Kruisbes planten of stekelbes planten

Kruisbessen zijn kleine, ronde vruchten met een dunne schil die erg op druiven lijken. Rijpe kruisbessen kunnen groen, roze, geel of wit zijn. Je kan stekelbessen zowel vers uit het vuistje eten of verwerken in de keuken: taarten, jam, gelei en sauzen.

De kruisbes of stekelbes is een winterharde, bladverliezende, meerjarige struik die 4 tot 5 meter hoog wordt. Kruisbessen groeien het best in volle zon en 1 struik kan zo tot 5 kg bessen produceren. Stekelbessen houden niet van natte voeten, zorg er voor dat je grond waterdoorlatend is.

planeStekelbes - kruisbes - klapbes Snelle Start Info

Zaaidiepte: cm - cm
Kiemtemperatuur: °C - °C
Kiemtijd: dagen - dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 6.5
Groeicyclus
Aanplant (eerste jaar): dagen
Periode van: 01 September tot 30 November
Zaai -en plantafstandenAanplant (eerste jaar): 150cm (plant) x 150cm( rij)

Meer Info Over Stekelbes - kruisbes - klapbes

Latijnse naam: Ribes uva-crispa
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 60 cm - 120 cm
Diepte wortelgestel: cm - cm
Favoriete bodempH: 6.0-6.5
Kruisbes of stekelbes plant je naast :Aardbei, Trosbes - aalbes - jeneverbes, Tomaat, Bieslook, Tuinboon, Tuinboon
Kruibes of stekelbes plant je beter niet naast :Aardappelen
Kruisbessen of stekelbessen ziektes en problemen in je moestuin

Ziektes

Bladvlekkenziekte: zoals de naam het zegt merk je allemaal vlekken op de bladeren die steeds meer toenemen. Ze worden veroorzaakt door een schimmel. Knip ze weg en gooi ze weg bij je huisafval. Composteer nooit bladeren of planten waar die besmet zijn.

Echte meeldauw: kenmerkend door een poederachtig laagje op de bladeren. Gebruik hiervoor Edialux Ecologic Conserve Garden.

Botrytiswees alert voor grauwe schimmel (of botrytris) wanneer de vruchten zich beginnen te ontwikkelen. Als je grijs-bruine schimmelpluisjes opmerkt heeft je plant last van botrytis. Je kan een breedwerkend fungicide gebruiken om je planten te behandelen.

Oranje vlekken op de bladeren zijn een teken van roestziekte; behandel je planten met een fungicide.

Bladeren of nerven die geel verkleuren zijn een teken van voedseltekort. Zorg voor voldoende meststof tijdens je grondvoorbereiding en bemest je planten 3 keer per jaar met meststof voor kleinfruit.

Insectenplagen

Let op voor vogels, ze eten maar al te graag rijpe bramen. Je kan je bessen beschermen door een vogelnet over je struik te spannen. Zorg er voor dat je vogelnet strak aanspant zodat vogels er niet kunnen in verstrikken. Als je de witte aalbessen (ook wel parelbessen) hebt staan zal je merken dat er opvallend minder vogelvraat is. Dat komt omdat de vogels denken dat de bessen nog niet rijp zijn.

Aangevreten bladeren kunnen een teken zijn van rupsen. Controleer de onderkant van de bladeren van je plant en pluk ze weg. Je kan bij een grote aantasting ook kiezen voor een behandeling met een insecticide zoals Edialux Bio Pyretrex Garden of BSI Omni Insect.

Gekrulde bladeren kunnen een teken zijn van bladluizen. Lees in dit artikel meer over bladluis bestrijden op je moestuinplanten.

cart

Stekelbes - kruisbes - klapbes - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer kruisbessen oogsten en hoe kruisbessen bewaren ?

Vanaf wanneer kan je kruisbessen oogsten?

De eerste oogst komt het jaar na het planten.

Kruisbessen krijgen hun volle smaak pas als ze aan de struik rijpen. Rijpe kruisbessen hebben een volle kleur.

De oogst van één plant duurt vijf tot zes weken.

Hoe oogst je kruisbessen?

Oogst kruisbessen door met één hand een tak omhoog te houden en te plukken of door met de andere hand langs de stengel te glijden en de bessen in een bakje te laten vallen. Draag bij voorkeur handschoenen; zoals de naam verklapt hebben deze bessen stekels.

Houd geoogste bessen uit direct zonlicht.

Kan je kruisbessen bewaren?

Kruisbessen worden vaak rauw gegeten of verwerkt in taarten, jams en geleien.

Kruisbessen zijn in de koelkast twee tot drie weken houdbaar.

Kruisbessen bemesten

Tijdens de grondvoorbereiding

Zorg er voor dat je grond goed losgemaakt is en zorg voor een goede bodemstructuur door compost, lavagruis, basaltmeelt (en bij een teelt op zandgrond) bentoniet toe te voegen. Zorg voor voldoende voeding met meststofkorrels voor kleinfruit.

Tijdens het groeiseizoen

Geef je stekelbesstruik om de 3 maanden mestkorrels voor kleinfruit. Strooi de korrels rond de plant en bevochtig ze als er geen regenperiode aankomt.

cart

Stekelbes - kruisbes - klapbes - Bemesting gerelateerde producten

cart

Aanbevolen producten

arrow