Bieslook zaaien

Bieslook is een meerjarig, vast kruid met eindeloze mogelijkheden. Ze kunnen worden gebruikt in salades, soepen, vleesgerechten, in kazen... de lijst is werkelijk oneindig. Je eigen bieslook kweken is een geweldig idee. Als er een prijs zou bestaan voor "het makkelijkst te kweken kruid", dan zou het kweken van bieslook (Allium schoenoprasum) die prijs winnen. Bieslook leren telen is zo eenvoudig dat zelfs een kind het kan, wat deze plant een uitstekend kruid maakt om kinderen kennis te laten maken met moestuinieren.

planeBieslook Snelle Start Info

Zaaidiepte: 1.25 cm - 1.25 cm
Kiemtemperatuur: 20°C - 25°C
Kiemtijd: 14 dagen - 15 dagen
pH waarde bodem: 5.5 - 7.0
Groeicyclus
Teelt start binnenshuis: 90 dagen
Periode van: 01 Maart tot 20 April
Zaai -en plantafstandenTeelt start binnenshuis: 30cm (plant) x 30cm( rij)

Meer Info Over Bieslook

Latijnse naam: Allium schoenoprasum
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 30 cm - 45 cm
Diepte wortelgestel: 7.5 cm - 10 cm
Favoriete bodempH: 5.5-7.0
Bieslook zaaien doe je best naast : Tomaat, Wortel, Broccoli, Bloemkool, Aubergine, Peper, Aardappelen, Pompoen, Aardbei
Bieslook: ziektes en problemen in je moestuin :

Bieslook is over het algemeen vrij van plagen. 

Bieslook kent over het algemeen geen ernstige ziekteproblemen, maar bij een hoge luchtvochtigheid en een hoge plantdichtheid kunnen schimmelziekten ontstaan.

Wanneer kan je bieslook oogsten en kan je bieslook bewaren?

Wanneer kan je bieslook oogsten?

Oogst voortdurend verse groene sprieten van het vroege voorjaar tot de herfst, maar begin pas met oogsten 5 weken na het verplanten als de planten en als de planten ongeveer 15 - 20 cm hoog zijn. Volwassen planten van een jaar of ouder kunnen een regelmatige oogst verdragen.

Kies het juiste deel van de plant. Kijk uit naar de lange, groene, holle sprieten. Deze zijn rond van vorm. Dit zijn de delen van de plant die je in je recepten wilt gebruiken.

De bieslookbloemen zijn ook eetbaar, maar hebben niet dezelfde smaak als een bieslookstengel. Ze kunnen het beste gebruikt worden als garnering in een salade of soep.

TOPTIP: Laat meerdere planten tegelijk groeien. Dit zal helpen bij het oogsten. Als je maar één plant hebt, kun je te veel oogsten door de sprieten af te snijden voordat ze genoeg tijd hebben gehad om te groeien. Als je meerdere bieslookplanten hebt, kun je de sprieten van de ene oogsten en dan wachten tot die sprieten terug groeien terwijl je de sprieten van een andere plant oogst.

Stop met oogsten 3 weken voor de eerste vorstdatum om de planten de gelegenheid te geven om te bloeien en sterk te staan vooraleer de winter begint. Zo kan je het jaar er op vroeg beginnen oogsten. 

Hoe oogst je bieslook?

Het is geen mysterie hoe je bieslook moet oogsten. Knip de sprieten met een scherpe keukenschaar vanaf de basis van de plant af, tot 2,5-5 cm. van de bodem. In het eerste jaar oogst je beperkt. Knip de bloemstengels na de bloei bij de bodemlijn af om te voorkomen dat de plant zaden gaat vormen. Dit zal de plant aanmoedigen om sprieten te blijven produceren. Als je bieslook toch gaat bloeien kan je de bloemen gebruiken als garnering of in salades verwerken. 

Kan je bieslook bewaren?

Bieslook kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt, maar in gedroogde vorm verliest het nogal wat van zijn smaak. Het beste is ze vers te gebruiken. 

De afgeknipte sprieten blijven in de koelkast maximum een week goed. Als je er te veel hebt afgeknipt om te gebruiken of als je de afgeknipte bieslook niet meteen gebruikt, kun je de bieslook in een glas water zetten en een paar dagen in de koelkast bewaren. 

Je kan de bieslook ook fijnknippen en in de diepvries bewaren, maar dan gaat een deel van de smaak verloren. Het best is om de bieslook te oogsten zo kort mogelijk vooraleer je hem nodig hebt.

Bieslook bemesten

Bieslook is een van de beste kruiden voor beginnende tuiniers. Veel zorgbehoefte heeft dit kruid niet. Als ze in voedselarme grond staan, gaan hij er misschien niet dood aan, maar de groei zal er allesinds wel onder lijden.

Zorg voor een goede grondvoorbereiding in je moestuin en het meeste werk is al gedaan. Lees meer in het artikel “https://www.moestuinweetjes.com/grondvoorbereiding-en-basis-bemesting-in-je-moestuin/“

cart

Bieslook - Bemesting gerelateerde producten

bieslook zaaien

Bieslook zaaien kweekgids

Een kruidentuin in je eigen tuin voor 12 maanden pit op je bord Wat is er leuker dan je gerechten pimpen met verse, aromatische kruiden en specerijen die je uit de kruidentuin haalt?  Weinig !  Wat kruiden kweken nog iets extra's geeft, is het feit dat kruiden makkelijke te kweken en oogsten zijn.  Het is zelfs zo dat sommige kruiden die je kweekt té goed groeien.  Na het zaaien moet je ze vaak zelfs intomen of zelf meteen in een pot zetten.  In dit artikel lees je waarom kruiden zo makkelijk te kweken zijn.  Pimp it up ! Welke kruiden zijn de moeite waard om zelf te kweken in een kruidentuin Bijna alle kruiden kan je kweken, en dit kan...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow