Inhoudsopgave / Index
- Zaden en pootgoed voor 2018 … door de ogen van Wim
- Nu al in de moestuin of even wachten ?
- raapstelen of bladmoes vroeg op het jaar doen in de moestuin ?
- Biologische of niet Biologische zaden ?
- Mijn nieuwe mini moestuintje
- Mijn pootgoed en moestuin zaden bestellen
- Pootaardappelen kiezen en bestellen
- Tomatenzaden kopen en je tomatenteelt plannen
- tuinbonen zaaien in de moestuin
- Sluimererwten of peultjes zaden
- Zomerwortelen zaden in volle grond zaaien
- Kolen zaaien in maart
- spinazie zaden gaan vanaf februari de grond in
- preizaden en zaden van Rode biet, mijn persoonlijke favorieten zijn ...
- komkommers, pompoen, meloen in april zaaien onder glas
- pompoenen zaaien vier weken voor de uitplant
- bonen zaden bestellen in heel veel soorten verkrijgbaar
- Kruiden en bloemen zaden brengen elke dag pit in je leven
- Tot slot over je zaden en pootgoed bestellen
Zaden en pootgoed voor 2018 … door de ogen van Wim
Nu al in de moestuin of even wachten ?
Eindelijk is het dan zover, de feestdagen zijn achter de rug en het nieuwe jaar is begonnen en daarom wens ik u allen een heel gelukkig, gezond en vooral een heel mooi moestuinjaar, want tja, daar draait het bij ons om. Zaaien, verspenen , oppotten en/of uitplanten, zowel in de kas /serre als in de volle grond. Maar voor het zover is moet er nog veel gebeuren. Gelukkig hebben we daar in deze tijd van het jaar nog mooi de tijd voor. Hoewel de vroegkwekers onder ons al druk bezig zijn met het zaaien onder groeilampen of in een groeibak. Ook wel propagator genoemd, ligt een ander nog lekker lui onderuitgezakt met zijn laptop op schoot voor de verwarming op zoek naar een site om zaden en pootgoed te bestellen.

De ene is nu eenmaal vroeger bezig dan de ander, sommige zaaien al vanaf januari in hun serre en andere zaaien pas vanaf april rechtstreeks in de volle grond. In januari kun je bijvoorbeeld in een serre al wel sla zaaien, de Meikoningin is daar een mooi voorbeeld van. Maar natuurlijk zijn er ook andere vroege soorten die geschikt zijn.

raapstelen of bladmoes vroeg op het jaar doen in de moestuin ?
raapstelen, ook wel bladmoes genoemd, kun je al vroeg zaaien, vanaf half februari durf ik dat wel buiten te zaaien, maar ook dit kan in de serre gezaaid worden.
Het is een lekkere gezonde , vroege groente, zo’n vroeg voorjaars stamppotje is erg lekker en bovendien gezond.

En als je dan toch op het internet op zoek gaat naar zaden en pootgoed, kijk dan eens in de webwinkel, want naast vele tips die hier gegeven worden voor een mooie tuin en om een goede oogst te bekomen, kun je hier ook de moestuin zaaikalender bekijken die iedere maand weer laat zien wat we kunnen doen in onze tuin.
Naast alle adviezen is er op deze site ook een winkel, hier kun je voor een mooie prijs allerlei zaden bestellen. Gewone zaden en pootgoed, maar van sommige soorten ook een biologisch soort.
Ik weet dat er verschillende meningen zijn over het zaaien, onder de diverse moestuinders en ook ik heb een eigen manier.

Biologische of niet Biologische zaden ?
De ene zegt: “ ik zaai alles biologisch”, wat inhoudt dat men zaden aanschaft van planten die ook biologisch, dus zonder chemische middelen en pesticiden, zijn geteeld. In de groente zit dan geen chemisch restproduct. De ander zegt: “ik zaai gewone zaden uit de winkel, maar ik gebruik geen gif en wat ik dan oogst, dat is voor mij gezond genoeg”. Zoals men bij het laatste denkt, denk ik ook, ik gebruik geen gif op mijn planten , hoewel je nooit weet wat er precies in de grond zit. Want niet iedereen heeft grond bij huis met een lange biologische voorgeschiedenis.


