Wim vertelt : De moestuin zo richting eind april …

Dahlia

De moestuin zo richting eind april…

En zover zijn we inmiddels alweer dit jaar, half april voorbij en na een paar zomerse dagen werd het een stuk frisser en kon de verwarming in huis bijna weer aan, maar gelukkig is het tijdelijk en gaan de temperaturen weer iets omhoog.

Naast de al gezaaide groenten, zoals spinazie, raapstelen, die er beiden overigens al mooi op staan, en de tuinbonen en peulen, inmiddels al mooi gegroeid, zijn afgelopen week hier de bietjes gezaaid en de uien geplant, de plant uitjes in dit geval. Eerder had ik voor het eerst al uien gezaaid en ook de wortelzaadjes zitten veilig in de grond.

De sla komt boven piepen en ook de eerste prei, rode kool en meiraapjes laten hun jonge groen zien, we gaan dus de goede kant op.

In deze moeilijke tijd van Corona en thuisblijven kunnen we nog wel naar onze moestuin of bij huis tuinieren, dat is dan nog weer positief.
Het geeft gelijk wat ontspanning en even het gevoel dat je er uit bent.

Zo langzamerhand kan er nog meer gezaaid worden, binnenkort kunnen de Dahlia’s in de grond, dus de Dahliaknollen maar eens tevoorschijn halen, ze zien er goed uit en wat dikkere knollen probeer ik nog uit elkaar te trekken tot meerdere knollen.

De Dahlia is al jaren een favoriete bloem in mijn tuin, maar inmiddels heeft de Zinnia veel van het favoriete overgenomen en is inmiddels uitgegroeid tot een lievelingsbloem en dat niet alleen bij mij.

Die Dahlia’s plant ik eind volgende week in de tuin, dat kan prima, anderen wachten nog tot na de Ijsheiligen, zo rond half mei, maar in een beschutte tuin kan het al wel.

Anderen laten de knollen in de winter gewoon in de grond, in het westen zou dat kunnen, maar hier in het oosten is het vaak kouder, dus wat moeilijker en moet je geluk hebben dat het goed gaat.

Kennissen hebben het uitgeprobeerd, de knollen in de tuin gelaten en afgedekt met een laagje boomblad tegen de vorst, het jaar erop stonden er een paar iele Dahlia planten in de tuin, de helft was niet boven de grond gekomen en er was ook niks terug te vinden in de grond, dat doen we dus niet weer.

De Zinnia’s worden gezaaid, zaden uit eigen Zinnia’s van het jaar ervoor dat ooit ook overgehouden werd, dus zaad dat vrij is van bestrijdingsmiddelen.

Deze Zinnia’s zaai ik rechtstreeks buiten, in de tuin op een bedje of in een grote speciekuip, dat gaat prima, nadat de plantjes ca 5cm hoog zijn, haal ik ze voorzichtig uit de bak of uit de grond en maak er een mooi bed Zinnia’s van, door de plantjes uit te planten, een stuk of 3 tot 5 per plantgat, 20cm uit elkaar en 20 -25 cm in de rijen van elkaar.

Zo steunen ze elkaar prima en groeien ze samen op tot een mooi geheel van prachtige snijbloemen die ook nog eens lang op de vaas goed blijven.

Aan het einde van het seizoen houd ik weer zaden over van deze plant voor het jaar erop.

Je hebt diverse varianten, van de liliput en de elegans, tot de Californische reuzen. Deze laatste heb ik in de tuin en dat bevalt al jaren prima.

Afrikaantjes, in België stinkerdjes genoemd, zijn gemakkelijk te zaaien en op te kweken, zoals je op de foto ziet, gewoon een gleufje maken met de hand van ongeveer 2 cm diep, daarin de zaadjes strooien en het geheel licht dichtdrukken, de plantjes komen dan vanzelf.

Gladiolen zijn bij de meeste moestuin verenigingen verboden en dat heeft een reden, ook ik plant ze niet in mijn moestuin, ze kunnen bladziekte bij bonen veroorzaken. Dus deze komen er niet, hoe mooi ze ook zijn.

Ook zaai ik ieder jaar de Malva’s (Lavatera silvercup)  een mooie bloem om als snijbloem te gebruiken of in de tuin te hebben.

Inmiddels heeft menigeen al komkommers, courgettes, pompoenen, tomaten etc gezaaid, ik nog niet, ik wacht nog een paar dagen, want deze plantjes groeien snel en kunnen pas na half mei naar buiten.

Als het te snel gaat, kan ik nergens heen met de planten en als ik wat later zaai, oogst ik misschien iets later, maar veel later zal het niet zijn. Buiten zaaien vanaf half mei gaat ook prima.

Snijbiet, op het ene zakje staat zaaien in april en op het andere zakje staat dat je het niet voor begin mei moet zaaien, ivm schieten. Wie moet je nou geloven? Je kunt wachten met zaaien tot mei, ik heb niet gewacht en de plantjes komen al tevoorschijn,  hopende dat het goed gaat. Vorig jaar wél !

Ieder jaar is natuurlijk niet hetzelfde, op het zakje Andijviezaden staat dat je ze niet moet zaaien voor begin juni… anderen hebben al plantjes in mei… het kan ook aan het ras liggen.

Kennissen van mij hadden vorig jaar vroeg gezaaid en een dikke 150 andijvieplanten uitgeplant, een paar weken later waren het allemaal torentjes van ruim een meter hoogte en werden ze uitgetrokken en gingen als veevoeder naar de dieren, jammer!

Dit jaar beter even wachten, je hebt dan wel later andijvie, maar dan ook mooie grote kroppen.

Vaak willen we teveel, omdat het voorjaar in ons hoofd zit, ook verwachten we dat zaden eerder op komen dan wij verwachten, zaden moeten de tijd hebben om te kiemen, dat gaat bij de ene sneller dan bij de ander.

De ene groente kiemt binnen een week, terwijl andere groenten, zoals bijvoorbeeld knolselderij , er weken over doen.

Afijn, we hebben nog tijd genoeg!

De eerste aardappelen, de Annabelle, die voor het eerst verkrijgbaar waren dit jaar via Moestuinweetjes.com , maar waarvan ik inmiddels al weet dat het een prima ras is, staan al mooi boven de grond, dit was een goede keuze voor lekkere aardappelen.

Iedereen succes met het zaaien en kweken van de eigen groenten en laten we hopen dat we over niet al te lange tijd gewoon weer normaal naar buiten kunnen, zonder de angst van het virus.

Wim Boers.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

2 reacties op “Wim vertelt : De moestuin zo richting eind april …

  1. Sarah Gaillaert zegt:

    Wederom een interessant artikel, dankje! Hier heb ik gisteren wel 5 andijvieplantjes uitgeplant (artikel nu pas gelezen). We zullen zien wat het geeft ? groetjes, Sarah

  2. benny wullems zegt:

    Een verwittigd man is er twee waard. Binnenhuis te vroeg tomatenzaad Roma gezaaid waardoor ze nu al 15 cm hoog staan. Ik zet ze wel al vroeg in de morgen buiten +/- 8 graden om zich aan te passen. Met de wind uit het noorden is de grond nog echt te koud en proberen we te wachten tot pakweg 17 mei.

    Benny.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.