Maïs zaaien

planeMaïs Snelle Start Info

Zaaidiepte: 2 cm - 4 cm
Kiemtemperatuur: 20°C - 25°C
Kiemtijd: 7 dagen - 16 dagen
pH waarde bodem: 6.5 - 7.5
Groeicyclus
Teelt start onder glas: 130 dagen
Periode van: 10 April tot 20 Mei
Teelt start buiten in volle grond: 120 dagen
-
Zaai -en plantafstandenTeelt start onder glas: 20cm (plant) x 70cm( rij)
Teelt start buiten in volle grond: 20cm (plant) x 70cm( rij)

Meer Info Over Maïs

Latijnse naam: Zea Mays Saccharata
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 150 cm - 250 cm
Diepte wortelgestel: 45 cm - 90 cm
Favoriete bodempH: 6.5-7.5
Maïs zaaien doe je beter niet naast :Broccoli, Spruiten, Witte kool, Bloemkool, Boerenkool, Koolrabi, Tomaat, Aubergine, Knolvenkel
Maïs ziektes en problemen in je moestuin

Maïs kan worden aangevallen door snijwormen, draadwormen, altacini (bladkevers) , maïs oorwormen en maïsboorders. Kijk uit naar ongedierte en pluk en vernietig het met de hand. 

Maïs-oorwormen leggen eitjes op zich ontwikkelende draden; later zullen de kleine rupsen de draden volgen tot in de maïskolven, waar ze zich voeden met de toppen. Doe een druppel minerale olie in het topje van elk kolf om de oorwormen te bedekken en te verstikken.

Maïsboorders maken een tunnel in de halmen en de kolven om zich te voeden. Wegnemen met de hand is de beste bestrijding. Houd de tuin vrij van afval waarin de oorwormen en de boren kunnen leven. 

Wanneer maïs oogsten en hoe maïs bewaren?

Wanneer maïs oogsten?

Maïs heeft 60 tot 100 dagen nodig om te oogsten, afhankelijk van het ras en het warme weer. Maïs is klaar om te oogsten wanneer de aren donkergroen zijn, het vlies bruin wordt en de korrels zacht en mollig zijn; knijp in een korrel en het sap is melkachtig, niet helder. 

Hoe maïs oogsten?

Pluk maïs door de kolf  vast te pakken en het een scherpe draai naar beneden te geven.

Elke maïsplant levert één of misschien twee oogstbare maïskolven op. De oogst vindt gewoonlijk plaats ongeveer 20 dagen na het verschijnen van de dons. Oogst de maïs 's morgens en dompel de kolven onmiddellijk in koud water om de zoete smaak te behouden. Meteen na het oogsten is de mais op zijn best.

Kan je maïs bewaren?

Maïs wordt het best vers gegeten. Maïs is in de koelkast 2 tot 4 dagen houdbaar; wikkel de ongeopende bolster in vochtig keukenpapier. Geblancheerde maïskolf kan 3 tot 6 maanden worden ingevroren.

Maïs bemesten

Maïs groeit het best in losse, goed bewerkte, goed gedraineerde grond. Geef in het maïsbed tijdens je grondvoorbereiding kokos bodemverbeteraar, lavameel, basaltmeel en veel compost toe voor een goede bodemstructuur. Voeg ook biologische mestkorrels voor vruchtgewassen als voeding toe en eventueel bentoniet voor een goede waterhuishouding als je op zandgrond teelt.

Geef tijdens het groeiseizoen vloeibare voeding voor vruchtgewassen.

Geef wekelijks een half schroefdopje Naturen vloeibare tomatenmest per liter water
OF 

Geef wekelijks 2 schroefdopjes Sunplant voor vruchtgroenten per 5 liter water.

Houd je maïsbed gelijkmatig vochtig en geef het regelmatig water. Maïs groeit snel bij warm weer en heeft een gelijkmatige vochttoevoer nodig om verwelking te voorkomen. Vermijd besproeiing boven het hoofd, vooral wanneer de vrouwelijke bloemen verschijnen; water dat de vrouwelijke bloemen raakt op het ogenblik van de bestuiving kan het aantal korrels op een kolf verminderen. 

cart

Maïs - Bemesting gerelateerde producten

cart

Aanbevolen producten

camera

Maïs @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow