Moestuin checklist 16 – 16 tot 31 september – Moestuin App, winterpootgoed en Winter moestuin

2 Shares

Moestuin checklist 16 – 16 tot 31 september – Winterpootgoed en Winter moestuin

Inleiding

Dag moestuinvrienden, de herfst nadert, de natuur zal binnenkort in rustmodus gaan en dan is het gedaan in de moestuin … NIET ! :p  We kunnen nog een paar dingen doen.  Over de Moestuin App kun je in het slotwoord meer lezen én je kunt zelfs meewerken.

Wat als je de tweewekelijkse checklist liever elders bekijkt ?

Voor zij die deze checklist per mail ontvangen : Wil je deze nieuwsbrief op de website van Moestuinweetjes bekijken (met foto’s), dat kan op de link : De checklist op de website van Moestuinweetjes bekijken

Voor zij die deze checklist op de site bekijken : Wil je deze ook 2-wekelijks per mail ontvangen, schrijf je dan in op deze link : Inschrijven op checklist per mail

Enkele teelten opstarten voor oogst in 2019

We kunnen nu al enkele teelten opstarten die we volgend jaar gaan oogsten.  Deze gewassen zoals uien, Knoflook en tuinbonen zaaien we of planten we nu met het oog op oogst in 2019.  De resterende weken gaan de gewassen dan gebruiken om zich te ontwikkelen tot een punt waarop ze de winter kunnen doorstaan.  Om dan verder te groeien als het weer warmer wordt in de vroege lente van 2019.  Ik zou dit ten sterkste aanraden want een lege moestuin in de winter is ook maar een trieste bedoening.  Sommigen hebben wel nog prei, winterkolen, wortelen … staan maar nog wat extra groenten er bij is ook steeds leuk.

Ikzelf ben van plan om mijn kippen weer de hele winter op mijn grond los te laten dus is ga een draad spannen waar ik mijn pootgoed en tuinbonen ga uitplanten.  Zoniet zijn Kiki, Elvira, Mbaya en Elodie (zo heten mijn kippen) binnen de kortste keren weg met mijn groenten.

Winterpootgoed voor een vroege oogst uien en knoflook

Het winterpootgoed is sinds vorige week binnengekomen.  We laten alles zo lang mogelijk bij de producent omdat het daar goed bewaard wordt.  Heel wat klanten reageerden al euforisch op de aankomst van hun bestelling.  Je kun nog heel september en oktober het pootgoed uitplanten.  Bij mij gaat het er eind deze maand in.  Welke soorten zijn er ?

 

Een winter moestuin onder glas in de tunnel

Waarom je nu best start met je wintermoestuin

Mensen met een glazen serre / tuinkast of een folietunnel kunnen de natuur een beetje bijsturen.  De zonnestralen in de herfst en winter kun je met een tunnel of kas gevangen nemen.  Overdag haal je zo probleemloos 25°C.  De redenen waarom je nu best start met je wintermoestuin onder glas of folie is dat je je zaad nu nog vlot gekiemd krijgt en je al jonge plantjes hebt tegen dat de temperaturen drastisch zakken.  Kiemen met koude nachten van minder als 8 °C (want dan zijn er geen zonnestralen) lukt niet goed.  Als je jonge, sterkere plantjes hebt tegen dat het kouder wordt, rusten die ’s nachts maar groeien die toch nog verder overdag. Dus is de tweede helft van september hét ogenblik bij uitstek om nog een winter moestuin te starten.

Wat heb je nodig voor een wintermoestuin

Je wintermoestuin trays zaaien

In mijn winter moestuin onder glas (in mijn geval folie) staan enkel bladgewassen.  In augustus/september wanneer mijn moestuin tunnel nog vol tomaten en pepers en paprika’s staan, zaai ik die voor in trays van 73 gaten. Die zijn kleddernat na het zaaien en ik hou de trays goed in de gaten.  Afhankelijk van de temperaturen in mijn tunnel geef ik om de 2 à 4 dagen water.  Mijn trays (waar onderaan gaatjes in de cellen zitten) staan in een onderstel dat het overtollige water opvangt.  Geef niet te veel water of de jonge plantjes wortelen niet goed door.

Heb je eind augustus tot eind september al een plekje vrij, dan kun je ook rechtstreeks zaaien in de grond.  Zorg er dan wel voor dat je grond goed bevochtigd is.  Hoe vroeger je zaait, hoe vroeger je oogst.  Ik zaai eind augustus in trays en half september nog eens rechtstreeks in volle grond.  De zaaibeurt van half september is dan vaak maar te oogsten eind oktober, half november.  Als het weer niet meewil kan het ook zijn dat de plantjes de voorjaarszon nog nodig hebben voor een laaste groeispurt.

Jonge plantjes klaar om uit te planten
Jonge plantjes bijna klaar om uit te planten

Water geven voor het uitplanten van je trays

Als je liever rechtstreeks zaait dan doe je ook grotendeel deze grondvoorbereiding.  In mijn folietunnel is het heel warm geweest en na de zomer is de grond is te droog om mijn plugjes uit de traus een vrolijke start te geven. Ik ga mijn plugjes niet uitplanten in poedergrond dus in de week voor ik de plugjes uitplant sproei ik om de twee dagen de aarde in mijn tunnel met een gieter of de sproeikop aan mijn tuinslang.

Een tuinhark om je bed perfect effen te trekken

Ik gebruik een tuinhark om de aarde effen te trekken.  Waar ik pepers en paprikaplanten verwijderd heb zitten grote gaten en ik wil je grond zo effen mogelijk.  Als je straks water geeft wil je niet dat het water ergens biljft staan of afloopt.  Je wilt straks een mooie effen veld bladgewassen dat makkelijk te oogsten is.

Meststoffen inwerken en zaaien of planten maar

Ik gebruik 80 gram per m² universele mestkorrels.  Om de korrels in mijn grond in te werken, gebruik ik een cultivator Polet Traditional met 3 tanden.  Deze vind ik perfect om de grond 5 tot 10 cm diep te bewerken, ideaal om bladgewassen in te kweken.  Om zaaigeultjes te trekken gebruik ik een tuintouw en een hakje.  Je kunt een zaaidoosje gebruiken om de zaadjes geleidelijk aan te zaaien.  Als ik weinig tijd heb, zaai ik uit de hand.

Wanneer en hoe plant je de plugjes uit je tray uit

Ik haal simpelweg af en toe een plugje uit de trays los van zodra ik zie dat de worteltjes van de plantjes er onderaan uitkomen.  Zijn de plugjes mooi doorgeworteld, dan kunnen ze de grond in.

Om de plugjes uit te planten, dan ik mijn twee vingers in de grond en breng ik de aarde naar achter.  Je kunt ook een smal tuinschopje gebruiken.  Ik maak een gat, perfect om een plugje in te stoppen tot het nog een halve cm boven de grond uitsteekt.  Daarna druk ik de plug goed aan tot dat deze mooi effen zit met de grond.

Goed water geven

Met een sproeikop op mijn tuinslang of met een gieter, water ik alles nog eens goed in.  En dan kan de ‘magic’ beginnen.  Een moestuin die in de herfst al zijn eerste vruchten … nu ja het zijn eigenlijk blaadjes … afwerpt.

Voordelen van plugjes planten in trays

Zoals ik al zei, kun je al starten met je winter moestuin in zaaiplaten of trays als je moestuin nog bomvol tomaten, pepers, paprika‘s, komkommers, meloenen en aubergines staan.  Mocht het té warm worden, kun je je trays ook nog buiten zetten weg van de hitte onder glas of in je tunnel.  Mocht het zijn dat het vroeg vriest in september, dan kun je ze ’s nachts ook binnen zetten.  Het grootste voordeel vind ik persoonlijk dat je kunt kiezen welke plugjes je op welke afstand uitplant.  Zo kun je je ruimte optimaal benutten.

Project Urban farming met Cyriel

Voor mijn winter moestuin hou ik ook alles heel goed bij.  Samen met Cyriel wil ik in 2020 starten met een kleinschalig tuinbouwbedrijfje.  Om zeker te weten wat we allemaal uit de grond kunnen krijgen, proberen we in 2019 alles uit op kleine schaal, zodat we later enkel de schaalgrootte en de werkuren moeten opschalen.

Om te weten wat we in 2018 deden wordt alles genoteerd
Om te weten wat we in 2018 en 2019 deden wordt alles genoteerd

Cyriel en ik planten ook hetzelfde uit in onze tunnel.  Zo rijd ik af en toe met enkele trays tot bij Cyriel en plant hij deze bij hem uit.  Ik heb bijvoorbeeld goed bijbemest na de vruchtgewassen, Cyriel niet.  Maar daar gaan we dan vloeibare mest gebruiken achteraf.  Allemaal mogelijkheden om bij te leren.

Mijn auto geladen met plantjes
Mijn auto geladen met plantjes richting Cyriel

In de toekomst komt het project urban farming nog beter in beeld.  De details, de uitdagingen, de resultaten, de successen maar ook de tegenslagen.

En nu gaan we naadloos over naar de vaste topic : Wat kun je nu nog zaaien in je moestuin ?

Wat kun je nu nog zaaien in je moestuin ?

Zo super veel is het niet meer maar zeker nog de moeite

Bladgewassen

Wortelgewassen

Koolgewassen

Peulgewassen

Kruiden

Alle zaden uit de wintermoestuin

Tot slot

Tot slot wil ik jullie nog een heel belangrijke aankondiging doen.  Jullie weten (of niet) dat Moestuinweetjes ontstaan is uit mijn persoonlijke frustratie.  Frustratie dat er geen enkele website was die meteen de juiste informatie gaf per gewas.  Zaaidiepte, verschillende teelten met data, goede buren/slechte buren, … Allemaal per gewas in één pagina.  Zo maakte ik 52 gewaspagina’s zoals deze : Spinazie zaaien.  Nooit meer op 10 verschillende sites zoeken naar informatie, alles bij de hand.  Maar ik wil nog verder gaan …

Ik wil voor moestuinweetjes een ‘Moestuin App’ ontwikkelen.  Een app die alle info koppelt aan een persoonlijke kalender.  Concreet zie ik het zo : Je kiest in een lijst een aantal teelten.  Bijvoorbeeld de vroege teelt wortelen.  Na de keuze voor deze schrijft de app alle acties die nodig zijn van grond voorbereiding tot oogst weg naar je persoonlijke kalender.  Grondvoorbereiding, zaaien, gewasbescherming, bemesting, uitdunnen bij wortelen bijvoorbeeld, … Dat zal je voor alle teelten kunnen doen.  Wil je in de tuin werken, dan weet je perfect welke taakjes je nog moet uitvoeren.  De app zal je ook alle details geven van je groente, zaai-afstand, zaaidiepte, … De app moet de gewaspagina’s, de moestuinkalender en deze checklist gaan automatiseren.  Ik stuur jullie heel graag mailtjes maar iets waar je praktisch mee aan de slag kunt lijkt me zoveel handiger.

Een tipje van de sluier
Een tipje van de sluier

De App komt in meerdere talen dus deze afbeelding staat nog in de Engelse taal en de kritische kijker zal ook gezien hebben dat ‘lettuce’ (sla in het engels) met 2 x T geschreven is.

De app zou ook nog meer mensen in de moestuin moeten krijgen en wie kan daar kwaad op zijn :p

De komende maanden wordt de Moestuin App verder ontwikkeld.  Heb je zin om de app mee te testen, dan kun je je kandidaat stellen en me mailen op tom@moestuinweetjes.com  Je zult dat op tijd en stond een mailtje ontvangen met instructies hoe je de app kunt testen.  Alvast bedankt voor jullie medewerking.

Vind je Moestuinweetjes een waardevolle bron aan info en wil je de werking, ook de Moestuin App, mee ondersteunen ?  Overweeg dan om je moestuinspullen aan te kopen in onze webwinkel.  Een deel van de opbrengst wordt geïnvesteerd om jou moestuin-leven en dat van vele anderen makkelijker te maken.  Je steun wordt heel erg geapprecieerd.

Geniet van de nazomer en begin van de herfst en tot nog eens,

Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin
2 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

2 reacties op “Moestuin checklist 16 – 16 tot 31 september – Moestuin App, winterpootgoed en Winter moestuin

  1. jozef.van.acker zegt:

    In wat je nu nog kan zaaien lees ik niets over bloemkool. volgens mij kan je nu bloemkool zaaien en uitplanten in de serre voor oogst in mei juni, op de plaats waar bijvoorbeeld de tomaten gaan komen in mei. Je kan ook het plantgoed kweken in potten en in het voorjaar uitplanten volle grond. Of ben ik mis?

    • Tom Deseyn zegt:

      Dag Jozef, je stelt een goede vraag. Je verwijst naar de Weeuwenteelt bloemkool. De Weeuwenteelt wordt opgestart tussen begin en midden september. Daarom zat deze teelt niet meer in de checklist voor de tweede helft van september, maar met een zachte nazomer kan het wel nog lukken, ook al is het niet ideaal. Let wel op met die Weeuwenteelt, die teelt verarmt je grond enorm. Ik heb op enkel wat mestkorrels en een hand bodemverbeteraar mijn tomaten gekweekt op de plaats na de weeuwenteelt en dat was heel ontoereikend. De grond met echt verrijkt worden met compost én organische mestkorrels om gezonde tomatenplanten te krijgen. De tomatenplanten die stonden waar de weeuwenteelt stond waren veel zwakker dat die waar ik wat sla en spinazie zette. Dus goed bijbemesten. Succes, Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist