Tomaten kweken in 6 maanden van zaaien tot tomaten oogsten

Tomaten kweken

Tomaten kweken in 6 maanden van zaaien tot tomaten oogsten

Ik weet niet waarom maar tomaten kweken is voor mij persoonlijk de teelt waar ik het meest voldoening uit haal.  Ik hou van gerechten met veel zuren, misschien is dat de reden.  Tomaten kun je ook in bijna alle gerechten verwerken.  En eigenlijk kun je zelf heel makkelijk tomaten kweken.  Je kunt tomaten planten kopen en half mei starten? Je kunt er ook voor kiezen om je tomaten zelf te zaaien.  En dat laatste zou ik je ten zeerste aanraden.

Ontdek hier het verschil tussen kers-, snack-, pruim-, tros- of vleestomaat

Maart, wanneer het zaad de aarde raakt

Tomaten zaaien, geef het startschot niet te vroeg

Maak bij tomaten niet de fout om te vroeg te zaaien.  Probeer te wachten tot begin of half maart. De reden ligt bij de groeicyclus van de tomaten planten.  Tomaten kiemen en groeien snel.  Tomaten zaaien in februari brengt je in de problemen.  Planten van een halve meter hoog die je eind april niet kunt uitplanten worden zwak en te groot om binnen te houden.

Tomaten zaad
Tomaten zaad
Tomaten zaaien, vocht en warmte

Je zaait tomaten 5mm diep in goed vochtige zaai- en stekgrond.  Je wil tot aan het kiemen geen water meer geven.  Teveel water, water dat blijft staan, kan je zaadje doen rotten voor het kan kiemen en dan is het vaak ‘game over’ voor je teelt en kan je herbeginnen.  Je kunt zaaien in drankbekertjes, P7 potjes of een zaaitray die je op een warme plaats zet.  Zorgt dat het water onderaan weg kan als je drankbekertjes gebruikt.  De luchtvochtigheid kun je regelen met plastic folie die je over de bekertjes, potjes of tray spant.  Groeilicht is nu nog niet belangrijk.

Een propagator geeft je meer controle

Ik gebruik graag een zaaitray met 51 cellen van 5cm diameter en 5cm diep die ik in mijn propagator plaats.  In de propagator bepaal ik met precisie de temperatuur en de luchtvochtigheid met de temperatuur regelaar en de ventilatie roosters. Een temperatuur van 24°C en een vrij hoge luchtvochtigheid zijn een absolute voorwaarde voor de volgende stap.  Luchtvochtigheid kun je meten met een metertje maar ik ga af op de condens van het deksel.

De zaadhuls wordt week, jij nu vast en zeker ook

In de omstandigheden die je hierboven creëerde kan het zaad optimaal kiemen. De vochtigheid doet de zaadhuls week worden en de warmte schreeuwt : “Wakker worden !!”.  De kiem groeit en baant zich een weg door de aarde tot aan het grond oppervlak.

Hiep hiep hoera
Hiep hiep hoera
Het tomaten zaad kiemt, licht, licht, licht

Op dit moment komt een nieuwe factor in het spel.  De moedermelk van je jonge plant is licht.  De 5 tot 10 kilo tomaten in wording heeft nu licht nodig om te groeien.  Je kunt je tomaten zaailingen op de vensterbank plaatsen en hopen op een mooi voorjaar.  Heb je een veranda die verwarmd is, dan heb je meer kans op mooie, stevige planten.  Geef je in deze fase geen licht, dan gaat de jonge plantjes op zoek naar het licht.

Ik knip de schakelaar van mijn propagator aan

Na het kiemen gaan de ventielatieroosters volledig open, de jonge plantjes hou je best in droge lucht.  De 2 groeilampen van 6400 Kelvin die bovenaan mijn Geopod propagator liggen floepen nu aan.  Het blauwe licht uit de lampen zijn als de uier voor een jong kalfje, lammetje of een ander pasgeboren zoogdier.  De jonge plantjes halen hun energie via  hun jonge groene blaadjes uit het licht van de groeilampen.  Tot de jonge plantjes na de kiemblaadjes hun 1ste paar echte blaadjes hebben en de tweede beginnen piepen in de basis van de plant, kunnen de plantjes in de zaaitray blijven.  Controleer regelmatig of je plantjes voldoende te drinken hebben.  In het onderstel van de propagator giet ik indien nodig een halve cm water.  Via de gaatjes in de tray kan de stekgrond het water van onderuit opslorpen.

Geopod Propagator Large
Geopod Propagator Large

Ontdek hier het verschil tussen kers-, snack-, pruim-, tros- of vleestomaat

April, de tomaten zaailingen worden jonge planten

Je jonge tomatenplantjes verspenen in P9 potten

Wanneer je na de kiemblaadjes het tweede paar echte blaadjes ziet piepen, dan mag je denken aan verspenen.  Normaal gezien is het nu begin april.  Ik bereid mijn potgrond goed voor.  Ik kies potgrond voor moestuinen, daar zit alles in wat tomaten nodig hebben.  Ik voeg wel nog perliet toe om de potgrond goed luchtig te houden.  Perliet is een vulkanisch gesteente dat verhit wordt tot korreltjes die heel goed vocht vasthouden en je potgrond goed luchtig houden.  Ik voeg 1 deel perliet toe voor 3 delen potgrond.  En ik bedoel hiermee het volume.  Als ik 3 inhoudsmaten potgrond gebruik, meng ik er 1 inhoudsmaat perliet onder.  Ik maak p9 potten klaar die voor 2/3 gevuld zijn met potgrond voor moestuinen.

Vind je de informatie op deze site waardevol, overweeg dan om je moestuin spullen in onze webwinkel te kopen, kortingscode ‘biomoestuin’ geeft je 5 euro korting op je eerste aankoop

Vervolgens lepel ik met een soeplepel de cellen uit van de tray met 51 gaten en plaats ik de kluitjes in de p9 potjes.  Daarna vul ik de zijkanten op met potgrond voor moestuinen met perliet korrels.  De kiembladjes mogen onder de grond zitten, je mag de aarde opvullen tot 2 cm onder de eerste blaadjes van je tomatenplant.  Zorg wel dat de eerste echte blaadjes net de aarde niet raken.  Druk je aarde stevig aan maar niet te hard natuurlijk.   Naar goede gewoonte zet ik de P9 potjes in een onderstel waar ik water in giet zodat aarde goed het water kan opzuigen.  Het kan zijn dat je planten even van slag zijn maar lang zal dit niet duren.

Tomaten kweken in potgrond met perliet
Tomaten kweken in potgrond met perliet
Terug naar het licht, in oktober ook iets meer natuurlijk licht

Intussen hebben je jonge planten iets minder behoefte aan warmte.  Kamertemperatuur of zelfs iets minder is prima.  Maar licht blijft een voorwaarde om goede planten te kweken.  Gelukkig heb je nu al iets langere dagen en de zon kruipt dag per dag hoger in de lucht.  Dat wil zeggen dat je de planten overdag in de serre of tuinkas kunt zetten.  Zolang de omgevingstemperatuur niet onder de 10-12 graden gaat, kunnen je planten in je serre of tuinkast houden.  Ik neem tot 15 april de planten ‘s avonds binnen en zet ze nog even onder groeilampen, vanaf 15 april neem ik ze enkel nog binnen wanneer er koud weer voorspeld wordt.  Een groeistop zou heel erg jammer zijn voor je planten.

Tomatenplant in p9 pot
Tomatenplant in p9 pot
Voeding en water voor je jonge tomatenplanten

Heb je een goede potgrond voor moestuinen gebruikt dan hoef je in april geen extra voeding meer te geven aan je potgrond.  Er zit voldoende voeding in voor de eerste 6 weken.

Water geven is uiteraard wel nodig.  Weeg de potjes voor voldoende water.  Geef zeker niet teveel water, dan wordt je plant lui en ontwikkelt ze geen stevig wortelgestel.  Zorg er ook voor dat ze niet uitdrogen.  Volledige uitdroging betekent weer een groeistop en dat moeten we vermijden.  Onder normale omstandigheden is 1 à 2 x per week water geven goed.  Is het een extreem warme lente, dan kun je toch om de twee dagen het gewicht van je potjes controleren.  Zo voel je of er nog voldoende water is voor je jonge planten.  Normaal gezien krijg je nog geen bloemetjes in april.  Het is eigenlijk het teken dat je te vroeg geweest bent met zaaien wanneer je in april al bloemetjes hebt.

Waarom zijn vroege bloemetjes niet goed

Ik zal dit in mensentaal proberen uit te leggen.

Groene tomaten in de moestuin
Groene tomaten in de moestuin
De groeicyclus van een tomaten plant

Een tomatenplant heeft in de serre een levensduur van 5 maanden.  Mei, juni, juli, augustus en september.  Alle energie van moeder natuur wordt best zo goed mogelijk verdeeld in die 5 maanden.  Ik verklaar me nader.  Als hobby kweker maakt je tomatenplant zo een 6 tot 8 trossen aan in je serre of tuinkas en 4 tot 6 trossen buiten.  Wanneer je in april al 1 tros bloemetjes hebt, wil dat zeggen dat je in mei al drie trossen hebt met de eerste groene vruchten op de onderste tros.  Deze kunnen nog niet rijpen omdat de zon nog niet genoeg kracht heeft.

De rijpingstijd eind juni tot eind augustus

De verticale positie die de zon van eind juni en eind augustus heeft is goed om tomaten af te rijpen.  De reden waarom tomaten niet vlot rijpen voor eind juni is dezelfde reden waarom tomaten in september en oktober niet vlot afrijpen.  Wil je meer weten over het rijpen van tomaten lees dan zeker ook het artikel ‘Help, mijn tomaten worden niet rood’.

Teveel trossen ineens rijpen vraagt teveel energie van je plant

Wanneer je te vroeg begint met je teelt, dan heb je in het begin van de rijpingsperiode eind juni 3 of 4 trossen groene tomaten.  In die situatie moet je plant alle energie stoppen in het afrijpen van 3 of 4 trossen tomaten en dat is niet zo goed.  Je krijgt zo minder smaak want smaakt ontwikkelt zich tijdens het rijpingsproces.  In de twee top rijpingsmaanden heb je best van begin juli de ene rijpende tros na de andere, geen 3 of 4 trossen ineens.  Zo kan de energie van de zon en uit je bodem vanaf eind juni verdeeld worden over aanmaak van nieuw blad, nieuwe bloemetjes, het vormen van nieuwe vruchten en het afrijpen van tros tot tros.  Mik met je tomatenplanten dus op 1 tros groene tomaten eind juni.  Maar als je deze kweekgids volgt komt dat normaal goed.

Wordt vervolgd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Moestuinweetjes webwinkel Sluiten