Veldsla zaaien in 4 stappen voor winters fris, knapperig en gezond

Veldsla zaaien

Veldsla zaaien in 4 stappen voor winters fris, knapperig en gezond

Inleiding over veldsla zaaien

Via chat of mail krijg ik vaak de vraag : “Tom, heb jij succes met veldsla zaaien en kun je er eens een artikel of video over maken ?”. Ik moet eerlijk toegeven dat mijn prijzenkast met betrekking tot veldsla vrij arm is. Ik heb al veldsla gezaaid maar met matig succes. Er is nog niet veel oogst van dit gewas op mijn bord gekomen, zeker niet als ik vergelijk met de mosterdsla, rucola, pluksla, winterpostelein, spinazie, … allemaal gewassen die ik wél al in overvloed de keuken binnengebracht heb. Omdat ik de specifieke nootachtige smaak van veldsla heel erg lekker vind, ben ik me dus beginnen verdiepen in veldsla kweken, veldsla die ze in het Engels lammetjessla noemen (lamb’s lettuce) en in het Frans mâche. Ik botste op enkele zaken die ik fout doe. Hieronder vind je een kweekgids over veldsla.  Misschien vind je de sleutel om de teelt ook bij jou succesvol te maken.

Met de gratis Moestuinplanner app van moestuinweetjes kun je de teelt van veldsla heel goed inplannen. 

veldsla zaaien met de Moestuin planner App
veldsla zaaien met de Moestuin planner App

Iets meer over de plant veldsla

Veldsla is een gewas dat groeit in het koude seizoen, mocht je de dit knapperige, heerlijke blaadje in de zomer willen kweken dan zou dat geen succes zijn.  Je kunt bladgewas dus beter in het voorjaar en najaar kweken of de hele winter door in de moestuintunnel, serre of tuinkast.  Veldsla behoort tot de valeriaanfamilie, geen enkel ander gangbaar moestuingewas dat ik ken, behoort tot die familie.  Tot slot van deze inleiding geef ik ook nog mee dat veldsla barst van de vitamine C, de anti-oxidant die onze immuniteit verhoogt en ook onze bloeddrukwaarden onder controle houdt.  Het is dus heel gezond om deze groente in de winter binnen handbereik te hebben.

Veldslazaden
veldslazaden
Veldsla BIO 5 stuks
Veldsla plantjes bij Moestuinweetjes

Veldsla zaaien of kweken van plantjes stap voor stap

Stap 1 : Veldsla zaaien of veldslaplantjes kopen

Omstandigheden om veldsla te zaaien

Zaai je veldslazaden in een koele omgeving, dat zal ervoor zorgen dat je zaden beter kiemen.  Een temperatuur tussen de 10 en de 20 graden.  Bij warmere temperaturen zullen minder zaadjes kiemen.  Heb je een moestuintunnel, serre of tuinkast waar het in het najaar of voorjaar al heel warm is, overweeg dan om je plantjes voor te zaaien in trays die je dan op warme dagen ergens koeler buiten in de tuin kunt zetten.  Ik zet ze in een kweekbak, zo kan ik ze ook makkelijk water geven door 0,5 cm water in de bak te zetten.  Wil je heel laat of vroeg op het jaar nog zaaien, dan kun je dat binnenshuis ook in een koele propagator met groeilampen (15-20 graden).

Heb je in volle grond of in trays gezaaid, hou dan in beide gevallen de grond goed vochtig.  In droge grond zullen je zaden niet of slecht ontkiemen.  Je kunt uiteraard ook veldslaplantjes kopen.  Ze zullen je maanden veldsla bezorgen.  Hoe meer je plukt hoe productiever de plant wordt.

Afstanden om veldsla te zaaien of te planten

Zaai je veldslazaden 2 cm uit elkaar en  5mm tot 1 cm diep.  De afstand tussen de rijtjes is vrij klein, namelijk 15 cm.  Na het kiemen moet je de plantjes die je in de volle grond zaaide uitdunnen.  Als je de plantjes om de 2 cm laat staan, dan gaan ze elkaar verstikken en klein blijven.  Dun je plantjes dus uit op 10 tot 15 cm en je krijgt een weelderige oogst.  Je veldslaplantjes die je voorzaaide of kocht, plant je 10 tot 15 cm uit elkaar, laat 15 cm tussen de rijen.

Veldsla Volhart 2

Grondvoorwaarden om veldsla te zaaien

Veldsla heeft niet veel mest nodig, 40 gram (een handje) biologische universele mestkorrels voor de moestuin is ruim voldoende.  Wel heeft veldsla een constant vochtige bodem nodig.  Niets kletsnat maar goed vochtig.  Heb je een droge zandgrond, dan voeg je het best veel verteerde compost toe die het vocht in de grond goed vasthoudt.  Heb je zware kleigrond dan kun je overwegen om je grond ook met compost wat luchtiger te maken.  Ook lavameel en basaltmeel zullen de structuur van je grond sterk verbeteren.

Stap 2 : Je veldslaplantjes beschermen

Je veldsla beschermen tegen slakken

Jij bent fan van veldsla ?  Ik ook.  Maar helaas zijn we niet de enige.  Ook slakken zijn grote fan.  Als het in de herfst wat frisser wordt en de slakken willen nog eens goed eten voor ze de winter ingaan, dan is je teelt veldsla een heerlijke prooi.  Strooi dus zeker op tijd wat slakkenkorrels tussen je veldsla en zeker ook rondom het bed waar de slakken toegang vinden tot je heerlijke malse blaadjes.

Je veldsla beschermen tegen vorst

vliesdoek kopen
vliesdoek

Veldsla heeft heel diepe wortels en kan heel goed tegen vorst.  Bij een lichte vorst van 0 tot -4 C° houdt je veldsla makkelijk stand.  Als het -5°C wordt en kouder, dan leg je best net zoals bij alle bladgewassen als het goed vriest, een vliesdoek over de plantjes.  Gebruik een licht vliesdoek zoals dat van in onze webwinkel.  Dat laat voldoende licht door, drukt je plantjes niet kapot en isoleert toch zeer goed.

Stap 3 : Je veldslaplantjes onderhouden

Hoe groeien de plantjes

Naarmate je plantjes groeien, zullen ze een roosje vormen van ronde, lichtjes uitgerokken, groene blaadjes.  Zorg zeker dat je nu uitgedund hebt.  De roosjes moeten de plaats krijgen die ze nodig hebben.  De uitgedunde blaadjes moet je uiteraard niet weggooien want die zijn overheerlijk als slaatje.  Je kunt de uitgedunde plantjes ook verspenen naar een andere plaats.  Probeer hierbij het wortelgestel zo weinig mogelijk te verstoren en laat een kluitje aan de worteltjes bij het verspenen.

veldsla en pluksla
Mijn veldsla in 2017 uitgeplant uit trays waren mijn beste poging tot nu toe

Veldsla water geven

Afhankelijk van je bodemstructuur zul je dus water moeten geven.  Bij veldsla geldt het principe van regelmatig een beetje water geven net zoals dat bij spinazie het geval is.  Te weinig water en je veldsla zal een groeistop krijgen of zal doorschieten.

Veldsla oogsten, blaadjes plukken of meteen de hele plant oogsten
Veldsla oogsten, blaadjes plukken of meteen de hele plant oogsten

Stap 4 : Veldsla oogsten

De veldsla plantjes komen meestal niet langer dan 10 cm.  Je kunt veldsla oogsten door net zoals bij pluksla de buitenste blaadjes te oogsten.  Dat is wel een karwei maar als je de tijd hebt, de beste manier.  Je kunt de plantjes ook kort bij de grond afsnijden, zo wordt het ook gedaan in de tuinbouw.  Wil je regelmatig oogsten tot aan de grond, dan zul je successief moeten zaaien.

Met de gratis Moestuinplanner app van moestuinweetjes kun je de teelt van veldsla heel goed inplannen. 

In de kalender van de Moestuinplanner App zie je perfect wat je wanneer moet doen
In de kalender van de Moestuinplanner App zie je perfect wat je wanneer moet doen

Tot slot

Weet je nog toen ik in de inleiding zei dat ik nog nooit succesvol was met veldsla.  Door me te verdiepen in de teelt kwam ik tot twee heel belangrijke zaken die ik verkeerd deed.  Ik gebruikte de verkeerde zaaiafstanden en ik gaf te weinig water.  Dit jaar zal ik beter gewapend zijn met kennis en ben ik er van overtuigd dat ik meer kans maak om de teelt veldsla tot een goed einde te brengen.

Vond je dit artikel waardevol, beveel het dan zeker aan aan je moestuinvrienden.  Je kunt de sociale media knoppen gebruiken bovenaan en onderaan het artikel.  Wil je de werking van Moestuinweetjes ondersteunen, overweeg dan om je moestuinspullen aan te kopen in onze webwinkel.  Moestuinweetjes heeft een heel uitgebreid gamma aan zaden, gereedschap, meststoffen, gewasbescherming, … en dit alles met respect voor de natuur.

Veel succes met je teelt !

Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin

5 reacties op “Veldsla zaaien in 4 stappen voor winters fris, knapperig en gezond

  1. Jan Coltof zegt:

    Ik weet nu waarom mijn plantjes te klein blijven, te dicht op elkaar. Ook wist ik niet dat je kon uitdunnen. Ik ben door dit artikel weer wat wijzer geworden. Bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.