Munt zaaien

Munt is een van de populairste kruiden. Er zijn vele soorten munt waaruit de moestuinier en kok kunnen kiezen: groene munt, pepermunt, appelmunt, citroenmunt, ananasmunt, chocolademunt, bananenmunt, ... om er maar een paar te noemen. Koks geven de voorkeur aan groene munt voor de meeste hartige gerechten; het is minder overheersend dan andere muntsoorten zoals pepermunt, die zeer sterk van smaak is met een sterk mentholaroma. Muntblaadjes worden gebruikt in thee, koude dranken, salades en groenten, en natuurlijk is munt een favoriet bij doperwten en lamsvlees.

planeMunt Snelle Start Info

Zaaidiepte: 0.5 cm - 0.75 cm
Kiemtemperatuur: 20°C - 25°C
Kiemtijd: 10 dagen - 15 dagen
pH waarde bodem: 7.0 - 8.0
Groeicyclus
Teelt start binnenshuis: 90 dagen
Periode van: 01 Maart tot 30 April
Zaai -en plantafstandenTeelt start binnenshuis: 60cm (plant) x 60cm( rij)

Meer Info Over Munt

Latijnse naam: Mentha
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 21 cm - 30 cm
Diepte wortelgestel: 30 cm - 60 cm
Favoriete bodempH: 7.0-8.0
Munt zaaien doe je beter niet naast :Salie, Basilicum, Peterselie, Tijm
Munt ziektes en problemen in je moestuin

Bladluizen, wolluizen, blauw muntgoudhaantje en spint kunnen munt aanvallen; spuit deze weg met een krachtige waterstraal, brandnetelgier, zet nuttige insecten in of overweeg om een insecticide op basis van pyrethrum te gebruiken als je last hebt van een grote plaag. Lees in dit artikel meer over 'Bladluis bestrijden op je moestuinplanten' en in dit artikel meer over 'spint of spintmijt bestrijden op je moestuinplanten'. 

Heb je bezoek van het blauw muntgoudhaantje? Je herkent deze kever aan zijn metallic glanzende vleugels. Hij vreet grote gaten of je hele plant op. Snoei je planten sterk terug, tot op enkele centimeters van de bodem.

Munt is gevoelig voor verticillium verwelking, meeldauw en muntroest. Geef niet te veel water, want dat kan de planten vatbaar maken voor schimmelziekten. Verwijder vóór de winter zieke of dode stengels en bladeren uit het bed. Plant de wortels op een andere plaats. 

Muntroest is een schimmelziekte - de onderste bladeren zullen oranje gekleurd zijn; vernietig de aangetaste bladeren en plant de wortels op een andere plaats. 

Als je planten erg last hebben van een schimmelziekte kan je een behandeling met Cuprex Garden Anti Schimmelpap overwegen.

cart

Munt - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer munt oogsten en hoe munt bewaren ?

Vanaf wanneer kan je munt oogsten?

Je kunt in het voorjaar beginnen met het plukken van muntbladeren zodra de plant bladeren heeft gekregen. Je mag zo vaak mogelijk blijven oogsten.

Niet alleen houdt het regelmatig oogsten van muntblaadjes het kruid in toom, maar het geeft de plant ook aan om nieuw aromatisch blad te produceren. Hoe vaker je plukt, hoe meer het kruid zal groeien, wat betekent dat je het hele groeiseizoen door takjes kunt plukken.

Munt bevat essentiële oliën die zorgen voor het kenmerkende aroma. Om het meeste uit de smaak en het aroma van munt te halen, oogst je het best op het hoogtepunt, net voor de bloei. Pluk munt 's ochtends wanneer de essentiële oliën doortrekken om de meest intense smaak te krijgen.

Kan je munt bewaren?

In de koelkast: Wikkel munt in een vochtig papieren handdoekje en bewaar het in een plastic zak in de koelkastkoelkast, waar het twee of drie dagen houdbaar is.

Drogen: Droog stengels ondersteboven op een warme, schaduwrijke plaats; laat stengels 2 tot 5 dagen drogen en ontdoe ze dan van gedroogde bladeren om ze in een luchtdichte pot te bewaren. De blaadjes kunnen ook in een droogoven worden gedroogd. Munt behoudt zijn geur en smaak wanneer het gedroogd is.

Invriezen: Vries muntblaadjes in een plastic zak in. Vries bladeren in ijsblokjes in voor later gebruik. Vries takjes van ongeveer 10 cm in. 

Bewaren: Bewaar gedroogde muntblaadjes in een luchtdichte pot.

U kunt in het voorjaar beginnen met het plukken van muntbladeren zodra de plant bladeren heeft gekregen en zo vaak mogelijk blijven oogsten.

Niet alleen houdt het regelmatig oogsten van muntblaadjes het kruid in toom, maar het geeft de plant ook aan om nieuw aromatisch blad te produceren. Hoe vaker je plukt, hoe meer het kruid zal groeien, wat betekent dat je het hele groeiseizoen door takjes kunt plukken.

cart

Munt - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Munt bemesten

Grondvoorbereiding: munt groeit het best op een goed gedraineerde maar vochthoudende bodem. Maak je grond los met een woelvork en breng verteerde compost en  kokos bodemverbeteraar aan voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout, organische mestkorrels voor de moestuin en lavagruis aan als voeding. Teel je om zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorg voor een goede waterhuishouding). 

Geef de planten tijdens het groeiseizoen tweemaal bladvoeding met een spray van bitterzout (of magnesiumsulfaat). Los 5 gram bitterzout op in 1 liter water. Spuit altijd op een droge plant en in een serre of tuinkast 's morgens vroeg of s’avonds als het al afgekoeld is en de zon niet meer op de serre of tuinkast staat. Zo voorkom je zonnebrand.

Indien nodig kan je je munt een extra boost geven met vloeibare voeding Happy Bio voor kruiden (los 1 zakje op per liter water).

cart

Munt - Bemesting gerelateerde producten

munt zaaien

Munt zaaien kweekgids

Een kruidentuin in je eigen tuin voor 12 maanden pit op je bord Wat is er leuker dan je gerechten pimpen met verse, aromatische kruiden en specerijen die je uit de kruidentuin haalt?  Weinig !  Wat kruiden kweken nog iets extra's geeft, is het feit dat kruiden makkelijke te kweken en oogsten zijn.  Het is zelfs zo dat sommige kruiden die je kweekt té goed groeien.  Na het zaaien moet je ze vaak zelfs intomen of zelf meteen in een pot zetten.  In dit artikel lees je waarom kruiden zo makkelijk te kweken zijn.  Pimp it up ! Welke kruiden zijn de moeite waard om zelf te kweken in een kruidentuin Bijna alle kruiden kan je kweken, en dit kan...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow