Winter in de moestuin door Wim Boers

Winter in de moestuin
Shares 38

Winter in de moestuin door Wim Boers

Na een jaar met veel tuinplezier komt de winter weer in zicht en de eerste sneeuw is inmiddels gevallen. Niet overal, maar in een groot deel van het land was het al mooi wit.  De winter, dat houdt in dat we minder tijd in de tuin doorbrengen dan zomers en dat we genieten van alles wat we het afgelopen seizoen hebben verwerkt.

Conserven uit de moestuin
Conserveren uit de moestuin
Groenten invriezen voor de winter
Groenten invriezen voor de winter

Of je het nu hebt ingevroren of dat je alles hebt geweckt of in potjes met schroefdekseltjes hebt ingemaakt…….

Gedroogde pepers uit de moestuin
Gedroogde pepers uit de moestuin
Verse sambal uit de moestuin
Verse sambal uit de moestuin

……. en of je wat hebt gedroogd, zoals op de foto gedroogde pepers gemalen tot poeder of verwerkt in een lekkere hete sambal of dat je een lekker drankje of jam hebt gemaakt van de verse bessen uit de tuin.
Een potje augurken, komkommers of pompoen… daarvoor is nu de tijd aangebroken om eens een potje open te trekken.

Augurken ingelegd op zoet-zuur
Augurken ingelegd op zoet-zuur

De laatste pompoenen liggen hier te wachten tot ze worden onthoofd en gaan verdwijnen in een potje met zoetzuur of dat ze in de soep gaan belanden.

Ingemaakte pompoenen
Ingemaakte pompoenen

En dan af en toe nog even naar het land om een maaltje boerenkool of spruitjes te halen en tegenwoordig geldt dat ook voor palmkool .

Palmkool, ik had er een paar jaar geleden nog nooit van gehoord, maar ook deze groente kun je nu nog oogsten.

Menigeen heeft ook genoeg aardappelen / patatten geteeld om de komende maanden nog lekker mee vooruit te kunnen.

Lekker, stamppot boerenkool met worst en spekjes, maar voor de niet vleeseters is het ook een heerlijk gerecht met de nodige aanvullingen.

Hier komen er altijd nog augurken en zilveruitjes uit het zoetzuur bij, anderen strooien er kerriepoeder over, zo heeft ieder zijn eigen smaak en gewoontes…

Boerenkool Westlandse winter
Boerenkool Westlandse winter

De snijselderij en peterselie heb ik laatst afgeknipt, maar inmiddels lopen de planten alweer uit, dus binnenkort nog wat plukken voor een pannetje verse soep, de salie is gesnoeid en inmiddels verplant.

salie is een vaste plant, hier bedekt onder een dekje van sneeuw
salie is een vaste plant, hier bedekt onder een dekje van sneeuw

Selderij en peterselie zaai je in het voorjaar en als ze hoog genoeg zijn , plant je ze uit. Je kunt er dan het hele jaar van plukken.
Na het zaaien de grond vochtig houden, vroeger spraken ze over een doorweekte jutezak over het zaaisel leggen, maar of dat nog gedaan wordt?
Geen idee, maar zorg er voor dat de grond vochtig blijft, zodat de zaden gemakkelijker kiemen.

Snijselderij
Snijselderij

Als aan het einde van het jaar de plant minder mooi wordt, dan lijkt het of het voorbij is, maar in het nieuwe jaar loopt de plant weer uit en kun je er nog goed van oogsten, echter zodra we verder in het jaar komen, komen er bloemen in de plant en daarna is het voorbij.
Daarom zaai ik ze ieder jaar weer opnieuw, om voldoende te kunnen oogsten.

De laatste groenlof heb ik ingevroren, niet omdat dat nu moet, want groenlof kan best wel wat vorst verdragen.
Groenlof is voor mij een bekende groente, al sinds begin 80er jaren eet ik deze ietwat bittere groente, maar lekker klaar gemaakt een gezonde groente met een fijne smaak.

Groenlof blijft lang staan in de moestuin
Groenlof blijft lang staan in de moestuin
Geoogst groenlof klaar om te verwerken
Geoogst groenlof klaar om te verwerken
Groenlof mooie versneden en proper gewassen
Groenlof mooie versneden en proper gewassen

In België heet deze groente suikerbrood, ik heb geen idee waarom, zo zoet is het niet. In Duitsland heet het zuckerhut…

Meestal zaai ik het in juni, en als de plantjes circa 8-10 cm groot zijn, plant ik ze uit op 35 x 35 cm, want het kunnen grote planten worden.

Als je ze oogst en je haalt de buitenste groene bladeren eraf, dan blijft er een mooie compacte kool over, mooi lichtgroen tot lichtgeel van kleur, wat van vorm wel wat weg heeft van de Chinese kool.

Mocht je deze groente te bitter vinden, leg dan de bladeren even een uurtje of twee in een bak met lauw water, de bittere smaak zou daardoor minder worden. Een late groente, familie van de witlof / witloof plant.

Maar nu het winter is kunnen we ook andere dingen doen…  Bijvoorbeeld op een vrij moment lekker thuis bij de verwarming gaan zitten met een grote beker warme chocolademelk met een toef slagroom en een lekker stuk van een zelfgebakken appeltaart, uiteraard met eigen oogst appels… tenminste als je die hebt…….

Een heerlijke appeltaart
Een heerlijke appeltaart

…..met voor je een stuk papier om de moestuinplanning voor het komende jaar uit te tekenen en om het internet af te struinen op zoek naar de mooiste zaden voor je moestuin.  Vergeet dan niet om ook even een kijkje te nemen bij onze webwinkel.

Hier in onze webwinkel is veel keuze in zaden en andere materialen en straks in het voorjaar weer de diverse plantjes.

Ik ken dat wel, ik mag in de wintermaanden altijd graag informatie verzamelen en groentezaden bekijken, niet dat ik alles koop, dat zou niet best zijn, maar soms kom je nog iets tegen, bijvoorbeeld een mooie snijbloem of een aparte groente en kijken bij de diverse aardappelrassen die mooi van vorm zijn, vastkokend of kruimig en zo min mogelijk gevoelig zijn voor ziektes… uren heb ik zo doorgebracht.

Zoals de meesten die mij kennen wel weten, is het jaar 2017 voor mij het laatste jaar geweest dat ik een grote moestuin heb gehad.

Mijn grote moestuin in de sneeuw
Mijn grote moestuin in de sneeuw

Om gezondheidsredenen heb ik een “komma” gezet achter deze hobby, maar ja…. Je raadt het al,een “komma” is geen punt, zo’n jarenlange hobby blijft toch kriebelen en daarom heb ik vanaf voorjaar 2018 toch nog een klein stukje grond bij mijn caravan en ook mag ik twee betonnen bakken gebruiken, bakken van 6 meter lang en 1 meter breed en op een mooie hoogte, dus gewoon staand tuinieren. Ook staan er een aantal speciekuipen klaar en wat grote potten.

Mijn nieuwe moestuin in bakken
Mijn nieuwe moestuin in potten en bakken

En dat wordt dus weer een nieuwe uitdaging. Kweken in potten en bakken en in een klein stukje tuin wat bestaat uit bosgrond.
Grond gelijk aan geel / wit zand, daar zal nog de nodige voeding in moeten.

Het eerste jaar zal dat nog niet een grote opbrengst geven, maar over een paar jaar misschien wel.

Nu hoef ik geen diepvries vol te telen, maar om zomers lekker verse groente te kweken, heb ik aan een paar planten genoeg, dan eerst maar wat minder opbrengst, het gaat erom dat er nog iets van mijn oude hobby over blijft.

Ik hoop dan ook nog iets te kunnen schrijven over hoe dat gaat groeien.

Voor je het weet sta je weer in de tuin, rond half februari, om de eerste vroege groente te zaaien, zoals raapstelen / bladmoes , spinazie en tuinbonen…

Maar eerst hebben we nog de winter voor de boeg, de komende weken zijn we in kerstsfeer , verlichte bomen in huis en verlichte tuinen , een mooi gezicht, warmte en gezelligheid.

Voor de ene het feest van de lichtjes, de kerstman en de cadeautjes, lekker eten en voor de ander de kerstgedachte van het nieuwe leven.

Fijne kerstdagen en een gelukkig 2018
Fijne kerstdagen en een gelukkig 2018

Ik wens ieder op zijn eigen manier hele fijne kerstdagen en voor het komende jaar een gelukkig en gezond jaar met heel veel tuinplezier.
Dat we weer kunnen genieten van de foto’s en verhalen in de Facebookgroep Moestuin , van prachtige planten en een goede oogst.

Een goede wintertijd gewenst, een prettige jaarwisseling en tot in het nieuwe jaar!!!!

Wim Boers.

 

 

 

 

 

Shares 38

8 thoughts on “Winter in de moestuin door Wim Boers

 1. Wendy Frehe zegt:

  Prachtig geschreven! Een nieuwe uitdaging en we hopen dat je blijft schrijven over de ervaringen in de bakken. Voor tomaten is de tigerette geweldig. Klein pot tomaatje met verschillende kleuren en prima opbrengst. Succes en fijne feestdagen.

  • Wim Boers zegt:

   Dank je Wendy, ook voor jou en je familie een mooi 2018 gewenst! En ja, ik zal mijn best doen om te blijven schrijven 🙂 . Dank je wel 🙂 .

 2. Willyverbeek zegt:

  Onze moestuin wenst jou ook mooie dagen .en dat je het iets rustiger gaat doen wil niet zeggen dat je stopt wij hopen dat je nog veel plezier haalt uit het bakken tuinieren .en laat je zeker nog van je horen .veel gezondheid en nog een leuk tuinbakken plezier,Gr moestuin ovezande Willy/adrie en Stefan

 3. Liane zegt:

  Dank je wel voor dit mooie stukje. Je geeft altijd hoop, aan jezelf, maar daardoor ook aan anderen. Want een tuin – groot/klein en/of in bakken – is altijd werken voor de toekomst.
  Ik wens jou een gezellige kerst en een prachtig nieuw tuinjaar. Maar wat ik je vooral wens, is een goede gezondheid.

  • Wim Boers zegt:

   Dank je Liane, het gaat langzaam aan weer de goede kant op en ik hoop in het voorjaar weer zover te zijn dat ik op tijd in de bakken en in de mini tuin aan het werk kan.
   Fijne jaarwisseling gewenst en een heel mooi nieuwjaar, ook voor je man 🙂 .

 4. Corry van Dijk zegt:

  Mooi geschreven! Denk dat je veel plezier aan de bakken zal hebben! Kijk uit naar je ervaringen ermee! Ook fijne feestdagen en een gezond 2018!

  • Wim Boers zegt:

   Dank je Corry, we gaan er het beste van maken, het komt vast goed, daar vertrouw ik op en ach, als er een keer iets mis gaat…. proberen we het later weer opnieuw.
   Ook voor jullie een heel gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Moestuinweetjes webwinkel Sluiten

Yes No