Checklist net voor het jaar begint – Je mag ook niets doen.

Checklist net voor het jaar begint – Je mag ook niets doen

Dag moestuinvrienden,

Heel wat mensen zitten nog in hun welverdiende moestuin-slaap en komen rond februari weer in actie.  Anderen zeulen met boordstenen, houtsnippers en compost om hun moestuinontwerp of grondvoorbereiding in orde te krijgen  De vroege moestuinvogels hebben alweer de eerste zakjes moestuinzaden opengescheurd en hun heetste pepers gezaaid.  Tot welke categorie behoor jij ? Laat me gust iets weten op tom@moestuinweetjes.com ?

Ikzelf plan een jaar waarin ik veel moestuinplantjes ga aanschaffen.  Een manier om iets meer tijd vrij te maken voor mijn twee dochtertjes Ella (anderhalf jaar) en Sam (4 maanden).  Voor Ella kochten mijn vrouw en ik al een paar laarsjes.  Wie weet vindt ze het wel leuk om mee te gaan naar de moestuin.  Wie weet kan ik een speelhoekje maken met enkele potjes, emmertjes, … Dat ze daar stil braaf en langdurig zal spelen is wellicht ijdele hoop.  Ze is vrij energiek en kan haar aandacht nog niet zo lang toewijden.

Uiteraard ga ik wel wortelen op zaailint en pastinaak zaaien, dat is in een wip gebeurd.  Ik zal de druppelslang van mijn irrigatiesysteem dit jaar testen.  Vorig jaar heb ik mij beperkt tot een 35-tal druppelaars bij de vruchtgewassen.  De zweetslang, ik weet niet dit het correcte woord is maar je weet vast wat ik bedoel, houdt je vers ingezaaide grond mooi gelijkmatig vochtig.  Ideaal voor moeilijk kiemende zaden zoals wortelen en ook peterselie bijvoorbeeld.

Druppelaar bij een paprika plant (2019)
De zweetslang zoals ik ze noem
De zweetslang zoals ik ze noem

In deze checklist sta ik nog een stil bij enkele heel actuele thema’s : pepers en paprika‘s zaaien, binnenshuis je teelten opstarten en welke propagator kun je best kiezen ?

pepers en paprika‘s zaaien

Via de website www.moestuinweetjes.com, alle sociale mediaplatformen die ik gebruik (Instagram, Facebook en mijn YouTube-kanaal Moestuin TV) én de vele mensen die mij mailen, springt er 1 thema vaak uit : pepers en paprika‘s kweken.  Het is de teelt die het moestuinseizoen inluidt, die de microbe die we allemaal hebben aanwakkert.

Het is een teelt die net als tomaten misschien wel het meeste verschil maakt in smaak.  Akkoord, alle zelf gekweekte groenten smaken veel beter dan hun collega’s uit de groothandel of andere verkooppunten van de voedselindustrie.  Maar bij tomaten, paprika‘s en pepers is de smaak vaak ontroerend goed.  In je tuinkast, tunnel of gewoon buiten met zweetdruppels op je voorhoofd die eerste paprika oogsten, dat kan echt ontroerend mooi zijn.  Je weet nog precies wanneer het zaadje de aarde raakte, je schopje in de grond ging, je de eerste steunstokken in de grond stak.

Ik krijg deze dagen veel vragen over kiemtemperatuur, uren groeilicht, samenstelling grond, snoeien van je pepers en paprika‘s, … Hier vind je de artikels die je goed op weg kunnen helpen om peper en paprika‘s te kweken.  Met tomaten wachten we nog tot eind februari (voor de vroege vogels met tuinkast en zin voor vorstrisico) of de eerste helft van maart.

Ik geef jullie ook nog mijn kweekvideo mee die ik in 2017 maakte, ik filmde mijn pepers en paprika‘s van zaad tot oogst.  Deze video is al het vaakst bekeken op mijn kanaal en zal misschien ook jou interesseren.

Binnenshuis je teelten opstarten

Het is heel leuk om je moestuinteelten al in huis op te starten.  Je spaart wat tijd maar vooral voedt je je geest deze donkere dagen met hoop en verwachtingen en dromen van de eerste lentedag.  Je bent ook in beweging en je ziet groeien.  Ik vind het zeer waardevol om mee bezig te zijn.  Maar dat wil niet zeggen dat je zomaar zaden in een potje met aarde kunt stoppen en verwachten dat je een bloemkool, kropsla of Rode biet gaat oogsten.  Je verhaal moet kloppen.  Als je je plant in december of de komende maanden de temperatuur geeft van de lente, moet je ze ook het licht van de lente voorschotelen.  Zoniet gaat je zaailing protesteren en opschieten op zoek naar de lente.  Opgeschoten zaailingen brengen maar zelden iets deftigs op tafel.

Hoe je wel binnenshuis je teelten kunt opstarten, lees je uitgebreid in mijn artikel : Starten met je moestuin binnenshuis – Zorg dat je verhaal klopt.

Ik geef je ook nog deze video mee waarin ik sla voorzaai binnenshuis en doorga tot de oogst (je kunt deze teelt starten in januari, Tip : kies de variëteit Meikonigin):

Welke propagator kun je best kiezen ?

Voor de mensen die niet weten wat een propagator is : het is een kweekbak waarin je temperatuur, licht en luchtvochtigheid kunt bepalen voor de optimale kieming en groei van je planten.  Je kunt er ‘je verhaal mee doen kloppen’. Hier onder vind je de link naar een artikel waarin ik alles vertel wat ik weet over propagators 🙂

Zelf ging ik in 2014 op zoek naar de meest geschikte leverancier van propagators.  Na Romberg, een Duits merk dat uiteindelijk veel centen vroeg voor hun kwaliteit, kwam ik terecht bij Greenhouse Sensations, een bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk.  Ja, dat land die ons niet meer leuk vindt maar wel iets weet van tuinieren.  Ik vond er prijs/kwaliteit de beste propagators.  Gelijkmatige verdeling van warmte, supergoeie groeilampen en met de ventilatieschuivers kun je de perfecte luchtvochtigheid creëren voor het kiemen (hoge luchtvochtigheid) en het verder groeien (lagere luchtvochtigheid).

Veel mensen vragen me advies welk een model ze zich moeten aanschaffen, ook hier schreef ik weet een artikel over : Propagator Geopod of Vitopod verwarmd met thermostaat en groeilampen – 10 voordelen

In dit filmpje zie je hoe ik mijn propagators opzet :

Checklist half december – Wat stop je nu al in de grond

Laat het duidelijk zijn, je kunt nog 2 maand in je comfortabele zetel of stoel blijven zitten, andere hobby’s beoefenen, je kleerkast opruimen, … heel veel mogelijkheden.  Mocht je toch zeggen, “Ik wil rustig aan al wat kweken”.  Dan vind je hier een overzicht :

Zaai deze maand in de moestuin :

  • WORTELGEWASSEN
VRUCHTGEWASSEN

Volgende maand komen er heel wat groenten bij.  Nu kun je al starten in huis en in de tuinkast.  In februari starten we buiten.

Tot slot

Ieder moestuinseizoen is uniek.  De weergoden, onze persoonlijke uitdagingen, ons drukke leven, … allemaal zaken die meespelen in de eeuwige drang om zelfgekweekt eten op ons bord te toveren.  Het is zoveel beter voor jezelf, je familie, de kwaliteit van je maaltijden en de planeet waarop we leven.

Vind je de informatie van Moestuinweetjes en Moestuin TV waardevol ?  Overweeg dan zeker om je moestuinzaden, meststoffen, moestuinplantjes, materialen, … in onze webwinkel aan te schaffen.  Vergeet bij een eerste bestelling je kortingscode ‘biomoestuin’ niet, ze geeft je 5 euro korting op je eerste bestelling. Trouwe klanten kunnen de kortingscode ‘moestuinspullen’ gebruiken.  Daarmee gaat er bij bestellingen van 50 euro of meer ook 5 euro vanaf.

In 2020 maakt Moestuinweetjes weer grote plannen om het voor jullie als moestuinier aangenamer te maken.  Daarover later meer.

Ik hoop dat je tot op het eind doorgelezen hebt en dat ik je nog een uitstekend eindejaar mag wensen.  Op Kerst komt er bij ons nog zelfgekweekte Butternut op de tafel, heb jij nog zelfgekweekte groenten die straks nog op tafel komen ?  Je mag me steeds een mailtje sturen > tom@moestuinweetjes.com

Groetjes,

Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.