kunt genoeg peterselie planten om de peterseliewormrups te voeden en zo een vlinderkolonie te ondersteunen.
Witte vliegen kunnen peterselie in grote aantallen aanvallen. Lees alles over 'witte vliegen bestrijden op je moestuinplanten' in dit artikel. Zet in op natuurlijke vijanden (lieveheersbeestjes, groene gaasvliegen, sluipwespen, ...) of overweeg om de bladeren te bespuiten met insecticide op basis van pyrethrum.
Spoel de bladeren af en toe af om te voorkomen dat spint de plant infecteert. Lees in dit artikel meer over 'spint of spintmijten bestrijden op je moestuinplanten'.
Eet zelf van je peterselie en breng preventief aaltjes aan in je moestuin of breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten. slakken zijn heel vraatzuchtig. Lees meer in het artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".
Peterselie wordt gewoonlijk niet door ziekten aangetast als hij in goed doorlatende grond wordt geplant. Kroonrot kan optreden als de grond te nat en niet goed gedraineerd is. Bladvlekken kunnen ontstaan als er te weinig water wordt gegeven of als het warm weer is.

Peterselie - Ziektes en plagen gerelateerde producten
Wanneer peterselie oogsten en hoe peterselie bewaren ?Peterselie oogsten
Het oogsten van verse peterselie is eenvoudig. Net als bij andere kruiden vindt peterselie het prettig om geknipt te worden, dat stimuleert extra groei. Bundel de stengels en bladeren en knip ze op grondhoogte af met een scherpe schaar. Je kan ook gewoon een takje of twee nemen, begin altijd bij de buitenste stengels. Knip nooit het volledige plantje af, zorg ervoor dat er steeds een groeipunt over blijft.
Gebruik het verse kruid onmiddellijk of zet het koel weg in een glas water tot je het nodig hebt.
Kun je peterselie bewaren?
In de koelkast: Bewaar verse peterselie in een plastic zak in de koelkast of besprenkel met water en wikkel in een papieren handdoek, of knip de uiteinden af en zet stengels rechtop in koud water.
Drogen: Droog de bladeren in de koelkast; was ze eerst en laat ze dan aan de lucht drogen, verspreid op een met papieren handdoeken bedekte bakplaat. De bladeren hebben 2 tot 7 dagen nodig om in de koelkast te drogen. Hang droge peterselie in bosjes te drogen; hang droge peterselie in de schaduw. Gedroogde peterselie verliest snel smaak; bladeren invriezen kan een beter alternatief zijn.
Invriezen: Hak de bladeren fijn en vries ze in in een plastic diepvrieszak. Door het invriezen blijft de smaak behouden.
Bewaren: Gedroogde peterselieblaadjes moeten worden bewaard in een luchtdichte container uit de buurt van licht en vocht.
Peterselie bemestenGrondvoorbereiding: Peterselie groeit het best op een goed gedraineerde maar vochthoudende bodem. Maak je grond los met een woelvork en breng verteerde compost en kokos bodemverbeteraar aan voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout, organische mestkorrels voor de moestuin en lavagruis toe als voeding. Teel je om zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorg voor een goede waterhuishouding).
Tijdens het groeiseizoen heeft peterselie geen nood aan extra bijbemesting.
Indien nodig kan je je peterselie een extra boost geven met vloeibare voeding Happy Bio voor kruiden (los 1 zakje op per liter water).

Peterselie - Bemesting gerelateerde producten