Bramen planten

Rijpe bramen zijn zoet en zeer sappig. Ze kunnen ongekookt of gekookt worden gegeten. Bramen zijn een gewaardeerd ingrediënt in taarten, vlaaien, ijs, fruitsalades en compotes, gebak, pudding, crumble en confituren.

Verse bramen kunnen uit de hand worden gegeten bij het ontbijt of als tussendoortje of overgoten met crème Anglaise als dessert.

Bramen zijn het zoetst als ze van helderrood naar zwartachtig rood en vervolgens diepzwart verkleuren. Bramen zijn uiterst kwetsbaar en kunnen niet langer dan een dag of twee in de koelkast worden bewaard, laat staan dat ze kunnen worden vervoerd.

Bramenplanten zonder doornen zijn ideaal om te plukken met kindjes. 

planeBraam Snelle Start Info

Zaaidiepte: cm - cm
Kiemtemperatuur: °C - °C
Kiemtijd: dagen - dagen
pH waarde bodem: 6 - 8
Groeicyclus
Aanplant (eerste jaar): dagen
Periode van: 01 September tot 30 November
Zaai -en plantafstandenAanplant (eerste jaar): 150cm (plant) x 250cm( rij)

Meer Info Over Braam

Latijnse naam: Rubus
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 90 cm - 250 cm
Diepte wortelgestel: 30 cm - 45 cm
Favoriete bodempH: 6-8
Braam planten doe je naast : Blauwe bes - bosbes, Munt, Bieslook, Goudsbloem, Afrikaantje
Een braam planten doe je beter niet naast : Framboos
Bramen ziektes en problemen in je moestuin

Ziektes

Botrytis: wees alert voor grauwe schimmel (of botrytris) wanneer de vruchten zich beginnen te ontwikkelen. Als je grijs-bruine schimmelpluisjes opmerkt heeft je plant last van botrytis. Je kan een breedwerkend fungicide gebruiken om je planten te behandelen.

Echte meeldauw (poederachtig laagje op de bladeren), als je er vorig jaar last van had besproei je je planten dit jaar best preventief. Je doet dit wanneer de knoppen zich beginnen te vormen. Zo voorkom je dat je dit jaar opnieuw last krijgt van deze schimmel. Gebruik hiervoor Edialux Ecologic Conserve Garden.

Oranje vlekken op de bladeren zijn een teken van roestziekte; behandel je planten met een fungicide.

Insectenplagen

Let op voor vogels, ze eten maar al te graag rijpe bramen. Je kan je bramen beschermen door een vogelnet over je struik te spannen. Zorg er voor dat je vogelnet strak aanspant zodat vogels er niet kunnen in verstrikken.

Wees alert voor fruitwormen; behandel je planten met een product op basis van pyrethrum of pyrethrine wanneer de knoppen verschijnen zoals Ecostyle Pyrethro-pur of Edialux Bio Pyretrex Garden.

Kleine gaatjes in de bladeren kunnen een teken zijn van aantasting door wantsen; bespuit de planten met een insectendodende zeep of een insecticide op basis van Spinosad zoals Edialux Ecologic Conserve Garden.

!Opgelet!

Hou rekening met de bijen en hommels en gebruik insectenbestrijdingsmiddelen niet op planten in bloei, zo vermijd je dat bijen en hommels rechtstreeks in contact komen met het product.

Behandel je planten 's avonds, zo is het risico nog kleiner dat bijen en hommels op bezoek komen en er mee in contact komen en heb je minder kans op zonnebrand.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

cart

Braam - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer bramen oogsten en hoe bramen bewaren ?

De opbrengst is afhankelijk van de grootte en de groeikracht van de plant. De meeste planten produceren tussen de 4 tot 10 kg bessen per jaar.

Vanaf wanneer kan je bramen oogsten?

Pluk bramen wanneer de vruchten rijp zijn; rijpe bessen verkleuren van helderrood naar zwartachtig rood en van glanzend naar dof. Rijpe vruchten zijn zacht en komen met weinig moeite los van de plant. De pit of het klokhuis komt samen met de bes los van de plant (in tegenstelling tot frambozen).

Onrijpe bramen komen niet gemakkelijk los van de plant en verzetten zich tegen de oogst. Onrijpe bessen zullen niet van de plant rijpen. Laat de bramen daarom zo lang mogelijk aan de plant hangen om een maximale smaak en zoetheid te ontwikkelen. 

Oogst de bramen 's morgens nadat de ochtenddauw is opgedroogd, maar voordat het te warm wordt. 

De oogst start  en duurt ongeveer 2 weken (per plant).

Kan je bramen bewaren?

Leg het geoogste fruit in een ondiepe schaal om te voorkomen dat het fruit geplet wordt.

Bramen kunnen het best onmiddellijk worden gebruikt. Ze zijn zeer bederfelijk en kunnen niet goed tegen manipulatie. Stel ze niet bloot aan de zon en laat ze niet te lang bij kamertemperatuur staan. Koel bramen ongewassen, licht afgedekt en bij voorkeur in een enkele laag.

Gebruik gekoelde bramen binnen 1 à 2 dagen.

Vries bramen in die je niet onmiddellijk kan opeten of verwerken.

cart

Braam - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Bramen bemesten

Tijdens de grondvoorbereiding

Zorg er voor dat je grond goed losgemaakt is en zorg voor een goede bodemstructuur door compost, lavagruis, basaltmeelt (en bij een teelt op zandgrond) bentoniet toe te voegen. Zorg voor voldoende voeding met meststofkorrels voor kleinfruit.

Tijdens het groeiseizoen

Geef je braamstruik om de 3 maanden mestkorrels voor kleinfruit. Strooi de korrels rond de plant en bevochtig ze als er geen regenperiode aankomt.

cart

Braam - Bemesting gerelateerde producten

cart

Aanbevolen producten

arrow