Wortel zaaien

planeWortel Snelle Start Info

Zaaidiepte: 1 cm - 1.25 cm
Kiemtemperatuur: 7°C - 29°C
Kiemtijd: 10 dagen - 16 dagen
pH waarde bodem: 5.5 - 7.0
Groeicyclus
Super vroege teelt: 150 dagen
Periode van: 01 Oktober tot 31 Januari
Vroege teelt: 130 dagen
-
Zomerteelt: 100 dagen
-
Late teelt: 190 dagen
Periode van: 01 Oktober tot 20 December
Winterpeen: 190 dagen
-
Zaai -en plantafstandenSuper vroege teelt: 3cm (plant) x 15cm( rij)
Vroege teelt: 3cm (plant) x 15cm( rij)
Zomerteelt: 4cm (plant) x 20cm( rij)
Late teelt: 6cm (plant) x 30cm( rij)
Winterpeen: 10cm (plant) x 30cm( rij)

Meer Info Over Wortel

Latijnse naam: Daucus Carota
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 25 cm - 60 cm
Diepte wortelgestel: 30 cm - 60 cm
Favoriete bodempH: 5.5-7.0
Wortel zaaien doe je beter niet naast :Radijs, Dille
Wortelen ziektes en problemen in je moestuin

De zaailingen komen niet op. Oorzaken: je bodem is verkorst. Houd de plantbedden gelijkmatig vochtig totdat de zaailingen uitkomen; bescherm de plantbedden tegen overvloedige irrigatie of hevige regenval, waardoor de grond verdicht en korstvorming optreedt. Ook hoge temperaturen kunnen de ontkieming van de zaden verhinderen.

Zaden rotten of zaailingen storten in met donkere, met water doordrenkte stengels zodra ze verschijnen. De oorzaak is een schimmel die in de grond leeft, vooral waar de luchtvochtigheid hoog is. Zaai niet in koude, vochtige grond. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is. Zaai dun zodat de zaailingen elkaar niet verstikken. 

Bladeren worden aangevreten. Slakken en naaktslakken voeden zich met loof. Pluk 's avonds laat met de hand weg wanneer de slakken zich voedt, behandel preventief met aaltjes of strooi slakkenkorrels. Eet zelf van je wortelen en breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten.  Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in mijn artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

Wortelvlieg: teel je wortels onder insectengaas (0,97 mm X 1,54 mm) en zorg dat de wortelvlieg haar eitjes niet kan leggen op de basis van je worteltjes. De wortelvlieg zelf kan weinig kwaad, maar haar larven knabbelen zich een weg door je wortels en houden zich daar schuil. 

cart

Wortel - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer wortelen oogsten en hoe wortelen bewaren ?

Wanneer kan je wortelen oogsten?

Wortelen kunnen worden geoogst wanneer ze groot genoeg zijn om te gebruiken.

Rijpe wortelen zijn 50 tot 80 dagen na het zaaien klaar om geoogst te worden, afhankelijk van de soort.

Baby wortelen kunnen na 30 tot 40 dagen geoogst worden.

Oogst een of twee wortelen op om de grootte en de smaak te controleren wanneer je het einde van de groeicyclus nadert.

Zomerwortelen zijn meestal klaar om gerooid te worden wanneer ze ¾ tot 1-inch (2,5cm) dik zijn.

Oogst wortelen door ze voorzichtig met de hand los te trekken als de grond los is. Als de grond zwaar is, maak je de grond los met een spitvork en trek je de wortels voorzichtig uit. Trek aan de wortel zelf en niet aan het loof zodat ze niet breken. Oogst wortelen wanneer de grond vochtig is. Verstoor de wortels van wortelen die in de grond blijven niet.

De winterwortelen moeten worden geoogst voordat de grond bevriest.

Als het vriest, maar de grond niet bevriest, bedek dan de nog niet geoogste wortelen met een dikke laag mulch om de oogst met een maand of langer te verlengen.

Waar de temperatuur niet onder de -6°C zakt, kunnen wortelen de hele winter in de grond blijven, zolang ze maar onder een dikke laag mulch liggen.

Kan je wortelen bewaren?

Wortelen kunnen in de grond blijven tot ze klaar zijn voor gebruik, zolang de grond niet bevriest.

Wortelen zijn in de koelkast of kelder 1 tot 3 maanden houdbaar bij ongeveer 5°C.

Geblancheerde wortelen zijn in de vriezer tot 6 maanden houdbaar.

Wortelen bemesten

Maak je grond goed los met een woelvork en bewerk grof met een cultivator en daarna fijn met een hark. Voeg verteerde compost, lavameel, basaltmeel en kokosbodemverbeteraar toe tijdens je grondvoorbereiding voordat je gaat zaaien, dat zorgt voor een goede bodemstructuur. Teel je op zandgrond? Overweeg dan bentoniet, dat zorgt voor een goede waterhuishouding. Neem eventueel aanwezige steentjes weg, zo verkrijg je rechte wortels en voorkom je misvormingen. Bemest je grond met beendermeel. Zo kunnen de wortels goed groeien. 

Houd je wortels gelijkmatig vochtig om te voorkomen dat ze draderig worden. Geef je wortels halverwege het seizoen een bemesting met Vinasse kali. Te veel mest of te veel stikstof  kan ertoe leiden dat de wortels splitsen of veel loof in plaats van weinig wortel. 

Zorg er voor dat je moestuinbed onkruidvrij blijft zodat je wortels geen competitie hebben voor voeding en water. 

cart

Wortel - Bemesting gerelateerde producten

wortel zaaien

Wortel zaaien kweekgids

wortelen kweken het jaar door in 5 stappen wortelen zijn makkelijk te kweken in de moestuin en bevatten tal van vitamines en bètacaroteen.  Geef ze losse, rijke grond zonder kluiten en stenen en een bodem temperatuur tussen de 8 en 29°C.  Ja, je leest goed tussen de regels : Iedere tijd van het jaar kun je wortels kweken, zelfs in de winter met wat bescherming of in de serre / kas. Korte wortelen zoals Parijse Markt of Wortel Nantes – 2 Halflange  kun je kweken in 60-70 dagen.  Ideaal dus als je het jaar rond wortelen wilt. wortelen zijn trage kiemers.  Zeker in de winter in de serre of vroeg op het voorjaar in de moestuin breng je best wat bescherming aan...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Wortel @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow