houtas in de tuin gebruiken
Een vraag die regelmatig gesteld wordt is "Kan in houtas uit de kachel gebruiken in de moestuin ?". We vragen ons af of assen uit de houtkachel helpen of schadelijk zijn. Wie over een houtkachel beschikt heeft in deze winterdagen vast heel wat assen van hout. Lees verder om er meer over te weten te komen.
Moet ik houtas gebruiken in mijn moestuin ? Het antwoord is kort en krachtig 'Ja'. Maar we moeten wel opletten hoe en wanneer we het in onze moestuin verwerken. In ieder geval is de houtas verwerken in onze compost een goed idee. De houtas weggooien is zonde.
houtas in de tuin gebruiken - meststof
Hout assen zijn een uitstekende bron aan het mineraal kalk en de groeistoffen Potassium (Kalium) en fosfor. Kalium zorgt voor de stevigheid van de plant en verhoogt de weerstand tegen ziektes, plagen en droogte. Bovendien worden planten beter winterhard door fosfor en Kalium te geven. fosfor zorgt voor de ontwikkeling van de wortels van de planten, de bloem- en vruchtvorming, ook met mate geven. Daarnaast bevatten hout assen veel spoorelementen die planten goed kunnen gebruiken.
Maar let op ! Hout assen kunnen gebruikt worden rechtstreeks in de tuin maar met mate. Je kunt het licht uitstrooien over je vruchtgewassen-, wortelgewassen-, koolgewassen- en bladgewassenbedden. Maar ik zou niet meer dan 'een laagje stof' op je aarde aanbevelen. Ik gebruik het eigenlijk liever op mijn composthoop. Het biedt een leuke aanvulling op veel stikstof houdende zaken die we op onze composthoop gooien (groenafval, mest, ...). Op mijn compost verspreid ik in laagjes een emmer van 10 liter op ongeveer 2 m³. Let ook op dat je de houtas best eens zeeft zodat geen grote stukken hout rechtstreeks in je tuin gaan.
Overdrijf je met assen van hardhout in je moestuin, dan zullen de aanwezige loog en de zouten problemen veroorzaken in je moestuin. Meebepaald zullen deze stoffen je planten verbranden. Als je je hout assen mee met je compost laat teren, spoelen de zouten en loog grotendeels weg.
Je kunt niet alle houtas gebruiken. Je gebruikt best de assen van massief hardhout zoals eik, beuk of esdoorn. De assen van hardhout hebben een beter effect in de moestuin dan assen van dennenhout (grenen, vuren, ceder, ...) of andere zachte houtsoorten zoals linde, populier of wilg. Als je veel afvalhout verbrandt met verf resten, geperst plaatmateriaal met veel lijm, gedrenkt of op een andere manier behandeld hout, gebruik de assen dan niet in je moestuin. Er zijn uiteraard ecologisch alternatieven voor Kalium en Fosfor (klik op de links)
houtas in de tuin gebruiken - Nog enkele voordelen
houtassen zijn ook heel effectief tegen ziektes en schadelijke dieren. Het zoutgehalte in het hout doodt en weert slakken en andere zachte ongewervelden zoals engerlingen. Om slakken te bestrijden kun je een dunne laag houtas rond je planten strooien. Wanneer het regent spoelt het zout weg uit de houtas en moet je nieuwe houtas strooien. Hier ook weer kun je nooit overdrijven, zout en loog verbranden je planten. Maar naast de bierval, de avondpatrouille in de tuin (slakken wegplukken), de koperdraad, de nemathoden (aaltjes), kan houtas een effectief wapen zijn tegen slakken.
Nog een voordeel van houtas is dat het de Ph waarden in de grond en in je compost kan verhogen. Het mineraal kalk waarover we eerder al spraken zorgt hiervoor. Mensen met een te zure grond kunnen dus zeker een extra voordeel halen uit houtas. Let dus wel op bij zuurte lievende gewassen als azaleas, blauwe bes, aardappelen en rabarber. Heb je een Ph van 6.5 tot 7 of hoger, gebruik dan geen houtas in je moestuin
houtas, wanneer juist gebruikt een goedkope meststof voor de tuin !
Kan ik ook as van briketten gebruiken in de tuin onder bomen en struiken zoals de sering de contoneaster, vlieren en rozen?
Margriet, enkel alles van onbehandeld hout, liefst hardhout. Ik zou zeker geen briketten as gebruiken. Daar zitten brandstoffen in.
Wat bedoel je met “daar zitten brandstoffen in”? Hout is op zich een brandstof. Briketten zijn in feite niet meer dan samengeperste houtblokjes, bestaande uit fijn houtig materiaal. Het is de lignine uit het hout dat ervoor zorgt dat het fijn houtig materiaal tijdens het persen bij elkaar blijft. Het is toch niet dat daar bepaalde additieven aan worden toegevoegd? Zoja de welke dan?
Ik vermoed dat je het had over houtskoolbriketten? Dat is iets anders dan houtbriketten, waar ik het over had.
Dag Sven, ik ben geen expert in houtbriketten of houtpellets. Ik verbrand gewoon hout in mijn kachel. Misschien eens vragen aan de fabrikant van je briketten welk soort hout er voor gebruikt wordt en of er brandversnellers of lijm in zitten. Grts Tom
Men isaltijd gezegt dathet niet goed was voor detuin!
Als je houtas juist gebruikt is het zeer goed. Lees gans het artikel en gebruik de juiste houtas onder de juiste omstandigheden. Grts Tom
Ik heb een citroenen boom in de tuin en die bladeren zijn geel aan het worden is dit een gebrek aan voeding?
Zoja kan ik dit oplossen door houtas te gebruiken?
Ik ben geen expert in citrusbomen, Coby. Maar wat bladeren betreft zou ik eerder denken aan stikstof (bloedmeel of netelgier). Maar probeer je toch nog eens te informeren bij mensen die er meer ervaring mee hebben.
” Als je veel afvalhout verbrandt met verf resten, geperst plaatmateriaal met veel lijm, gedrenkt of op een andere manier behandeld hout, gebruik de assen dan niet in je moestuin.” (citaat)
Dit afvalhout hoort bij grijs afval en moet je niet thuis (willen) verbranden! (maar dit wordt misschien beschouwd als zo’n voorbeeld van typisch noordnederlandse betweterij).
Iedere mening wordt geapprecieerd, T.
Doe alleen hout in de kachel dat onbehandeld is! Dus niet met verf of met olie, beitsen en gelijmd zijn enz.
Slecht voor de tuin maar zeker voor het milieu
Veel andere sites zeggen “Niet op de composthoop”. Ik heb as van een pelletkachel dennenpellets stook ik en de as ziet er erg schoon uit. Kan dat wel? En is potas=kalium=kali?
Hoi Willem,
De pellets zijn meestal geperst. Er bestaan er zonder lijm, dus dat zou je even moeten nakijken op de pellets die je gebruikt.
Als er geen lijm in zit zou ik ook niet overdrijven met houtas van pellets maar ik zou het zeker proberen. Gewoon de grond eens licht wit bestuiven, lichtjes inwerken of de natuur zijn werk laten doen.
Succes Tom
En wanneer er na het zeven restjes van “goed” hout,dus stukjes van ong. 1 a 2 cm overblijven.Kan ik dat nog nuttig gebruiken?
Terug in een broodzak en in de stoof ? Of op je wandelpaden gebruiken of al mulch. Toepassingen genoeg. Groetjes Tom
Papier mag eigenlijk ook niet gebruikt worden in een kachel, heel slecht voor het milieu en laat zeker ook resten na in de houtas. Broodzakken bevatten ook bepaalde soorten plastiek, dit zijn dus fossiele brandstoffen. Slecht voor het milieu en ook voor de kwaliteit van de houtas. Ivm assen van spar en berk, etc, dit is waarschijnlijk omdat dit soort hout een hars bevat dat niet volledig kan verbrandt worden in een gewone kachel (te lage temperatuur, ook gevaar voor schoorsteenbrand). Als je het hout in een houtvergasser of massakachel verbrandt dan wordt de temperatuur veel hoger waardoor de harsen toch verbranden en het houtas toch bruikbaar is volgens mij.
Kan er iemand met zekerheid bevestigen dat de assen van een massakachel of houtvergasser bij zacht hout toch bruikbaar is?
Dag Alexander
Helaas beschik ik niet over de benodigde kennis om hier een uitspraak over te doen.
Groeten Yannick
Alle organische stoffen zijn allang verbrand in een goed houtvuur. Dus ze hebben met zuurstof gereageerd tot COx en zijn de atmosfeer in gegaan. Van verf, lijm en brandstoffen blijft vrijwel niets over in de as, behalve de niet brandbare delen, die ook bestaan uit mineralen en metalen etc.
Hetzelfde geldt voor papier, dat wordt tenslotte gemaakt van houtvezels! En is dus niet slechter voor het milieu dan stoken van hout. Muv van glanzend glossypapier, dat bevat veel plastic. Het is wel gevaarlijk, omdat de papiersnippers al brandend op kunnen stijgen en dus brandend op het dak terecht kunnen komen.
Nog eens in verband met papier, het aansteken van een kachel mag niet met papier. Zeer gevaarlijk en slecht voor het milieu. Moet je maar eens buiten gaan kijken, je zal het ruiken. Ook moet topfire worden toegepast. Dit wil zeggen je vuur aan de bovenkant aansteken ipv langs onder. Dit zorgt ervoor wanneer de grote stukken hout in het vuur zitten, het vuur al een bepaalde temperatuur heeft en er dus veel meer houtgassen verbrand kunnen worden vooraleer langs de schoorsteen te verdwijnen. Je moet maar eens buiten ruiken wanneer de meeste mensen hun kachel aansteken.
Er zijn nu aansteek materialen op basis van houtkrullen en was denk ik die heel goed branden en perfecht papier vervangen.
Goede tips!