December, wat houdt ons zoal bezig?

Savooikool Reflex

December, wat houdt ons zoal bezig?

Het is weer december in moestuinland en ook daarbuiten, december de feestmaand, na de drukte rond Sinterklaas kijken we al weer tegen de Kerstdagen aan.

En in de tuin? In de tuin is het rustig, althans in mijn tuin, want ik ga er zo af en toe alleen nog even heen om wat boerenkool te oogsten, de grove onderste bladeren haal ik er af en voer die aan mijn konijnen en aan de cavia’s , dat vinden ze heerlijk.

Winterse vitamientjes voor de dieren, maar ook voor mezelf, zo af en toe maak ik een pan verse stamppot boerenkool en dat verdeel ik in bakjes voor in de vriezer, altijd gemakkelijk.

Afgelopen jaar had ik Reflex, een mooi stevig boerenkool ras.

Boerenkool Reflex
Boerenkool Reflex

De laatste zomerwortelen oogst ik nog, bij mij staan ze wat hoger in de bakken, waar de vorst nog geen schade heeft veroorzaakt.

In vroegere jaren dekte ik de zomerwortelen af met boomblad, net als de bieten, zo bleven ze goed in de grond en je kon nog wekenlang verse wortels of bieten oogsten.

Ik zie bij andere moestuinders nog pastinaken, een oude groente die weer helemaal terug is, ook lekker als stamppot, maar zelf maakte ik er ook nog chips van, dunne plakjes in de frituur en dan even een klein beetje zout er op, warm waren ze het lekkerst.

groenlof was altijd mijn favoriete wintergroente, net als de pastinaken kunnen ze goed vorst verdragen, zodra het dooi is kun je gewoon verder oogsten.

Ik vind zelf dat groenlof na de vorst minder bitter is, zou dat net zo gaan als boerenkool? Waar na de vorst het zetmeel omgezet wordt in suikers? Het zou zomaar kunnen.

Mijn bestelling pootgoed bij Moestuinweetjes
Mijn bestelling pootgoed bij Moestuinweetjes

Winter-uien en Knoflook staan inmiddels al mooi boven de grond, ruim 10cm hoog.

En de prei in de bakken? Die ga ik binnenkort oogsten, de Bulgaarse Reuzen zijn eigenlijk herfstpreien, dus voor er gevoelige vorst komt, wil ik ze in de vriezer hebben, dat gaat prima.

Tevens kunnen we de prei in combinatie met de selderij die nog in de bakken staat, prima gebruiken voor een lekker groentesoepje of een pan snert, wat ze in andere streken weer erwtensoep noemen.

En zo is er nog het één en ander te vinden in de tuin of in de bakken.

Soms loopt er een mooie fazant tussen de bakken zoals deze hen die laatst zonnepitten zocht.

Fazant in de moestuin
Fazant in de moestuin

Wat we ook doen in deze donkere dagen is vooruit kijken naar het nieuwe jaar, een nieuw tuinseizoen, dus we gaan weer bestellen, op zoek naar zaden en pootgoed, zoals ik dat ieder jaar weer doe bij www.moestuinweetjes.com.

Vorig jaar had ik de vroege berber aardappelen en de late jelly aardappelen van hun, een succes, mooie en lekkere aardappelen, waar ik nu nog steeds van eet, ik denk dat ik nog een maand verder kan. ( zie de foto)

Jelly, een laat ras met mooie opbrengst.
jelly, een laat ras met mooie opbrengst.

En dan de zaden, wat hebben we nodig, wat is afgelopen jaar goed bevallen en wat is minder goed bevallen, wat zaaien we nu dus dit jaar weer?

Daarvoor bladeren we in zadengidsen of zoeken het internet af, op zoek naar wat we graag eten.

Bonen, die hebben we altijd, bijvoorbeeld de mooie Argus stam- of struikboon, een mooi gewas dat heerlijke dunne en lange bonen geeft, deze heb ik al jaren in de tuin, maar ook de paarse Purple Queen schijnt een heerlijke boon te zijn en dat in combinatie met een gele boterboon geeft ook nog de nodige kleuren in het bonen perkje.

worteltjes, voor mij altijd de Nantes2, een mooi gewas met lekkere wortels, een aanrader.
Net als de Rode biet Cylindra, een langwerpige Rode biet, lekker zoet van smaak en door zijn lengte makkelijk te raspen of te snijden.

En zo bladeren we verder en komen bij de bladgroenten etc… alle groepen worden nagekeken tot de bloemen toe, want bloemen horen er ook bij.

Evenals een paar mooie Dahliaknollen, want die horen echt in de moestuin thuis.

Zinnia’s , ik hoef er bijna niets meer over te schrijven, een prachtige bloem die menig tuin opfleurt, evenals de Cosmea.

Zinnia's
Zinnia‘s

Tja, naast groenten willen we toch ook wel iets moois in de tuin hebben waar we van plukken kunnen, zodat we thuis ook nog kunnen genieten van al dat moois op de vaas.

Bovendien zijn bloemen ook weer goed voor de bijen en de bestuiving is weer goed voor de groente, zo helpt de natuur zich vooruit en kunnen wij blijven oogsten.

Een bij, roze van het stuifmeel van de bekermalva:

Bekermalva

De aardappelen, ik ben er nog niet helemaal uit, de berber bevalt prima, daar niet van, maar soms wil ik ook eens iets anders proberen, dus ik ga eerst de website van moestuinweetjes binnenkort eens doorlopen.

aardappelen moeten ieder jaar op een ander stukje grond staan om aardappelmoeheid te voorkomen en dan zou ik ze komend jaar in de bakken moeten zetten, de bakken zijn 6 meter lang en ik heb er twee van tot mijn beschikking, ook nog een lage bak van enkele meters, daarin zouden voor één keer de aardappelen kunnen staan.

Als ik vroeg plant en ze dus ook op tijd kan oogsten, kan ik daarna nog weer andere groenten in de bakken zaaien of uitplanten, zoals bijvoorbeeld pepers en paprika.

Pepers
pepers

En zo droom ik nog even door wat er allemaal mogelijk is, ik heb nog wel tijd, maar ik begrijp dat menigeen al druk aan het plannen maken is.

Ook willen we allemaal op tijd verzekerd zijn van onze bestelling en wat is er mooier om straks onder de kerstboom een doos met moestuinzaden te vinden…?

Een prachtige zonnebloem
Een prachtige zonnebloem

Allemaal een fijne feestmaand gewenst en succes met de zaden die je uitzoekt, voor een nieuw tuinjaar met hopelijk weer een mooie oogst.

Wim Boers.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.