Stel voor dat je een moestuin op een moestuincomplex krijgt , waar voor jou al wel 10 andere moestuinders zijn geweest, niet iedereen is even goed bezig, je weet niet hoe een moestuinder jaren voor jou zijn grond bemestte of zijn planten teelde, maar je doet zelf je uiterste best. Misschien moet je daar ook maar niet te lang over nadenken en blij zijn met je tuin en er op jouw manier iets moois van maken.
Mijn nieuwe mini moestuintje
Daarom dat ik , nu ook op mijn nieuwe mini tuintje gewoon ga zaaien en planten. Ik heb de grond omgespit en de wortels van de bomen en struiken die ik tegenkwam, allemaal verwijderd. Het is sinds 30 jaar bosgrond, dus ik laat mij verrassen met wat ik ga oogsten. De grond is niet mooi donker van kleur, maar bestaat voor een groot deel uit gele grond. Maar in tegenstelling tot anderen, zie ik wel wat ik oogst, ik probeer er iets moois van te maken, maar dat zal niet dit jaar al zichtbaar zijn in de opbrengst. Daarom dat ik dit jaar ga voor de kwaliteit en niet voor de kwantiteit.

Mijn pootgoed en moestuin zaden bestellen
Pootaardappelen kiezen en bestellen
Maar eerst dus zaden bestellen, welke groenten ga ik dit jaar verbouwen en welke aardappelen komen er in de moestuin? Het is wat smaak betreft natuurlijk aan jezelf wat je lekker vindt, de ene aardappel is vast in de kook en een andere is weer veel losser in de kook ( kruimig). Een goede vroege aardappel , zoals Frieslander of Eersteling is een prima ras om te planten, deze doen het vrijwel goed op iedere grondsoort. De Frieslanders zijn afhankelijk van de grondsoort iets kruimig tot vastkokend, de Eersteling is vrij vast in de kook.

aardappelen houden wel van een goed bemeste grond en naast compost en dierlijke mest, gebruik ik altijd patentkali, dit is een meststof die is toegestaan in de biologische teelt, in België Vinassekali genoemd.
Kali is goed voor de knolvorming van de aardappelplant.
Tomatenzaden kopen en je tomatenteelt plannen
De vroege kwekers zijn inmiddels al druk met het zaaien van pepers en paprika en binnenkort komen daar de tomaten ook bij. Kijk eens op deze site van Moestuinweetjes, er staan daar diverse soorten van bijvoorbeeld de tomaten, de Moneymaker is een veel gezaaid ras met een goede opbrengst.
Tomaten moet je dieven, tenminste de meeste soorten, bij cherrytomaat en andere hele kleine pot trostomaatjes zoals de soort Tiny Tim zou het niet nodig zijn. Dieven is het verwijderen van het jonge scheutje dat groeit uit de oksel van een blad. Ze halen de kracht uit de plant en de plant wordt er ook niet mooier van.
De planten opbinden langs stokken voorkomt het omwaaien of omvallen van de plant.
Er zijn soms discussies over tomatenplanten in de serre kweken of in de volle grond en dan met of zonder afdakje. Ik had ze altijd in de volle grond en ja, soms lukt het wel om buiten te oogsten, ook onder een afdakje, zodat er geen regen op komt werkt redelijk, maar ik moet erkennen dat tomatenplanten in een serre / kas gekweekt een veel betere plant geven en een betere opbrengst. Ik heb regelmatig moestuinders bezocht en zag duidelijk verschil.
tuinbonen zaaien in de moestuin
Meestal in februari zaaide ik de tuinbonen in de volle grond, voorkweken vond ik niet nodig, ze kunnen wel vorst verdragen en ze kiemen al bij lage temperaturen. Je kunt ze ook nog wel in april zaaien, maar het voordeel van vroeg zaaien is dat je minder last hebt van zwarte luis, bovendien kon ik dan na de oogst begin juli, deze grond weer gebruiken voor boerenkool.

De Witkiem is een ras dat het prima doet en een goede opbrengst geeft en bovendien minder gevoelig is voor de zwarte luis. Ik heb het uitgeprobeerd met een ander ras , de Suprifin, die zelfs gekweekt is uit de Witkiem, deze zou een hogere opbrengst geven, maar mijn ervaring was dat dat wel meeviel, bovendien zaten deze laatste veel strakker in de peul, dus ook lastiger te doppen en… op de Suprifin zat zwarte luis en op de ernaast staande Witkiem niet.
Sluimererwten of peultjes zaden
Begin maart gaan we de peultjes weer zaaien, die zijn zo lekker, sluimererwten noemen ze die in België. Ook hiervan heb je de keus uit meerdere rassen, de Heraut doet het vrij goed en is draadloos, dat is fijn. Met de Doperwten wachtte ik meestal tot april, gewoon omdat mij dat beter uitkwam. peultjes of sluimererwten, er zijn hoge en lage rassen, hoge kun je langs gaas zaaien of uitplanten als je ze hebt voorgezaaid.
Lage soorten kun je iets verstevigen door er wat rijshout of andere takken tussen te plaatsen. In combinatie met zomerworteltjes zijn ze erg lekker.
Zomerwortelen zaden in volle grond zaaien
Zomerwortelen, deze kun je ook al vanaf februari gewoon buiten in de volle grond zaaien. Heel dun zaaien is het beste, ze staan gauw te dicht op elkaar. Van zomerwortelen heb je ook diverse soorten, meest bekend is de Amsterdamse bak, Zelf ben ik altijd liefhebber geweest van Nantes en dat heet dan Nantes2 , een mooie stevige wortel, iets groter dan de Amsterdamse bak, en lekker zoet van smaak.


Leuk is het Rainbow F1 mengsel, verschillende kleuren worteltjes.
Anderen hebben liever de Fly Away, een wortelras dat de vervelende wortelvlieg op afstand moet houden. De wortelvlieg is een klein vliegje dat haar eitjes legt aan de grond bij de wortels, de wormpjes hieruit leven van de wortel en vreten gangen in de wortel, niet fijn en lastig schoonmaken.
De wortelvlieg kan gelukkig niet hoger vliegen dan tot maximaal 80cm , dat is weer mooi , daarom trok ik altijd insectengaas rondom mijn wortelen, een meter hoog en van boven gewoon open. Dat kan, want zo hoog komen ze dus niet, tenzij ze er in waaien, zeg ik dan altijd, maar dat hoop ik niet. Dit jaar ga ik de wortels in een bak zaaien, een bak die hoger is dan 1 meter, dus ik hoop zo te voorkomen dat ik in aanraking met de wortelvlieg kom.
Kolen zaaien in maart
In maart zaai ik rode-, savooie-, witte-, en spitskool, rechtstreeks in de volle grond.
Met de spruitjes en boerenkool wacht ik nog tot juni, dat gaat prima.
spinazie zaden gaan vanaf februari de grond in
Februari / maart is ook een mooie tijd om de spinazie in de volle grond te zaaien, Bazaroet is een prima ras om mee te beginnen. Beetje dik zaaien en de eerste tijd vochtig houden.
En zo gaan we het voorjaar tegemoet, nadat ieder op zijn manier de grond heeft bewerkt of niet bewerkt, kunnen de meeste zaden weer de grond in,
preizaden en zaden van Rode biet, mijn persoonlijke favorieten zijn ...
Deze prei is mijn favoriet, de Bulgaarse Reuzen, eerst groeien ze traag, maar als ze eenmaal beginnen, dan oogst je in de late herfst prachtige preien met ook bovengronds een mooie witte steel, lekkere zachte prei.
Het is een herfstprei, dus voor de wintervorst oogsten.
De Rode bietjes zaai ik vanaf april, mijn voorkeur gaat uit naar de Cylindra , een lange rechte Rode biet, groeit mooi, makkelijk te snijden en lekker van smaak, net iets zoeter dan weer andere soorten, is mijn mening.
komkommers, pompoen, meloen in april zaaien onder glas
April is ook de maand om te beginnen met voorzaaien in de kas/serre , van bijvoorbeeld komkommers, pompoen, meloen, deze zaai ik meestal in kleine potjes om ze later op te potten, ze kunnen immers pas ná half mei naar buiten.
Naast kaskomkommers kunnen sommige ook buiten, zoals de Chinese Slangen.
En vergeet de gele courgette Goldrush niet, veel lekkerder nog dan de groene of witte. Heerlijk en fleurig in elk gerecht.
pompoenen zaaien vier weken voor de uitplant
Voor de pompoen had ik dit jaar naast de grote Banana Jumbo, gekozen voor de Hokaido, een niet te grote pompoen die bekend staat als een lekkere ras.
Plantuien, de Stuttgarter gele of de rode Red Baron, lekker, wie kent ze niet, ik wacht meestal tot april , voor dat ik ze plant, omdat ze bij eerder planten nog wel eens willen doorschieten. Maar net als bij enkele andere groenten die koude gevoelig zijn, ligt het er ook aan waar je woont, in het oosten kan het nog lang vriezen, terwijl het aan zee veel warmer is, daar moet je dan wel een beetje rekening mee houden.
En zo gaan de plannen in ons hoofd, achter de computer of nog steeds languit op de bank met de laptop , verder naar mei, de tijd dat er weer prinsessenboontjes en snijboontjes de grond in kunnen, wel na half mei hoor, ervoor kan het soms nog wel eens een knappe nachtvorst geven.
bonen zaden bestellen in heel veel soorten verkrijgbaar
bonen, er zijn zoveel soorten, groene, paarse en gele en nog veel meer , bonen op stam, stokbonen, droogbonen etc..
Of je nu als slaboon / sperzieboon / prinsessenboon kiest voor de Prelude, van oudsher een bekend smakelijk ras of voor de wat nieuwere Argus met mooie lange dunne bonen, dat is aan jezelf, want smaken verschillen.
Van gele bonen Boterkoningin wordt gezegd dat ze lekker zacht van smaak zijn. Paarse bonen Purple Queen zouden ook smaakvoller zijn dan groene, let wel op dat paarse bonen tijden het koken verkleuren naar groen. Het inmiddels bekende heilig boontje, ofwel Monstransboontje , is bij Moestuinweetjes verkrijgbaar als struikboon en zelfs in de rode vorm.
Deze is zowel vers te gebruiken als droogboon.

Kruiden en bloemen zaden brengen elke dag pit in je leven
Natuurlijk zijn er ook nog kruiden en bloemenzaden te bestellen.
En laten we de vergeten groenten nu niet weer vergeten, de Pastinkaken, Schorseneren en ook de Witlof mogen we niet vergeten.
Tot slot over je zaden en pootgoed bestellen
Nou, ik hoop dat we inmiddels een keus gemaakt hebben, de tijd vliegt voorbij als je door zo’n webshop neust, voel je je niet lekker ontspannen bij deze voorbereiding?
Inmiddels weet je al voor een groot deel wat je allemaal kunt zaaien en mocht je wat willen bestellen bij Moestuinweetjes?
Na het bestellen hoef je nooit lang te wachten, want voor je het weet gaat de bel en staat de bezorger voor de deur.
Veel plezier allemaal met deze voorbereidingen en op naar een mooie zomer.
Wim.