Inhoudsopgave / Index
Dahlia
De Dahlia, ook wel een Boerenbloem genoemd. ( deel 1 ).
Een tijdje terug vroegen enkele mensen mij of ik niet eens wat kon schrijven over Dahlia's.
Dat was nog niet eens zo'n slecht idee, want de Dahlia is een bloem die van oudsher veel voorkwam in de moestuin, ook zag je jaren lang dat de Dahlia voorkwam in de boeren tuinen en boeren moestuinen. Vandaar ook de naam 'Boerenbloem'.
Toen ik een jongen van een jaar of 16 was had ik al een moestuintje en bij een kweker in het buitengebied leerde ik de Dahlia kennen. Diverse mooie kleuren stonden bij de kwekerij, maar 1 sprong er duidelijk uit, een grote gele met een doorsnede van wel 30 cm. Zo'n bloem legde je op een ontbijtbord dat helemaal bedekt werd. In het najaar rooide de kweker de knollen en ik kon er wat van kopen. Aangezien het een bekende van mij was, kon ik voor weinig geld enkele knollen kopen.
Het jaar erop plantte ik ze in de tuin en genoot van de prachtige bloei van de bloemen, nu 40 jaar later heb ik nog steeds Dahlia's , wat begon met eens een 10 knollen , was afgelopen jaar 200 planten, komend jaar zijn het er maximaal 50….
Soorten:
Je hebt natuurlijk diverse soorten Dahlia's, Decoratieve , pompon, enkelbloemige, cactus- en cactusachtigen , annemoonachtige, etc…
Dan heb je nog lage en hoge soorten, in mijn geval ben ik liefhebber van de soorten die ca. 1m hoog worden, maar daarnaast heb ik er ook wat van 60cm ( Rode ster) en wat lage enkelingen om te proberen voor bijvoorbeeld in bakken en potten.
Ook heb ik enkele gehad met donker blad, zeer decoratief in de tuin, maar deze enkelbloemige Dahlia doet het minder als snijbloem. Ook vind ik dat de Dahlia's tegen het eind van het seizoen langer op de vaas staan dan de eerste maanden.
Tip: Als je Dahlia's op de vaas zet, voeg dan een paar druppels chloor = bleekmiddel toe aan het water, dan staan ze zeker een dag langer en blijft het water ook schoner.
Planttijd:
Wanneer plant je de knollen, wel als je ze buiten in de tuin wilt zetten, kun je ze vanaf eind april/begin mei buiten planten, niet te diep hoor, dat hoeft niet, ik maak met de bats een gat van ca. 30 cm en plant hier de knol in. In de moestuin plant ik ze in rijen. Eerder zette ik om de ca. 60 cm een knol, maar later werd mij geleerd dat dat niet nodig was, zet ze maar in de rijen dicht bij elkaar, ook de tussenruimte van de rijen hoeft niet groot te zijn, het voordeel hiervan is dat ze op deze manier elkaar steunen. Zet je ze verder uit elkaar , dan kunnen de gemakkelijker omvallen of in elkaar zakken bij harde wind en dat is jammer.
Houdt er rekening mee dat Dahlia's slecht tegen vorst kunnen, als ze boven de grond komen en er komt nog een late nachtvorst, dan kun je het beste wat bloempotten over de plant zetten.
Wat bemesting betreft… je hoeft de Dahlia's niet zwaar te bemesten, de moestuingrond bevat voldoende voeding, ik lees wel eens dat er beendermeel wordt gebruikt, de gewone bemesting bij het spitten en wat compost maakt het gemakkelijk kweken.
Houdt er wel rekening mee dat slakken de Dahliascheuten erg lekker vinden.
Vermeerderen:
Hoe vermeerder je de Dahlia's ?
Wel, het gemakkelijkste is om een knol te delen, dan heb je dezelfde plant als de rest van de knol, dat is het gemakkelijkste.
Als je aan t einde van het seizoen de Dahlia's uit de grond haalt, vallen de knollen vaak al in meer delen en zo heb je er meer.
Je kunt ze ook zaaien. In de zaadhandel kun je zaden kopen. Zelf zaden van de plant nemen kan ook, maar niet iedere soort geeft zo makkelijk zaden. Van mijn decoratieve en pompon Dahlia's is het mij nooit gelukt om zaad te krijgen. Van een gekochte Dahliaknol, de Lady Darlene, een rood met gele pracht bloem is het mij wel gelukt. Ook van de de enkelbloemige soorten is het gelukt.
Deze zaaide ik in maart in de kas, ik legde de zaden direct op afstand van ca. 5 cm uit elkaar.
Na ca. 18 dagen zie je de plantjes boven komen, als ze ca. 7cm hoog zijn knip ik de kop uit de plant, ook wel toppen genoemd, hierdoor krijg je vertakkingen en dus een voller plantje. Eind mei plant ik deze buiten. Het grappige van Dahlia's is dat je nooit weet welke kleur je terug krijgt, het is dus altijd een verrassing. Van de Lady Darlene, een mooie grote volle roodgele bloem kreeg ik uit 7 zaden 7 verschillende kleuren. 1 was net als de moederplant roodgeel, 2 geel waarvan 1 dubbele en 1 enkele, de anderen waren enkelingen in de kleuren rood en oranje. Van de enkelbloemige zaailingen van Dahlia's met vrij donker blad kreeg ik uit een roze: wit, roze, bordeauxrood, karmijnrood en diverse kleuren geel terug.
Ook kun je de Dahlia stekken, in het voorjaar als ze boven de grond komen, kun je er jonge scheuten afsnijden, beetje stekpoeder aan de steel en deze in de grond of in een pot planten. Verbazingwekkend hoe groot aan het eind van het seizoen de knollen al zijn van zowel de stekken als de zaailingen. Deze knollen kun je het andere jaar gewoon weer planten. Zo groeit de hobby gemakkelijk uit.
Deel 2 (voor deel 1, scroll naar boven)
Onderhoud:
Als de knollen in het voorjaar uitlopen, kun je ze toppen om een vollere plant te krijgen.
Hoeft niet hoor, ik heb het bij knollen nog nooit gedaan. Ik had afgelopen jaar de Dahlia's kleur bij kleur gezet, dus alle paarse in 1 rij, alle rode in 1 rij etc. Dat doe ik komend jaar niet weer, ik houd zelf wel van een bonte bloei, alles door elkaar vind ik vrolijker, maar daar heeft een ieder andere ideeën over. Net zoals ieder verschil in smaak heeft welk ras / variëteit ze hebben.
Ik vertelde al dat ik de Lady Darlene heb, ook de Arabian night, een meer decoratieve Dahlia in een donkerrode, bij zwart af, kleur. Het valt mij altijd op dat het de vrouwen zijn die deze Dahlia erg mooi vinden. De meeste vinden geel weer niks, terwijl ik ook de gele erg mooi vind. Smaken verschillen, dat zal altijd zo blijven. Verder de mooie enkelbloemige rode met de naam Bishop of Liandaf… moeilijke naam voor deze schone…. Ook de “Twiggy”uit de waterlelie-achtige Dahlia's in de kleur roze, de wat donkerder roze “Optic Illusion” , afijn, die namen zullen jullie niet zoveel zeggen, ik ken alleen de meeste van mijn eigen Dahlia's . Liever zeg ik dan dat ik de paarse pompon Dahlia heb en de rode pompon en de gele pompon, dat praat als liefhebbers onder elkaar veel gemakkelijker en soms verzin ik zelf een naam om te onthouden welke ik heb. Want als ze eind van het jaar in kistjes weg gezet worden wil ik toch graag onthouden wat er in een kistje aan kleur zit.
Als ik opschrijf: zalm mooie of roze hele mooie, dan zegt niemand dat wat, maar ik weet dan het jaar erop precies welke het is. Ik heb een boek over Dahlia's met 250 cultivars, vele lijken op elkaar, dus het is niet altijd mogelijk om precies te weten welke je hebt.
Als de bloemen vol in bloei staan is dat een prachtig gezicht, wil je ze het hele jaar mooi houden, moet je regelmatig plukken, blijven plukken, want hoe meer je plukt, hoe meer nieuwe bloemen er verschijnen, ook de dode bloemen wegknippen, een heel werk, maar zo houd je de Dahlia's het mooiste. Tot ver in oktober blijven ze bloeien, en een enkele keer nachtvorst kunnen ze nog net aan, maar dan wordt het tijd om de keuze te maken wat je wilt. Uithalen of afdekken.
Rooien of laten staan:
Mijn moestuin ligt in de open vlakte, de koude valt daar over de tuin. Ik haal daarom ieder jaar alle Dahlia's uit de tuin, droog ze en leg ze in kistjes om ze in de winter vorstvrij te bewaren.
Sommige leggen ze in kistjes met turfmolm om uitdrogen te voorkomen, kan ook.
Er zijn ook mensen die de Dahlia's gewoon in de grond laten zitten, dat hoor ik steeds vaker. Als je een beschutte tuin hebt of een tuin bij huis kun je ze in de grond laten, zo nodig afgedekt met wat bladeren of met dennentakken. Ze lopen dan in het voorjaar vaak wel weer uit.
Voor mij is dat dus geen optie. Eerst knip ik de planten af en haal daarna met een greep, ook riek genoemd, de knollen voorzichtig uit de grond en knip de afgeknipte stengels terug tot ca. 15 cm. Je zal zien als je de stengels afknipt dat er een hele plons water uit de stelen komt, dat hoort zo.
Verpak de knollen niet in plastic, dan gaan ze schimmelen. De knollen hoeven in de winter geen water, gewoon droog laten liggen. Dat hoeft nog niet eens donker, mijne liggen vol op in het licht, maar pas in t voorjaar zie je dat er kleine puntjes aan de knol verschijnen, dat worden de uitlopers.
Wil je ze graag voor kweken in een pot, dan kun je ze vanaf half februari in de kas of binnenshuis in een potje met grond planten, dan zijn ze eerder zover en als je ze dan eind mei buiten plant heb je al mooie grote planten.
Het afgeknipte groen gaat op de composthoop.
In het begin vertelde ik dat ik afgelopen jaar 200 Dahlia's heb geplant, om die allemaal mooi te laten bloeien , kost het dus veel onderhoud. Vandaar dat ik er heel veel weggeef dit jaar om komend jaar met een klein aantal, van iedere kleur wat, verder te gaan.
Ook heb ik met een mede moestuinder afgesproken om te ruilen.
Ook door te ruilen krijg je weer nieuwe kleuren.
Dahlia's geven een mooie kleur aan de moestuin. Ook in bloemencorso's worden duizenden Dahlia's verwerkt tot prachtige figuren. Het mag dan een boerenbloem zijn, je hoeft geen boer te zijn om er van te genieten.
De bloem behoort tot de eetbare bloemen, ik zal ze niet gauw gaan eten, maar er zijn mensen die jam maken en zodra de jam klaar is om in de potjes te gieten, strooien ze er wat donkerbloemige bloemblaadjes door, dit is decoratief in de jampotjes.
Wim.
In onze webwinkel :
Ik laat de dahlia’s in de grond afgedekt met een dikke laag afgevallen blad. Door de borstperiode van afgelopen winter tot min 10 dacht ik dat ze het niet overleefd hadden, maar gisteren 12 mei lijkt het er verdomd veel op dat ze er weer aankomen!
Soms heb je geluk, mijne zijn op 2 na allemaal bevroren, jij hebt geluk gehad ?.
Ik zou graag dahlia knollen ruilen omdat ik er zo veel van dezelfde kleur heb !
Beste
Hebt u nog dahliabollen op overschot?
De mijne staan nu voorgeplant maar zou graag enkele nieuwe hebben. Hebt u oa de café au lait?
Mvg
Kristien
Dag Kristien, momenteel hebben wij geen dahliabollen in voorraad. Beste groeten, Sarah
Hallo Kristien, ik heb Café au Lait om te ruilen.
mijn dahlias scheuten komen net boven de grond uit en hebben zwarte randen…wat is dat en wat kan ik daartegen doen?
Dat is vreemd, ik denk aan een schimmel, heb het zelf nooit meegemaakt… maar is wel mogelijk, de grauwe schimmel, kijk het maar eens na. succes gewenst.
het kan grauwe schimmel zijn, ik heb het zelf nooit gehad, kijk even op internet wat je daar het beste tegen kunt doen. Succes!
Aan de korte steel zitten meerdere knollen. Moet je deze in zijn geheel planten of kan je de afzonderlijke knollen er af halen en apart planten?
Voor het eerst een tuin en voor het eerst dahlias. Veel nieuwe knoppen komen open maar ook heel veel zijn bruin, komen niet open en vallen af. Mag ik je vragen of je weet wat de oorzaak kan zijn? Heb overigens ook meeldauw wat ik behandel met melk.
Dag Vera, vervelend, maar staan je planten erg nat? Deze tijd van het jaar kunnen ze soms wel eens wat minder zijn, de nachten zijn vaak wat frisser en met mist en regen worden ze vaak wat minder mooi. Maar bij normale omstandigheden zou je er geen last van moeten hebben Staan ze bij jou in de schaduw misschien?
Altijd uitgebloeide bloemen verwijderen, dan krijg je meer bloemen terug. De behandeling met melk tegen meeldauw kan geen probleem geven, Ik heb dat vaker gehoord. Heb je misschien gespoten tegen luis? Dan gebeurt het ook nog wel eens dat de knoppen bruin worden en niet open gaan. Er zijn dus vele mogelijkheden wat de oorzaak kan zijn. Succes.. Wim.
Ik voor het eerst Dahlia’s ! Heb er een aantal in potten gepland en deze hebben lekker warm binnen gestaan (heb weinig geduld dus eerder bloemen leek me wel wat ?) nu buiten een aantal planten en die van binnen maar buiten. Diegene die ik binnen had voor gepland zijn behoorlijk hoog geworden maar bijna allemaal maar 1 stengel dus geen volle plant. Had ik ze toch moeten toppen of komt dat nog wanneer ik ze in de volle grond zet ? Bedankt !!!
Ik heb de dahlia’s in een pot gedaan .ze komen wel boven maar alleen blad zonder kloppen..hoe komt dat ?
Ik ben mijn tuin aan het herorganiseren, mijn dahlia’s staan nog in bloei, maar ze staan in de weg, mag ik deze nu uitdoen?
Dag Albert, het is nog wel erg vroeg om nu al de dahlia’s eruit te halen, maar als ze je in de weg staan heb je niet veel keus… Snijdt ze dan tot de helft af en laat nog wat grond aan de knol zitten. Misschien heb je een grote bak waar je ze zo in kunt zetten of ergens in een hoekje in de tuin.. Als ze over drie weken dan minder worden, kun je ze alsnog afknippen op 10cm en een beetje laten drogen om ze vervolgens weg te leggen. Succes. Gr. Wim.
Mijn dahliaknollen heb ik in een ruime doos gedaan en zie dat ze op enkele plekken schimmelen. Wat nu?
Dag Caroline, dat is vervelend, je kunt ze het beste uit de doos halen en op kranten leggen in een ruimte op kamertemperatuur, hopelijk drogen ze dan en kun je de ergste schimmel weghalen, Als ze goed drogen zullen ze niet verder schimmelen. Succes.
Ik heb dahliaknollen (impression festiva) volgens voorschrift in een bloembak gepoot. Na 10 dagen nog helemaal niks te zien. Hoe lang moet ik nog waschten.?
Ik ben niet echt de specialist,maar dit jaar heb ik er eind april buiten geplant en het heeft tot begin juli geduurd eer die boven kwamen.Dacht al dat de woelratten er met weg waren.Dus ik zou zeggen,geduld hebben.
Wat een leuk en leerzaam artikel! Ik heb vorig jaar voor het eerst dahlia knollen geplant en er zo van genoten, dit jaar heb ik een dahlia veldje gemaakt, ik heb de knollen ongeveer een maandje geleden geplant maar er zijn er pas 3 boven de grond, hoe lang duurt het doorgaans voor je de eerste scheuren ziet? Met vriendelijke groet
Dag Ellen,
Leuk Dat je een dahliaveldje hebt gemaakt, het is soms een beetje verschillend, de ene heeft bij het planten al uitlopers en de andere nog niet.
Met uitlopers staan ze er gauw boven en zonder duurt het langer.
Mijne zijn eind april geplant en ze staan er nu allemaal op, het kan dus wel tot twee maanden duren, vóór ze boven komen.
Ik neem aan dat je ze met de goede kant naar boven hebt geplant.
Maar meestal vinden ze hun weg wel omhoog.
Hopelijk staan ze er binnenkort bij jou ook boven. Succes gewenst, mvg. Wim.
Mijn dahlias zijn allemaal aangevreten door naaktslakken tot in de grond. Als ik ze nu goed beschermd tegen de slakken wegzet, komen ze dan nog weer opnieuw op of kan ik ze beter rooien en vervangen door iets anders? En als ik ze rooi, kan ik ze dan nu al op slaan of zijn ze helemaal verloren?
Hier hetzelfde probleem! Ik ben ook erg benieuwd of er nog iets te redden valt!
Geachte Claartje en Stephanie, wat vervelend dat ze alles kaal vreten, als je ze goed kunt beschermen tegen de slakken, zullen de knollen opnieuw weer uitlopen, het is het proberen waard, anders moet je de slakken vangen of vernietigen, dat klinkt hard, maar het lost wel het probleem op.
Ecostyle verkoopt ook slakken korrels, een paar korreltjes om de plant heen werkt vaak prima.
Als je het anders wilt doen kun je biervallen zetten, daar komen ze niet meer uit.
Iets anders dat ik las was paneermeel strooien, s avonds rond zes uur en dan in het donker kun je daar de slakken afhalen, maar niet iedereen vindt dat een leuk werkje…
Hopelijk lukt het nog om mooie bloemen op de vaas te krijgen.
Rooien zou jammer zijn.
Mvg. Wim Boers.
Wie heeft er ervaring met nu (juli) nog Dahlia’s planten? Gezien de duur van de zomers tegenwoordig zou het nog wel kunnen lukken vermoed ik… Morgen gaan ze de grond in. En Wim dank je wel voor de opmerking om ze dichter bij elkaar te zetten zodat ze elkaar kunnen steunen, dat is veel mooier dan steunmateriaal gebruiken. Mocht het toch nodig zijn om ze te steunen dan ga ik dat zeker wel doen, maar vooralsnog moeten ze dus eerst gepoot en dan nog boven komen.
Hoi Wim. Mijn eerste dahlia bloemen zijn.er. Ik heb ze al een aantal jaren, maar nu is bloem aangevreten. Ook zitten er gaatjes in sommige blaadjes. Ik hen een beestje gevonden. Een soort kevertje (plat). Wat kan ik daar aan doen ?
Dag Anny, vaak zijn het slakken die de Dahlia’s aanvreten, je zou kunnen proberen de slakken te vangen of eraf te halen, mocht je ze zien. Kleine platte diertjes kunnen van alles zijn, vaak is het een schildwants die eigenlijk weinig verkeerd doet.
Dag Gerrie, Nu nog dahlia’s planten, ik heb er geen ervaring mee, maar ik denk dat het nog wel kan, mochten ze wat minder uitvoerig gaan bloeien, dan heb je toch de knollen weer voldoende voeding gegeven om ze over te houden voor volgend jaar. Maar ik denk dat het je nog wel gaat lukken en dat je straks in september nog mooie bloeiende dahlia’s krijgt, ik hoop het nog eens te horen, succes gewenst!
Goedemorgen Wim , ik heb een vraagje over mijn mooie roze dahlia Al jaren bloeit deze dahlia uitbundig , ook dit jaar is het een prachtige bos , alleen geen bloemen .Je ziet dat er knoppen zitten (veel) maar er zit geen bloem in . Wat kan dit zijn mijn andere dahlia’s bloeien prachtig .
Alvast bedankt voor je reactie ,Vr.Gr .
Dag Wim,
Wij hebben prachtige Dahlia’s in planten bakken met heel veel bloemen.
Nu het zo warm is geworden zijn de bladeren door en de bloemen verdort. Geef ze toch elke dag water ook heb ik een kegeltje met voeding er bij gedaan en slakke korrels
Dag Ria, Ja met dit weer is er weinig tegen te doen, dit zijn abnormale temperaturen… Maar knip gewoon de verdroogde bloemen eruit en hopelijk komt er snel regen, de planten zullen zich nog wel weer herstellen, als het te erg wordt kun je ze nog tot de helft terug knippen , mogelijk heb je dan in september nog weer mooie bloemen.
Dank je wel voor je reactie
Hoi wim, wat een leuk artikel! Ook ik heb voor het eerste jaar dahlia’s en wat bloeien ze al mooi. Ik weet wel dat ik volgend jaar steungaas wil gebruiken maar op welke hoogte moet dit dan? Sommige mensen zeggen op 50 cm hoogte, en dat ik de hoge soorten die wel 1 meter worden maar moet snoeien of klein moet houden door ze te toppen. Ik weet niet meer wat het beste is. Wat is jou advies?
Dag Patricia,
Dank je, ja Dahlia’s blijven mooie planten, ik zet ze zelf wat dichter op elkaar, zodat ze steun hebben aan elkaar, maar gaas is een goed hulpmiddelen, schapen- of Chrysanten gaas wordt wel vaker gebruikt, op 50cm kan, maar je kunt ook twee hoogtes gebruiken, dus twee stukken gaas, bij hoge dahlia’s dan.
Bijvoorbeeld op 40cm hoogte en op 70cm hoogte, ik zie dat ook wel eens bij dahlia shows.
Maar als je het op 50cm doet zal het ookal een goede steun zijn.
Toppen deed ik tot dit jaar nooit, maar op advies van iemand van de dahlia vereniging, in een moestuin groep op Facebook, heb ik het gedaan bij een stuk of vijf planten, maar met dit droge jaar, vind ik het geen succes, normaal zou je wat stevigere planten moeten krijgen.
Die topjes heb ik nog weer in potgrond gestoken én twee hebben wortels gekregen en staan nu als nieuwe plantjes in de tuin, mogelijk eind dit jaar hebben ze ook een knol.
Ik hoop zo een beetje jouw vraag te hebben beantwoord. Succes gewenst. Groetjes, Wim.
Bedankt voor uw uitgebreide advies, mijn vraag is hier zeker mee beantwoord, hier kan ik wat mee! Ik ga ermee aan de slag volgend jaar. Wat leuk dat ze wortels hebben gekregen, ik hoop dat ze uitgroeien tot een knol. U ook heel veel succes met de dahlia’s en er vooral van blijven genieten!
Groetjes, patricia.
Hallo,
Met plezier het artikel gelezen, ben fan sedert een paar jaar enne ik vind de donkere ook fantastisch ga mijn tuintje herinrichten omdat ik aan sommige moeilijk aankan om mijn boeketje te maken voor binnen
Mijn vraag nu ik heb een mooie muur maar eens na 14u hebben ze dan geen zon meer is dat een probleem
Groetjes lut
Dag Lut,
Bedankt voor je reactie, een muur en na 14.00u geen zon meer moet wel kunnen, Ik heb het zelfde bij huis en ze deden het daar altijd goed, , bij droogte misschien nog wel beter omdat daar minder water verdampt.
Je kunt het zeker proberen.
Gr. Wim.
Beste Wim,
Ik heb zojuist uw artikel gelezen. Komend voorjaar wil ik voor het eerst dahlia’s gaan kweken. Nu ben ik een echte dummy in de bloemenwereld, misschien een hele simpele vraag daarom.. als je een ‘plek’ van 3 bij 2 meter wilt aanplanten, hoeveel knollen zal ik dan ongeveer moeten kopen? Groeten en alvast een kleurrijke zomer gewenst!
Dag Daniëlle,
Op zo’n ruimte kun je wel 12 tot 15 knollen planten, je plant ze niet te ver van elkaar, zodat ze elkaar kunnen steunen, succes, Gr. Wim.
Hoi Wim, ik wil mijn dahlia delen en stekken. Krijgt de dahlia dan minder bloemen in het nieuwe tuinseizoen? Is het hoe groter de knol hoe meer bloemen?
Dag Monique, een grotere knol geeft eerder het soort dahlia aan, vaak hebben die hele grote bloemen ook een dikke knol, na een jaar… Volle knollen, dus niet dik in omvang van één knol maar van de gehele knol geeft vaak vollere planten, vandaar dat ik de knollen dan scheut, dus van één maak ik er twee of drie.
Bij het stekken begin je zo vroeg mogelijk, stekken krijgen aan het eind van het jaar een kleine knol die je de winter overhoudt, met een beetje geluk krijg je er zeker dit jaar nog enkele bloemen aan, maar door de knoppen te verwijderen, denk ik dat de knol steviger wordt, omdat anders de kracht naar de bloem kan gaan. Ik hoop hiermee jouw vraag te hebben beantwoord, succes.
Beste Wim,
Ik zou nog willen toevoegen dat de enkelbloemige, goed worden bezocht door insecten met name de bij!
en ik kuil de knollen in een hoek van de border in, een spade diep Stroo erover stukje plastic en dan de grond, werk tot nog toe prima. hoop dat ze dit jaar niet verzopen zijn!
Dag Floris, ja dat werkt goed onder stro, mits je daar de ruimte voor hebt, vroeger hadden de boeren hier een klein “hokje”buiten , dat noemden we hier een aardappelhut, maar je mag het ook een kleine aardappelkelder noemen , daar ging je in, naar beneden en daar werden de aardappelen bewaard onder jute zakken, voor de winterperiode, ook de dahlia’s werden zo bewaard, dat komt een beetje op hetzelfde neer zoals u het beschrijft.
Zelf heb ik die mogelijkheid niet, ik heb ze ooit wel eens ingegraven , samen met pootaardappelen, het voorjaar erop haalde ik het open en bleek dat alles door de muizen was opgegeten, vandaar dat ik ze nu altijd gewoon binnenshuis bewaar.
Die enkele trekken meer bijen, omdat ze er makkelijker bij kunnen, lijkt mij, net als alle andere enkelbloemige. Bedankt voor je raad.
Gr. Wim.
Enkelvoudige trekken idd bijen aan omdat ze bij die aan de nektar en het stuifmeel kunnen.Doch geen paniek,ook van meervoudige doen bijen hun voordeel,het is me dit jaar opgevallen dat ze bij de meer complexe soorten op de bloemblaadjes schrapen wat meer dan vermoedelijk bouwstenen verzamelen is voor de aanmaak van propolis.
Hallo in het begin van je verhaal praat je over een geel bloem bloem van 30 cm in door snee ik ben hele Maal Gek Van De Kleur Geel Zou Ik Er Een Van U Kunnen Kopen.
Mvg Mary
Hoi Mary, die grote gele heb ik ook. Kijk voor volgend jaar maar eens op dahliashop.nl, naam dahlia “Kelvin Floodlight”, hoogte 90 cm.
Dag Mary,
Haha, ik heb ze niet meer, ik schreef dit verhaal in 2015 en in 2018 had ik de knollen in de winter ergens opgeslagen en zijn door de vorst…. je raadt het al…. helaas. Ik heb nu zo’n grote paarse gehad vorig jaar, maar ik heb er ook wat van weg gegeven, dus… ik kan je er niet meer aan helpen 🙂
gr. Wim.
Geachte lezers,
Wij zijn dit jaar weer aan dahlia’s begonnen nadat we vorig jaar een heel goede “oogst” hadden van mooie bloemen.
Het enige waar ik nu toch weer tegenaan loop is dat we geen flauw benul hebben van wat nu het werkend deel is van de bol.
Het is vaak een hoopje “aardappeltjes” met ergens in het midden een stronk hout.
Nu hebben we bij een bekend tuincentrum een aantal besteld en er was 1 zakje met alleen zo’n stronkje en totaal niets van die aardappeltjes.
En ik ben bang dat we “genaaid” zijn. Het enige om hier achter te komen is lang wachten.
Maar tegen die tijd kan ik niet meer terug naar de winkel.
We hebben internet afgestruind om informatie te vinden zodat we bij de aankoop direct kunnen zeggen “dit is ok” of niet.
Ze zijn toch al gauw 3 euro, nu is dat te overzien, maar we kijken simpelweg enorm uit naar de bloemen en ik hoop niet dat we een kat in de zak hebben gekocht.
Groet,
Stefan.
Hoi Stefan, ik koop ze rechtstreeks van de kweker via Dahliashop.nl, 4 knollen voor 6,50.
Keuze uit 125 verschillende.
Dag Stefan,
Met die ene zou ik terug gaan naar dat tuincentrum, er moet altijd een duidelijke knol aanwezig zijn, al zijn het maar 1 of twee, alleen een steeltje is niks.
Alleen een bol wil nog wel eens aan de hals uitlopen.
Als je dahlia knollen koopt, kijk dan altijd naar een mooie knol, wat jij aardappeltjes noemt en dan met een steeltje.
Als je zelf dahlia knollen overhoud, en het zijn dikke knollen met meerdere steeltjes, dan kun je deze voorzichtig uit elkaar trekken / draaien, zo krijg je meer knollen, ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord.
Gr. Wim.
Hi Wim,
Dit jaar heb ik voor het eerst 2 Dahlias in een pot geplant – de eerste weken binnen, nu staan op n zonnig balkon. Heb er zelfs al 2 bloemen.
Echter zie ik bij de pompon dat de blaadjes licht geel worden, vermoedelijk door beestjes, spintachtige ?Ik kan niet zo goed herleiden welke het zijn. Enig idee wat ik hier aan kan doen en of dit schadelijk is.
Hoor het graag.
Groetjes, Gertie
Hoi Wim
ff vraagje, ik heb dahlia’s 70 stuks die ik in kasje voorgetrokken heb twee weken geleden ongeveer gepoot in de tuin. Ook heb ik knollen 60 stuks in grond gepoot. De voorgetrokken plantjes zijn ongeveer 10 a 20 cm groot. Nu hebben de plantjes bovenaan iets geleden van de vorst aan de grond afgelopen maandag op dinsdag. Worden die plantjes nog wat. Ik heb er afgelopen potten overheen gezet op het veld. Zij zijn beneden aan de plant nog groen bovenop iets verschrompeld maar niet dood……….
Dag Liek, als ze onder nog groen zijn, lopen ze wel weer uit, daarna kun je de zwarte delen wel weer verwijderen, als ze helemaal zwart zijn, kunnen ze misschien in de grond nog weer opnieuw uitlopen, ik denk dat het wel goed komt. Succes, Gr. Wim.
bedankt voor je duidelijk antwoord, ze trekken alweer een beetje bij……….
Dag Gertie,
Vervelend dat je daar nu al last van hebt, vaak komt dat spinsel voor op wat oudere bladeren.
Misschien kun je er met een waterstraal iets aan doen en anders uitkijken naar een biologisch bestrijdingsmiddel tegen spint.
Ook kun je de ergste aantasting weg knippen. Vervelend, zo vroeg in het jaar., Hopelijk krijg je het zo onder controle. Gr. Wim.
Beste Wim,
Ik heb Dahlia’s (piccolo) in maart binnen in potten gezaaid. Afgelopen week heb ik ze buiten gezet, maar er zit luis in. Ik gebruik nu een verdelgingsmiddel: groene zeep, spiritus en water. Maar nu las ik, in een reactie op uw artikel, dat de knoppen daar bruin van kunnen worden. Moet ik de luizen laten zitten, hiermee doorgaan of iets anders gebruiken? Daarnaast was ik ook benieuwd of ik eind dit jaar de knollen al kon spitsen of dat ik daarmee nog een jaartje mee moet wachten.
Groeten Jarno
Beste Jarno,
Het mengsel van groene zeep met spiritus en water wordt wel vaker toegepast, de zeep is voor het aanhechten, zodat het niet gelijk van het blad afglijd, vaak wordt er teveel spiritus gebruikt… Het mag dus wel, maar pas op met de hoeveelheid. Wat beter en natuurlijker is, is om in de tuin lieveheersbeestjes te vangen en op de dahlia’s te zetten, die eten de luis op…
Heb je die mogelijkheid niet, probeer het dan met een krachtige straal koud water.
Het splitsen van de knollen kan vaak al wel na het eerste jaar, mits de knollen groot genoeg zijn en er een steeltje blijft zitten aan beide delen.
Succes.
Beste Wim,
Dank voor je uitgebreide uitleg! Bij het planten, is het dan nodig dat het ‘houtje’ een beetje boven de grond uitsteekt, of moet deze ook helemaal in de aarde?
Groet, Louise
Dag Louise,
Ik laat het houtje inderdaad ook iets boven de grond uitsteken, echt nodig is dat niet, er zijn ook knollen zonder dat houtje, maar dan weet ik nog waar ie staat 😉
Dag Wim, EEN VRAAG. Rondom een dahlia knol heb ik slakkenkorrels gestrooid, maar de opkomende blaadjes worden iedere keer afgevreten. Slakken zie ik niet. Bij andere dahlias – op een andere plek overigens- geen probleem en zie ik wel dode slakken. Welk ongedierte vreet in dit geval mogelijk het plantje op?
Dag Gerard,
Wat vervelend dat je dahlia’s steeds afgevreten worden, met slakken zijn we bekend, maar ook konijnen en vogels, zoals eksters maken vele malen de dahlia’s kapot, ik zie het ook bij ons, de eksters pikken op afstand alle koppen uit de dahlia’s.
Ook Vlaamse gaaien en houtduiven moet je in de gaten houden.
Eventueel een net spannen over de dahlia’s, dan weet je gelijk of het vogels of konijnen zijn, want als de dahlia’s gaat groeien onder het net, weet je zeker de oorzaak.
Succes! Gr. Wim.
Het zijn niet de dahlia’s zelf maar de bladeren die aan gevreten worden. Doen dat ook de eksters of houtduiven of ander soort vogels? Egels kan niet?
ja, dat kan heel goed, de eksters hebben dit jaar heel wat bladschade aangericht, konijnen zouden de bladeren opvreten, eksters laten allemaal stukken blad liggen.
Beste Wim,
Ik heb dit jaar voor het eerst dahliaknollen en ben dus nog een echte dummy. Ik heb rond 2 juni (toen pas gekocht) twee knollen in mijn metermoestuinbak geplaatst (ieder in een eigen vak van 25×25 cm) en twee in een grote potten. Ze staan op een zonnig balkon.
Nu twee vragen:
– Van de vier knollen zijn er inmiddels drie opgekomen en nu tussen de 8-18 cm groot. Van de vierde is echter nog niets te bekennen. Kan deze alsnog opkomen, of is dit een verloren zaak?
– Een van de knollen in de metermoestuin bak is helemaal aan de rand van zijn (denkbeeldige) vak opgekomen, waardoor deze nu veelste dicht op de planten in het vak ernaast groeit. Kan ik deze knol voorzichtig uitgraven en een stukje opzij planten?
Alvast hartelijk dank!
Dag Suzan,
De knol die niét is opgekomen, kun je even opgraven en kijken of er misschien een scheut naar beneden groeit, maar.. als je ze pas twee juni hebt geplant, dan kan die alsnog komen….
De anderen die dicht bij de rand van de tuin staat uitgaven lijkt mij niet hét beste idee, maar als het groen nog niet hoger is dan 15 cm, zou je het kunnen proberen, dan wel oppassen de wortels niet te beschadigen en nadien even water geven. Succes.
Dank Wim! Het verplaatsen is goed gegaan en hij staat er sterk bij.
Helaas gaat het met mijn opgekomen knollen in de pot minder. Deze deden het heel goed maar hingen vandaag opeens helemaal slap. Ik dacht dat dit door de hoge temperaturen kwam een heb een flinke scheut water gegeven. Later zag ik dat een van de stengels helemaal slijmerig en zwart geworden was. Ik heb dit plantje verwijderd…
Heb ik hem teveel water gegeven? Ik vind het met dit weer heel moeilijk inschatten hoe vaak en hoe veel water ik moet geven, zijn daar richtlijnen voor? Mijn andere stengel hangt nog steeds slap maar lijkt (boven de grond in ieder geval) niet aangetast. Kan ik hier nog iets voor doen om deze te redden?
… Duidelijk nog veel te leren!
Dag Suzan,
Dahliastelen zijn hol en bevatten vaak al veel vocht, natuurlijk moeten ze water, maar ook niet zoveel dat ze gaan rotten, eerlijk gezegd vind ik het vreemd dat ze slijmerig worden, dan zijn ze vast te nat geweest. Hoe groot zijn de potten? kun je naast de plant nog genoeg water geven? en zitten er wel gaten onderin de pot?
Normaal bij dit weer geef je een goede scheut water in de avond, niet overmatig nat.
Of jouw plant het nog red moet je afwachten, maar ik zou deze even wat minder water geven, tenzij er een andere oorzaak is, bijvoorbeeld de gebruikte grond in de pot of te zwaar bemest… er kunnen veel oorzaken zijn. Maar geef in ieder geval de rotte plant niet teveel en verwijder de zachte , zwart geworden, slijmerige delen. Succes !
Dag Wim,
Dank weer voor je reactie. De pot heeft een diameter van 30 cm, gaten onderin, en is voor ongeveer een kwart gevuld met hydrokorrels en daarbovenop potgrond. De plantjes (er waren er twee opgekomen uit dezelfde knol) waren zo’n 15-20 cm hoog, dus meer dan genoeg ruimte volgens mij. Ik denk dat ik inderdaad teveel water heb gegeven, en nog meer toen de plantjes slap gingen hangen. Ik zal de overgebleven plant nu even niets meer geven, hopelijk knapt ‘ie nog op.
Hallo
We kochten dit voorjaar 2 Dahlia planten om elk in een pot van 40cmx40cm te planten. Ze zijn héél mooi geworden, héél véél bloemen (roze bloemen en de blaadjes krullen naar achteren … de bloemen zijn gelijk sterren). Ze krijgen voldoende water, niet te veel, niet te weinig en in de potten zijn gaatjes. Deze week is er echter één plant waarvan de blaadjes van de plant de indruk geven dat ze aan het verwelken zijn … alsof ze niet genoeg water kregen … maar dat hebben ze wel voldoende gehad. De andere plant er juist naast is nog perfect. Hoe zou het komen dat de kracht uit de blaadjes van die ene plant aan het verdwijnen is (verwelken). Komt het terug goed? De laatste tijd hebben ze wel wat wind te verduren gehad … in de namiddag staan ze in volle zon. Thnx. voor de verdere info
Dag Stefaan,
Het is idd mogelijk door de harde wind en de felle zon dat de blaadjes wat krullen, ook zou je misschien teveel water gegeven kunnen hebben, te nat moeten ze ook niét zijn, ze hebben zelf al water opgeslagen in hun stengels. Ik zou mij er niet te druk om maken,
Als het niet goed komt, kan het ook nog liggen aan de grond in de bakken, maar daar kan ik verder niks over zeggen. Succes.
Hallo
thnx voor de info.
Niettegenstaande het water uit de bak kan weglopen onderaan, staat de aarde gigantisch nat, net alsof de aarde het water blijft vasthouden. Kunnen we dit oplossen? Andere specifieke aarde?
Beste Wim,
Tot mijn schrik zag ik net de top van mijn dahlia op de grond liggen. Geknakt of door slakken aangevreten, wie zal het zeggen…? Mijn vraag is: kan hij weer gaan uitlopen vanuit een oogje bij een wat lager blad? Er is een flink stuk van de top af, snik! Ik ben er gewoon verdrietig van…
Beste Stefaan,
Je zou inderdaad denken dat het vocht niet goed weg kan, kun je de plant nog gemakkelijk met de hele kluit eruit halen? Misschien een andere pot met wat pot scherven onderin voor een betere afwatering, …
Dag Gea, je hoeft je geen zorgen te maken, de plant zal opnieuw uitlopen, van verschillende kanten. Gr. Wim.
Bedankt voor je reactie, Wim! Hij loopt inderdaad van alle kanten weer uit, joepie!
Hallo, hoe kan het dat mijn dahlia’s een bloem hebben van wel 30- 35 a 40 cm hebben,komt het door te veel oude koemest ?
Beste Wim,
Mijn dahlia’s Addison juni groeiden goed in de volle grond. De laatste dagen zag ik wel dat de bladeren niet meer zo mooi groen waren. Hier en daar zag ik kleine gele vlekken.
Vanmorgen hingen alle bladeren slap en de stengel voelt niet meer stevig aan. Water hebben ze niet teveel of te weinig gehad. Wat is dit en wat kan ik eraan doen?
Groetjes Tiny
Hallo Wim, ik heb dit voorjaar ca 15 knollen gepoot die prachtig uitgelopen zijn en ook best knoppen hebben gegeven. Mar slecht enkele bloemen , die ook ook telkens verwijder als ze uitgebloeid zijn . Maar mijn punt is, eigenlijk bloeien ze miserabel . Terwijl het groen er nog steeds prima bij staat met veel knoppen, ook omdat ik met de hitte regelmatig water gaf. Kan je me een tip geven? Groet Bas
Dag Bas,
Als dahlia’s wél knoppen maken maar weinig bloemen geven is het vaak een tekort aan water, nu zeg je dat je regelmatig water hebt gegeven, maar of dat genoeg was?
Blijft lastig natuurlijk om te weten of ze genoeg hebben gehad.
Dode bloemen verwijderen is ook noodzakelijk.
Je hebt ze dit jaar aangeschaft, begrijp ik, waardoor ik verwacht dat de knollen wél goed gegroeid zijn dit jaar, ook doordat er minder bloemen waren dus. Ik verwacht dat het tweede jaar, als de knollen dikker zijn, dat er dan meer bloemen aankomen, op zichzelf is de dahlia een vrij gemakkelijke plant. Verder neem Ik aan dat de grond de nodige voedingsstoffen heeft gekregen in de vorm van bemesting en een lichte plek in de tuin?
Door schaduw zullen er inderdaad veel knoppen aan de plant komen die niet tot ontwikkeling komen… Ik hoop je met deze tips iets op weg te hebben geholpen en hopelijk volgend jaar méér bloemen.
Gr. Wim.
Vruchtwisseling is voor veel planten belangrijk. Bijvoorbeeld één keer in de 3 jaar aardappels telen, of nog minder vaak. Hoe zit dat bij Dahlia’s? Alvast bedankt voor het antwoord, groet, Edgar.
Hebben dahlia’s uitgedaan ,heb mooie gele kleine soort ,maar wij hebben de indruk dat de knollen kleiner worden en niets dikker worden sinds enkele jaren,vinden dit jammer ,
We wilden de dahlia s uit de grond halen, maar nu zijn de knollen aangevreten,
Er zijn stukken uitgegeten lijkt het.
Hoe kan dat en wat hadden we er aan kunnen doen?
Dag Wim, ik heb in januari dahlia’s gezaaid, nu hebben de meeste al 4blaadjes maar ik vind dat ze niet echt doorgroeien. Ik heb ze al verplant naar een groter potje per zaailing.
Wat bedoel je met de top eruit halen, zijn dat de blaadjes die verschijnen uit het hart van de plantjes.
Groetjes, Christiane
Vorig jaar voor het eerst Dahlia’s in mijn tuin gedaan. Nu heb ik daarvan zaden getrokken om te kijken of het wat zou worden.
Vorig weekend (nu precies een week geleden) heb ik 85 zaden in kweek tray gedaan en deze thuis achter glas laten ontkiemen. Momenteel komen er al meer dan 50!! uit 🙂
Hoe groot moet ik ze ongeveer laten worden voor ik ze goed kan overzetten in P9 potjes?
Ik heb vanochtend gegoogled op “Dahlia’s planten ” en ben alleen op jouw raadgevingen afgegaan. Het is onduidelijk of je met de 30 cm (zoals hierboven genoemd) de diepte bedoelt of de breedte van het gat.
De diepte van het planten lijkt me het belangrijkst , dus ik ging ervan uit dat je 30 cm diep bedoelde.
Ik heb vandaag mijn dahlia knollen iets van 20/30 cm diep geplant, maar lees nu net op internet staat dat 5 cm voldoende is. Ik moet ze er morgen dus weer allemaal uit gaan halen.
Het zou fijn zijn als je heel duidelijk de plantdiepte aan zou geven! Ook zou het fijn zijn als je duidelijk aangeeft wat de bovenkant is en wat de onderkan want veel mensen ( leken zoals ik) weten dat ook al niet.
Bij een paar van mijn dahlia zie ik zwart aan de blaadjes en sommige bladeren zijn al verschrompeld. Ik strooi koffieprut over de aarde waar de knollen staan, Uit voorzorg tegen de slakken. Zou het daarvan kunnen komen? Graag hoor ik van u wat ik hier tegen zou kunnen doen. Alvast dank voor uw reactie.
help de knollen van mijn bloeiende dalia’s worden opgegeten.wat doen?
Beste. Slakken hebben behoorlijk huisgehouden in het blad van mijn dahlia’s. Als ik het blad verwijder groeit het dan weer aan?
Help, Ik heb een mooie bloeiende dahlia gekocht . de mooie grote bloemen zijn uitgebloeid en heb ik weggeknipt. De bloemen die nu bloeien zijn klein en lijken niet eens meer op de bloemen die eerst bloeiden. Moet ik knoppen eruit knippen zodat de andere knoppen groter worden? Ik snap er niks van. Of moet ik bemesten?
Ik heb drie dahliaknollen geplant op 15 april.
Tot nu toe is er nog niks uitgekomen.
Gaan die nog uitkomen ?
Zo niet gaan ze volgend jaar nog bloeien ?
of zou ik de knollen beter uit de grond halen ?
Er is blijkbaar toch iets mis met de kwaliteit van de bollen, tegelijkertijd heb ik ook een lelie in pot geplant en niks van de bollen is uitgekomen.
Ze kwamen van bij Aveve
Ik heb drie dahliaknollen geplant op 15 april.
Tot nu toe is er nog niks uitgekomen.
Gaan die nog uitkomen ?
Zo niet gaan ze volgend jaar nog bloeien ?
of zou ik de knollen beter uit de grond halen ?
Er is blijkbaar toch iets mis met de kwaliteit van de bollen, tegelijkertijd heb ik ook een lelie in pot geplant en niks van de bollen is uitgekomen.
Ze kwamen van bij Aveve
Beste
Ik zet mijn reactie er nog eens op denk dat het niet toegekomen is.
Ik heb 3 dahliaknollen van Aveve in de grond gestopt in april, niks komt uit.
Komt het nog ?
Of is het voor volgend jaar ?
Ik lees alleen maar over knollen maar onze Dahlia’s (enkelbladig) hebben geen van allen knollen maar gewoon wortels. Hoe krijg ik die nu vanaf de volle grond overwinterd?
Dan maar in potten? En in droge grond? Water geven of niet?
Groetjes,
Jolande
Goedemorgen, misschien kan iemand mij helpen, ik ben op zoek naar de dahlia Pinnata, een echte vlinder/bijen trekker, heel internet afgezocht maar niet te vinden, weet u misschien waar ik deze dahlia kan kopen?