Rozemarijn zaaien

planeRozemarijn Snelle Start Info

Zaaidiepte: 0.5 cm - 1.25 cm
Kiemtemperatuur: 21°C - 27°C
Kiemtijd: 14 dagen - 28 dagen
pH waarde bodem: 5.0 - 6.0
Groeicyclus
Teelt start binnenshuis: 90 dagen
Periode van: 01 Februari tot 15 April
Zaai -en plantafstandenTeelt start binnenshuis: 30cm (plant) x 30cm( rij)

Meer Info Over Rozemarijn

Latijnse naam: Salvia rosmarinus
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 30 cm - 90 cm
Diepte wortelgestel: 35 cm - 50 cm
Favoriete bodempH: 5.0-6.0
Rozemarijn zaaien doe je beter niet naast :Pompoen, Aardappelen, Tomaat, Komkommer
Rozemarijn ziektes en problemen in je moestuin

Wolluizen en schildluizen kunnen af en toe een probleem vormen als de planten onder stress staan. 

In vochtige klimaten kan rozemarijn vatbaar zijn voor schimmelwortelrot. Maak de grond waterdoorlatend met verteerde compost en laat de planten niet te dicht op elkaar groeien.

Wanneer rozemarijn oogsten en hoe rozemarijn bewaren ?

Wanneer kan je rozemarijn oogsten?

Knip het hele jaar door naar behoefte vers loof; rozemarijnblaadjes zijn het meest aromatisch vlak voordat de plant bloeit.

Hoe oogst je rozemarijn?

Oogst de bladeren en takken met een snoeischaar. Neem takjes van ongeveer 10 cm van de uiteinden van de takken voor gebruik in de keuken. Strip de bladeren van de stengels. Snoei nooit meer dan een derde van de plant in één keer; sterk snoeien zal de plant belasten

Kan je rozemarijn bewaren?

In de koelkast bewaren: Wikkel takjes in een schone handdoek; ze blijven tot 2 weken vers in de koelkastcrisper.

Drogen: Rozemarijn kan gedroogd worden om te bewaren door de blaadjes op een scherm of droogplaat te zetten op een schaduwrijke, warme plaats. Verzamel bosjes en hang ze omgekeerd op een koele, schaduwrijke plaats.

Invriezen: Rozemarijnblaadjes kunnen worden ingevroren in een diepvrieszakje.

Bewaren: Bewaar gedroogde rozemarijnblaadjes in een luchtdichte bak uit het zonlicht.

cart

Rozemarijn - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Rozemarijn bemesten

Grondvoorbereiding: Rozemarijn groeit het best op een goed gedraineerde maar vochthoudende bodem. Maak je grond los met een woelvork en breng verteerde compost en  kokos bodemverbeteraar aan voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout, organische mestkorrels voor de moestuin en lavagruis aan als voeding. Teel je om zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorg voor een goede waterhuishouding). 

Geef de planten tijdens het groeiseizoen tweemaal bladvoeding met een spray van bitterzout (of magnesiumsulfaat). Los 5 gram bitterzout op in 1 liter water. Spuit altijd op een droge plant en in een serre of tuinkast 's morgens vroeg of s’avonds als het al afgekoeld is en de zon niet meer op de serre of tuinkast staat. Zo voorkom je zonnebrand.

Indien nodig kan je je rozemarijn een extra boost geven met vloeibare voeding Happy Bio voor kruiden (los 1 zakje op per liter water).

cart

Rozemarijn - Bemesting gerelateerde producten

Rozemarijn zaad

Rozemarijn zaaien kweekgids

Een kruidentuin in je eigen tuin voor 12 maanden pit op je bord Wat is er leuker dan je gerechten pimpen met verse, aromatische kruiden en specerijen die je uit de kruidentuin haalt?  Weinig !  Wat kruiden kweken nog iets extra's geeft, is het feit dat kruiden makkelijke te kweken en oogsten zijn.  Het is zelfs zo dat sommige kruiden die je kweekt té goed groeien.  Na het zaaien moet je ze vaak zelfs intomen of zelf meteen in een pot zetten.  In dit artikel lees je waarom kruiden zo makkelijk te kweken zijn.  Pimp it up ! Welke kruiden zijn de moeite waard om zelf te kweken in een kruidentuin Bijna alle kruiden kan je kweken, en dit kan...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow