Vooruitkijken naar een nieuw moestuinjaar!

voorzaaien voor de moestuin

Vooruitkijken naar een nieuw moestuinjaar!

En dan is het zo ineens weer februari en komen de kriebels van het moestuinieren weer naar boven, de te hoge temperaturen daarbij en dat het al langer licht wordt, doet ons beseffen dat we binnenkort weer de tuin in kunnen.

Nou, eigenlijk is het nog vroeg genoeg, hadden we nu nog wel sneeuw en ijs kunnen hebben en hadden we nog moeten wachten tot het dooi zou worden…

Dat kan nog, het is nog maar kort februari en er kan nog sneeuw en koud weer komen, houdt daar rekening mee. Maar sommige zaden kunnen daar wel tegen en kunnen dus al worden gezaaid.

Bijvoorbeeld de tuinbonen, niet iedereen houdt van tuinbonen, maar ze kunnen de grond in, mocht er nog vorst komen, is dat geen probleem, acht graden vorst vinden ze zelfs prima.

Van de week zag ik op Facebook in de Moestuingroep dat iemand de tuinbonen had voor gezaaid en er kwamen leuke reacties en minder leuke reacties op.

Sommigen vinden het mooi omdat het weer het tuingevoel geeft, anderen vinden voor zaaien flauwe kul, omdat je ze gewoon buiten in de volle grond kunt zaaien, ja dat klopt, dat kan, dat deed ik ook altijd toen ik nog een grote tuin had, maar toen ik kleiner ging tuinieren en de tuinbonen buiten plantte, kwamen de muizen en die vraten de bonen op, weg verwachte oogst.

Tuinbonen in bakken

Dus afgelopen jaar heb ik ze in bloempotjes gezaaid, 2 of 3 per potje en deze potjes in een verhoogde plantenbak gezet met fijn gaas erover, toen de plantjes 10 cm hoog stonden, heb ik ze uitgeplant, zo ongeveer gaat het dit jaar weer.

Na een tuinleven-lang Witkiem tuinbonen te hebben gekweekt, ben ik dit jaar min of meer overgehaald om eens Leidse hangers te proberen, dus daar heb ik een zakje van besteld.

Iets nieuws proberen is altijd leuk en wie weet bevallen ze zo goed, dat ik het volgend jaar weer bestel en anders ga ik terug naar mijn oude vertrouwde soort. Maar uit de reacties van andere moestuinders blijkt dat ik een goede keus heb gemaakt.

tuinbonen, het wil niet zeggen dat je ze nu al moet zaaien, ook in april kan het nog prima.

Natuurlijk gaan we eerst de grond bewerken voor we kunnen zaaien, dat doet ieder op zijn eigen manier, de ene spit, de ander gebruikt de Woelvork en weer anderen trekken alleen de bovengrond open om in te zaaien of hebben een ander plan.

Ik heb altijd gespit en dat blijf ik ook doen, wat anderen er ook van vinden, ik houd van een mooie omgespitte tuin om mee te beginnen.

De composthoop van vorig jaar of van langer geleden wordt aangebroken en de compost wordt uitgestrooid of later onder gespit.

wormen in de moestuin

Vroeger en dan bedoel ik in mijn jeugd, ging er ieder jaar een dik pak stalmest in de grond en ik herinner mij dat de opbrengst altijd optimaal was.

Nu kom je niet overal meer aan stalmest en daardoor wordt er ook vaak paardenmest gebruikt. Er zijn twee soorten voor mij, paardenmest met hennepvezel en paardenmest met stro, stro bevat een hoog percentage stikstof, maar vezel werkt weer mooier.  Als dit twee maanden op een hoop in de tuin ligt, heb ik een mooie mest.

Maar dat moet je voor jezelf uitzoeken, éénmaal kreeg ik een grote kar paardenmest met stro, ik was er blij mee, maar die zomer vergeet ik nooit meer, de mest zat vol zaad van de zuring en het heeft jaren geduurd voor ik de zuring weer kwijt was, wat een ellende.

Nu heb ik vanaf dit jaar iets minder tuin, maar heb ik bij een tuin waar ik vrijwilligerswerk doe weer de mogelijkheid om daar nog wat te zaaien, dat komt mooi uit, want ik heb nog genoeg plannen.

Mijn Dahlia’s, Zinnia’s , malva’s en andere snijbloemen kunnen daar staan, dat scheelt mij weer tuin. Zo houd ik ruimte voor de bonen en andere groenten

Dahlia

Op mijn tuin is de afgelopen maanden mest neergegooid uit konijnenhokken, maar ook stro met schapenmest, alles gaat straks bij het spitten de grond in en ook de bakken en potten krijgen er iets van mee.

De planning is zo dat de aardappelen dit jaar in de bakken komen, want tja.. je kunt aardappelen niet ieder jaar op dezelfde grond verbouwen in verband met aardappelmoeheid, dat is bekend, daarom moet je wisselen en aangezien daar geen grond genoeg voor is, komen ze in de verhoogde bakken te staan, deze zijn zes meter lang en ruim één meter breed.

Aandappel bloemetjes

Het zijn vroege (Lady Christl) en middenvroege (gourmandines) en een paar bio aardappelen die ik nooit eerder heb gehad en zelfs niet eens kende. (Princess).

In de verhoogde bakken heb je geen last van grondvorst, dus ik plant er een stuk of 20 begin maart, gewoon om te proberen, en dan iedere 10 dagen daarna weer een paar, tot eind maart, dan plant ik ze allemaal.

Het voordeel is dat als ik eind mei de eerste aardappelen oogst, de vrijgekomen ruimte in de bakken weer kan gebruiken voor bijvb bonen of andere groenten. Vaak kunnen deze pas rond die tijd gezaaid worden of kunnen de plantjes naar buiten.

worteltjes zaai ik ook vroeg, net als peultjes, dat kan nu al, maar ook nog genoeg in de komende maanden. Ook deze kunnen vorst verdragen, peulen zaai ik ook voor in bakken om ze later uit te planten aan het gaas, zo krijgen de muizen ook hier geen kans.

wortelen heb je in zomer en winter rassen en de meeste zijn wel goed, Amsterdamse bak en Nantes2 zijn een goede zomerwortel en Berlikummer of Flakkeese een prima winterwortel.

Peulen, Heraut heb ik de laatste jaren gehad, lekker peultje.

Voorgezaaide peultjes

bietjes zaai ik nog niet, daarmee wacht ik tot april, de Cylindra is voor mij het beste ras, lekker zoet en langwerpig, dus gemakkelijk te snijden.

raapstelen (Nahemia) kunnen ook gezaaid worden en jong gesneden verwerkt worden in een lekker lente stamppotje.

Raapstelen in de moestuin

Als uien heb ik altijd plantuitjes, dat werkt goed, dit jaar voor de allereerste keer in bijna 40 jaar, dat ik uien ga zaaien. Ook dit gaat binnen niet al te lange tijd gebeuren.

Inmiddels heb ik thuis de pepers en paprika’s gezaaid, om ze mooi op kleur te krijgen begin ik daar nu al mee, tomaten zaai ik pas in april, voor mij vroeg genoeg.  Een lekkere trostomaat is de Jasper Violet. Hier op de foto van vorig jaar nog groen…

Tomaatjes

En zo kijk ik steeds verder vooruit op het nieuwe moestuin jaar, wat zal het dit jaar worden? Hopelijk niet weer zo heet en droog als voorgaande jaren, maar overdag mooi zonnig weer en ‘s nacht een lekker buitje regen, dat zou fijn zijn.

Of we dat zo kunnen regelen? We wachten het af!

Wim Boers.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

2 reacties op “Vooruitkijken naar een nieuw moestuinjaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.