Trosbes of aalbes planten

Aalbessen, ook wel jeneverbessen of trosbessen genoemd, zijn kleine, ronde besachtige vruchten die vers kunnen worden gegeten of met suiker gekookt en verwerkt tot taartvullingen, pudding, dessertsauzen, jam en gelei.

Er zijn rode -, witte - en zwarte aalbessen. Aalbessen groeien als struiken tot ongeveer 1 meter hoog. Je kan ze laten groeien in volle grond in een struikvorm of leivorm of ze opkweken in pot.

Aalbessen zijn vaak duur op de markt of in de supermarkt; ze moeten binnen een paar dagen na de oogst vers worden gegeten of worden ingevroren voor later gebruik. Het kweken van aalbessen in de moestuin is de beste manier om er volop vers van te genieten.

Rode en witte aalbessen groeien aan een kleine stengel of stam die vaak een "gesteltak" wordt genoemd; zwarte aalbessen groeien aan meerdere stengels die uit de grond ontspruiten. Zwarte bessen hebben andere snoeivereisten dan rode en witte bessen. Afgezien van het snoeien, hebben rode, witte en zwarte bessen dezelfde groei- en verzorgingsbehoeftes.

planeTrosbes - aalbes - jeneverbes Snelle Start Info

Zaaidiepte: cm - cm
Kiemtemperatuur: °C - °C
Kiemtijd: dagen - dagen
pH waarde bodem: 5.5 - 8
Groeicyclus
Aanplant (eerste jaar): dagen
Periode van: 01 September tot 30 November
Zaai -en plantafstandenAanplant (eerste jaar): 150cm (plant) x 150cm( rij)

Meer Info Over Trosbes - aalbes - jeneverbes

Latijnse naam: Ribes rubrum
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 100 cm - 180 cm
Diepte wortelgestel: cm - cm
Favoriete bodempH: 5.5-8
Trosbes of aalbes planten doe je naast :Bieslook, Afrikaantje, Oregano - Wilde marjolein, Munt, Dragon
Trosbes of aalbes planten doe je beter niet naast :Aardappelen
Trosbes of aalbes ziektes en problemen in je moestuin

Ziektes

Aalbessen hebben weinig tot geen last van ziektes, wel van insectenplagen.

Perenroest: Roestsporen worden meestal in een vochtige periode door de wind verspreid tot ze op de bladeren, stengels, bloemen of vruchten van de plant terechtkomen. De sporenpluisjes vermenigvuldigen zich en vormen een roestkleurige sporenlaag. De sporenlaag kan uiteindelijk de bladeren en stengels bedekken, waardoor de plant geen fotosythese meer kan aanmaken en niet meer kan groeien. Neem alle aangetaste bladeren weg.

Insectenplagen

Bladluis: lees in dit artikel alles over hoe je bladluis kan bestrijden op je moestuinplanten. Zet in op natuurlijke vijanden of overweeg een behandeling met een insecticide.

Bloedblaarluis: Je ziet rode bobbels (= bloedblaren) op de bladeren. Dit komt heel vaak voor in de maand mei/juni. Behandel ze zoals gewone bladluizen of wacht tot de lieveheersbeestjes komen. Vaak lost dit probleem zich vanzelf op.

Let op voor vogels, ze eten maar al te graag rijpe bessen. Je kan je bessen beschermen door een vogelnet over je struik te spannen. Zorg er voor dat je vogelnet strak aanspant zodat vogels er niet kunnen in verstrikken. Als je de witte aalbessen (ook wel parelbessen) hebt staan zal je merken dat er opvallend minder vogelvraat is. Dat komt omdat de vogels denken dat de bessen nog niet rijp zijn.

Bessenglasvlinder: tasten de takken van je struik aan. Ze maken boorgangen in oudere takken waardoor je struiken in de zomer plots verwelken. Ga preventief te werk en snoei je struiken twee keer per jaar en ruim je snoeiafval op.

Bessenbladwesp: tast de jonge bladeren van je struik aan. Op korte tijd vreten de larven je struik volledig kaal. 

cart

Trosbes - aalbes - jeneverbes - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer trosbes oogsten en trosbes bewaren ?

Vanaf wanneer kan je aalbessen oogsten?

De eerste oogst komt het tweede seizoen na het planten. Als je dit jaar je struik aanplant, kan je oogsten vanaf volgend jaar.

Afhankelijk van de variëteit die je plantte start de oogst tussen juli en september en duurt per plant vijf tot zes weken. De trossen rijpen niet allemaal in één keer af. Controleer wekelijks. 

Je kan per struik tot 5 liter bessen oogsten.

Oogst aalbessen wanneer ze zoet smaken. Rode aalbessen worden helder vuurrood als ze rijp zijn. Witte aalbessen worden bijna doorzichtig, je ziet het pitje in het vruchtvlees zitten wanneer ze rijp zijn. Rijpe zwarte aalbessen zijn glanzend blauw-zwart. De beste manier om te bepalen of je aalbessen rijp zijn: proeven!

Aalbessen om vers te eten of te verwerken in desserts moeten volledig aan de struik kunnen rijpen. De smaak van aalbessen komt pas ten volle tot ontwikkeling wanneer je ze aan de struik laat rijpen. Rijpe aalbessen zullen ook een volle kleur hebben.

Kan je aalbessen bewaren?

Verse aalbessen zijn maar enkele dagen houdbaar in de koelkast. Je kan ze invriezen om later te verwerken.

cart

Trosbes - aalbes - jeneverbes - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

trosbes of aalbes bemesten

Tijdens de grondvoorbereiding

Zorg er voor dat je grond goed losgemaakt is en zorg voor een goede bodemstructuur door compost, lavagruis, basaltmeelt (en bij een teelt op zandgrond) bentoniet toe te voegen. Zorg voor voldoende voeding met meststofkorrels voor kleinfruit.

Tijdens het groeiseizoen

Geef je struik om de 3 maanden mestkorrels voor kleinfruit. Strooi de korrels rond de plant en bevochtig ze als er geen regenperiode aankomt.

cart

Trosbes - aalbes - jeneverbes - Bemesting gerelateerde producten

cart

Aanbevolen producten

arrow