Yacon

Yacon (Smallanthus sonchifolius) is een fascinerende plant. Bovengronds lijkt hij op een zonnebloem. Onder de grond groeien de eetbare knollen die iets weg hebben van een zoete aardappel. De smaak wordt het vaakst omschreven als zeer fris, een kruising tussen een appel en een watermeloen. Yacon is ook gekend als appelwortel. Dus wat is een yaconplant?

De yacon komt oorspronkelijk uit de Andes, in het huidige Colombia, Bolivia, Ecuador, en Peru. Het wint echter wereldwijd aan populariteit, deels vanwege zijn ongewone zoetheid. In tegenstelling tot de meeste knollen, die hun zoetheid uit glucose halen, haalt yacon wortel zijn zoetheid uit inuline, wat het menselijk lichaam niet kan verwerken. Dit betekent dat je de zoetheid van yaconwortel kunt proeven, maar dat je lichaam het niet zal metaboliseren. Dit is goed nieuws voor mensen die willen afvallen en vooral goed nieuws voor diabetici. De yacónplant kan 2 meter hoog worden, met kleine, margriet/zonnebloemachtige gele bloemen als toppen. Onder de grond zijn er twee verschillende soorten knollen. Bovenaan zit een verzameling roodachtige broedknollen die een beetje op een gemberwortel lijken. Daaronder zitten de grote, bruine, eetbare knollen, die erg lijken op een zoete aardappel.

Lees hier hoe je zelf yacon kan kweken.

planeYacon Snelle Start Info

Zaaidiepte: 4 cm - 5 cm
Kiemtemperatuur: °C - °C
Kiemtijd: dagen - dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 6.5
Groeicyclus
Yacon - teelt in volle grond: 245 dagen
Periode van: 20 Februari tot 10 Maart
Zaai -en plantafstandenYacon - teelt in volle grond: 80cm (plant) x 60cm( rij)

Meer Info Over Yacon

Latijnse naam: Smallanthus sonchifolius
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 150 cm - 200 cm
Diepte wortelgestel: 20 cm - 45 cm
Favoriete bodempH: 6.0-6.5
Yacon plant je beter niet naast deze groenten :Yacon
Mogelijke ziektes of plagen bij je yacon teelt

Yacon heeft op zich weinig last van ziektes of schimmels. 

Slakken lusten de jonge blaadjes van je planten. Van zodra je yacon planten goed beginnen te groeien, tonen de slakken minder interesse. Eet zelf van je yacon en bescherm je jonge planten. Lees hier meer over 'slakken bestrijden in je moestuin'. 

cart

Yacon - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Hoe yacon oogsten en bewaren ?

Yacon is een kortedagplant. Dat betekent dat de knollen dikken van zodra de dagen opvallend korter worden, in de herfst dus. Daarom oogst je de knollen, net zoals zoete aardappel, net voor de eerste lichte nachtvorst. Je plant zal dan geleidelijk aan bruiner worden of  misschien zelf volledig afgestorven zijn, dat is normaal.

Enkele oogsttips:

Knip de opgedroogde stengels af, tot op 10-15 cm van de basis van je plant.. Zo zie je straks nog waar je yacon zit. Oogsten doe je best met een spitvork, niet met een spade. De sappige knollen breken gemakkelijk af. 

TIP: maak met een schop een gracht rondom je yacon zodat je straks met een spitvork de volledige kluit kan uithalen zonder je knollen te beschadigen. Knollen die beschadigd zijn kan je niet bewaren.

Per plant kan je 5 tot 10 kilo knollen oogsten. Aan elke plant krijg je 2 soorten knollen; broedknollen die je volgend jaar opnieuw kan planten en volwaarde knollen die je kan eten. Een broedknol herken je aan de rode kleur en de 'ogen' waar later kiemen uit zullen ontwikkelen. 

Als je veel broedknollen hebt kan je er ook voor kiezen om te op te eten, ze zijn perfect eetbaar. 

Als je er voor kiest om de broedknollen te bewaren steek je ze in een potje met potgrond en bewaar je ze op een kele maar vorstvrije plaats. Je serre of garage is hier ideaal voor. 

TIP: Net zoals zoete aardappelen zet ook yacon zijn zetmelen om in suiker.Laat ze eerste een week rusten in je serre of binnenshuis, en bewaar ze dan op een koele plek. Ongeveer een maand na het oogsten zijn je yacon's super lekker van smaak. Ze zouden maanden vers moeten blijven. Als er tijdens het oogsten een knol is beschadigd of gebroken, eet die dan onmiddellijk op. Beschadigde yacon blijft niet goed. Controleer wekelijks of ze niet beschimmelen of zacht worden.

cart

Yacon - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Yacon planten bemesten

Grondvoorbereiding :

Bewerk je grond voor het uitplanten.  Ik verkies een woelvork, je kunt ook spitten of met een tuinfrees werken.  Hopelijk heb je tijdens je algemene grondvoorbereiding in het najaar van het vorige jaar of in het voorjaar van het huidige jaar veel compost in je moestuinbed voor je yacon verwerkt.  Yacon en compost vormen een dreamteam.

Strooi voor de uitplant vinasse kali en universele meststofkorrels in je plantgat. Universele meststofkorrels zorgen voor voldoende energie. De vinasse kali zal zorgen voor een goede ontwikkeling van de knollen. Geef flink wat water aan je yacon.

Tijdens het groeiseizoen :

Geef je yacon planten maandelijks vloeibare voeding en een handje vinasse kali. 

cart

Yacon - Bemesting gerelateerde producten

cart

Aanbevolen producten

arrow