Courgette zaaien

planeCourgette Snelle Start Info

Zaaidiepte: 2 cm - 3 cm
Kiemtemperatuur: 16°C - 24°C
Kiemtijd: 7 dagen - 12 dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 6.5
Groeicyclus
Vroege teelt onder glas: 80 dagen
Periode van: 10 April tot 30 April
Vroege teelt buiten: 80 dagen
-
Late teelt buiten: 70 dagen
-
Zaai -en plantafstandenVroege teelt onder glas: 100cm (plant) x 100cm( rij)
Vroege teelt buiten: 100cm (plant) x 100cm( rij)
Late teelt buiten: 100cm (plant) x 100cm( rij)

Meer Info Over Courgette

Latijnse naam: Cucurbita pepo
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 30 cm - 60 cm
Diepte wortelgestel: 30 cm - 45 cm
Favoriete bodempH: 6.0-6.5
Courgette zaaien doe je beter niet naast :Aardappelen
Courgette ziektes en problemen in je moestuin

Courgetteplanten zijn een van de gemakkelijkste groenten om te telen. Met volle zon, goed gedraineerde grond met veel organisch materiaal erin verwerkt en water, zullen courgettes de hele zomer lang trouw vruchten produceren. Het kan zelfs zo zijn dat je ze aan vrienden, familie en buren geeft omdat de plant meer produceert dan jij op kunt.

Courgetteplanten kunnen worden aangevallen door bladluizen, komkommerkevers, pompoenkevers en naaktslakken.

Komkommerkevers bijten gaten in de bladeren en kunnen komkommerziekte verspreiden als ze zich voeden met plantweefsel. Pluk ze met de hand van de ranken en vernietig ze.

Pompoenkevers zuigen plantensap op waardoor bladeren verwelken. Pluk de kevers en vernietig ze. 

Slakken kunnen rafelige gaten in bladeren schrapen. Strooi slakkenkorrels rond de basis van planten of breng preventief aaltjes aan in je moestuingrond.

Courgettes zijn gevoelig voor verwelkingsziekte, mozaïekvirus en meeldauw. 

Enkele algemene preventieve richtlijnen:

  • Plant ziekteresistente rassen. 
  • Houd de tuin schoon en vrij van afval waar ziekten en plagen zich kunnen nestelen.
  • Geef water aan de voet van de planten om het water van de bladeren te houden, en pak planten niet aan als ze nat zijn om de verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Verwijder en vernietig geïnfecteerde planten voordat ze de ziekte overbrengen op gezonde planten. Composteer zieke planten nooit.
  • Om schimmelziekten te voorkomen, kan je resistente variëteiten planten en de planten verder uit elkaar plaatsen om de luchtcirculatie te bevorderen.

Echte meeldauw, een schimmelziekte, zorgt ervoor dat de bladeren laat in het seizoen een grijswitte kleur krijgen. Een goede afstand tussen de planten en een betere luchtcirculatie kunnen dit probleem helpen verminderen. Vertraag de verspreiding van schimmelziekten door planten te bestuiven met lavameel.

Mozaïekvirus kan ervoor zorgen dat de courgetteplanten geel gevlekt zijn en in de groei belemmerd worden. Het mozaïekvirus wordt verspreid door bladluizen. Bestrijd bladluizen door ze af te spuiten met een straal water of door aangetaste bladeren weg te nemen. Lees in dit artikel alles over bladluizen bestrijden en overweeg om de larven van lieveheersbeestjes uit te zetten in je moestuin of serre. Zij gaan actief op zoek naar bladluizen en eten ze op.

Door neusrot gaan de vruchten van de courgettes vanaf de bloesemzijde rotten. Neusrot wordt veroorzaakt door schommelingen in de vochtigheid van de grond. Geef regelmatig en gelijkmatig water en mulch de planten om de bodemvochtigheid te behouden.

Bacteriële verwelkingsziekte wordt verspreid door komkommerkevers; planten verwelken en sterven plotseling net als ze beginnen te produceren. Bestrijd de kevers zodra ze verschijnen.

cart

Courgette - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer courgette oogsten en hoe courgette bewaren?

Wanneer courgettes oogsten?

Courgettes zijn 50 tot 65 dagen na het zaaien klaar voor de oogst. Pluk courgettes jong wanneer de schil nog zacht is en de zaden nog niet gevormd zijn. 

Oogst courgettes wanneer ze 12 tot 25 cm lang zijn, gele variëteiten zijn vaak wat kleiner en ronde soorten kan je oogsten wanneer ze 7 tot 12 cm in diameter zijn. 

Kan je je courgettebloemen eten?

Courgettebloemen zijn eetbaar. Pluk en eet de mannelijke bloemen om de productiviteit van de planten niet te verminderen. De bloemen worden vaak in een tempurabeslag gedoopt en gefrituurd. Kruid ze met wat grof zeezout, heerlijk als hapje!

Hoe courgettes oogsten?

Trek bij het oogsten van courgettes niet zomaar de vrucht van de plant. Je zult de plant beschadigen. Snijd de vrucht bij de stengel van de plant. Met zijn brede bladeren kunnen courgettes moeilijk te zien zijn, vandaar dat reuzen vaak verstopt zitten op plaatsen waar je nog geen vruchten had gezien. Kijk onder de bladeren voor verborgen vruchten. Wees voorzichtig als u op jacht gaat, anders beschadigt je de kwetsbare bladeren en stengels. Gebruik de grotere exemplaren om soep van te maken. 

Breek de steel van je courgettes, of gebruik een schoon mes om de vrucht weg te snijden. Laat courgettes niet rijpen; dat onderdrukt de bloei en vermindert de opbrengst.

Kan je courgettes bewaren?

Courgettes zijn in de koelkast tot een week houdbaar. Was de courgettes pas als je ze wilt gebruiken. Behandel courgettes voorzichtig, want hij kan gemakkelijk beschadigd worden.

Courgettes kan worden ingevroren, maar het vruchtvlees zal zachter zijn wanneer hij ontdooit is. Snijd de courgettes in plakken en blancheer ze 2 minuten alvorens ze in te vriezen. Ingevroren courgettes zijn 3 tot 4 maanden houdbaar.

Courgette bemesten

Voeg tijdens je grondvoorbereiding kokos bodemverbeteraar, lavameel, basaltmeel en veel compost toe voor een goede bodemstructuur. Voeg ook biologische mestkorrels voor vruchtgewassen als voeding toe en eventueel bentoniet voor een goede waterhuishouding als je op zandgrond teelt. Gebruik magnesiumsulfaat voor een mooi groen blad. 

Courgettes hebben regelmatig en gelijkmatig water nodig om de vruchtvorming ononderbroken te laten groeien. 

Laat de grond niet uitdrogen. Langzaam en veel water geven is het beste, zo kan het water diep tot bij het wortelgestel sijpelen.

Geef water aan de voet van de planten met druppelbevloeiing of een tuinslang. Voorkom dat de bladeren nat worden; natte bladeren zijn gevoelig voor schimmelziekten.

Geef je courgetteplanten tijdens het groeiseizoen vloeibare voeding voor vruchtgewassen.

Geef wekelijks een half schroefdopje Naturen vloeibare tomatenmest per liter water
OF 
Geef wekelijks 2 schroefdopjes Sunplant voor vruchtgroenten per 5 liter water.

cart

Courgette - Bemesting gerelateerde producten

cart

Aanbevolen producten

camera

Courgette @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow