Heermoes bestrijden ? Ja, maar eerst luisteren wat de plant vertelt over je moestuin

heermoes bestrijden
242 Shares

heermoes bestrijden ? Ja, ook maar eerst luisteren wat de plant vertelt over je moestuin

Inleiding over heermoes bestrijden

heermoes of ook wel paardenstaart genoemd is een plant die al veel tuiniers en moestuiniers knettergek gemaakt heeft.  En zoals veel mensen denken, moet je iets bestrijden wat er in de eerste plaats niet thuishoort.  Je moet maar eens heermoes bestrijden opzoeken via een internet zoekmachine (horsetail in het Engels).  De lijstjes chemicaliën zijn eindeloos en de woorden ‘horror’, ‘kill’, … zetten de toon.

heermoes is echter onderdeel van ons eco-systeem en wanneer dat niet in evenwicht is komt heermoes piepen.  Een boeiend verhaal waarbij heermoes geen kwelduivel moet zijn maar een dienstbode van moeder natuur die je iets wil vertellen.  Je kunt jouw eco-systeem aanpassen zodat heermoes jouw moestuinactiviteiten minder stoort.  Het goed nieuws is dat het ook de rest van je moestuin ten goede komt.

Wie is die heermoes plant ?

heermoes groeit in arme grond

heermoes (Equisetum arvense) is een plant uit de familie van de paardenstaarten die ook verwant zijn met varens.  De plant heeft een heel diep wortelgestel dat zich ook sterk horizontaal uitbreidt.  Het is voor de moestuin belangrijk om te weten dat heermoes groeit op arme grond.  Na vulkaanuitbarstingen waarbij de volledige bodem uitgeput werd of wanneer een groot gebouw gesloopt wordt waar de grond voedingswaarde zo goed als nul is, zie je heel vaak heermoes als eerste piepen.

heermoes groeit op arme grond
heermoes groeit op arme grond

Het is dus een goede les dat wanneer we onze grondstructuur en voedingswaarde gaan verbeteren we twee vliegen in een klap slaan.  We weren heermoes en anderzijds maken we onze moestuin rijker aan organisch materiaal, structuur en voedingstoffen.  Daarover straks meer.

heermoes is giftig voor sommige andere planten, niet voor mensen

Niet alleen staat heermoes aardig in de weg in de moestuin, neemt het licht en water af van andere planten, het is ook giftig voor vele planten.  Je zult bijvoorbeeld nooit gras zien naast heermoesheermoes is ook giftig voor paarden, cynisch dat de bijnaam van heermoes paardenstaart is, niet ?

heermoes bestrijden met chemicaliën werkt niet

Door zijn die wortelgestel en kracht om steeds terug te groeien werken de sterkste chemische middelen niet om komaf te maken met het ‘onkruid’.  Glyfosaat producten als Roundup die voor mij niet thuishoren in de moestuin zijn niet opgewassen tegen heermoes.  Het groeit steeds terug.  heermoes is de hel voor de niet-biologische tuinders omdat hun enige middel tegen ongewenst onkruid vaak chemicaliën zijn.  Wij biologische moestuiniers weten beter trucjes die ook duurzamer zijn en beter voor het milieu.

De voordelen van paardenstaart

Gratis bescherming tegen schimmels en luizen

heermoes is niet allemaal kommer en kwel.  Ven heermoes kun je heermoesgier trekken, net zoals je brandnetelgier en smeerwortelgier kunt maken.  In heermoes zit silicium of kiezelzuur.   Het legt een beschermlaagje waar schimmels en luizen het flink lastig mee hebben.  Maak het gier van jonge heermoesplanten, die bevatten nog geen sporen.  Net als varens is heermoes een sporenplant.

heermoes bestrijden of thee maken, het is een dunne lijn

heermoes werd al in de oudheid gebruikt als geneesmiddel.  Een infusie of thee van heermoes zou beschadigd weefsel herstellen, zowel celwanden als botstructuur.  Een bloedneus of bij een breuk … heermoesthee zou een goede oplossing zijn.  heermoes zou ook in de homeopathie gebruikt worden.  Maar gezien dit geen website is voor alternatieve geneeskunde maar voor de moestuin, ga ik hier niet verder op in.  Informeer je goed voor je iets inneemt.

Heermoesthee
heermoesthee

heermoes goed voor haar en huid

Heel veel producten voor een betere huid bevatten heermoes.  Dit ook weer omdat heermoes silicium bevat, anti-oxidanten en andere componenten voor een gezonde huid.  Het zou goed zijn tegen acne, eczeem en psoriasis.

Hoe kun je je aanpassen aan invasieve heermoes

Het antwoord staat eigenlijk al in een hoofdstuk hoger in dit artikel.   heermoes groeit in een arme bodem.  Wel dan maken we hem op biologische rijker, toch ?

compost voor meer humus

Een laag van 5 tot 15 cm onkruidvrije compost onderdrukt niet alleen het onkruid, het wordt ook door je bodemleven omgezet tot humus.  Ik schreef hier heel uitgebreid over in het Ebook Mijn biologische moestuin, ik geef het gratis weg hier op deze site.  Humus zorgt voor een betere samenhang in je moestuin bodem van mineralen, voedingsstoffen, organisch materiaal, … het is het zwarte goud van de moestuin.

lavameel en kalk voor meer oppervlakkige mineralen

Bodems zonder mineralen vallen ten prooi aan heermoes.  De reden hiervan is dat heermoes als één van de enige planten zo diep in de grond op zoek kan gaan naar mineralen.  Andere planten hebben hier meer moeite mee en sterven dus sneller af met heermoes in de buurt.  Een goede dosis lavameel en zeewierkalk zijn ook essentiële bouwstenen in de onderdrukking van heermoes.

Zeewierkalk Fossiel Viano
zeewierkalk Fossiel Viano

heermoes bestrijd je ook door hem vroeg op het seizoen te snoeien

Wacht niet tot de heermoes een halve meter hoog staat want dan zit hij vol sporen en bereid hij ondergronds ook horizontaal heel sterk uit.  Oogst in de lente dus de jonge heermoes paardenstaarten en trek er een gier van voor de planten die ten prooi vallen aan schimmels (courgetten, druiven, rozenstruiken, …) en bladluizen (bessenstruiken, aardbeien, pepers, paprika‘s, …) later op het jaar.

Mulchen helpt altijd tegen onkruid

In bedden met vaste planten of waar je grotere plantjes uitplant, kun je een laag hooi, stro of houtsnippers aanbrengen.  Ze worden net als de compost van hierboven omgezet tot humus en onderdrukken ook heel sterk het onkruid, ook heermoes.  Maak vrienden met hoveniersbedrijven of tuinaannemers.  In de snoeimaanden zullen ze heel blij zijn dat ze met hun gehakselde takken bij jou terecht kunnen.  Ik heb twee vaste leveranciers.  In mijn tuin voerde ik tijdens de winter 2018-2019 7 kubieke meter houtsnippers in in mijn paden en bedden.

Heermoes bestrijden met mulch
Mulchen helpt

Tot slot

heermoes bestrijden is een kwestie van en/en.  Een laagje zeewierkalk zal het niet doen.  Het is compost, zeewierkalk, lavameel, jong snoeien én mulch.  Zo wordt heermoes één van je beste vrienden want geef toe, de tips die hier geef om je aan te passen aan heermoes zijn stuk voor stuk bouwstenen van een natuurlijke, biologische moestuin.

Vond je dit artikel waardevol, deel het dan met de sociale media knoppen met je vrienden.  Je kunt de werking van deze website ondersteunen door je moestuinspullen in onze webwinkel aan te kopen.

Bedankt voor het lezen van dit artikel en tot binnenkort.

Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin
242 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

7 reacties op “Heermoes bestrijden ? Ja, maar eerst luisteren wat de plant vertelt over je moestuin

 1. LIBERT Lia zegt:

  Beste Tom, Dit is superinteressant!!! Waarom groeit dit kruid hier nu juist? Wat komt dat hier doen? Wat wil de natuur ons zeggen?
  Zo hebben wij plots klaprozen staan, die overigens nergens in de buurt voorkomen. Kan je daarvan de reden geven ajb.? Alvast bedankt!

  • Tom Deseyn zegt:

   Dag Lia, wat heermoes betreft denk ik dat alle antwoorden in mijn artikel staan. Wat klaprozen betreft, die groeien graag in arme zanderige grond en in de zon. Groetjes, Tom

 2. Klaas zegt:

  Mijn tuin kwam om van de heermoes toe ik er 4 jaar geleden op begon. Inmiddels is door mulchen en karton de dichtheid een stuk minder geworden. In het eerste jaar trok ik de heermoes zo veel mogelijk uit en legde dat vervolgens als een ca 5 cm dikke laag op de aarde als mulch (ik kreeg mijn tuin pas in mei. Dat was volledig tegen het “advies” van mijn buren. Nu ruim 3 jaar later met jaarlijks een laag houtsnippers en blad op een onderlaag van karton verrijkt met lavameel en kalk merk ik dat de heermoes nog niet weg is, maar de dichtheid een stuk minder wordt. Daarbij komt natuurlijk dat heermoes oogsten veel leuker is dan heermoes wieden.

  • Tom Deseyn zegt:

   Dag Klaas, bedankt om je ervaring te delen. Hoe rijker je bodem, hoe minder heermoes. Heermoes bevat ook interessante stoffen waardoor een aftreksel ook als bladvoeding kan gegeven worden tegen schimmels. Dit is heel goed bij druiven, courgetten, pompoenen, … die heel snel aangetast worden door (valse) meeldauw en botrytis. Groetjes Tom

 3. anna zegt:

  Waarom groeit er in mijn tuin geen heermoes. Ik vind het een intrigerende mooie plant en de reden dat ik geen volkstuintje bij de tuin vereniging in de buurt heb genomen is hun killerstrijd tegen heermoes: Het was er verboden ook maar een paardenstaart te laten staan en dan te denken dat ze zich biologische tuiniers noemen…. Zo’n haat tegen deze byzondere plant is toch ongepast voor iemand die zich biologische tuinier noemt….

  Hoe krijg ik Heermoes in mijn tuin? Een veldje van een vierkante meter zou ik heel mooi vinden….

 4. Djumi Prawiro zegt:

  Wij volgen met plezier je instructieve video’s over de tomaten kweek. Nuttige tips, die we zullen toepassen. Bij ons staan de planten in potten op wielen in de open lucht. Bij regen kunnen ze schuilen onder het balkon van de bovenburen. Dat werkt goed; geen last van schimmels en een redelijke oogst, die voor een groot deel verwerkt wordt tot sap en, gecombineerd met pepers uit de kast, tot sambal tomaat. Maar met hulp van je adviezen hopen we de oogst een stuk te vergroten.
  Ik probeer dit jaar zes verschillende soorten uit. Eigenlijk al teveel voor een vrij kleine stadstuin maar dat vind ik nou eenmaal leuk om de verschillen tussen de planten te zien en verschillende kleuren, smaak en vormen op tafel te krijgen. Dank voor je enthousiasme en voor het ebook initiatief. Beste groet, Niels en Djumi

  • Tom Deseyn zegt:

   Hoi Niels en Djumi,
   Wat leuk dat jullie in de kleine ruimte moestuinieren. Ik heb een voorgevoel dat jullie ooit naar een grotere moestuin gaan 🙂
   Bedankt ook voor de mooie woorden over mijn video’s. Ik doe mijn best en ben blij dat je er iets aan hebt.
   Groetjes Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.