Blauwe bes of bosbessen worden het best geteeld op zonnige plaatsen en zure grond.
Bosbessen zijn vaste planten. Plant ze op een plaats waar ze 10 jaar of langer ongestoord kunnen groeien en bloeien. Blauwe bessen kunnen heel goed in pot gekweekt worden.
Bosbessen bloeien in het voorjaar; de bloemen zijn wit of roze en eivormig. In de zomer verkleuren de bessen van groen naar roze of rood en uiteindelijk naar blauw. In de herfst verkleuren de bladeren purperrood. In de winter krijgen de jonge twijgen en takken een rode gloed.
Blauwe bessen zijn een echte aanwinst voor iedere moestuin. Na enkele jaren oogst je kilo's bessen.
Blauwe bes heeft weinig last van ziekten.
Bladluis: lees in dit artikel alles over de bestrijding van bladluis op je moestuinplanten. Zet in op nuttige insecten of overweeg een behandeling met een insecticide.
Schildluis: is klein, ovaal en plat, met een beschermende bruine tot bruine schilachtige bedekking (schild). De schildluis zit meestal aan de onderkant van de bladeren. Vang ze hadnmatig of aan de hand van gele lijmvallen en vernietig ze. De schade van schildluis uit zich in verdorde, gele bladeren die uiteindelijk van de plant zullen vallen. Net zoals bladluis laat ook de schildluis een plakkerige substantie achter die hun aanwezigheid verraadt.
Spint: lees in dit artikel alles over spint of spintmijten bestrijden op je moestuinplanten. Zet in op nuttige insecten of overweeg een behandeling met een insecticide.
Trips beschadigen het blad waardoor de bladeren omkrullen en vervormen. Snoei aangetaste plekken weg. Plaats vangplaten dichtbij je struik, zet nuttige insecten in (Chrysopa, Stenema), overweeg een behandeling met een insecticide (BSI Omni Insect, Edialux Ecologic Conserve Garden of Pyrethro-Pur) om verdere schade te beperken.
Let op voor vogels, ze eten maar al te graag rijpe blauwe bessen. Je kan je bessen beschermen door een vogelnet over je struik te spannen. Zorg er voor dat je vogelnet strak aanspant zodat vogels er niet kunnen in verstrikken.
Bladkevers storen allerlei planten, vang ze en vernietig ze:
Het eerste jaar na het uitplanten van je blauwe bessen plant zal je weinig tot geen blauwe bessen kunnen oogsten. Je knijpt dit jaar best alle bloesems van je struik zodat alle energie naar het wortelgestel kan gaan. Vanaf het tweede jaar zal je plant productief worden.
Een goed rijpe blauwe bes is volledig blauw. Er zijn 2 oogstperiodes afhankelijk van de variëteit die je aanplantte: oogst in juli (vroeg ras) of van augustus tot oktober (late rassen).
Elke blauwe bessenstruik kan 2 tot wel 9 kilo fruit per jaar opleveren; afhankelijk van de grootte van je struik.
De planten produceren het meest wanneer 6 tot 10 jaar oud zijn.
Sommige blauwe bessen vereisen kruisbestuiving; andere zijn zelfbestuivend. Plant meer dan één variëteit zeker te zijn dat er een goede bestuiving kan plaats vinden. Het planten van verschillende variëteiten zal ook de oogst verlengen.
Niet alle blauwe bessenvariëteiten bloeien op hetzelfde moment; sommige bloeien in het vroege voorjaar, andere in het late voorjaar. Om de bestuiving te verzekeren, kies je best rassen die ongeveer op hetzelfde moment bloeien.
Bosbessen rijpen over een periode van 6 tot 7 weken. Niet alle bessen in een tros rijpen op hetzelfde moment.
Oogst bessen die volledig blauw zijn geworden en zoet smaken. Laat onrijpe bessen hangen voor latere oogst. Onrijpe bessen rijpen niet na als je ze geoogst hebt; laat ze aan de plant rijpen.
Rijpe bessen vallen gemakkelijk van de plant als ze zachtjes worden gekieteld. Let op, de bessen zijn zeer fragiel. Oogst ze voorzichtig zodat ze niet gekneusd worden.
Rijpe bessen blijven ongeveer een week aan de struik hangen; daarna bederven ze en vallen ze af. Controleer je struiken dagelijks.
Rijpe bosbessen kunnen het best meteen worden gegeten. In de koelkast zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Bewaar blauwe bessen door ze in te vriezen, in te maken in de vorm van confituur of gelei.
Blauwe bessen houden van zure, waterdoorlatende grond. Blauwe bessen wortelen niet diep maar oppervlakkig en breed. Zorg er voor dat je grond goed losgemaakt is en zorg voor een goede bodemstructuur door lavagruis, basaltmeelt (en bij een teelt op zandgrond) bentoniet toe te voegen. Zorg voor voldoende voeding met meststofkorrels voor kleinfruit.
Geef je blauwe bes om de 3 maanden mestkorrels voor kleinfruit. Strooi de korrels rond de plant en bevochtig ze als er geen regenperiode aankomt.