Aardbei Snelle Start Info
Zaaidiepte: cm - cm
Kiemtemperatuur: °C - °C
Kiemtijd: dagen - dagen
pH waarde bodem: 5.5 - 6.5
GroeicyclusEnkeldragend - volle grond - zomer/herfst: dagen
Periode van: 15 Juni tot 30 September
Doordragend - volle grond - zomer/herfst: dagen
-
Enkeldragend - in potten/kweekbakken - zomer/herfst: dagen
-
Doordragend - in potten/kweekbakken - zomer/herfst: dagen
-
Enkeldragend - volle grond - voorjaar: dagen
-
Enkeldragend - in potten/kweekbakken - voorjaar: dagen
-
Doordragend - volle grond - voorjaar: dagen
-
Doordragend - in potten/kweekbakken - voorjaar: dagen
Periode van: 01 Juni tot 01 Oktober
Zaai -en plantafstandenEnkeldragend - volle grond - zomer/herfst: 40cm (plant) x 60cm( rij)
Doordragend - volle grond - zomer/herfst: 40cm (plant) x 60cm( rij)
Enkeldragend - in potten/kweekbakken - zomer/herfst: cm (plant) x cm( rij)
Doordragend - in potten/kweekbakken - zomer/herfst: cm (plant) x cm( rij)
Enkeldragend - volle grond - voorjaar: 40cm (plant) x 60cm( rij)
Enkeldragend - in potten/kweekbakken - voorjaar: cm (plant) x cm( rij)
Doordragend - volle grond - voorjaar: cm (plant) x cm( rij)
Doordragend - in potten/kweekbakken - voorjaar: cm (plant) x cm( rij)
Meer Info Over Aardbei
Latijnse naam: Fragaria
Vorstbestendig: ja
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 25 cm - 45 cm
Diepte wortelgestel: 15 cm - 30 cm
Favoriete bodempH: 5.5-6.5
Aardbeien plant je naast Doperwten,
Prinsessen – sperzieboon struikboon,
Snijboon struik,
Spinazie,
Pluksla,
Ijsbergsla,
Veldsla,
Kropsla,
Andijvie,
Bieslook,
Tijm,
Afrikaantje,
Goudsbloem,
Basilicum
Aardbeien plant je beter niet naastBloemkool,
Witte kool,
Savooikool,
Rode kool,
Koolrabi,
Koolraap,
Boerenkool,
Broccoli,
Knolvenkel,
Tomaat,
Aardappelen,
Meloen,
Peper,
Munt,
Aubergine,
Meloen
Aardbeien ziektes en problemen in je moestuinVerticillium verwelkingsziekte is een schimmelziekte waarbij oudere bladeren rood of bruin verkleuren en jonge bladeren geel worden en verwelken. Er is geen behandeling; neem je ziekte planten weg en composteer ze niet.
Bladvlekkenziekte is een schimmelziekte die kleine bruine of grijze vlekken op de bladeren veroorzaakt; het bladweefsel verslechtert en sterft af; uiteindelijk zullen de bladeren afvallen. Verwijder afgevallen bladeren en maak de bedden aan het eind van elk seizoen schoon.
Botrytis oftewel grauwe schimmel veroorzaakt een donzig grijs laagje op bloesems en vruchten; neem beschadigde bloemen en vruchten weg; oogst regelmatig voordat ze geïnfecteerd raken; geef je planten regelmatig mest en zorg zo voor sterke planten.
Wortelrot doet planten verwelken. Om op wortelrot te controleren, graaf je verwelkte planten op; als er geen zijwortels te zien zijn of wanneer je ze in de lengte doorsnijdt en de wortels zijn van binnen roodachtig; is wortelrot de schuldige. Neem zieke planten weg, maar composteer ze niet om te voorkomen dat ze de ziekte zich verder verspreid.
Slakken eten bladeren en vruchten. Eet zelf van je groenten en breng indien nodig ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten of breng preventief aaltjes aan in je moestuingrond. Slakken zijn heel vraatzuchtig. Lees meer in mijn artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".
Vogels voeden zich met aardbeien; bedek je planten af met vogelnet. Zorg er voor dat je vogelnet strak aangebracht is zodat vogels er niet kunnen in verstrikt geraken.
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Aardbei - Ziektes en plagen gerelateerde producten
Wanneer aardbeien oogsten en hoe aardbeien bewaren ?TIP: voor een verspreide oogst kan je verschillende soorten aardbeienplanten planten (enkel- en doordragende).
Aardbeien rijpen ongeveer 30 dagen na de bloei. Controleer de planten elke dag; de vruchten rijpen snel.
Aardbeien zijn delicaat en kneuzen gemakkelijk, dus bij het oogsten moet je voorzichtig te werk gaan. Gekneusd fruit bederft sneller. Terijl ongeschonden aardbeien langer houdbaar en beter bewaarbaar zijn. Zodra de aardbei bijna volledig roodgekleurd is, pluk je ze met een stukje van het steeltje eraan. Aardbeien rijpen nog wat verder na. De beste tijd om aardbeien te plukken is 's morgens, als de aardbeien nog fris zijn.
TIP: Knijp in het steeltje en voorkom dat u aan de aardbei zelf trekt. De beste manier om aardbeien te oogsten is het steeltje tussen uw wijsvinger en duimnagel vast te nemen, en er dan lichtjes in te knijpen en te draaien tegelijk.
Aardbeien blijven enkele dagen vers in de koelkast, maar daarna verliezen ze snel hun kwaliteit. Als je aardbeienoogst meer aardbeien heeft opgeleverd dan je kunt opeten of weggeven, kan je ze ook invriezen. Je kan ze later gebruiken voor desserts, smoothie, of alles waarbij de aardbeien gekookt of gepureerd worden. Je kunt de aardbeien ook verwerken tot een lekkere confituur of gelei.

Aardbei - Oogsten en bewaren gerelateerde producten
Aardbeien bemestenLet op! Overbemesting en overbewatering van aardbeien verhoogt de opbrengst maar gaat ten koste van de smaak.
Bij aanplant: breng bij je grondvoorbereiding Viano meststof voor aardbeien en kleinfruit aan in je grond. Deze meststof zorgt voor 3 maanden voeding.
Tijdens het groeiseizoen: bemest je aardbeienplanten bij tijdens het groeiseizoen en zorg zo voor sterke planten die sterke vruchten produceren. Werk meststofkorrels oppervlakkig in, let hierbij wel op dat je geen wortels beschadigd of kies voor vloeibare voeding (bv. Happy BIO of Sunplant voor vruchtgewassen).
Na de oogst: van de aardbeien, bij eenmaaldragende (in de lente) en bij doordragers in september geef je 1 maal per maand voeding. Als de temperaturen kouder worden in november ,december geef je niets meer. De plant gaat dan in rust en sterven de bladeren sterven af om volgend jaar terug te komen.

Aardbei - Bemesting gerelateerde producten