Witte vlieg bestrijden op je moestuinplanten

Wittevlieg

Witte vlieg bestrijden op je moestuinplanten

Inleiding over witte vlieg

Ze zijn klein en vaak niet meteen duidelijk zichtbaar op je gewassen.  Niet enkel kamerplanten hebben er last van maar ook de verschillende groenten, kruiden en fruit in je moestuin.  In dit artikel leer je meer over dit beestje en hopelijk vind je een passende remedie zodat alle lekkers uit je plant naar je groenten gaat en niet naar de witte vlieg.

Witte vlieg

Wat is witte vlieg?

Witte vliegen zijn gevleugelde insecten met een zacht lichaam, die nauw verwant zijn aan bladluizen en wolluizen. Ondanks hun naam zou doen vermoeden en die kruipende beestjes wel degelijk vleugels hebben en kunnen vliegen, is het geen echte vliegensoort.  

Net als bladluizen zijn witte vliegen zuigende insecten, die op hun beurt een kleverige substantie produceren die beter bekend is als honingdauw. Honingdauw kan schimmelziekten, zoals roetdauw, op de bladeren veroorzaken. Honingdauw is een teken dat de witte vlieg zich al enkele dagen heeft gevoed. Je kan ook mieren zien, die aangetrokken worden door de zoete honingdauw.

Doordat de witte vlieg veel sap uit je planten zuigt, worden de planten erg snel zwak en kunnen ze geen fotosynthese meer uitvoeren. De bladeren verwelken, worden bleek of geel, de groei wordt belemmerd en uiteindelijk kunnen de bladeren verschrompelen en van de plant vallen.

Waar komt de witte vlieg voor?

Omdat de witte vlieg tijdens de winter buiten niet kan overleven, zitten ze vaak op kamerplanten of in serres of tuinkassen. Als je besmette buitenplanten koopt bij kwekers of tuincentra kan de witte vlieg een plaag worden in jouw moestuin. De moestuinplantjes uit onze webwinkel worden onderworpen aan een uitgebreide controle, je kan er zeker van zijn dat je geen zieke planten in huis haalt.

De periode dat je met witte vlieg kunt kampen in je moestuin is vaak van juli tot oktober en vooral wanneer het warm en vochtig wordt.

Welke moestuinplanten zijn gevoelig voor witte vlieg?

Witte vlieg tref je aan op aardig wat moestuinplanten, van sierbloemen tot warmteminnende gewassen, waaronder tomaten, aubergines, paprika‘s en komkommer. Sommige soorten vallen ook zoete aardappelen en koolgewassen aan. Binnenshuis voeden ze zich met de meeste kamerplanten, hun voorkeur gaat uit naar planten met zachte, gladde bladeren.

Witte vlieg identificeren

Hoe herken je witte vlieg?

Witte vliegen zijn vrij kleine beestjes, ze worden ongeveer 2 tot 4 mm.  Ze zijn enigszins driehoekig van vorm en worden vaak gevonden in clusters aan de onderkant van je bladeren. Ze zijn overdag actief en vliegen verschrikt met zijn allen op als ze zich verstoord voelen.  Op die manier zijn ze gemakkelijker te detecteren dan sommige nachtelijke insectenplagen.

Er zijn honderden soorten witte vliegen. Er zijn wel maar een paar soorten die problematisch zijn in je moestuin. Tot deze witte vliegsoorten behoren onder meer de kaswittevlieg, de bandvleugelwittevlieg, de reuzenwittevlieg en de zilverbladwittevlieg.  

Witte vlieg onderaan blad

Waar vind je witte vlieg op je planten?

Witte vlieg voedt zich het liefst met voedsel vanuit het groeipunt van je plant, dus controleer zeker de omgeving van pas ontvouwen bladeren.

Witte vlieg op koolplant

Controleer de onderkant van de bladeren, vooral rond de nerven, op witte insecten, zelfs als ze niet direct zichtbaar zijn.  Voel aan het bladoppervlak of er kleverige honingdauw op zit. Als de witte vliegen zich aan het voeden zijn, zullen ze plotseling allemaal in een zwerm van de bladeren wegvliegen, je kunt er dus niet naast kijken.

Je kunt ook eitjes vinden op de onderkant van de bladeren. Dit is het begin van een nieuwe generatie! Als de eitjes uitkomen, zien de larven eruit als kleine witte bolletjes zonder pootjes; ze bewegen niet, maar beginnen onmiddellijk plantensap op te zuigen. Dit is de reden waarom moestuiniers witte vlieg vaak over het hoofd zien tot het te laat is. Volwassen vrouwtjes kunnen tot 400 eitjes produceren die ongeveer een week tot een maand na het leggen uitkomen. Ze worden meestal in een cirkelvormig patroon gelegd. De eitjes zijn lichtgeel als ze net gelegd zijn en bruin als ze op het punt staan uit te komen.

Preventie en witte vlieg behandelen

Hoe witte vlieg voorkomen?

Biodiversiteit en natuurlijke vijanden

Zet in op biodiversiteit, kweek zoveel mogelijk verschillende soorten groenten in je moestuin. Door wisselteelt toe te passen voorkom je bodemmoeheid in je moestuin, zijn je planten sterker en anderzijds trek je diverse nuttige insecten aan die op hun beurt natuurlijke vijanden van mogelijke plagen kunnen zijn. Dat kan door bijvoorbeeld meer bloemen in je moestuin te voorzien.

Door natuurlijke vijanden in de buurt te houden, voorkom je dat de wittevliegpopulatie explodeert. Vermijd het gebruik van insecticiden. Sluipwespen, lieveheersbeestjes, spinnen, groene gaasvlieglarven en libellen zijn enkele van de vele nuttige insecten die een wittevliegpopulatie onder controle kunnen houden.

Combinatieteelt

Naast wisselteelt kun je ook gebruik van combinatieteelt (goede buren). Door veel gewassen met verschillende vormen, geuren en kleuren in je moestuin te combineren, breng je de witte vlieg in de war. De witte vlieg is zoals eerder vermeld een zuigend insect. Om te weten of ze haar lievelingsgewas gevonden heeft, proeft ze altijd eerst eens. Wanneer je verschillende moestuinplanten bij elkaar zet, vindt ze vaak haar voorkeur niet waardoor ze zich niet thuis voelt in jouw moestuin en het dus terug aftrapt.

Mulchen

Mulch vroeg in het seizoen, vooral rond tomaten en paprika‘s. De mulch maakt het moeilijk voor witte vliegen om hun favoriete lievelingsgewassen te vinden. Mulch zorgt er ook voor dat je minder last hebt van ongewenst onkruid en zorgt er voor dat de aarde minder snel uitdroogt. Van ‘win-win-win’ situatie gesproken …

Mechanische hulpmiddelen

Zet in op mechanische hulpmiddelen en observeer je moestuin. Leg gele vangplaten neer, of hang ze op in je serre of kas, om de witte vlieg in de gaten snel te detecteren. Doe dit vooral bij tomaten, komkommers, paprika‘s, zoete aardappelen of koolgewassen. Voor witte vlieg lijkt de kleur geel op een massa nieuwe bladeren. De beestjes worden aangetrokken door de kaartjes, komen vast te zitten in de gelei, en sterven. Als uit je observatie blijkt dat je beginnende last hebt van een plaag, weet je dat je in de toekomst meer moet inzetten op natuurlijke vijanden.

Probeer het gebruik van chemische bestrijding zo lang mogelijk uit te stellen. Een ecologisch alternatief is het gebruiken van insectengaas. Tom schreef eerder al een artikel over insectengaas: ecolologische gewasbescherming gebruiken in je moestuin. Het is zeker het lezen waard. De natuur zal je dankbaar zijn.

Lieveheersbeestjes Adalia 100 larven
lieveheersbeestjes Adalia 100 larven
Witte vlieg bestrijden met sluipwespen Encarsia 150m²
Witte vlieg bestrijden met sluipwespen Encarsia 150m²

Andere koolplantjes uit in onze webwinkel onder insectengaas

Plantjes uit in onze webwinkel onder insectengaas

Hoe witte vlieg bestrijden?

Wanneer je inzet op mechanische hulpmiddelen, vang je twee (witte)vliegen in één klap. Enerzijds dient je vangplaat voor 2 systemen: een observatiesysteem (preventie) maar evenals als vangsysteem. Vangplaten werken enkel op de volwassen insecten, om de eieren en larven te bestrijden moet je nuttige insecten inzetten. Om te voorkomen dat je nuttige insecten tegen je kleefplaten vliegen, hang ze ofwel hoog boven je planten ofwel neem je ze na observatie terug weg.

Om witte vlieg te bestrijden, zijn er verschillende oplossingen die je kunt gebruiken. De belangrijkste tip is (zoals eigenlijk met alle plagen) : begin er vroeg in je moestuinjaar mee ! Controleer ‘s morgens en ‘s avonds de achterkant van de bladeren op eitjes en kijk wanneer kleine beestjes “wegvliegen” als je dichter bij je planten komt of als je je planten aantikt.

Begin altijd met het wegspuiten van witte vlieg (net als bladluizen en veel andere insectenplagen) met de tuinslang of een plantenspuit. Hierdoor zullen ze zich verspreiden en zullen eitjes en larven tot op zekere hoogte worden verjaagd.

Insecticiden: een laatste redmiddel bij witte vlieg bestrijden

Overweeg bij een grote plaag om de bladeren van je planten te besproeien met een insectendodende zeep, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Besproei ook de onderkant van de bladeren. Doe dit 2 of 3 keer, indien nodig.  Spuit alleen bij koelere temperaturen, laat op de dag is het beste moment. 

Het is eenvoudig om een zelfgemaakte mengsel te maken dat nuttig is om witte vlieg te bestrijden en af te schrikken.  Gebruik een mengsel van afwasmiddel en water. Een flinke scheut zeep op een liter water zou moeten werken. Witte vlieg is bijna onmogelijk om van af te komen, dus het is het beste om eerst meer preventieve tactieken te proberen, zoals hierboven vermeld.

Wanneer alle preventieve tips en mechanische hulpmiddelen niet gebaat hebben, kan een insecticide een laatste redmiddel zijn. Hou steeds rekening met de bijen, hommels en andere nuttige insecten en gebruik insectenbestrijdingsmiddelen niet op planten in bloei, zo vermijd je dat bijen en hommels rechtstreeks in contact komen met het product. Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Edialux BIO Pyretrex Garden

Edialux Conserve Wachttijd voor oogst: 7 dagen!
BSI Omni Insect

Tot slot

Zoals we altijd proberen na te streven is een moestuin rijk aan biodiversiteit de beste remedie tegen schadelijke insecten zoals de witte vlieg.  Bepaalde planten of struiken trekken lieveheersbeestjes aan zoals knoflook, peterselie, Afrikaantjes, koriander, dille, goudsbloem, alyssum of sneeuwkleed, peterselie, paardenbloemen, vlinderstruik, …  Probeer dus niet enkel de gewassen te kweken om te eten maar denk ook aan planten die verschillende nuttige insecten aantrekken.

Ik hoop dat jullie iets hadden aan dit artikel.  Vind je de info van Moestuinweetjes waardevol, overweeg dan zeker om je moestuinspullen in onze webwinkel aan te kopen.  Bij een eerste aankoop kun je de kortingscode biomoestuin gebruiken voor 5 euro korting op je winkelmandje.  Terugkerende klanten belonen we ook met een kortingscode moestuinspullen, die geef 5 euro korting bij het afrekenen bij een aankoop van meer als 50 euro.

Heel veel succes in je moestuin,

Sarah

 

Een reactie op “Witte vlieg bestrijden op je moestuinplanten

  1. heidi zegt:

    Al voor het derde jaar kamp ik met verschrikkelijke witte vlieg plagen. Ik heb de sluipwesp en roofwants dit jaar enkele keren losgelaten in de tuin, toen ik merkte dat het grote scala aan diversiteit aan bloem/ plant/ vrucht weinig uithaalde.
    Na een weekje Texel, heb ik vandaag bij thuiskomst merendeel van mijn klanten weg kunnen halen. Zo ver aangetast dat de vruchten al vergaan waren. Dag tomaten, komkommers, augurk en dag tal van bloemen. Serieus; waar gaat de witte vlieg niét op zitten? Volgend jaar neem ik een moestuinoppas in dienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.