Chayote kweken

Chayote is een warmteminnende plant. Chayote groeit het best waar de zomertemperaturen zeer warmzijn, in tropische of subtropische gebieden. Je kan chayote ook kweken in je kas of serre. Let op, de plant wordt heel groot. Chayote heeft 120 tot 150 vorstvrije dagen nodig om te kunnen oogsten.

Chayote is een plant met ranken die een lichtgroene, peervormige vrucht produceert die qua smaak lijkt op een komkommer en avocdo. De wijnstokachtige stengels groeien uit een knolachtige wortel en kunnen meters lang worden. De bladeren zijn behaard en lijken op esdoornbladeren; mannelijke en vrouwelijke bloemen worden aan dezelfde rank gedragen. Chayote is een sterke klimmer; plaats bij het planten een stevig latwerk of steun. Laat rijpend fruit niet in contact komen met de grond; het zal bederven en ontkiemen terwijl het nog aan de wijnstok zit. De jonge scheuten en de vruchten zijn eetbaar. Oogsten doe je vanaf september tot de eerste vorst. De afgerijpte vruchten kan je gemakkelijk bewaren tot januari. 

planeChayote Snelle Start Info

Zaaidiepte: -0.5 cm - -0.5 cm
Kiemtemperatuur: 25°C - 30°C
Kiemtijd: 14 dagen - 21 dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 7.0
Groeicyclus
Chayote kweken : 150 dagen
Periode van: 01 Februari tot 31 Maart
Zaai -en plantafstandenChayote kweken : 250cm (plant) x 250cm( rij)

Meer Info Over Chayote

Latijnse naam: Sechium edule
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 200 cm - 400 cm
Diepte wortelgestel: cm - cm
Favoriete bodempH: 6.0-7.0
Chayote kweken doe je best naast deze groenten : Pompoen, Peper, Courgette, Maïs
Deze groenten kweek je beter niet naast chayote : Selder, Munt
Mogelijke ziektes of problemen in je moestuin tijdens het kweken van chayote

Chayote is een ver neefje van de komkommer en kan daarom last krijgen van dezelfde ziektes of ongedierte (bladluizen, spint, komkommerkevers, pompoenkevers en naaktslakken).

Bestrijd bladluizen door ze af te spuiten met een straal water of door aangetaste bladeren weg te nemen. Lees in dit artikel alles over bladluizen bestrijden en overweeg om de larven van lieveheersbeestjes uit te zetten in je moestuin of serre. Zij gaan actief op zoek naar bladluizen en eten ze op.

Spint zuigt plantensappen op en veroorzaakt stippels. Spuit met water of gebruik een insecticide. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen eten spintmijten. Lees er meer over in het artikel 'spint bestrijden op je moestuinplanten'. 

Komkommerkevers bijten gaten in de bladeren en kunnen komkommerziekte verspreiden als ze zich voeden met plantweefsel. Pluk ze met de hand van de ranken en vernietig ze.

Pompoenkevers zuigen plantensap op waardoor bladeren verwelken. Pluk de kevers en vernietig ze. 

Slakken kunnen rafelige gaten in bladeren schrapen. Strooi slakkenkorrels rond de basis van planten of breng preventief aaltjes aan in je moestuingrond. 

Chayoteplanten zijn gevoelig voor schurft, mozaïek en meeldauw.

Bacteriële verwelkingsziekte wordt verspreid door komkommerkevers; planten verwelken en sterven plotseling net als ze beginnen te produceren. Bestrijd de kevers zodra ze verschijnen.

Schimmelziekten als echte meeldauw en valse meeldauw zorgen ervoor dat de bladeren van komkommers laat in het seizoen grijs-wit verkleuren. Vertraag de verspreiding van schimmelziekten door planten te bestuiven met lavameel.

Om schimmelziekten te voorkomen moet je de plantafstand respecteren om de luchtcirculatie te bevorderen.

Houd de tuin schoon van afval en onkruid dat een haven kan zijn voor ongedierte en ziekten.

Verwijder zieke planten onmiddellijk; doe ze in een zak en gooi ze in de vuilnisbak om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Composteer zieke planten nooit.

cart

Chayote - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Hoe oogst je chayote en kan je chayote bewaren ?

De chayote is een komkommerachtige. Hij smaakt een beetje zoals komkommer en avocado. 

Rijpe vruchten herken je aan hun lichtgroene-gele kleur. 

Oogsten doe je best met een handschoen. Zo wordt je niet geprikt door zijn stekeltjes. 

cart

Chayote - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Chayote bemesten

Voeg tijdens je grondvoorbereiding kokos bodemverbeteraar, lavameel, basaltmeel en veel compost toe voor een goede bodemstructuur. Voeg ook biologische mestkorrels voor vruchtgewassen als voeding toe en eventueel bentoniet voor een goede waterhuishouding als je op zandgrond teelt. Gebruik magnesiumsulfaat voor een mooi groen blad. 

Chayote heeft regelmatig en gelijkmatig water nodig om de vruchtvorming ononderbroken te laten groeien. 

Laat de grond niet uitdrogen. Langzaam en veel water geven is het beste, zo kan het water diep tot bij het wortelgestel sijpelen.

Geef water aan de voet van de planten met druppelbevloeiing of een tuinslang. Voorkom dat de bladeren nat worden; natte bladeren zijn gevoelig voor schimmelziekten.

Geef je chayoteplant tijdens het groeiseizoen vloeibare voeding voor vruchtgewassen.

Geef wekelijks een half schroefdopje Naturen vloeibare tomatenmest per liter water
OF 
Geef wekelijks 2 schroefdopjes Sunplant voor vruchtgroenten per 5 liter water.

   

cart

Chayote - Bemesting gerelateerde producten

cart

Aanbevolen producten

arrow