Zoete aardappel planten

Zoete aardappelen planten geeft een grote, natuurlijk zoet smakende wortelen van de 'winde' familie (niet verwant aan aardappelen). Zoete aardappelen zijn heel gemakkelijk om te telen, zolang je maar zon en warme grond hebt; het is een tropische plant. Zoete aardappelen kunnen tegen droogte en hitte en hebben weinig last van plagen of ziekten.

Hoewel het van oudsher meer een zuidelijk gewas is, zijn er tegenwoordig veel kortseizoensvariëteiten van zoete aardappelen die in het noorden (ook bij ons in Nederland en België) kunnen groeien.

De zoete aardappel is ook zeer voedzaam, een topbron van bètacaroteen, en relatief caloriearm. Slechts een paar planten kunnen een royale oogst opleveren van deze oranjevlezige groente, die zelfs nog langer kan worden bewaard dan pompoenen.

planeZoete aardappel - Bataat Snelle Start Info

Zaaidiepte: 0 cm - 0 cm
Kiemtemperatuur: °C - °C
Kiemtijd: dagen - dagen
pH waarde bodem: 5.6 - 6.5
Groeicyclus
Start vanuit plantgoed: 150 dagen
Periode van: 01 Mei tot 31 Mei
Zaai -en plantafstandenStart vanuit plantgoed: 40cm (plant) x 60cm( rij)

Meer Info Over Zoete aardappel - Bataat

Latijnse naam: Ipomoea batatas
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 20 cm - 30 cm
Diepte wortelgestel: 30 cm - 60 cm
Favoriete bodempH: 5.6-6.5
Zoete aardappel planten doe je naast :Pastinaak, Wortel, Rozemarijn, Tijm
Zoete aardappelen planten doe je beter niet naast :Pompoen, Tomaat
Zoete aardappelen ziektes en problemen in je moestuin

Zoete aardappels planten verdragen droge grond als hun wortelgestel aangemaakt is, maar produceren het meest als ze gelijkmatig vochtig worden gehouden. Geef voldoende water tot 3 à 4 weken voor de oogst.

Let op! Geef zoete aardappelen niet te veel water; knollen zullen rotten in te natte grond.

TIP: Hou onkruid uit de buurt van jonge planten. Mulch rond planten met los stro of gehakte, gedroogde bladeren om onkruid tegen te gaan en de verdamping van bodemvocht te vertragen en je bodem lekker warm te houden.

Trek onkruid met de hand uit de grond of cultiveer het ondiep om de wortels niet te verstoren. Uiteindelijk zal het gebladerte van de rijpende zoete aardappelplant nieuw onkruid verdringen.

Snuitkevers: De larven van de snuitkevers vreten gaten in de knollen en de volwassen kevers vreten gaten in de bladeren. Bestrijd volwassen snuitkevers door ze van de planten te slaan en te pletten of bespuit ze met Edialux Bio Pyretrex Garden.

Schimmelziekten: zoete aardappelplanten zijn gevoelig voor wortelrot en schimmelziektes, waaronder schurft. Hou je zoete aardappelbed netjes en zorg er zo voor dat er geen kiemhaarden kunnen ontstaan. Heb je toch een besmette plant, neem deze dan onmiddellijk weg zodat de schimmel zich niet verder kan uitbreiden. Let op! Composteer besmette planten niet. 

Preventie is steeds de beste bestrijding. Pas wisselteelt toe en teel zoete aardappelen pas om de 3 jaar op hetzelfde bed. 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

cart

Zoete aardappel - Bataat - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer zoete aardappelen oogsten en hoe zoete aardappelen bewaren ?

Wanneer zoete aardappelen oogsten?

Oogst de knollen van je zoete aardappelplanten voor de eerste vorst. Van zodra het koud weer wordt of gaat vriezen gaan de knollen schimmelen in de grond. Graaf de planten voorzicht uit met een spitvork of zandschop, begin ongeveer 45 cm van de plant en werk naar binnen toe om. De knollen zitten ongeveer 15 cm diep in de grond. Wees voorzichtig, de knollen hebben nu nog een dunne schil. 

Hoe zoete aardappelen bewaren:

Cure' je zoete aardappels af gedurende 10 tot 15 dagen na de oogst. Dat wilt zeggen dat je de zoete aardappels droogt en de schil laat afharden. Zet ze op een warme plek, uit direct zonlicht. Het drogen en afharden helpt wondjes en sneetjes genezen, de schil verharden en zorgt er voor dat je zoete aardappelen lekker zoet smaken. Door de 'cure' zorg je er ook voor dat je gans de winter van je oogst kan genieten. 

Zoete aardappelen zijn 4 tot 6 maanden houdbaar op een droge, koele, goed geventileerde plaats. Bewaar je zoete aardappelen ongewassen. Als er nog aarde aan hangt zal deze opdrogen en kan je deze na het afharden voorzichtig afwrijven. Wikkel je knollen in krantenpapier als je ze wilt bewaren. Zo raken de knollen elkaar niet aan en kunnen ze niet rotten. 

Bewaar de zoete aardappelen niet in de koelkast en niet bij temperaturen onder de 10°C. 

TIP: bewaar je droge, afgeharde zoete aardappelen in een stevige kartonnen doos in een droge, koele berging.

cart

Zoete aardappel - Bataat - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Zoete aardappelen bemesten

Voor de uitplant: voeg organische universele mestkorrels toe tijdens de grondvoorbereiding voor de uitplant van je zoete aardappel plantjes. Compost zorgt voor een goede waterhuishouding en rijke bodem en voeg lavameel, kokos bodemverbeteraar (en bentoniet wanneer je teelt op zandgrond) toe. 

Tijdens de teelt: Voedt je zoete aardappel plantjes wekelijks met vloeibare voeding voor vruchtgewassen (2 schroefdopjes aan 5 liter gietwater). 

cart

Zoete aardappel - Bataat - Bemesting gerelateerde producten

Zoete aardappel planten kweekgids

Zoete aardappelen of bataat zelf kweken of telen Zoete aardappel plantjes komen eind april / begin mei in de webwinkel, de knol om zelf stekjes te kweken kan je reserveren vanaf november. Levering in februari. Zoete aardappel is makkelijk om te kweken Zoete aardappelen kweken is zeer eenvoudig in tropische en subtropische klimaten.  Maar ook bij ons is het goed te doen om deze supergezonde, voedzame groente te kweken. Zoete aardappel is een van de meest nuttige voedingsgewassen in een warm klimaat: Zoete aardappelen zijn de perfecte vervanger voor normale aardappelen. Zoete aardappelen hebben minder ziekteproblemen. Het telen van zoete aardappelen is veel gemakkelijker dan het telen van andere aardappelen. Zoete aardappelen zijn zeer voedzaam. En zoete aardappelen groeien met...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Zoete aardappel - Bataat @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow