Peterselie zaaien

Leer hoe je peterselie kunt kweken in enkele minuten. Peterselie is een tweejarig kruid dat meestal als eenjarig kruid wordt geteeld. Er zijn twee soorten peterselie: krulpeterselie heeft fijn verdeelde, gerimpelde bladeren en wordt 8 tot 12 centimeter hoog; platte peterselie heeft platte, heldergroene bladeren die lijken op een selderijstengel en wordt 18 tot 24 centimeter hoog. Platte peterselie wordt ook wel Franse of Italiaanse peterselie genoemd.

Peterselie is een favoriet bij de meeste westerse koks - het wordt gebruikt voor zijn zuivere, frisse smaak in sauzen, salades, vullingen en omeletten. Het wordt vaak aan het eind van het koken toegevoegd vanwege de frisse peperige en pittige smaak. Het heeft een licht kruidig aroma met hints van anijs en citroen.

planePeterselie Snelle Start Info

Zaaidiepte: 1 cm - 2 cm
Kiemtemperatuur: 10°C - 20°C
Kiemtijd: 10 dagen - 21 dagen
pH waarde bodem: 5.6 - 6.0
Groeicyclus
Zomerteelt start onder glas: 120 dagen
Periode van: 01 Februari tot 10 Maart
Zomerteelt start buiten: 100 dagen
-
Herfst/winter teelt: 120 dagen
-
Start vanuit plantjes: 45 dagen
-
Zaai -en plantafstandenZomerteelt start onder glas: 8cm (plant) x 40cm( rij)
Zomerteelt start buiten: 10cm (plant) x 40cm( rij)
Herfst/winter teelt: 8cm (plant) x 50cm( rij)
Start vanuit plantjes: 15cm (plant) x 30cm( rij)

Meer Info Over Peterselie

Latijnse naam: Petroselinum crispum
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 30 cm - 60 cm
Diepte wortelgestel: 20 cm - 30 cm
Favoriete bodempH: 5.6-6.0
Peterselie zaaien doe je naast :Salie, Tijm
Peterselie ziektes en problemen in je moestuin

Koolrupsen, slakken, wortelroestvliegen, wortelknuitkevers, witte vlieg, nematoden, peterseliewormen en spintmijten kunnen peterselie aanvallen. De fel gestreepte peterseliewormrups, die uitgroeit tot de koninginnenpagevlinder, voedt zich met peterselie. Je kunt genoeg peterselie planten om de peterseliewormrups te voeden en zo een vlinderkolonie te ondersteunen.

Witte vliegen kunnen peterselie in grote aantallen aanvallen. Lees alles over 'witte vliegen bestrijden op je moestuinplanten' in dit artikel. Zet in op natuurlijke vijanden (lieveheersbeestjes, groene gaasvliegen, sluipwespen, ...) of overweeg om de bladeren te bespuiten met insecticide op basis van pyrethrum. 

Spoel de bladeren af en toe af om te voorkomen dat spint de plant infecteert. Lees in dit artikel meer over 'spint of spintmijten bestrijden op je moestuinplanten'. 

Eet zelf van je peterselie en breng preventief aaltjes aan in je moestuin of breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten. slakken zijn heel vraatzuchtig. Lees meer in het artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

Peterselie wordt gewoonlijk niet door ziekten aangetast als hij in goed doorlatende grond wordt geplant. Kroonrot kan optreden als de grond te nat en niet goed gedraineerd is. Bladvlekken kunnen ontstaan als er te weinig water wordt gegeven of als het warm weer is.

cart

Peterselie - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer peterselie oogsten en hoe peterselie bewaren ?

Peterselie oogsten

Het oogsten van verse peterselie is eenvoudig. Net als bij andere kruiden vindt peterselie het prettig om geknipt te worden, dat stimuleert extra groei. Bundel de stengels en bladeren en knip ze op grondhoogte af met een scherpe schaar. Je kan ook gewoon een takje of twee nemen, begin altijd bij de buitenste stengels. Knip nooit het volledige plantje af, zorg ervoor dat er steeds een groeipunt over blijft. 

Gebruik het verse kruid onmiddellijk of zet het koel weg in een glas water tot je het nodig hebt. 

Kun je peterselie bewaren?

In de koelkast: Bewaar verse peterselie in een plastic zak in de koelkast of besprenkel met water en wikkel in een papieren handdoek, of knip de uiteinden af en zet stengels rechtop in koud water.

Drogen: Droog de bladeren in de koelkast; was ze eerst en laat ze dan aan de lucht drogen, verspreid op een met papieren handdoeken bedekte bakplaat. De bladeren hebben 2 tot 7 dagen nodig om in de koelkast te drogen. Hang droge peterselie in bosjes te drogen; hang droge peterselie in de schaduw. Gedroogde peterselie verliest snel smaak; bladeren invriezen kan een beter alternatief zijn.

Invriezen: Hak de bladeren fijn en vries ze in in een plastic diepvrieszak. Door het invriezen blijft de smaak behouden.

Bewaren: Gedroogde peterselieblaadjes moeten worden bewaard in een luchtdichte container uit de buurt van licht en vocht.

Peterselie bemesten

Grondvoorbereiding: Peterselie groeit het best op een goed gedraineerde maar vochthoudende bodem. Maak je grond los met een woelvork en breng verteerde compost en  kokos bodemverbeteraar aan voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout, organische mestkorrels voor de moestuin en lavagruis toe als voeding. Teel je om zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorg voor een goede waterhuishouding). 

Tijdens het groeiseizoen heeft peterselie geen nood aan extra bijbemesting.

Indien nodig kan je je peterselie een extra boost geven met vloeibare voeding Happy Bio voor kruiden (los 1 zakje op per liter water).

cart

Peterselie - Bemesting gerelateerde producten

peterselie zaaien

Peterselie zaaien kweekgids

Een kruidentuin in je eigen tuin voor 12 maanden pit op je bord Wat is er leuker dan je gerechten pimpen met verse, aromatische kruiden en specerijen die je uit de kruidentuin haalt?  Weinig !  Wat kruiden kweken nog iets extra's geeft, is het feit dat kruiden makkelijke te kweken en oogsten zijn.  Het is zelfs zo dat sommige kruiden die je kweekt té goed groeien.  Na het zaaien moet je ze vaak zelfs intomen of zelf meteen in een pot zetten.  In dit artikel lees je waarom kruiden zo makkelijk te kweken zijn.  Pimp it up ! Welke kruiden zijn de moeite waard om zelf te kweken in een kruidentuin Bijna alle kruiden kan je kweken, en dit kan...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Peterselie @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow