Tomaten zaaien is eigenlijk puur geluk en smaak zaaien

Tomaten zaaien is een leuke en lonende taak, die resulteert in massa's verse, voedzame tomaten die beter smaken dan alles wat je in de winkel kunt kopen. Tomaten zijn gemakkelijk te telen en smaken het best wanneer ze in de volle zon worden gekweekt. Er zijn veel verschillende soorten tomaten om te telen, waaronder kerstomaten, pruimtomaten en vleestomaten, elk met hun eigen kenmerkende vorm, smaak en culinair gebruik.

planeTomaat Snelle Start Info

Zaaidiepte: 0.2 cm - 0.5 cm
Kiemtemperatuur: 21°C - 27°C
Kiemtijd: 6 dagen - 10 dagen
pH waarde bodem: 5.5 - 7.5
Groeicyclus
Teelt onder glas: 150 dagen
Periode van: 01 Maart tot 20 April
Teelt buiten in volle grond: 150 dagen
-
Zaai -en plantafstandenTeelt onder glas: 50cm (plant) x 80cm( rij)
Teelt buiten in volle grond: 60cm (plant) x 70cm( rij)

Meer Info Over Tomaat

Latijnse naam: Solanum lycopersicum
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 30 cm - 300 cm
Diepte wortelgestel: 45 cm - 120 cm
Favoriete bodempH: 5.5-7.5
Tomaten planten doe je naast :Basilicum, Afrikaantje, Wortel, Selder, Komkommer, Knoflook, Kropsla
Tomaten ziektes en problemen in je moestuin.

De tomaten- aardappelplaag. Hou je tomatenplanten zelf kurkdroog. Bescherm de bladeren met basaltmeel. Verlucht de plaats waar je tomaten staan zeer goed.

Bladluizen: zuigen plantensappen op waardoor planten verzwakken; sla ze van planten met een sterke waterstraal. Lees in dit artikel meer over 'bladluis bestrijden op je moestuinplanten.'

Witte vlieg: net als bladluis is witte vlieg een zuigend insect die sappen uit je planten zuigt. Doordat de witte vlieg veel sap uit je planten zuigt, worden de planten erg snel zwak en kunnen ze geen fotosynthese meer uitvoeren. Lees in dit artikel meer over 'witte vlieg bestrijden op je moestuinplanten.

Tomatenhoornwormen: zijn grote groene rupsen die een plant volledig kunnen ontbladeren. Pluk ze met de hand weg en vernietig ze of spuit met Edialux Conserve Garden.

Lees meer over mogelijke problemen bij een tomatenteelt in het artikel '22 tomaten problemen die hopelijk je niet treffen ... '

cart

Tomaat - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer tomaten oogsten en hoe tomaten bewaren ?

De smaak van tomaten wordt complexer naarmate de vrucht rijper wordt.  Tomaten rijpen van binnen naar buiten.  Je langverwachte tomaten zijn klaar wanneer de schil van de vrucht mooi egaal en glanzend is. Ze moet stevig aanvoelen maar toch moet de tomaat ietsje meegeven als je er met je vinger op duwt.  Laat tomaten indien mogelijk aan de tros rijpen.

Hoe tomaten oogsten?

Oogst tomaten door ze van de tros af te snijden met een tuinschaar of een scherp mes. Rijpe tomaten komen vaak met een eenvoudige draaibeweging los van de tros. Trek of ruk de vruchten niet van de tros.

Hoe tomaten bewaren?

Rijpe tomaten kunnen het best op het aanrecht worden bewaard, niet in de koelkast. Bij kamertemperatuur zijn tomaten 4 tot 7 dagen houdbaar. Tomaten die bewaard worden in de koelkast verliezen hun smaak en worden erg zacht. 

Tomaten kunnen ook worden ingevroren, ingemaakt of gedroogd, in hun geheel of in schijfjes.

Tomaten kunnen worden verwerkt tot sap, pasta, soep, saus, ...

Groene tomaten die vóór de laatste vorst worden geoogst, kunnen tot een maand lang op een koele, vochtige plaats worden gelegd om te rijpen.

Controleer opgeslagen tomaten regelmatig om rijp fruit dat begint te rotten, te verwijderen.

cart

Tomaat - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Alles over tomaten voeding en bemesten

Voeg tijdens de grondvoorbereiding veel compost toe voor een goede bodemstructuur en biologische mestkorrels voor vruchtgewassen als voeding. Gebruik magnesiumsulfaat (ofwel bitterzout) voor een mooi groen blad. Geef je planten magnesiumsulfaat bij het verspenen, uitplanten en tijdens de teelt voor heel mooi groen blad. Ook voldoende kalk is heel belangrijk.

Tomaten moeten regelmatig gelijkmatig water krijgen. Houd de grond vochtig maar niet nat.

Geef diep water. Geef grondig water voordat de grond uitdroogt.

Geef water aan de basis van de stengel; voorkom dat de bladeren nat worden.

Op warme dagen kunnen de bladeren omkrullen; dit is een manier van de plant om vocht vast te houden en is niet noodzakelijk een teken van nood. Als de bladeren 's morgens verwelken, moeten de tomaten onmiddellijk langzaam en diep water krijgen.

Mulch met stro of verteerde compost rond de planten om verdamping van vocht in de grond te voorkomen.

Geef wekelijks vloeibare voeding: 

OF een half schroefdopje Naturen vloeibare tomatenmest per liter water  

OF 2 schroefdopjes Sunplant vloeibare vruchtgroenten meststof per 5 liter water

cart

Tomaat - Bemesting gerelateerde producten

Tomaten zaaien kweekgids

Ik weet niet waarom maar tomaten kweken is voor mij persoonlijk de teelt waar ik het meest voldoening uit haal.  Ik hou van gerechten met veel zuren, misschien is dat de reden.  Tomaten kun je ook in bijna alle gerechten verwerken.  En eigenlijk kun je zelf heel makkelijk tomaten zaaien.  Je kunt tomatenplanten kopen en half mei starten.  Je kunt er ook voor kiezen om je tomaten zelf te zaaien, dat doe je half maart.  En dat laatste zou ik je ten zeerste aanraden.  Je hebt veel meer keuze in kleuren, grootten en smaken. Dit zijn onze favoriete tomatenzaden:  Wanneer tomaten zaaien ? Maart, wanneer het zaad de aarde raakt Tomaten zaaien, geef het startschot niet te vroeg Maak bij...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Tomaat @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow