De moestuin in September – Wim toont haar in alle pracht

De moestuin in september

De moestuin in September – Wim toont haar in alle pracht

Het is inmiddels september en we zijn nog steeds aan het oogsten in de moestuin, toch wordt alles al wat minder, zijn de worteltjes inmiddels op, maar beginnen de bonen pas echt vrucht te dragen.

Met de warmte en zelfs hitte van de afgelopen zomer is er veel verdroogd en ook al heeft een ieder gesproeid wat nodig was, tegen regen kan niets op.

Kijk alleen maar naar de laatste twee weken van augustus, toen zijn er flinke buien gevallen, althans hier in het oosten van het land waar weinig groei was, komen er plots allemaal bloempjes en zowaar nog aardig wat bonen aan de stam- en stokbonen en gisteren heb ik zelfs nog een emmer vol snijbonen geoogst.

We oogsten nog volop bonen

Ook de andere bonen komen nog, ook al was ik zo mooi vroeg met zaaien, ze zijn, in plaats van gewoonlijk eind juli / begin augustus, door het weer een stuk later, maar ik hoop er deze maand nog veel te plukken.

Stoksnijbonen Raadsheer
Stoksnijbonen Raadsheer

Bonen, we kennen vele rassen en ik had altijd de Cobra, althans de laatste 15 jaren, want daarvoor, in de eerdere jaren van mijn moestuinleven hadden we immers de dubbele Hollandse witten. Iedereen verbouwde deze, want er waren maar weinig andere rassen.

Later kwamen er meer en meer rassen stokbonen en ook stambonen en inmiddels zie je door de bomen het bos niet meer of in dit geval zie je door de bonen de stokken niet meer…. 😉 .

De beste stokslabonen voor mij blijven de Cobra , je plant zwarte boontjes, wat vreemd lijkt, maar als je de prachtige lange slabonen oogst, zijn de boontjes erin gewoon licht van kleur.

Laatst vroeg ik op FacEbook in de moestuingroep wie er Cobra stokbonen in de tuin heeft en het grote merendeel heeft deze bonen. Ook voor de winkels worden deze bonen gekweekt, een ras dat het vrij goed doet, lange dunne bonen geeft en welke heerlijk van smaak zijn.

Stokslabonen Cobra
Stokslabonen Cobra

Bij Moestuinweetjes zullen we daarom deze Cobra bonen vanaf het komend jaar ook aanbieden de webwinkel, in België waren deze bonen minder bekend, maar inmiddels heeft deze boon daar ook al een flink deel ingenomen bij de moestuinders.

Zowel bij mooie zomers als bij minder mooie zomers doet dit ras het goed.

Als lage, dus stamslabonen, heb ik al een aantal jaren Argus slabonen, daar blijf ik bij, ook zulke mooie lange bonen die goed van smaak zijn.

Ook heb ik mooie paarse spekbonen, de Blau Hilde, paarse groenten schijnen meer smaak te hebben, vroeger hadden ze deze ook al hoor ik weleens, paarse bonen geven de echte bonensmaak aan de boon.

Paarse bonen Blau Hilde
Paarse bonen Blau Hilde

Ik geef toe dat ik maar één maal echt goed heb gesproeid in de tuin, maar de bakken en potten kregen wel regelmatig water. Als ik dat niet had gedaan was er niets van terecht gekomen, dan had ik ze beter ook niet kunnen inplanten, nu heb ik mooie courgettes kunnen oogsten, die inmiddels ingevroren zijn.

komkommers bewaren in potjes voor later

komkommers verdwijnen in potjes, de grote opbrengst zal van de winter lekker opgegeten worden bij menige maaltijd.

komkommers kun je makkelijk inmaken, ze zijn dan zeker vier jaren te bewaren.

komkommers wassen, in repen snijden, met een lepel de zaadlijsten eruit halen of in plakken snijden, vervolgens de goed schoongewassen potjes vullen met een stukje rode ui, als je hebt een takje dille, maar dat hoeft niet persé, een laurierblad, een mespuntje zout, twee of drie kruidnagels, paar peperkorrels en evt een klein beetje mosterdzaad. Daarna prop je het potje vol met de repen of schijven komkommers tot er niet meer bij kan, zorg dat ze een halve cm onder de rand blijven.

Daarnaast kook je azijn met suiker en water, als voorbeeld kook ik voor een stuk of 7 potjes: 400ml gewone goedkope witte azijn met 200ml water en daarin 400gram suiker , ongeveer, want de ene houdt van heel zoet en de ander van minder, dit is al vrij zoet.

Bokaaltjes wortels en komkommers
Bokaaltjes pompoenen en komkommers

De potjes die gevuld klaar staan, worden nu afgevuld met deze kokende azijn mix, tot de rand toe vol, gelijk het deksel er vast op draaien en dan zet ik het potje op de kop op een handdoek, sommige draaien ze niet om, maar van oudsher doe ik dat wel om ze vacuüm te krijgen, je hoort de klik als het zover is.

Zodra de potjes koud zijn zet ik ze weer rechtop, met een doekje warm water even de potjes schoonmaken van het plakkerige nat, de deksels nu NIET meer aandraaien.
Sticker erop met de datum en minstens een maand in de kast laten staan, op een donkere plek.

Hier in het oosten eten we de lekkere zoetzure komkommers graag bij de boerenkool met worst en spekjes, etc… Altijd een succes, maar er zijn ook mensen die piccalilly bij de boerenkool eten of kerriepoeder erover strooien, zo heeft ieder zijn eigen ideeën hierover.

Over boerenkool, spruitjes, sla, prei en andijvie

Over boerenkool gesproken, die staat mooi op het land, bij de ene al mooi hoog, bij de ander pas gezet, het komt vast goed.
Hier stond meestal Westlandse winter, maar dit jaar staat er Reflex, een mooi soort, waarop net als de andere boerenkool ook al rupsen zijn gesignaleerd, dat wordt afvangen.

Paarse boerenkool schijnt vrij te blijven van rupsen, dat is een voordeel, maar stamppot paarse boerenkool vond ik er niet lekker uitzien, de ogen geven aan dat groene boerenkool beter oogt en dus vind ik de groene lekkerder.

Ook de spruitjes, prei, winterandijvie en groenlof beginnen te groeien, zij het dat ze een moeilijke periode hebben gehad met de droogte.

De sla wordt hier al wat minder, nog een paar kropjes te gaan, ik zaai het niet meer, misschien kan het nog, maar sla vind ik in de zomer lekkerder dan in oktober / november.

Nog enkele kropjes sla
Nog enkele kropjes sla

pootgoed – De laatste aardappelen en winterpootgoed uien en knoflook

Winter uien heb ik inmiddels besteld bij Moestuinweetjes, daar had ik nog nooit van gehoord, maar ja, vroeger kenden we ook geen knoflook, althans niet anders dan in de tuinen van de Italianen en Spanjaarden.

Dus de winter uien ga ik proberen, ik mag ze zelfs op een ander stukje grond zetten, zal mij benieuwen wat ze gaan doen, ze zijn er in wit, geel en rood.

Ook de Knoflook kan in oktober weer geplant worden, de 10e maand, 10 cm uit elkaar in de rij, 10 cm de rijen uit elkaar en 10 maanden later oogsten. Misschien moet ik dat ook maar eens proberen.

Er is dus nog volop bezigheid in de moestuin, winterwortels, uien, pastinaken en een paar aardappelen, daarvan maak je samen een heerlijke stamppot.

Op onderstaande foto mijn geliefde late aardappelen, de jelly, nog redelijk groen in blad en stelen, ze mogen nog even doorgroeien.

Late aardappelen Jelly
Late aardappelen jelly

Nog tal van bloemen in al hun pracht

En de bloemen? De Dahlia’s en de Zinnia’s , ze blijven goed doorbloeien , binnenkort maar weer zaden oogsten uit de verdorde bloemen, want ook volgend jaar willen we ze graag in de tuin hebben.

Dahlia’s :

Zinnia, afrikanen en kattensnor ( Cleome) :

Zinnia
Afrikaantjes
Kattensnor ( Cleome)

Net als de mooie zonnebloemen, met de rode Avondzon zonnebloem , die ik van moestuinweetjes heb,
heb ik menigeen doen verbazen, prachtige Rode Zonnebloemen, voor de meesten iets dat ze nooit eerder hebben gezien.

Rode Zonnebloem
Rode zonnebloem

Mijn pepers en paprika‘s rijpen

En de tomaten en de pepers en paprika’s zijn nog grotendeels groen, een paar rode heb ik afgelopen dagen kunnen oogsten.
Hopelijk worden ze deze maand nog mooi rood.

Snijbiet is een echte moestuin groente

En wat altijd maar door groeit is de snijbiet, eenmaal gezaaid groeit het hard en de bladeren worden geplukt mét de stelen, want die zijn juist heerlijk.

Gekookt als spinazie of in de wok met wat Knoflook en een uitje, zo is er altijd wel iets lekkers van te maken.

Eén van onze leden van de Moestuingroep op Facebook, maakt er zelfs quiche van, ofwel hartige taart, met walnoten en geitenkaas, het schijnt heel lekker te zijn.

De bladeren blijven groeien, laatst sneed ik alle blad eraf en heb alles ingevroren, inmiddels staat er weer nieuw blad en zo pluk je tot in november door en misschien nog wel langer.

Een echte moestuin groente, die niet in de winkel te koop is, dat komt mogelijk doordat de bladeren snel slap gaan hangen, na het oogsten op een emmer water zetten, houd ze zeker een hele dag mooi.

Snijbiet gele Lucullus

Over pompoenen en muismeloentjes

De pompoenen komen nog, binnenkort weer tijd voor pompoensoep.

En de kleine muismeloentjes? Dit jaar heb ik er voor het eerst succes mee, hoewel de koolmeesjes ze ook graag meenemen…

Muismeloentjes
Muismeloentjes

Deze muismeloentjes smaken iets naar komkommer, maar iets zurig, je moet er van houden,
ik heb er een potje mee in het zoetzuur gemaakt.

En zo gaan we de herfst tegemoet, maar geniet nog maar even lekker van alles in je tuin vóór het zover is.

Wim Boers.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

3 reacties op “De moestuin in September – Wim toont haar in alle pracht

 1. Gert Veenstra zegt:

  Nou hé,
  Ik zie Zinnia’s op de website. Heb de goede bloemen geplukt en ze op de kop in de kas gehangen voor zaad voor het volgend jaar. Is dit de goeie manier?

  • Wim zegt:

   Ik leg de uitgebloeide bloemen op een krant op kamertemperatuur, maar als je ze ergens ophangt, waar het niet vochtig en koud is, moet het ook kunnen.. in de kas kunnen ze snel schimmel oplopen, pas daar voor op.

 2. ramona zegt:

  hoi, ik ben ‘nieuw’ in het moestuin gebeuren. per toeval valt mij een een moestuintje van 5 bij 6 in handen in valencia, es. het wordt elke avond autom. bewatert. het ligt 7km van mijn apartement. tis nu leeg volgende week wordt alles omgespit. in sept. wil ik mijn eerste ontkiemde zaadjes planten. zo. nu mijn eerste vraag. moet ik van die heuveltjes maken en waarvoor dient dat dan? hoop van jullie nog veel advies te ontvangen. muchas gracias y saludos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.