Aardbeien zaaien of aardbeien planten

Aardbeien zijn de vroegste vruchten die in het voorjaar kunnen worden geoogst. Aardbeien kunnen, afhankelijk welk aardbeienras je aanplant, ook in de zomer en tot laat in de herfst worden geoogst.

Aardbeien zijn gemakkelijk te telen, met een paar simpele trucjes kan je kilo's aardbeien oogsten.

Een aardbeiplant is ongeveer drie jaar productief en moet dan worden vervangen.

Enkeldragende aardbeiplanten

Enkeldragende aardbeiplanten geven elk jaar in één oogst een grote hoeveelheid aardbeien, gewoonlijk in het late voorjaar of de vroege zomer (rond de maand juni). Deze aardbeien dragen vruchten het jaar nadat ze zijn geplant. Je kan de oogst van je enkeldragende aardbeienplanten verspreiden door vroege, middenvroege en late rassen aan te planten.  Het bekendste enkeldragende ras is wellicht de Elsanta, een middenvroeg ras.

Doordragende aardbeiplanten

Deze aardbeien brengen elk jaar twee oogsten voort. De eerste oogst komt in de zomer en is klein; de tweede oogst komt in de herfst en is groter. De kans is groot dat je tot in oktober-november aardbeien kan plukken. Doordragende aardbeiplanten produceren hun eerste oogst in hetzelfde jaar dat ze worden geplant. Om sterke, stevige aardbeiplanten te verkrijgen raden we aan om het jaar van aanplant de bloemen weg te plukken. Zo gaat alle energie naar het aanmaken van een stevig wortelgestel. 

Bosaardbeien 

Deze wilde aardbeien dragen zeer kleine, zeer smaakvolle vruchten van het late voorjaar tot de herfst. Ze worden geteeld uit zaad, niet uitlopers, in tegenstelling tot andere aardbeien.

planeAardbei Snelle Start Info

Zaaidiepte: cm - cm
Kiemtemperatuur: °C - °C
Kiemtijd: dagen - dagen
pH waarde bodem: 5.5 - 6.5
Groeicyclus
Enkeldragend - volle grond - zomer/herfst: dagen
Periode van: 15 Juni tot 30 September
Doordragend - volle grond - zomer/herfst: dagen
-
Enkeldragend - in potten/kweekbakken - zomer/herfst: dagen
-
Doordragend - in potten/kweekbakken - zomer/herfst: dagen
-
Enkeldragend - volle grond - voorjaar: dagen
-
Enkeldragend - in potten/kweekbakken - voorjaar: dagen
-
Doordragend - volle grond - voorjaar: dagen
-
Doordragend - in potten/kweekbakken - voorjaar: dagen
Periode van: 01 Juni tot 01 Oktober
Zaai -en plantafstandenEnkeldragend - volle grond - zomer/herfst: 40cm (plant) x 60cm( rij)
Doordragend - volle grond - zomer/herfst: 40cm (plant) x 60cm( rij)
Enkeldragend - in potten/kweekbakken - zomer/herfst: cm (plant) x cm( rij)
Doordragend - in potten/kweekbakken - zomer/herfst: cm (plant) x cm( rij)
Enkeldragend - volle grond - voorjaar: 40cm (plant) x 60cm( rij)
Enkeldragend - in potten/kweekbakken - voorjaar: cm (plant) x cm( rij)
Doordragend - volle grond - voorjaar: cm (plant) x cm( rij)
Doordragend - in potten/kweekbakken - voorjaar: cm (plant) x cm( rij)

Meer Info Over Aardbei

Latijnse naam: Fragaria
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 25 cm - 45 cm
Diepte wortelgestel: 15 cm - 30 cm
Favoriete bodempH: 5.5-6.5
Aardbeien ziektes en problemen in je moestuin

Verticillium verwelkingsziekte is een schimmelziekte waarbij oudere bladeren rood of bruin verkleuren en jonge bladeren geel worden en verwelken. Er is geen behandeling; neem je ziekte planten weg en composteer ze niet.

Bladvlekkenziekte is een schimmelziekte die kleine bruine of grijze vlekken op de bladeren veroorzaakt; het bladweefsel verslechtert en sterft af; uiteindelijk zullen de bladeren afvallen. Verwijder afgevallen bladeren en maak de bedden aan het eind van elk seizoen schoon. 

Botrytis oftewel grauwe schimmel veroorzaakt een donzig grijs laagje op bloesems en vruchten; neem beschadigde bloemen en vruchten weg; oogst regelmatig voordat ze geïnfecteerd raken; geef je planten regelmatig mest en zorg zo voor sterke planten. 

Wortelrot doet planten verwelken. Om op wortelrot te controleren, graaf je verwelkte planten op; als er geen zijwortels te zien zijn of wanneer je ze in de lengte doorsnijdt en de wortels zijn van binnen roodachtig; is wortelrot de schuldige. Neem zieke planten weg, maar composteer ze niet om te voorkomen dat ze de ziekte zich verder verspreid. 

Slakken eten bladeren en vruchten. Eet zelf van je groenten en breng indien nodig ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten of breng preventief aaltjes aan in je moestuingrond.  Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in mijn artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

Vogels voeden zich met aardbeien; bedek je planten af met vogelnet. Zorg er voor dat je vogelnet strak aangebracht is zodat vogels er niet kunnen in verstrikt geraken.

 Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

cart

Aardbei - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer aardbeien oogsten en hoe aardbeien bewaren ?

TIP: voor een verspreide oogst kan je verschillende soorten aardbeienplanten planten (enkel- en doordragende). 

Aardbeien rijpen ongeveer 30 dagen na de bloei. Controleer de planten elke dag; de vruchten rijpen snel.

Aardbeien zijn delicaat en kneuzen gemakkelijk, dus bij het oogsten moet je voorzichtig te werk gaan. Gekneusd fruit bederft sneller. Terijl ongeschonden aardbeien langer houdbaar en beter bewaarbaar zijn. Zodra de aardbei bijna volledig roodgekleurd is, pluk je ze met een stukje van het steeltje eraan. Aardbeien rijpen nog wat verder na. De beste tijd om aardbeien te plukken is 's morgens, als de aardbeien nog fris zijn.

TIP: Knijp in het steeltje en voorkom dat u aan de aardbei zelf trekt. De beste manier om aardbeien te oogsten is het steeltje tussen uw wijsvinger en duimnagel vast te nemen, en er dan lichtjes in te knijpen en te draaien tegelijk.

Aardbeien blijven enkele dagen vers in de koelkast, maar daarna verliezen ze snel hun kwaliteit. Als je aardbeienoogst meer aardbeien heeft opgeleverd dan je kunt opeten of weggeven, kan je ze ook invriezen. Je kan ze later gebruiken voor desserts, smoothie, of alles waarbij de aardbeien gekookt of gepureerd worden. Je kunt de aardbeien ook verwerken tot een lekkere confituur of gelei.

cart

Aardbei - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Aardbeien bemesten

Let op! Overbemesting en overbewatering van aardbeien verhoogt de opbrengst maar gaat ten koste van de smaak.

Bij aanplant: breng bij je grondvoorbereiding Viano meststof voor aardbeien en kleinfruit aan in je grond. Deze meststof zorgt voor 3 maanden voeding. 

Tijdens het groeiseizoen: bemest je aardbeienplanten bij tijdens het groeiseizoen en zorg zo voor sterke planten die sterke vruchten produceren. Werk meststofkorrels oppervlakkig in, let hierbij wel op dat je geen wortels beschadigd of kies voor vloeibare voeding (bv. Happy BIO of  Sunplant voor vruchtgewassen).

Na de oogst: van de aardbeien, bij eenmaaldragende (in de lente) en bij doordragers in september geef je 1 maal per maand voeding.  Als de temperaturen kouder worden in november ,december geef je niets meer.  De plant gaat dan in rust en sterven de bladeren sterven af om volgend jaar terug te komen.  

cart

Aardbei - Bemesting gerelateerde producten

Aardbeien kweken kweekgids

Aardbeien kweken - 7 tips & methodes voor massa's aardbeien Er is geen betere manier om kinderen aan te leren dat zoete smaken ook uit de moestuin kunnen komen, in plaats van uit plastic puntzakken vol chemische rommel.  Door zelf aardbeien te kweken kun je je kinderen of kleinkinderen het gezonde tussendoortje bieden.  Kinderen vinden het trouwens heel leuk om je hierbij te helpen.  Met een beetje gezond verstand eet je samen met je gezin van juni tot oktober snoepjes uit de tuin.  In de winter en voorjaar kun je confituur eten van je aardbeien.  Persoonlijk ken ik niemand die geen aardbeien lust.  Kortom, aardbeien in de moestuin is altijd een goed idee.  Geniet van de teelt en de lachende...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Aardbei @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow